Plantkeuze, Urban Garden

Dit is hoe je munt binnen in huis kweekt en goed laat groeien

Joost

Urban gardener

Geurig, snelgroeiend en een van de meest gebruikte culinaire kruiden – Munt kan binnenshuis worden gekweekt. Binnen munt kweken is eenvoudig en vereist niet veel inspanning!

Kruiden kunnen binnenshuis worden gekweekt en munt is daar een van. Het binnen groeien van munt (of een ander kruid) zal echter niet zo krachtig groeien als buitenshuis. Toch kun je het hele jaar door genieten van die vers geplukte bladeren, zelfs in de winter!

Je kunt hier bijvoorbeeld muntzaden kopen en deze planten en uit laten groeien tot je eigen kruidentuintje.

Een kom verse munt op tafel

Munt in water laten groeien

Het is ook mogelijk, om munt in water te laten groeien, het enige wat je hoeft te doen is:

 • Pak stekjes met een lengte van ongeveer 12 tot 15cm van een gevestigde muntplant
 • Verwijder de onderste bladeren en plaats de stekken in een met water gevulde glas of fles
 • Houd de fles op een koele plek die helder is en indirect licht ontvangt
 • Blijf om de dag het water verversen. Het snijden zal een paar bladeren geven en zal enkele dagen meegaan
 • Je kunt de munt daarna in een pot met aarde planten of de blaadjes gewoon opgebruiken tot de plant op is

Je kunt bijvoorbeeld eerst eens een muntplantje kopen en daarna de stekjes gebruiken. Mijn plek voor muntplantjes is deze bij tuinplant.nl

Vereisten voor het kweken van Munt binnenshuis

Binnen kweken is lonend, het is een aanvulling op groenten, salades, yoghurt en vlees en vers geplukte bladeren smaken zo heerlijk. En als je een Indoor Kruidentuin wilt maken, is munt het gemakkelijkste kruid om mee te beginnen.

Er zijn ongeveer 600 soorten van de munt om uit te kiezen, kweek degene welke je het leukst vindt!

Munt heeft een paar eenvoudige behoeften waar je rekening mee moet houden: gebruik een middelgrote pot als je munt in containers kweekt, een brede bak is goed omdat munt zich snel verspreid, en het geeft dan ruimte aan je plant om zich te spreiden.

Munt binnen in een keuken

Plaats

Munt kan wat schaduw buiten verdragen, maar het heeft minimaal 3-4 uur direct zonlicht nodig om goed te groeien. Kies een locatie waar hij zoveel zon en een goede luchtcirculatie kan ontvangen.

Dicht bij een raam of deur, als je het op een vensterbank of een balkon kunt houden, zou het het beste zijn en natuurlijk perfect als eerste plant voor je Urban Garden.

Bodem

Een hoogwaardige potgrond die licht en soepel is, is wat je nodig hebt om munt binnen te kweken. Je kunt je bodem ook zelf maken:

 • Combineer 4-6 delen veenmos
 • 1 deel perliet
 • en 1 deel vermiculiet.
 • Als je voedingsstoffen toevoegt, meng dan 1/2 kop per beendermeel, kalk van oesterschelpen (verhoogt de pH) en katoenzaadmeel / canola-maalmeel doot de grond.

OF, volg dit basisrecept:

 • Voeg 1 deel veenmos of kokos toe
 • 1 deel perliet (zand als je geen toegang hebt tot perliet)
 • 1 deel compost
 • 1 deel steriele tuingrond (optioneel)

Water

Munt houdt van vochtige grond, onthoud dat vochtige grond niet overdreven nat is. Je moet voorzichtig zijn (vooral in de winter) met water geven en de plant niet zowel ‘s morgens als’ s avonds laten weken om hem te verwennen.

Houd de plant gewoon goed bewaterd en licht vochtig. Zowel te weinig als te veel water moeten worden vermeden.

Kunstmest

Kruiden die binnenshuis groeien of waar dan ook mogen niet zwaar worden bemest, of ze verliezen smaak. Het af en toe voeden van de muntplant met behulp van wateroplosbare multifunctionele kunstmest moet voldoende zijn.

Je kunt ook de bovenste laag van de pot mengen met compost of mest.

Closeup van een muntblaadje

Hoe zorg je voor Indoor Munt Plant

Er zijn een aantal zaken om rekening mee te houden. Hier is een goede video die alle verzorging voor je muntplant uitlegt:

Knippen en snoeien

Knip de uiteinden regelmatig af om de plant aan te moedigen meer takken te laten groeien en voller te worden. Snoei de slungelige, spichtig en gedroogde takken regelmatig af om de plant in vorm te houden.

Temperatuur

De munt houdt van gematigde temperatuur, maar je moet het vooral uit de kou houden. Als je in een warm tropisch klimaat leeft, houd het dan uit de buurt van hete en droge lucht, maar daar zullen we in België en Nederland niet snel last van hebben.

Ook moet je de plant regelmatig water geven. De binnentemperatuur moet rond de 18-21 graden in de dag liggen en 13-15 graden in de nacht.

Munt oogsten

Munt oogsten is eenvoudig. De beste methode is gewoon te pakken wanneer je nodig hebt. Kies de takjes of blaadjes precies op het moment dat je ze nodig hebt, of je ze nu als dessert of lunch gebruikt. Laat de bloemen nooit bloeien en knip ze af als je ze eenmaal ziet.

