Peterselie kweken in potten van zaden of stek | +tips voor oogsten

by Joost | Geupdate op:  juli 6, 2020

Leer hoe je peterselie in potten kunt laten groeien. Het kweken van peterselie in potten en de verzorging ervan is eigenlijk heel eenvoudig, mits je de basisvereisten kent!

Peterselie is nauw verwant met dille en selderij.

In dit artikel vertel ik je alles over het kweken van peterselie en krijg je nog wat andere tips in het gebruik ervan.

Hoe kweek je peterselie? Laten we daar eerst mee beginnen.

Peterselie kweken in potten van zaden of stek

Wanneer plant je de zaden?

Begin peterselie zaden binnenshuis te planten in de vroege lente, wanneer je de warmte in de lucht begint te voelen, meestal 6 – 10 weken voordat de laatste vorstdatum wordt verwacht.

Je kunt ook later planten omdat overwinteren van peterselie binnen niet moeilijk is.

Als je in een warm klimaat leeft, bijvoorbeeld in Zuid Europa, begin dan peterselie te kweken na het einde van de zomer, in de herfst en in de winter, wanneer het weer begint af te koelen.

Peterselie kweken van zaden

Peterselie zaden zijn berucht om hun lage en langzame kiemkracht. Het kan tot 6 weken duren om te ontkiemen en soms zelfs langer.

Verwacht daarna dus nog 3 – 5 weken om babyplantjes te zien komen. Voor een snellere ontkieming, laat de zaden dan eerst een nacht weken voor je ze in de pot plant.

Zaai de zaden rechtstreeks 0,6 centimeter diep (of ondiep) in de gewenste potten. Peterselie heeft een lange penwortel en het plantje houdt niet van veel worden overgepot.

Dun de zaailingen wat uit als ze naar boven komen en zo’n 2 – 3 centimeter lang zijn, om ze meer ruimte te geven.

De optimale kiemtemperatuur ligt tussen 15 – 27 C. Perfect dus voor binnenshuis.

Mijn favorieten zijn deze biologische zaden Petroselinum crispum van Buzzy Seeds op bol.com:

Ze kosten bijna niks en je kweekt er heerlijke biologische peterselie uit.

Peterselie kweken van stekjes

Je kunt ook peterselie uit stekjes kweken. Knip hiervoor een 10 – 12 centimeter lange stengel af met een paar blaadjes er bovenop en plaats deze een centimeter diep in de pot.

Houd het vochtig en houd het stekje op een schaduwrijke plaats met indirect licht, wacht een paar weken op het ontstaan ​​van wortels.

Je kunt bijvoorbeeld een paar potten platte peterselie in potten kopen zoals deze hier van Tuin de Bruijn en ze lekker gebruiken bij het koken en verder verstekken:

Peterselie-soorten die je kunt laten groeien

Er zijn drie soorten peterselie die vaak in de keuken worden gebruikt – Flat Leaf Parsley (platte peterselie) of Italian Parsley, Curly Leaf Parsley en Hamburg Parsley.

In deze video legt Intratuin zijn 6 stappen uit:

Wat is de juiste pot voor peterselie?

Peterselie is een tweejaarlijks kruid, maar wordt ook jaarlijks geteeld. Als peterselie wordt gekweekt als een jaarlijks kruid, kun je een kleine pot kiezen met een minimale diepte van 20 centimeter.

Voor het kweken van peterselie als een tweejaarlijkse plant, kies dan een vrij grote pot, 25-30 centimeter diep en breed vergelijkbaar of meer, je kunt een of twee planten in zo’n pot laten groeien.

Je kunt bijvoorbeeld deze Dutch design potten van Capi eens bekijken die goed isoleren door het dubbelwandige concept en zien er ook gewoon leuk uit. Deze hier is 30x30x30:

Verzorging voor het kweken van peterselie in potten

Hoeveel zonlicht heeft peterselie nodig?

Voor het kweken van peterselie in potten, kies je een locatie die zonnig of gedeeltelijk in de schaduw ligt als je in een koel of gematigd klimaat leeft.

Binnen gekweekte peterselie heeft ten minste vijf uur zonlicht per dag nodig voor een goede groei.

Als je in een warm subtropisch of tropisch klimaat leeft, bewaar de plant dan op een plek met gedeeltelijke zon.

Kun je peterselie laten groeien in de schaduw?

Hoewel het 5 uur aan zon nodig heeft is het laten groeien van de plant in halfschaduw en indirect zonlicht beter voor de mooie groei van volle groene blaadjes.

Er moet dus wel zonlicht bij in de buurt komen.

Welke grond gebruik je voor peterselie?

Gebruik hoogwaardige potgrond die goed gedraineerd is en rijk aan organisch materiaal. Je kunt 1 deel oude mest of compost toevoegen voor elke 2 delen potgrond.

