Beste kruidenbak top 5 | lekker thuis je eigen kruiden kweken

by Joost | Geupdate op:  april 17, 2020

De beste tuiniertips in je mailbox

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van urban garden en binnen tuinieren tot weelderige tuin

We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy

Er zijn heel wat voordelen om je eigen kruiden thuis te kweken. Ze zijn sterk, staan vaak erg leuk en ze hebben weining onderhoud nodig. En het zijn natuurlijk heerlijke smaakmakers in de keuken!

Tijdens het koken van bijvoorbeeld een heerlijke spaghettisaus is het altijd prettig om verse basilicum blaadjes in de saus te doen in plaats van gedroogde basilicum.

Heb je een kruidentuintje dan loop je gewoon even snel naar je basilicum plantje en huppakee enkele lekkere verse fijngesneden blaadjes de pan in!

Lekker verse kruiden op een snijplank en 3 kruidenbakken

Op deze manier weet je ook dat wat je eet veilig is en heb je altijd je lievelingskruiden vers bij de hand.

Laten we eerst een kijken naar de top keuzes in een snel overzicht, daarna zal ik dieper ingaan op elk van deze keuzes:

Beste kruidenbak Afbeelding
Beste kruidenbak voor buiten: Relaxdays Minigarden Dennenhout Beste kruidenbak voor buiten: Relaxdays Minigarden Dennenhout(bekijk meer afbeeldingen)
Beste kruidenbak voor binnen: Vegger Smart Indoor Garden Beste kruidenbak voor binnen: Vegger Smart Indoor Garden(bekijk meer afbeeldingen)
Beste bak om kruiden samen in te kweken: VidaXL gevlochten plantenbak Beste bak om kruiden samen in te kweken: VidaXL gevlochten plantenbak(bekijk meer afbeeldingen)
Beste bak om kruiden los van elkaar in te kweken: Intergard kweektafel Beste bak om kruiden los van elkaar in te kweken: Intergard kweektafel(bekijk meer afbeeldingen)
Beste kruidenbak met kas: Prosperplast Respana Planter Beste kruidenbak met kas: Prosperplast Respana Planter(bekijk meer afbeeldingen)

Beste kruidenbak thuis tuinkruiden kweken

Wat bespreken we in deze uitgebreide post:

x
17 kamerplanten zonder zonlicht
Begin je eigen kruidentuintje

Heb je nog geen idee wat voor soort kruidentuin je wil beginnen dan kan je hier wat ideeën opsteken. In principe zijn er slechts 3 basis dingen nodig: een pot, wat potgrond en het plantje.

Wanneer je je kruiden het liefst apart van de andere plantjes plant, of je hebt wat ruimte gebrek, dan is een kruidenbak ideaal.

Een kruidenbak voor elke situatie

Welke kruidenbak je gebruikt zal afhangen van welke kruiden je wil kweken en waar je de kruiden wil kweken. Doe je bijvoorbeeld een aantal kruiden bij elkaar of doe je die in aparte bakken?

En kweek je de kruiden het liefste binnenshuis of buiten op het balkon of in de tuin? De mogelijkheden zijn divers. We zijn het voor je nagegaan en geven je een idee welke de beste kruidenbak is om te gebruiken voor jouw situatie.

Hier dus een overzicht van de top 5 beste kruidenbakken voor verschillende situaties.

5 beste kruidenbakken beoordeeld

Beste kruidenbak voor buiten: Relaxdays Minigarden Dennenhout

Beste kruidenbak voor buiten: Relaxdays Minigarden Dennenhout

(bekijk meer afbeeldingen)

Mooie kruidenbak geschikt voor in de tuin of op het balkon. Leuk voor elke leeftijd. Met afwateringssysteem, gemaakt van duurzaam geproduceerd hout en in een strak design uitgevoerd. Afmetingen: 115 x 28 x 60 cm (L x B x H).

Meestal heb je buiten toch iets meer ruimte dan binnen om te planten. Een tuin of balkon lenen zich uitstekend voor het kweken van kruiden. Ook al zou de ruimte in de tuin of op het balkon beperkt zijn, dan nog kan je kruiden kweken want die nemen niet veel ruimte in beslag.

Hier laat Angelo Dorny ons zien hoe hij een leuke kruidenbak samenstelt:

Houd de seizoenen en het weer in de gaten

Het belangrijkste van buiten het huis planten is dat je rekening moet houden met seizoensinvloeden.

Omdat je de planten buiten zet dan moet je zeker de temperatuurs -en weersveranderingen goed in de gaten houden, wil je dat je kruiden goed gaan groeien.

In principe kan je elk kruid buiten laten groeien. Het zonlicht, de ruimte en het weer spelen in dit geval een voorname rol.

Er zijn enorm veel geschikte bakken en potten waarin je jouw kruiden kan planten buiten. Allemaal met hun eigen goede en minder goede eigenschappen.

Onze aanrader voor een kruidenbak voor buiten

De beste kruidenbak voor buiten vinden wij deze Relaxdays minigarden.

