Peterselie kweken in potten van zaden of stek | +tips voor oogsten

by Joost | Last Updated: mei 6, 2020

Start STERK. Bekijk al je tuinier hulpmiddelen voor een goede start:

BEKIJK de tools

Leer hoe je peterselie in potten kunt laten groeien. Het kweken van peterselie in potten en de verzorging ervan is eigenlijk heel eenvoudig als je de basisvereisten kent!

In dit artikel vertel ik je alles over het kweken van peterselie en nog wat andere tips in het gebruik ervan.

Hoe kweek je peterselie? Laten we eerst beginnen bij het kweken.

Peterselie kweken in potten van zaden of stek

Wat bespreken we in deze uitgebreide post:

Wanneer plant je ze?

Begin peterseliezaden binnenshuis te planten in de vroege lente, wanneer je de warmte in de lucht begint te voelen, meestal 6 – 10 weken voor de laatste vorstdatum wordt verwacht. Je kunt altijd laat planten omdat overwinteren van peterselie binnen niet moeilijk is.

Als je in een warm klimaat leeft (bijv. buiten Nederland en in Spanje), begin dan peterselie te kweken na het einde van de zomer in de herfst (herfst) en de winter, wanneer het weer begint af te koelen.

Peterselie kweken van zaden

Peterseliezaden zijn berucht om hun lage en langzame kiemkracht. Het kan tot 6 weken duren om te ontkiemen en soms zelfs meer.

Verwacht dus 3 – 5 weken om babyplanten te zien komen. Voor een snellere ontkieming, laat de zaden eerst een nacht weken voor je ze in de pot plant.

Zaai de zaden rechtstreeks 0,6cm diep (of ondiep als je wilt) in de gewenste potten want peterselie heeft een lange penwortel en het houdt niet van veel worden overgepot, dun de zaailingen wat uit als ze naar boven komen en zo’n 2 – 3 centimeter lang worden om ze meer ruimte te geven.

De optimale kiemtemperatuur ligt tussen 15 – 27 C. Perfect dus voor binnenshuis.

Mijn favorieten zijn deze biologische zaden Petroselinum crispum van Into the Cycle verkoper op bol.com:

Biologische-peterselie-zaden
(bekijk meer afbeeldingen)

Kost echt bijna niks en krijg je heerlijke biologische peterselie uit.

Peterselie kweken van stekjes

Je kunt ook peterselie uit stekjes kweken. Knip hiervoor een 10 – 12 centimeter lange stengel met een paar blaadjes bovenop de plant en plaats deze een centimeter diep in de pot.

Houd het vochtig en houd het stekje op een schaduwrijke plaats die indirect licht ontvangt, wacht een paar weken op het ontstaan ​​van wortels.

Je kunt bijvoorbeeld een paar potten platte peterselie in potten kopen zoals deze hier van HermiePlants en ze lekker gebruiken bij het koken en verder verstekken:

Platte-peterselie-in-pot
(bekijk ze hier)

Peterselie-soorten die je kunt laten groeien

Er zijn drie soorten peterselie die vaak in de keuken worden gebruikt – Flat Leaf Parsley (platte peterselie) of Italian Parsley, Curly Leaf Parsley en Hamburg Parsley.

In deze video legt Intratuin zijn 6 stappen uit:

Wat is de juiste pot voor peterselie?

Peterselie is een tweejaarlijks kruid, maar wordt ook jaarlijks geteeld. Als peterselie wordt gekweekt als een jaarlijks kruid, kun je een kleine pot kiezen met een minimale diepte van 20cm.

Voor het kweken van peterselie als een tweejaarlijkse plant, kies een vrij grote pot, 25-30 centimeter diep en breed vergelijkbaar of meer, je kunt een of twee planten in zo’n pot laten groeien.

Je kunt bijvoorbeeld deze Dutch design potten van Capi eens bekijken die goed isoleert door het dubbelwandige concept en zien er ook gewoon leuk uit. Deze hier is 30x30x30:

Capi-pot-of-plantenbak
(bekijk meer afbeeldingen)

Verzorging voor het kweken van peterselie in potten

Hoeveel zonlicht heeft peterselie nodig?

Voor het kweken van peterselie in potten, kies je een locatie die zonnig of gedeeltelijk in de schaduw ligt als je in een koel of gematigd klimaat leeft.

Binnen gekweekte peterselie heeft ten minste vijf uur zonlicht per dag nodig voor een goede groei.

Als je in een warm subtropisch of tropisch klimaat leeft, bewaar de plant dan op een plek met gedeeltelijke zon.

Kun je peterselie laten groeien in de schaduw?

Hoewel het 5 uur aan zon nodig heeft is het laten groeien van de plant in halfschaduw en indirect zonlicht beter voor de mooie groei van volle groene blaadjes. Er moet dus wel zonlicht bij in de buurt komen.

Welke grond gebruik je voor peterselie?

Gebruik hoogwaardige potgrond die goed gedraineerd is, leem en rijk aan organisch materiaal. Je kunt 1 deel oude mest of compost toevoegen voor elke 2 delen potgrond.

Deze moestuingrond van Pokon beveel ik aan in al mijn posts:

(bekijk het hier)

Hoeveel water geef je peterselie?

Geef peterselie regelmatig en gelijkmatig water om de grond licht vochtig maar niet te nat te houden.

Laat de grond nooit volledig uitdrogen en vermijd te veel water! Het beste om af en toe met je vinger te voelen hoe vochtig het is en zorg voor gaatjes onderin je pot.

