Beste kweektunnel | Voor goede bescherming van jouw groenten

by Joost | Geupdate op:  mei 7, 2020

De beste tuiniertips in je mailbox

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van urban garden en binnen tuinieren tot weelderige tuin

We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy

Met een kweektunnel kun je je eigen moestuintje creëeren.

Het is perfect voor mensen die graag niet al te veel tijd besteden aan een moestuin, maar wel heel graag hun eigen groenten, fruit, en andere plantjes willen telen.

Een kweektunnel biedt bescherming aan jouw planten en vormt de perfecte omgeving om in te groeien.

5 beste kweektunnels voor goede bescherming van jouw groenten

Onze favoriete kweektunnel: De kweektunnel die wij op nummer één zetten is de Natuurlijkerleven Tunnel. Deze tunnel heeft een groot oppervlakte en een nokhoogte van 45 cm.

Met deze tunnel ben je in staat om vroeg in het jaar te beginnen met zaaien. De tunnel is 100 cm breed en 200 cm lang.

De tunnel heeft een zacht prijskaartje en is geschikt voor iedere tuin. De tunnel kan eenvoudig worden opgebouwd met tunnelbogen en folie. 

Een goed alternatief voor onze nummer één is de Modulaire kweektunnel, ook van het merk Nature. Deze is ietsje goedkoper dan onze nummer één, maar ook wat minder groot.

Met deze kweektunnel kun je zelf bepalen hoe lang je deze maakt, door het gewenste aantal modules aan elkaar te bevestigen.

De lengte van één module is 86 cm lang. De modules zijn allen vervaardigd uit PVC.

Lees ook: het beste tuingereedschap en opbergruimte voor je tuin

Wil jij graag weten welke kweektunnels het mooiste staan in de tuin? Neem dan gauw een kijkje in de onderstaande tabel met onze top 5 kweektunnels, daarna ga ik dieper op deze keuzes in:

Kweektunnel Afbeeldingen
Beste kweektunnel met folie: Natuurlijkerleven Tunnel Nature Quick Ora Tunnel beste kweektunnel(bekijk meer afbeeldingen)
Beste modulaire kweektunnel: Nature Beste Modulaire kweektunnel(bekijk meer afbeeldingen)
Meest praktische folietunnel: Matelma Folietunnel 200 x 60 x 43 cm beste kweektunnel(bekijk meer afbeeldingen)
Beste kweektunnel met gaasnet: Matelma Kweektunnel met zwart gaasnet 300 x 45 x 45 cm beste kweektunnel(bekijk meer afbeeldingen)
Beste grote kweektunnel: Folietunnel ACD Folietunnel 2x1.5m ACD beste kweektunnel(bekijk meer afbeeldingen)

Wat bespreken we in deze uitgebreide post:

17 kamerplanten zonder zonlicht
17 kamerplanten zonder zonlicht
Voordelen van een kweektunnel

Een kweektunnel heeft diverse voordelen en is een efficiënte manier van (moes)tuinieren.

Een kweektunnel is makkelijk te verplaatsen

Het eerste voordeel van een kweektunnel is dat deze flexibel is en over het algemeen gemakkelijk te verplaatsen.

Kweektunnels zijn vaak lichter en minder permanent dan een kas of kweekhuis. Dit hangt natuurlijk wel af van de grootte van de tunnel; tunnels met een grote omvang kun je niet zomaar verplaatsen.

Een kleinere tunnel biedt de mogelijkheid om zelf te bepalen hoe veel zonlicht jouw planten nodig hebben. Je kunt je tunnel gemakkelijk verplaatsen van de schaduw naar de zon, of andersom.

Een kweektunnel geeft de planten bescherming tegen de elementen

Een kweektunnel is er in verschillende vormen en maten, waarbij ook het beschermingsdoek van diverse materialen kan zijn gemaakt.

