Met een kweektunnel kun je je eigen moestuintje creëeren.
Het is perfect voor mensen die graag niet al te veel tijd besteden aan een moestuin, maar wel heel graag hun eigen groenten, fruit, en andere plantjes willen telen.
Een kweektunnel biedt bescherming aan jouw planten en vormt de perfecte omgeving om in te groeien.
In de top 5 beste kweektunnels zijn de webshops met de beste prijs automatisch geselecteerd. Je hebt dus direct de voordeligste webshop te pakken!
Deze kweektunnel heeft een afmeting van 2 meter en heeft een folie/plastic doek die perfect beschermt tegen UV-straling. Komt met zeven tunnelbogen. De tunnel heeft een in- en uitschuifbaar systeem.
Kweektunnel goed voor bescherming van de plantjes
Houd jij van tuinieren? Dan is een kweektunnel een onmisbare tool in jouw tuin.
Het folie dat bij deze tunnel wordt geleverd zorgt ervoor dat jouw planten ten alle tijden worden beschermd tegen schadelijke UV-straling, slechte weersomstandigheden en ongedierte.
In de tunnel ontstaat een perfect klimaat om de planten snel en gezond te laten groeien. Dankzij deze tunnel kun je vroeg in het jaar al zaaien en oogsten.
Deze kweektunnel is makkelijk te hanteren
Bij het kopen van deze tunnel krijg je PE- folie van 2 x 10 cm en zeven tunnelbogen. Ook krijg je nog twee bogen voor aan de uiteinden van de tunnel.
Wat deze kweektunnel zo handig maakt is de harmonicastructuur: je kunt de tunnel namelijk in- en uitschuiven.
Dit zorgt ervoor dat je de tunnel gemakkelijk kunt oppakken en verplaatsen indien dat nodig is en bovendien kun je op snelle wijze water geven aan je plantjes.
Er wordt aangeraden om de stalen bogen zo’n tien centimeter de grond in te duwen, voor de optimale stevigheid.
Met een afmeting van 2 meter kun je gegarandeerd genoeg plantjes kwijt in jouw nieuwe kweektunnel. Ook het beluchten moet geen probleem zijn, in een handomdraai schuif je het folie omhoog over de bogen.
Bekijk de Natuurlijkerleven Tunnel bij de volgende vertrouwde webshops:
Een andere kweektunnel die wij interessant vinden is de Modulaire kweektunnel van wederom het merk Nature.
De tunnel is gemaakt van PVC. De afmeting van één module is als volgt: 86 x 40 x 22 cm (l x b x h). Je kunt het gewenste aantal modules aan elkaar koppelen.
De tunnel heeft een anti-UV-behandeling voor de beste bescherming tegen felle zonnestraling. Aan de buitenkanten van iedere module zijn roostertjes aangebracht zodat je zelf de beluchting kunt regelen.
Kweektunnel opzetten in modules
Het mooie aan deze kweektunnel is dat het op te bouwen is in, zoals de naam al verklapt, modules.
Je kunt de modules aan elkaar verbinden voor een lange tunnel, of eventueel ontkoppelen wanneer je wat minder plantjes hebt groeien in je tuin.
De lengte van één zo’n module is 86 cm lang, 40 cm breed en 22 cm hoog. Bij aankoop krijg je slechts één module en moetje de eindstukken daar nog los bij kopen.
Goede bescherming en ventilatie
Aan beide uiteinden van de modulen zitten ventilatieopeningen die het mogelijk maken om de ventilatie te regelen. De kweektunnel zorgt ervoor dat regenwater of sproeiwater condenseert.
Het materiaal van de tunnel is PVC en beschermt net als onze nummer één, de Nature Quick Ora kweektunnel, goed tegen UV-straling.
Bij aankoop van deze tunnel krijg je zes grondpennen voor het stevig neerzetten van de tunnel.
Bekijk de Nature Modulaire kweektunnel bij de volgende vertrouwde webshops:
Deze folietunnel van Matelma is ideaal voor gebruik buiten en in verhoogde bedden. Hij bestaat uit een metalen frame wat je in je groentebed aanbrengt en een pvc-doek. Zo creëer je je eigen klimaat onder de tunnel en zullen je plantjes eerder in het jaar al groeien.