Voor het groeien van peterselie binnen kun je het beste een plastic pot gebruiken met drainage gaatjes onderin en deze in je mooie pot op je keukenblad zetten of ophangen aan je verticale urban garden rek.

Bemesting en voeding voor peterselie

Het toepassen van kunstmest is niet nodig als je grond rijk is aan organisch materiaal. Het is voldoende om oude mest of compost toe te voegen. Je kunt echter tweewekelijks half-uitgebalanceerde vloeibare meststof gebruiken als je plant het niet goed doet.

Deadheading en snoeien van peterselie

Verwijder de bloemstengels als deze de bladgroei lijken te bevorderen. Pluk ook de dode en vervaagde bladeren van tijd tot tijd om je plant in goede vorm te houden.

Plagen en ziekten van peterselie

Bladvlekken en rot zijn een van de meest voorkomende ziekten. Je kunt jouw peterselieplant redden van wortelrot en kroonrot door de drassige grond te vermijden.

Peterselie-worm, bladluizen, mijten en cutworm kunnen dit kruid aantasten, dus houd ze in de gaten.

Kun je peterselie het hele jaar door laten groeien?

Het kweken van peterselie binnen is een manier om het het hele jaar door te laten groeien, hierdoor kun je dit culinaire kruid overwinteren. Het is super makkelijk!

De plant zal overleven in je gemiddelde kamertemperatuur en je kunt in de winter wat bladeren oogsten als je de pot op een raam houdt dat dagelijks een paar uur zonlicht krijgt.

Hoe lang gaat een peterselie plant mee?

Twee jaar, peterselieplanten zijn tweejaarlijks, wat betekent dat ze twee jaar leven en aan het einde van het tweede groeiseizoen zaden zullen produceren en bloeien.

Wanneer je peterselie voor de zaadproductie laat groeien, verwijder dan elke onvolmaakte of zwakke plant zodat alleen de gezondste planten elkaar kunnen bevruchten.

Peterselie oogsten

Oogst de peterselie als je het nodig hebt voor in je gerechten. Je kunt 2 – 3 maanden na het planten beginnen met het oogsten van peterselie. Wacht tot de stelen zijn verdeeld in drie secties.

In plaats van alleen de bladeren van de bovenkant te plukken, snijdt je de hele stengel voorzichtig van de basis af, want peterseliestengels zijn ook eetbaar en smakelijk.

Doe dit vanaf het buitenste gedeelte en laat het binnenste gedeelte groeien.

Hier is een nuttig artikel over het oogsten van peterselie op Wikihow om te bekijken.

Peterselie snijden

Het toevoegen van verse peterselie aan bijna elk gerecht geeft voedsel een lichte, smaakvolle boost die de gedroogde versie van het kruid niet kan bieden.

Peterselie-snijden

Kun je verse peterselie bewaren?

Ja, zeker kun je verse peterselie bewaren. Gebruik vochtige papieren handdoeken om kruiden in te pakken en ongeknipt en in een plastic zak te bewaren; gekoeld bewaren ze 3 tot 5 dagen.

Kun je peterselie invriezen?

Ja, je kunt peterselie invriezen. Het zorgt ervoor dat je het hele jaar door van die frisse groene smaak kunt genieten. Peterselie kan worden ingevroren door het bosje in diepvrieszakken te stoppen, maar het kan ook al in stukjes gehakt zijn voordat je het invriest.

Kies de methode die past bij jouw behoeften en opslagruimte.

Vrieszakken gebruiken

  1. Was de peterselie. Spoel het in koud water en laat het aan de lucht drogen. Je kunt het helpen door het droog te kloppen met een papieren handdoek. Wees zacht, zodat de bladeren niet breken of kneuzen.
  2. Verwijder de stelen. Wacht tot de peterselie volledig droog is om de bladeren van de stelen te verwijderen. Blijf doorgaan totdat je een grote stapel peterseliebladeren hebt.
  3. Als je de stelen liever ook bewaart, sla deze stap dan over en houd de peterselie intact als bosjes, dat kan ook.
  4. Rol de losse peterselie samen tot een compacte bal. De sleutel is om het netjes en strak verpakt te krijgen, wat zal helpen om het te behouden.
  5. Verpak het in een diepvrieszak. Stop de zak helemaal vol. Gebruik een tas die klein genoeg is om volledig te vullen zodat de bal weinig extra ruimte over heeft in de zak.
  6. Stop het in de vriezer.
  7. Gebruik de peterselie indien nodig. Als je peterselie nodig hebt voor een recept, hoef je alleen maar de zijkant van de bal met een mes te schrapen. Of pak een paar steeltjes van je ingevroren bosje wanneer je de stelen intact hebt gehouden.

Is peterselie gezond?

Peterselie wordt vaak toegevoegd aan maaltijden om de smaak of presentatie van een gerecht te verbeteren. Het kan echter ook een aantal gezondheidsvoordelen bieden.

Het gebruik van peterselie tijdens het koken is een geweldige manier om de smaak te verbeteren en het uiterlijk van een gerecht te verbeteren zonder extra natrium of zout aan de maaltijd toe te voegen.

STERK van start met alle hulpmiddelen voor een groener thuis

Peterselie is gezond omdat:

Peterselie kan worden gemengd in smoothies of toegevoegd aan maaltijden als garnering. Gebruik peterselie niet terwijl je bloedverdunners gebruikt. Dit komt door de bloedstollende effecten van het hoge vitamine K-gehalte.

Lees meer: de beste kruidenbak voor binnen en buiten