Deze moestuingrond van Pokon beveel ik aan in al mijn posts: Pokon Moestuin Voeding Bio verkrijgbaar bij meerdere webshops:

Hoeveel water geef je peterselie?

Geef peterselie regelmatig en gelijkmatig water om de grond licht vochtig maar niet te nat te houden.

Laat de grond nooit volledig uitdrogen en vermijd te veel water! Het beste is om af en toe met je vinger te voelen hoe vochtig het is en zorg voor gaatjes onderin je pot.

Voor het groeien van peterselie binnen kun je het beste een plastic pot gebruiken met drainage gaatjes onderin en deze in je mooie pot op je keukenblad zetten of ophangen aan je verticale urban garden rek.

Bemesting en voeding voor peterselie

Het toepassen van kunstmest is niet nodig als je grond rijk is aan organisch materiaal. Het is voldoende om oude mest of compost toe te voegen.

Je kunt echter tweewekelijks half-uitgebalanceerde vloeibare meststof gebruiken als je plant het niet goed doet.

Deadheading en snoeien van peterselie

Verwijder de bloemstengels als deze de bladgroei lijken te bevorderen. Pluk ook de dode en vervaagde bladeren van tijd tot tijd om je plant in goede vorm te houden.

Plagen en ziekten van peterselie

Bladvlekken en rot zijn een van de meest voorkomende ziekten. Je kunt jouw peterselieplant redden van wortelrot en kroonrot door de drassige grond te vermijden.

Peterselie-worm, bladluizen en mijt kunnen dit kruid aantasten, dus houd ze in de gaten.

Kun je peterselie het hele jaar door laten groeien?

Het kweken van peterselie binnen is een manier om het plantje het hele jaar door te laten groeien, hierdoor kun je dit culinaire kruid overwinteren. Het is super makkelijk!

De plant zal overleven in je gemiddelde kamertemperatuur en je kunt in de winter wat bladeren oogsten als je de pot in de buurt van een raam houdt dat dagelijks een paar uur zonlicht krijgt.

Is peterselie moeilijk te kweken?

Peterselie is gemakkelijk te kweken en vraagt ​​weinig meer dan veel licht en voldoende water. Je kunt een plantje kopen, maar je krijgt meer planten voor minder geld als je begint met peterseliezaden. 

Kan peterselie in water groeien?

Sommige kruiden kan je in water wortel laten schieten. Deze eenvoudige techniek houdt in dat je een stengel van een volwassen kruidenplant afknipt, het stekje in water doet en wacht tot het nieuwe wortels krijgt.

Echter sommige jaarlijkse kruiden, zoals peterselie, koriander en dille moeten uit zaad worden gekweekt.

Hoe vaak moet ik mijn peterselie plantje water geven?

Peterselie heeft ongeveer 2-3 keer per week water nodig. Als de peterselie geen water meer heeft, zal hij verwelken.

Waarom worden de bladeren van mijn peterselieplant geel?

Door teveel water geven: De bladeren van de peterselie worden geel en uiteindelijk gaan de plantenwortels rotten en sterft de plant.

Hoe lang gaat een peterselie plant mee?

Twee jaar, peterselie planten zijn tweejaarlijks, wat betekent dat ze twee jaar leven en aan het einde van het tweede groeiseizoen zaden zullen produceren en bloeien.

Wanneer je peterselie voor de zaadproductie laat groeien, verwijder dan elke onvolmaakte of zwakke plant zodat alleen de gezondste planten elkaar kunnen bevruchten.

Komt peterselie terug na het snijden?

Peterselie blijft het hele seizoen groeien, ook nadat je de bladeren hebt geoogst. Buiten geteelde peterselie blijft meestal levendig groen tot laat in de herfst tot de vroege winter.

Welke kruiden komen er elk jaar terug?

Kruiden die jaar na jaar terugkomen zijn salie, tijm, oregano, bieslook en munt.

Hoe moedig je peterselie aan om te groeien?

Net als bij andere kruiden wordt peterselie graag geknipt, wat extra groei bevordert. Grijp de stengels en bladeren bij elkaar en knip ze laag bij de grond af met een keukenschaar.

Je kunt ook gewoon een takje of twee nemen, te beginnen met de buitenstengels eerst. 

Moet ik mijn peterselie laten bloeien?

Om verdere bladgroei te stimuleren, kunnen de bloemetjes van platte peterselie af worden geknipt zodra ze verschijnen, zodat ze niet gaan zaaien.

Als alternatief kunnen de bloemetjes op de planten blijven zitten, zodat ze zich ontwikkelen tot zaadclusters.

Peterselie oogsten

Oogst de peterselie als je het nodig hebt voor in je gerechten. Je kunt 2 – 3 maanden na het planten beginnen met het oogsten van peterselie. Wacht tot de stelen zijn verdeeld in drie secties.

In plaats van alleen de bladeren van de bovenkant te plukken, snijdt je de hele stengel voorzichtig van de basis af, want peterseliestengels zijn ook eetbaar en smakelijk.