Veelgestelde vragen over het binnenshuis kweken van Munt

Tot slot zal ik nog wat veelgestelde vragen beantwoorden die ik in de loop van tijd voorbij heb horen komen.

Hebben muntplanten direct zonlicht nodig?

Munt heeft wel een beetje direct zonlicht nodig maar is erg gemakkelijk. De meeste soorten zullen enige schaduw verdragen maar hebben doorgaans 3-4 uur direct zonlicht nodig, en de gevarieerde soorten kunnen zelfs enige bescherming tegen directe zon vereisen.

Kan ik munt het hele jaar door binnen kweken?

Kruiden kunnen binnenshuis worden gekweekt en munt is daar een van. Het binnen groeien van munt (of een ander kruid) kan echter niet zo krachtig groeien als buitenshuis. Toch kun je het hele jaar door genieten van die vers geplukte bladeren, zelfs in de winter!

Kan Munt in de winter binnenshuis worden gekweekt?

Munt is winterhard (althans in het Nederland en België – d.w.z. geen probleem met nachttemperaturen die daalt tot -10 graden) maar als het in de tuin wordt gekweekt, sterven de stengels meestal in de winter en groeit deze in de lente weer uit de wortels. …

Een algemeen probleem met het kweken van “tuinplanten” binnenshuis in de winter is gebrek aan licht.

Hoe vaak moet je een muntplant water geven?

In algemene zin zou het antwoord op je vraag “hoe vaak moet ik muntplanten water geven?” zijn: 3 tot 4 keer per week. Het is zeer belangrijk om te benadrukken dat steeds meer kamerplanten sterven door te veel water omdat mensen het vocht niet controleren.

Hoe lang duurt het om munt binnen te laten groeien?

Van zaadjes planten tot volwassenheid, duurt het ongeveer 90 dagen om munt binnen te laten groeien. Dit betekent dat het zijn volledige hoogte bereikt, over het algemeen van 30 tot 60 cm, en het klaar zal zijn om te oogsten. Op dat moment kun je munt knippen tot op 2,5cm boven de grond, en het zal teruggroeien om binnen anderhalve maand weer klaar te zijn om te oogsten.

Hoe houd ik mijn muntplant gezond?

Regelmatig oogsten is de sleutel om munt-planten op hun best te houden. Snijd vlak voor de bloei de stelen 2,5cm van de grond af. Je kunt ook gewoon de bladeren plukken als je ze nodig hebt. Je kunt de planten de hele winter binnen laten groeien voor verse bladeren.

Kun je munt uit stekjes laten groeien?

Je kunt munt ook uit stekjes laten groeien:

 1. Snij de muntsteel net onder een knoop (waar een blad groeit) af van de plant
 2. Verwijder alles behalve de bovenste bladeren
 3. Steek een paar stekken in een glazen pot met ongeveer een centimeter water
 4. Herplant daarna de munt in een kleine pot met vochtige grond

Hoe bewaar je muntblaadjes?

Om muntblaadjes te bewaren:

 1. Wikkel je ze in met een vochtige papieren handdoek
 2. Als je vindt dat de papieren handdoek te nat is, kun je het water voorzichtig uitwringen
 3. Wikkel de bladeren samen in met de papieren handdoek en plaats deze in een plastic zak
 4. Plaats de plastic zak in de koelkast

Waarom worden de bladeren op mijn muntplant bruin?

Als de bruine of zwarte vlekken aan de onderkant zitten met een overeenkomstige gele vlek op de bovenkant van de bladeren, dan is het waarschijnlijk roest, een schimmelinfectie. Vernietig geïnfecteerde muntplanten. Voorkom muntroest door de plant op bodemniveau te drenken en een goede luchtcirculatie rond en binnenin de aarde te voorzien.

Hoe snel spreidt munt uit?

Met een groei van 10 cm per maand zou een enkele plant in ongeveer zes maanden op 60 cm uitkomen. Als de wortelstokken echter wegkruipen van de oorspronkelijke plant, worden er nieuwe planten gemaakt, waardoor het muntgebied groter wordt. Groene munt, die krachtiger is dan pepermunt, heeft een nog snellere groei / verspreiding.

Wanneer je het in je verticale gaas-tuin aan de muur wil hangen, dan is het verstandig de munt in een bredere pot te plaatsen, en ook leuk voor de afwisseling met kleine potjes.

Moet je muntblaadjes wassen?

Je moet de blaadjes wassen, maar was geen verse muntblaadjes totdat je klaar bent om ze te gebruiken. Als je er klaar voor bent, kun je het volgende doen: Was de munt onder koud stromend water terwijl de bladeren nog op de stengel zitten. Giet grondig af op papieren handdoeken. Plaats stengels in een glas water in de koelkast of op het aanrecht.

Kun je verse muntblaadjes eten?

Je kunt verse muntblaadjes gemakkelijk zo eten of toevoegen aan groene salades, desserts, smoothies en zelfs aan water toevoegen. Muntthee is een andere populaire manier om het in je dieet op te nemen. Veel van de onderzoeken die de gezondheidsvoordelen van munt aantoonden, betroffen echter niet het eten van de bladeren met voedsel. Vroeger werden verse of gedroogde bladeren gegeten om slechte adem te behandelen.