Zo heb je bijvoorbeeld doeken van gaas, anderen van plastic, een vliesdoek, en weer anderen hebben een folie-achtige bescherming.

Een kweektunnel beschermt jouw gewas in koudere tijden tegen stevige wind en vorst.

Omdat er toch lucht door de kweektunnel kan stromen, zullen jouw plantjes binnen korte tijd opdrogen, wat er weer voor zorgt dat de planten niet gauw het slachtoffer zullen worden van schimmelziekten.

Kweektunnels zijn makkelijk op te zetten, af te breken en op te bergen

Kweektunnels zorgen daarnaast voor werkgemak omdat ze, naast handig te verplaatsen, ook snel op te bouwen zijn. Bovendien neemt zo’n kweektunnel amper bergruimte in beslag.

Een kweektunnel wordt aangeraden wanneer je nog weinig ervaring hebt met het planten van zaadjes.

Over het algemeen gaat een kweektunnel lang mee, maar dat hangt verder ook af van het materiaal en de kwaliteit van het beschermingsdoek.

Zijn kweektunnels onhandig?

Niet altijd zien mensen de voordelen in van een kweektunnel. Vaak wordt er namelijk gedacht dat een tunnel helemaal niet zo handig is, omdat bijvoorbeeld het water geven aan je planten een heel gedoe zou zijn.

Dit is echter een misvatting, want in het geval van bijvoorbeeld in- en uitschuifbare kweektunnels (harmonicasysteem) kun je heel gemakkelijk de tunnel open zetten om je plantjes te bewateren of te bemesten.

Ook heb je tunnelkassen met een deurtje of raam, of met een ritssluiting.

Plantjes laten groeien in een kweektunnel is dus veel handiger dan veel mensen denken!

Daarnaast hebben kweektunnels vaak een robuuste doek die de planten beschermt tegen een teveel aan UV-straling, maar ook tegen ongewenste weersfactoren en ongedierte. 

Materiaal van je kweektunnel

Kweektunnels kun je krijgen van verschillende materialen. Zo kun je kiezen uit kweektunnels van gaas, vlies, plastic, en (geperforeerd) folie.

Wanneer je voor eentje van gaas gaat worden je planten beschermt tegen vraatschade door onder andere vogeltjes.

Door de gaatjes kan nog steeds lucht stromen en water, en tegelijkertijd worden de planten beschermt tegen schadelijke weersomstandigheden zoals een teveel aan UV-straling. Een doek van gaas zorgt voor een warme bodem en hoge luchtvochtigheid.

In het geval van een vliesdoek wordt er lucht, vocht en licht doorgelaten. Ook vormt het doek een belangrijke bescherming tegen ongedierte. 

Een plastic tunnel beschermt jouw gewas tegen slecht weer, ongedierte en kou. De grond blijft goed warm en vormt de juiste protectie tegen extreme temperaturen (ver boven de nul en onder de nul).

Als je een kweektunnel hebt met een doek van geperforeerd folie, zorgt dat voor constante luchtstroming. Zo creëer je een evenwichtig klimaat voor je planten waardoor ze beter zullen groeien.

Je kunt er ook nog voor kiezen om losse tunnelbogen en folie te kopen om je eigen kweektunnel te creëeren. Houd wel altijd rekening met de kwaliteit van het folie.

Wanneer je goedkoop en slap folie koopt, zal de wind hier doorheen blazen en scheuren achterlaten.

Aan de andere kant is folie wel handig om mee te werken. Zorg er dus altijd voor dat je de juiste folie kiest voor je kweektunnel.

Folie houdt de plantjes warm en isoleert goed, en zonlicht en vocht kan tot aan de planten reiken zodat de plantjes gezond groeien.

Welke groenten zijn gemakkelijk te kweken?

Iedereen wil wel een moestuin, maar mensen hebben niet altijd het werk ervoor over. Zoals in dit artikel besproken, hoeft je eigen moestuintje bijhouden helemaal niet moeilijk te zijn met behulp van een kweektunnel.

