Alles over kweekverlichting

by Joost | Geupdate op:  januari 22, 2022

De naam zegt het al: kweekverlichting is verlichting die de groei van je planten bevordert. Voor de optimale kweek van planten binnenshuis zul je je immers planten een handje moeten helpen.

De kans is namelijk groot dat je planten binnen niet voldoende zonlicht krijgen.

Met kweekverlichting zorg je ervoor dat al je planten en gewassen het hele jaar door de juiste soort licht krijgen, waardoor ze snel groeien, bloeien en een grote oogst geven.

Alles over kweekverlichting

Met kweekverlichting kun je zelfs planten kweken op plaatsen waar normaliter helemaal geen licht komt, zoals in een ruimte zonder ramen. Of je nu enkele kruiden wilt opkweken of grotere planten wilt laten groeien, met kweekverlichting krijg je in elke ruimte en in elk seizoen een prima opbrengst.

 

Soorten kweekverlichting

Kweekverlichting is verkrijgbaar voor verschillende fasen van de groei en bloei van een plant. Zo zijn er speciale lampen voor jonge stekjes, voor de groeifase en bloeifase. Doorgaans zijn blauwe lampen geschikt voor het stimuleren van de groei van een plant en rode lampen voor de bloeifase. Daarnaast zijn er verschillende soorten lampen. Zo zijn er bijvoorbeeld spotjes, UFO’s, growlamps en strips verkrijgbaar. Ten slotte wordt er ook onderscheid gemaakt tussen LED-verlichting en andere soorten verlichting, zoals HPS-verlichting. Er zijn dus verschillende factoren om rekening mee te houden als je je planten wilt laten groeien met behulp van kweekverlichting.

 

HPS-lampen gebruiken

HPS-lampen worden vaak aanbevolen omdat ze voor een hoge opbrengst kunnen zorgen en uitermate geschikt zijn voor de afbloeifase van planten. Ze zijn bovendien niet duur en goed verkrijgbaar. Veel professionele kwekers maken gebruik van dit type lampen. Een nadeel van de HPS-lamp is dat deze relatief veel energie verbruikt en warmte afgeeft. Een te veel aan warmte kan een negatief effect op planten hebben. Daarom wordt aanbevolen hitte te verwijderen middels een afzuiginstallatie of te kiezen voor een heat spreader. Deze kap zorgt voor een efficiënte verspreiding van licht en warmte en minimaliseert het risico op verbranding van de plant. Je kunt de lamp hierdoor dichter op de planten zetten. Ten slotte hebben HPS-lampen een kortere levensduur dan bijvoorbeeld LED-lampen en heb je een aantal accessoires nodig om HPS-lampen aan te sluiten, zoals een zogeheten ‘ballast’. Als hobbykweker is het echter prima mogelijk gebruik te maken van HPS-lampen als je je goed inleest. Bij kleine ruimten is een lamp met een vermogen van 400W ruim voldoende. Dit type lamp kan gebruikt worden voor alle groeifasen van een plant. Uiteraard is het wel mogelijk het gebruik van lampen te verfijnen door in de bloei- en groeifase te wisselen van lampsoort en -kleur. Een gevorderde kweker kan er bijvoorbeeld voor kiezen HPS-lampen in te zetten tijdens de afbloeifase en voor die tijd een lamp voor de groeifase in te zetten, zoals een LED-lamp.

 

LED-lampen gebruiken

In tegenstelling tot HPS-lampen zijn LED-lampen een stuk energiezuiniger en geven ze minder warmte af. Deze lampen gaan langer mee. Ze kosten daarentegen wel meer dan HPS-lampen. Tegelijkertijd heeft een kweker die LED-lampen gebruikt minder voeding nodig. Of je LED-lampen of HPS-lampen gebruikt is dan ook vaak een kwestie van persoonlijke voorkeur. Als je wilt starten met kweekverlichting en wilt investeren in energiezuinige lampen is LED kweekverlichting een prima keuze. Een bijkomend voordeel van LED-verlichting is dat er minder noodzaak voor een afzuiginstallatie is. De lampen produceren immers weinig tot geen warmte. Een laatste voordeel van LED-lampen is dat deze zeer eenvoudig aan te sluiten zijn. Losse spots kun je in een fitting draaien en andere verlichting sluit je eenvoudig aan op je stopcontact.

 Lees ook: dit zijn de beste LED-kweeklampen die je op dit moment voor binnen kunt kopen

Lichtplan en voeding

Niet alle planten hebben even veel licht nodig. Sommige gewassen hebben er dan ook baat bij de verlichting af en toe wordt uitgeschakeld. Je kunt per gewas eenvoudig opzoeken welk lichtplan het beste past. In het lichtplan is opgenomen welk soort verlichting passend is en hoe lang je deze per dag toepast. Daarnaast moet je rekening houden met de voeding voor de plant. Omdat kweekverlichting zeer efficiënte verlichting is, heeft je plant minder voeding en water nodig dan normaal. Wees dus matig met het geven van voeding. Te veel voedingsstoffen zorgen ervoor dat de plant te veel blad aanmaakt en te weinig energie steekt in het vormen van vruchten.

 

Tips voor beginners

Als je wilt starten met kweken met kweekverlichting is het aan te raden je verder te verdiepen in de soorten kweekverlichting die beschikbaar zijn. Laat je echter niet ontmoedigen door de grote hoeveelheid informatie over dit onderwerp. Begin met een kleine kweektent waarin je all round kweekverlichting aanbrengt. Hoewel HPS-verlichting voordelig is, kan LED-verlichting een net zo goede keuze zijn voor een beginner. Je sluit deze soort verlichting eenvoudig aan. Ga je toch aan de slag met voordeliger HPS-verlichting? Dan vind je online diverse video’s waarin experts uitleggen hoe je dit het beste kunt doen.