Je kan het plantje ook met een scherpe schaar knippen.

Doe dit vanaf het buitenste gedeelte en laat het binnenste gedeelte groeien.

Hier is een nuttig artikel over het oogsten van peterselie op Wikihow om te bekijken.

Peterselie snijden

Het toevoegen van verse peterselie aan bijna elk gerecht geeft voedsel een lichte, smaakvolle boost die de gedroogde versie van het kruid niet kan bieden.

Ook is het heerlijk om kruidenboter met peterselie te maken.

Peterselie snijden

Kun je verse peterselie bewaren?

Ja, zeker kun je verse peterselie bewaren. Gebruik vochtige papieren doekjes om kruiden in te pakken en ongeknipt en in een plastic zak te bewaren; gekoeld kun je ze 3 tot 5 dagen bewaren.

Kun je peterseliestengels eten?

Bij zachte kruiden, waaronder peterselie, koriander en kervel, zijn de stelen zacht en smaakvol genoeg om te eten.

Helpt peterselie je om af te vallen?

Peterselie bevat weinig calorieën, maar bevat veel essentiële voedingsstoffen, zoals vitamine A, B, C, K en mineralen, ijzer en kalium.

Het is rijk aan chlorofyl, wat de ontgifting van je lichaam verbetert en gewichtsverlies ondersteunt. Peterselie helpt het vasthouden van vocht en een opgeblazen gevoel te verminderen.

Is peterselie beter gekookt of rauw?

De robuuste “groene” smaak is heerlijk rauw in salades, sauzen en marinades, maar ook gekookt in gerechten als quiche en soep.

Hoe lang blijft peterselie in de koelkast?

Op de juiste manier bewaard, blijft verse peterselie ongeveer 7 tot 10 dagen goed in de koelkast.

Kun je peterselie invriezen?

Ja, je kunt peterselie invriezen. Het zorgt ervoor dat je het hele jaar door van die frisse groene smaak kunt genieten.

Peterselie kan worden ingevroren door het bosje in diepvrieszakken te stoppen, maar het kan ook al in stukjes gehakt zijn voordat je het invriest.

Kies de methode die past bij jouw behoeften en opslagruimte.

Vrieszakken gebruiken

  1. Was de peterselie. Spoel het in koud water en laat het aan de lucht drogen. Je kunt het helpen door het droog te kloppen met een papieren handdoek. Wees zacht, zodat de bladeren niet breken of kneuzen.
  2. Verwijder de stelen. Wacht tot de peterselie volledig droog is om de bladeren van de stelen te verwijderen. Blijf doorgaan totdat je een grote stapel peterseliebladeren hebt.
  3. Als je de stelen liever ook bewaart, sla deze stap dan over en houd de peterselie intact als bosjes, dat kan ook.
  4. Rol de losse peterselie samen tot een compacte bal. De sleutel is om het netjes en strak verpakt te krijgen, wat zal helpen om het te behouden.
  5. Verpak het in een diepvrieszak. Stop de zak helemaal vol. Gebruik een zak die klein genoeg is om volledig te vullen zodat de er weinig extra ruimte over is in de zak.
  6. Stop het in de vriezer.
  7. Gebruik de peterselie indien nodig. Als je peterselie nodig hebt voor een recept, hoef je alleen maar de zijkant van de bal met een mes te schrapen. Of pak een paar steeltjes van je ingevroren bosje wanneer je de stelen intact hebt gehouden.

Is peterselie gezond?

Peterselie is meer dan zorgen voor het takje ‘versiering’ op je bord.  Peterselie is een veelzijdig kruid en het wordt gebruikt in verschillende kookstijlen en gerechten.

Het verbindt de smaken en tilt gerechten naar een hoger niveau, peterselie draagt bij aan de frisheid en smaakintensiteit

 van je gerecht. We kunnen stellen dat peterselie het meest gebruikte kruid ter wereld is. De wortel smaakt nog intenser dan de bladeren.

Peterselie wordt vaak toegevoegd aan maaltijden om de smaak of presentatie van een gerecht te verbeteren.

Het kan echter ook een aantal gezondheidsvoordelen bieden.

Het gebruik van peterselie tijdens het koken is een geweldige manier om de smaak te verbeteren en het uiterlijk van een gerecht te verbeteren zonder extra natrium of zout aan de maaltijd toe te voegen.

Naast veel smaak doet peterselie ook veel voor je lichaam, het zit vol voedingsstoffen.  Wist je dat peterselie meer vitamine C bevat dan een sinaasappel ? 

Peterselie is gezond omdat:

Peterselie kan worden gemengd in smoothies of toegevoegd aan maaltijden als garnering. Gebruik peterselie niet terwijl je bloedverdunners gebruikt.

Dit komt door de bloedstollende effecten van het hoge vitamine K-gehalte.

Lees meer: de beste kruidenbak voor binnen en buiten