Met welke groenten kun je het beste starten als je voor het eerst begint met een moestuin?

1. Rucola. En dan het liefst vanaf maart. In de volle zon groeit dit plantje het best. Belangrijk bij dit plantje is dat de grond altijd vochtig blijft. Hoe langer je wacht met oogsten, hoe pittiger de smaak van je rucola.

2. Courgette. Deze groenten houdt van zomer, dus zaai deze pas in mei. Toch is het goed om daarvoor al te beginnen om je grond voedzaam te maken. Dit is een plant die groot wordt, dus zeker niet handig voor kleine kweektunnels. De courgette groeit snel. De zaadjes kunnen het beste gepland worden in de zon en op een plek met zo min mogelijk wind.

3. Wortels. Bij wortels duurt het vaak een tijdje voordat je ze kunt oogsten. Om wortels het beste te laten groeien, zaai je deze in de maanden maart, juni en juli. Het voordeel van het kweken van wortels is dat dit plantje maar weinig verzorging nodig heeft. In principe hoef je ze alleen maar zo nu en dan wat water te geven als het een tijdje niet heeft geregend. 

4. Radijs. Vooral als je net begint met (moes)tuinieren, is het handig om te beginnen met radijs. Radijsjes smaken heerlijk in een zomerse salade. Eigenlijk kan het kweken van deze groente niet mis gaan. Je kunt radijs het beste zaaien in de maanden maart tot augustus, en oogsten kan zo’n 6-8 weken later.

Welke plantjes doen het goed in een kweektunnel?

Welke zijn nu precies de plantjes die je het beste in een kweektunnel kunt laten groeien?

In tegenstelling tot het planten van zaadjes zonder een kweektunnel, kiemen planten sneller in een kweektunnel en heb je dus ook een vroegere oogst.

Bij kleine kweektunnels moet je er rekening mee houden dat je  alleen plantjes kunt telen die niet te ver de lengte in groeien, zoals wortels en sla.

Schaf je echter een grotere kweektunnel aan dan heb je vanzelfsprekend meer keuze en mogelijkheden qua planten om te kweken.

Groenten om te kweken in een kweektunnel

5 beste kweektunnels beoordeeld

Beste kweektunnel met folie: Natuurlijkerleven Tunnel

Zoals we hierboven al bekend hebben gemaakt, is onze favoriete kweektunnel de natuurlijkerleven folie tunnel.

Deze kweektunnel heeft een afmeting van 2 meter en heeft een folie/plastic doek die perfect beschermt tegen UV-straling. Komt met zeven tunnelbogen. De tunnel heeft een in- en uitschuifbaar systeem. 

Nature Quick Ora Tunnel beste kweektunnel
(bekijk meer afbeeldingen)

Kweektunnel goed voor bescherming van de plantjes

Houd jij van tuinieren? Dan is een kweektunnel een onmisbare tool in jouw tuin.

Het folie dat bij deze tunnel wordt geleverd zorgt ervoor dat jouw planten ten alle tijden worden beschermd tegen schadelijke UV-straling, slechte weersomstandigheden en ongedierte.

In de tunnel ontstaat een perfect klimaat om de planten snel en gezond te laten groeien. Dankzij deze tunnel kun je vroeg in het jaar al zaaien en oogsten.

Deze kweektunnel is makkelijk te hanteren

Bij het kopen van deze tunnel krijg je PE- folie van 2 x 10 cm en zeven tunnelbogen. Ook krijg je nog twee bogen voor aan de uiteinden van de tunnel.

Wat deze kweektunnel zo handig maakt is de harmonicastructuur: je kunt de tunnel namelijk in- en uitschuiven.

Dit zorgt ervoor dat je de tunnel gemakkelijk kunt oppakken en verplaatsen indien dat nodig is en bovendien kun je op snelle wijze water geven aan je plantjes.