De afmetingen van deze folietunnel zijn 200x43x60 centimeter. Je zet hem gemakkelijk op om je planten al eerder in het jaar te kunnen zaaien. Daarbij geef je ze ook een goede start. Deze zeer betaalbare tunnel heeft een ritssluiting waarmee je voor ventilatie zorgt.
Bekijk de Matelma Folietunnel 200 x 60 x 43 cm bij de volgende vertrouwde webshops:
Bol.com | €35,19 | Bekijken |
Wilmastuin.nl | €37,95 | Bekijken |
Amazon.nl |
Niet op voorraad
|
Bekijken |
Een gaasnet over je groenten doet meer dan alleen het tegenhouden van insecten, vogels en ongedierte. Het biedt ook bescherming tegen regen en hagel en geeft schaduw bij fel zonlicht. Deze kweektunnel van Matelma heeft een zwart gaasnet waarmee je jouw plantjes optimaal beschermt.
Daarbij creëer je binnen in de tunnel een microklimaat waardoor je planten nog beter groeien. Hij is gemakkelijk op te zetten en is 3 meter lang en 45 centimeter breed. De bodem is warmer onder deze tunnel en daardoor kan je je plantjes eerder zaaien. Het seizoen begint eerder als je een kweektunnel gebruikt.
Bekijk de Matelma Kweektunnel met zwart gaasnet bij de volgende vertrouwde webshops:
Deze ACD folietunnel is een betaalbaar en simpel alternatief voor een kas. Je zet hem op waar je wilt in je tuin en kunt daar groenten en fruit kweken. Wil je hem later ergens anders neerzetten, dan is dat geen probleem. Het stalen frame zet je snel in elkaar. Daarna span je het folie erover en je hebt in een handomdraai een kas.
De folietunnel is in verschillende afmetingen te krijgen. Hij is 2 meter breed en 150, 300 of 450 centimeter lang. Binnen leven je planten in een microklimaat, beschermd tegen wind en ongedierte. Heb je de tunnel niet meer nodig, dan breek je hem af en berg je hem op voor volgend jaar.
Bekijk de ACD Folietunnel bij de volgende vertrouwde webshops:
Een kweektunnel heeft diverse voordelen en is een efficiënte manier van (moes)tuinieren.
Het eerste voordeel van een kweektunnel is dat deze flexibel is en over het algemeen gemakkelijk te verplaatsen.
Kweektunnels zijn vaak lichter en minder permanent dan een kas of kweekhuis. Dit hangt natuurlijk wel af van de grootte van de tunnel; tunnels met een grote omvang kun je niet zomaar verplaatsen.
Een kleinere tunnel biedt de mogelijkheid om zelf te bepalen hoe veel zonlicht jouw planten nodig hebben. Je kunt je tunnel gemakkelijk verplaatsen van de schaduw naar de zon, of andersom.
Een kweektunnel is er in verschillende vormen en maten, waarbij ook het beschermingsdoek van diverse materialen kan zijn gemaakt.
Zo heb je bijvoorbeeld doeken van gaas, anderen van plastic, een vliesdoek, en weer anderen hebben een folie-achtige bescherming.
Een kweektunnel beschermt jouw gewas in koudere tijden tegen stevige wind en vorst.
Omdat er toch lucht door de kweektunnel kan stromen, zullen jouw plantjes binnen korte tijd opdrogen, wat er weer voor zorgt dat de planten niet gauw het slachtoffer zullen worden van schimmelziekten.
Kweektunnels zorgen daarnaast voor werkgemak omdat ze, naast handig te verplaatsen, ook snel op te bouwen zijn. Bovendien neemt zo’n kweektunnel amper bergruimte in beslag.
Een kweektunnel wordt aangeraden wanneer je nog weinig ervaring hebt met het planten van zaadjes.
Over het algemeen gaat een kweektunnel lang mee, maar dat hangt verder ook af van het materiaal en de kwaliteit van het beschermingsdoek.