Deze kruidenbak heeft een heel leuk en speels design en is ruim genoeg om je meest favoriete kruiden in te planten. Je kan er zeker wel 5 tot 6 soorten kruiden in planten.

Waarom deze kruidenbak zo goed is

De kweektafel (hier meer tafels beoordeeld) heeft ideale afmetingen waardoor het in elke tuin of op elk balkon zal passen. Het is 115 x 28 x 60 cm (L x B x H), heeft afwateringsgaten en is gemaakt van duurzaam hout.

De neutrale uitvoering maakt dat deze kruidenbak heel gemakkelijk zal passen bij de rest van de tuin of juist heel mooi zal staan op het balkon. De bak is van hout en de frame heeft een grijze kleur.

Leuk voor de kinderen of als beginners kruidenbak

Verder kan je met deze kruidenbak je kinderen spelenderwijs kennis laten maken met tuinieren. Laat ze zelf de kruiden kweken, verzorgen en oogsten.

Maar ook voor mensen die pas beginnen met tuinieren is dit een ideale kruidenbak om mee te starten. Kortom deze kruidenbak is geschikt voor alle leeftijden.

Jaarlijkse kruiden die je hierin kunt kweken zijn bijvoorbeeld basilicum, peterselie, dille, venkel, maar ook vaste planten als rozemarijn, oregano, tijm, munt en salie zullen ook goed groeien buiten.

Bekijk hem hier bij bol.com

Beste kruidenbak voor binnen: Vegger Smart Indoor Garden

Beste kruidenbak om kruiden binnen te kweken

(bekijk meer afbeeldingen)

Met deze kruidenbak kun je op elke plek in je huis kruiden kweken. De bak komt inclusief zaadjes en voedingstof. Het licht kan cntinue aan, of met een timer automatisch aan en uit gaan. Afmetingen: 27 x 12 x 37 cm (L x B x H).

Een perfect alternatief voor buitenshuis planten is binnenshuis planten. Dit is ideaal voor mensen die weinig ruimte buiten hebben, maar toch het belang inzien van zelf je kruiden kweken.

Binnenshuis planten gaat in vele opzichten bijna op dezelfde manier. Ook hier moet je letten op de temperatuur en de mate van zonlicht die jouw planten krijgen. Welke kruiden je het beste binnen kweekt kan je hier lezen.

Een goede kruidenbak voor binnen

Een heel leuk product om kruiden binnen te kweken vinden wij deze Vegger kruidentuin. Deze kruidenbak is erg praktisch en er kan weinig misgaan met het kweken van je eigen basilicum of munt.

Wat ons gelijk opvalt is het mooie design van de kruidenbak. Het is niet te groot en niet te klein en past meteen op een plekje op de vensterbank binnen of op het aanrecht. De afmeting van de bak is 27 x 37 cm.

Deze kruidenbak kan op elke plek in huis

Doordat het met een kweeklicht wordt geleverd hoeft de kruidenbak niet speciaal op een zonverlichte plek gezet te worden.

Je kan de kruidenbak gerust op een donkere plek plaatsen op het aanrecht en toch ervan uitgaan dat de planten goed zullen groeien vanwege het kweeklicht.

Wat ook prettig is aan deze kruidenbak is dat je er gelijk mee aan de slag kan. Hij wordt namelijk geleverd met zaden van de meest populaire kruiden en ook voeding. Dat is wel erg makkelijk!

De automatische timer zorgt ervoor dat het licht na enkele uren vanzelf aan en uit gaat. Je hoeft er dus bijna niet naar om te kijken. Voor mensen die weinig tijd hebben is deze kruidenbak toch echt een geweldige uitkomst.

Check de meest actuele prijzen en beschikbaarheid hier

Beste bak om kruiden samen in te kweken: VidaXL gevlochten plantenbak

Beste bak om kruiden samen in te kweken: VidaXL gevlochten plantenbak

(bekijk meer afbeeldingen)

Kleine kruidenbak die leuk staat op een buitentafel of past op een smalle vensterbank. Gemaakt van natuurlijke wilgentenen en geleverd met een speciale, ademende tas voor de potgrond. Afmetingen: 50 x 15 x 15 cm (L x B x H).

Sommige kruiden kan je heel goed samen planten en sommige liever apart. Daarom is het goed om te weten welke kruiden goed samen leven mocht je voor één grote kruidenbak kiezen.

Leuk voor verschillende kruiden bij elkaar

In de VidaXL plantenbak kan je verschillende soorten kruiden bij elkaar planten. Deze kruidenbak is perfect voor verse tuinkruiden.

Kies bijvoorbeeld voor een combinatie van Hollandse tuinkruiden zoals, bladpeterselie, koriander, munt en dille. Of kweek een Italiaanse kruidentuin met oregano, rozemarijn, tijm, bladpeterselie en salie.

Of maak een andere combinatie van de kruiden die jij zelf lekker vindt. Goed om te weten is dat je liever de hogere planten achterin de bak plant en de kleinere planten aan de voorkant.  