Er wordt aangeraden om de stalen bogen zo’n tien centimeter de grond in te duwen, voor de optimale stevigheid.

Met een afmeting van 2 meter kun je gegarandeerd genoeg plantjes kwijt in jouw nieuwe kweektunnel. Ook het beluchten moet geen probleem zijn, in een handomdraai schuif je het folie omhoog over de bogen. 

Bekijk hem hier bij bol.com

Beste modulaire kweektunnel: Nature

Een andere kweektunnel die wij interessant vinden is de Modulaire kweektunnel van wederom het merk Nature.

De tunnel is gemaakt van PVC. De afmeting van één module is als volgt:  86 x 40 x 22 cm (l x b x h). Je kunt het gewenste aantal modules aan elkaar koppelen.

De tunnel heeft een anti-UV-behandeling voor de beste bescherming tegen felle zonnestraling. Aan de buitenkanten van iedere module zijn roostertjes aangebracht zodat je zelf de beluchting kunt regelen.

Kweektunnel opzetten in modules

Beste Modulaire kweektunnel
(bekijk meer afbeeldingen)

Het mooie aan deze kweektunnel is dat het op te bouwen is in, zoals de naam al verklapt, modules.

Je kunt de modules aan elkaar verbinden voor een lange tunnel, of eventueel ontkoppelen wanneer je wat minder plantjes hebt groeien in je tuin.

De lengte van één zo’n module is 86 cm lang, 40 cm breed en 22 cm hoog. Bij aankoop krijg je slechts één module en moetje de eindstukken daar nog los bij kopen.

Goede bescherming en ventilatie

Aan beide uiteinden van de modulen zitten ventilatieopeningen die het mogelijk maken om de ventilatie te regelen. De kweektunnel zorgt ervoor dat regenwater of sproeiwater condenseert.

Het materiaal van de tunnel is PVC en beschermt net als onze nummer één, de Nature Quick Ora kweektunnel, goed tegen UV-straling.

Bij aankoop van deze tunnel krijg je zes grondpennen voor het stevig neerzetten van de tunnel. 

Check de meest actuele prijzen en beschikbaarheid hier

Beste grote kweektunnel: Folietunnel ACD

Behalve kleine kweektunnels zoals hierboven besproken, bestaan er ook veel grotere kweektunnels.

ACD is een merk voor alle soorten tuinkassen, waaronder kweektunnels.

Behalve kleine kweektunnels hebben ze bij ACD ook levensgrote kweektunnels, zie bijvoorbeeld onze nummer vijf kweektunnel in bovenstaande tabel.

Folietunnel 2x1.5m ACD beste kweektunnel
(bekijk meer afbeeldingen)

Ook Garden Feelings is een merk dat diverse producten voor de tuin aanbiedt, waaronder mooie (grote) kweektunnels.

Afhankelijk van je doel (wat voor plantjes en hoe veel wil je er gaan kweken?) en de afmetingen van je tuin dien je de keuze te maken om voor een kleine of een grotere kweektunnel te gaan.

Bekijk hem hier bij bol.com

Lees ook: dit zijn de beste kruidenbakken die je kunt krijgen

Conclusie

Zoals je hebt kunnen lezen is het hebben van een kweektunnel ideaal wanneer je houdt van het telen van je eigen verse groenten.

Het is vooral handig wanneer je net begint met (moes)tuinieren. Wat is er nu lekkerder dan een frisse, zomerse salade met groenten uit jouw eigen moestuin?!

Onze top vijf geeft jou een overzicht van een aantal kweektunnels van prima kwaliteit.

En als je dan je favoriet hebt uitgekozen, kun je het beste beginnen met het kweken van onder andere radijs, wortels en rucola om handigheid te krijgen met het gebruik van een kweektunnel. 

Een kweektunnel is goed te combineren met een moestuinbak voor nog beter resultaat. Hier lees je alles over de beste moestuinbak voor binnen & buiten + 8 praktische beginners tips.