Zelf champignons kweken

by Joost | Geupdate op:  januari 29, 2022

Heb je weleens geprobeerd om zelf champignons te kweken? Nee? Dan is het echt een aanrader om een te doen. Het kan tegenwoordig al heel simpel met een kant en klare kweekset.

Volg de instructies en je geniet binnen de kortste keren van je heerlijke zelf gekweekte champignons.

Kweken van champignons volgt een andere werkwijze dan wat je waarschijnlijk gewend ben. Een  kweekset helpt u om het proces makkelijker en leuk te houden.

Zelf champignons kweken

Witte champignons

Deze champignons zijn misschien wel het meest bekend. Je vind ze in elke supermarkt en worden ook het meest verkocht en gekweekt. Deze champignon is er in drie variaties reuzen (55+mm), middelgrote (35 tot 55mm) en de fijne (15 tot 45mm). Ze worden gekweekt op natuurlijke compost met afdekaarde.

Elk pakket kan je tot 3 keer oogsten. De witte champignon wordt veel gebruikt bij vis, vlees, gevogelte en soep. Stel je voor dat je zelf een heerlijke soep maakt van je eigen gekweekte champignons. Heerlijk toch?

Bruine champignons

Bruine champignons ofwel kastanje champignons worden op dezelfde manier gekweekt als de witte champignons. De bruine champignon heeft een lichtbeige tot bruine hoed en is wat pittiger van smaak dan de witte champignons. Ze zijn ook wat steviger en houden minder vocht vast. Heerlijk met pasta of gebakken bij een stuk vlees.

Oesterzwammen

De oesterzwam heeft een platte, oestervormige hoed, een klein steeltje en duidelijke sporen aan de onderkant. De oesterzwam heeft zacht en vlezig vruchtvlees en is heerlijk bij een hoop gerechten.  Oesterzwammen groeien op stro en hebben meer licht nodig dan de witte en bruine champignons. Net als de voorgaande champignons zijn ook oesterzwammen simpel te kweken. De oesterzwam is dus ook echt een aanrader om een keer te proberen.

Tips!

Nog een aantal handige tips voor het kweken van champignons.