Buiten tuinieren met een moestuin? Lees hier mijn post over handige moestuin klimrekken

Staat mooi op elke vensterbank

Deze kruidenbak heeft een hele eenvoudige uitstraling. De mand is gevlochten van natuurlijke wilgentenen en wordt geleverd met een ademende tas die met potgrond gevuld kan worden.

De leuke mand is 50 x 15 x 15 cm (L x B x H) en past decoratief op iedere vensterbank, op tafel op het balkon of in de tuin. Er zitten uitgebreide instructies bij deze kruidenbak,

Bekijk hem hier bij bol.com

Beste bak om kruiden los van elkaar in te kweken: Intergard kweektafel

Beste bak om kruiden los van elkaar in te kweken: Intergard kweektafel

(bekijk meer afbeeldingen)

Mooie natuurlijk houten kruidenbak op poten voor werkgemak. De extra plank bij de bodem geeft ruimte voor materialen of extra plantjes. De bak is eenvoudig te monteren en heeft aparte vakken voor verschillende kruiden. Afmetingen: 78 x 58 x 80 cm (L x H x B).

Aangezien sommige tuinkruiden best kunnen woekeren, zoals bijvoorbeeld munt, is het een goed idee om deze apart te kweken.

In een kruidenbak zoals deze kan dit heel gemakkelijk voor de aparte vakjes in de bak.

Apart groeien voor meer controle

Door de kruiden apart te houden heb je dus meer controle op hoe ze zullen groeien.

Behalve dat sommige kruiden niet bij elkaar passen in een bak, kan je op deze manier de hoeveelheid ruimte, voeding en water per kruid regelen.

Je zo ook beter overzicht voor wanneer de potten op het vuur staan en het tijd is wat kruiden te oogsten.

Deze mooie kruidentafel is erg ergonomisch door de hoge poten en heeft nog een handige plank bij de bodem om spulletjes op te zetten.

Hij is gemaakt van natuurlijk hout en staat daardoor mooi in elke tuin of op het balkon. Bij deze bak wordt geen potgrond geleverd, dus deze moet je er nog even bijkopen.

Check de meest actuele prijzen hier

Beste kruidenbak met kas: Prosperplast Respana Planter

Vrouw doet de kas op haar kruidenbak

(bekijk meer afbeeldingen)

Kunststof kruidenbak op poten die lekker licht is om de bak makkelijk te kunnen verplaatsen. Inclusief beschermkap om van de kruidenbak een kas te maken (of bekijk een van deze specifieke kweekkassen).

Kan zowel binnen of buiten staan. 

Deze mooie kruidenbak met beschermkap is vooral voor buiten, maar zou ook mooi binnen in de serre of bijvoorbeeld op het balkon of de patio kunnen staan.

De bak heeft een fijne stahoogte en is licht zodat deze ook makkelijk te verplaatsen is.

Bescherming en warmte voor de kruiden

Door de kap biedt je bescherming aan de plantjes tegen wind en kou. Ook zorgt het voor een verwarmend effect als de zon schijnt, zodat de plantjes nog sneller gaan groeien.

Dit is een uitstekende kruidenbak voor de meer zon en warmte minnende kruiden, zoals dille, koriander en tijm.

Het is een stevige kruidenbak die erg mooi zal staan. Aangezien het een grote bak is, kun je zelf beslissen of je één kruid groeit, of verschillende bij elkaar.

Zorg er dan wel voor dat elk kruid genoeg ruimte heeft en de juiste voeding- en waterhoeveelheid.

Check de laagste prijzen hier

Conclusie

De tijd en ruimte die je ter beschikking hebt en welke kruiden je wil gaan planten zullen veelal bepalend zijn welke kruidenbak uiteindelijk de beste kruidenbak wordt voor jou.

Maak dus eerst een goede overweging waar je wil gaan planten: binnen of buiten (in de tuin of op het balkon).

Voor de tuin of op het balkon is de Relaxdays minigarden een mooie manier om te starten, maar ook een kleiner alternatief voor buiten is de gevlochten mand van VidaXL.

Kijk ook hoeveel tijd je kwijt wil zijn aan het onderhouden van een kruidenbak.

Ga je voor een bak die veel onderhoud nodig heeft met veel kruiden of eentje die vrijwel weinig onderhoud en tijd vergt?

De Kweeklicht kruidentuin is in het eerste opzicht de beste kruidenbak, hier heb je bijna geen omkijken naar.

Deze kan ook binnen overal staan want het licht dat de planten nodig hebben om te groeien komt uit het lampje erboven.

Heb je zin om wat meer aan de slag te gaan met de kruiden dan kun je voor de houten kruidentafel gaan met gescheiden vakjes voor elk kruid.

Wil je hierbij ook nog graag wat extra bescherming en warmte, dan is de kruidenbak met kas erg mooi.

Zo zie je dat er enorm veel alternatieven zijn voor de beste kruidenbak. Maak de beste keuze die bij jouw situatie past. Veel plezier met tuinieren!

Indien je echt ruimte gebrek hebt in of buitenshuis, maar toch graag zelf kruiden wilt kweken dan kun je ook verticaal tuinieren overwegen!