Een plastic tunnel beschermt jouw gewas tegen slecht weer, ongedierte en kou. De grond blijft goed warm en vormt de juiste protectie tegen extreme temperaturen (ver boven de nul en onder de nul).
Als je een kweektunnel hebt met een doek van geperforeerd folie, zorgt dat voor constante luchtstroming. Zo creëer je een evenwichtig klimaat voor je planten waardoor ze beter zullen groeien.
Je kunt er ook nog voor kiezen om losse tunnelbogen en folie te kopen om je eigen kweektunnel te creëeren. Houd wel altijd rekening met de kwaliteit van het folie.
Wanneer je goedkoop en slap folie koopt, zal de wind hier doorheen blazen en scheuren achterlaten.
Aan de andere kant is folie wel handig om mee te werken. Zorg er dus altijd voor dat je de juiste folie kiest voor je kweektunnel.
Folie houdt de plantjes warm en isoleert goed, en zonlicht en vocht kan tot aan de planten reiken zodat de plantjes gezond groeien.
Iedereen wil wel een moestuin, maar mensen hebben niet altijd het werk ervoor over. Zoals in dit artikel besproken, hoeft je eigen moestuintje bijhouden helemaal niet moeilijk te zijn met behulp van een kweektunnel.
Met welke groenten kun je het beste starten als je voor het eerst begint met een moestuin?
1. Rucola. En dan het liefst vanaf maart. In de volle zon groeit dit plantje het best. Belangrijk bij dit plantje is dat de grond altijd vochtig blijft. Hoe langer je wacht met oogsten, hoe pittiger de smaak van je rucola.
2. Courgette. Deze groenten houdt van zomer, dus zaai deze pas in mei. Toch is het goed om daarvoor al te beginnen om je grond voedzaam te maken. Dit is een plant die groot wordt, dus zeker niet handig voor kleine kweektunnels. De courgette groeit snel. De zaadjes kunnen het beste gepland worden in de zon en op een plek met zo min mogelijk wind.
3. Wortels. Bij wortels duurt het vaak een tijdje voordat je ze kunt oogsten. Om wortels het beste te laten groeien, zaai je deze in de maanden maart, juni en juli. Het voordeel van het kweken van wortels is dat dit plantje maar weinig verzorging nodig heeft. In principe hoef je ze alleen maar zo nu en dan wat water te geven als het een tijdje niet heeft geregend.
4. Radijs. Vooral als je net begint met (moes)tuinieren, is het handig om te beginnen met radijs. Radijsjes smaken heerlijk in een zomerse salade. Eigenlijk kan het kweken van deze groente niet mis gaan. Je kunt radijs het beste zaaien in de maanden maart tot augustus, en oogsten kan zo’n 6-8 weken later.
Welke zijn nu precies de plantjes die je het beste in een kweektunnel kunt laten groeien?
In tegenstelling tot het planten van zaadjes zonder een kweektunnel, kiemen planten sneller in een kweektunnel en heb je dus ook een vroegere oogst.
Bij kleine kweektunnels moet je er rekening mee houden dat je alleen plantjes kunt telen die niet te ver de lengte in groeien, zoals wortels en sla.
Schaf je echter een grotere kweektunnel aan dan heb je vanzelfsprekend meer keuze en mogelijkheden qua planten om te kweken.
Zoals je hebt kunnen lezen is het hebben van een kweektunnel ideaal wanneer je houdt van het telen van je eigen verse groenten.
Het is vooral handig wanneer je net begint met (moes)tuinieren. Wat is er nu lekkerder dan een frisse, zomerse salade met groenten uit jouw eigen moestuin?!
Onze top vijf geeft jou een overzicht van een aantal kweektunnels van prima kwaliteit.
En als je dan je favoriet hebt uitgekozen, kun je het beste beginnen met het kweken van onder andere radijs, wortels en rucola om handigheid te krijgen met het gebruik van een kweektunnel.
Een kweektunnel is goed te combineren met een moestuinbak voor nog beter resultaat. Hier lees je alles over de beste moestuinbak voor binnen & buiten + 8 praktische beginners tips.
Bekijk meer koopgidsen voor moestuinen