Koopgids, Urban Garden

Beste kweekkas | Veilig groeien van plantjes en kruiden achter glas

Joost

Urban gardener

Met een kweekkas kun je zelf groenten en plantjes kweken waar en wanneer je maar wil. Ideaal voor mensen met groene vingers, of die ze graag willen krijgen!

Waarom een kweekkas?

Kweekkassen zijn niet alleen maar leuk voor in de tuin, ze kunnen ook een verrijking zijn voor je interieur of balkon. Met de juiste kweekkas kweek je gezonde planten in een ideale, beschermde omgeving.

Een kweekkas is daarnaast een leuke manier om kinderen kennis te laten maken met het zaaien van zaadjes, het stekken van plantjes en het telen van je favoriete fruit of groenten.

Een laatste reden om een kweekkas te nemen is natuurlijk dat je je eigen gekweekte producten kunt genieten. Geloof ons, jouw gerechten waren nog nooit zo vol van smaak!

Kweekkas van welk materiaal?

Ga je voor een houten tuinkas, een stalen kweekkas, of toch een kweekkas van aluminium? Ieder materiaal heeft zijn voor- en soms nadelen.

Een houten tuinkas geeft een authentieke uitstraling en staat mooi in iedere ruimte. Hout isoleert goed, maar onderhoud is altijd vereist om houtrot tegen te gaan. Aluminium of stalen kweekkassen zijn handig omdat deze vrijwel geen onderhoud nodig hebben.

Wat het materiaal van de rest van de kweekkas betreft (daar waar het licht doorheen valt): hier wordt vaak veiligheidsglas of polycarbonaat (kunststof) voor gebruikt. Veiligheidsglas is ontzettend sterk maar áls het breekt, valt het in botte stukjes uiteen. Zo kun je de glasstukjes altijd veilig opruimen zonder je te bezeren.

Polycarbonaat is een stof die prima isoleert en moeilijk te breken is. Het nadeel is dat dit minder lang mooi blijft dan gewoon glas. Ook PVC wordt regelmatig gebruikt, omdat deze stof bestand is tegen alle weersomstandigheden. Er zijn ten slotte ook nog kweekkassen van plastic, die vaak licht van gewicht zijn en goedkoop.

Grote of kleine kweekkas?

Het is vanzelfsprekend dat je de grootte van je kas uitkiest op basis van de ruimte waarin je deze gaat neerzetten.

Een grote kas kun je kiezen indien je grote planten wilt kweken én de ruimte ervoor hebt. Neem een wat kleinere kas als je net begint met stekken, of voor op een klein balkon.

Hoe groter de kas is, hoe constanter de temperatuur. Ga ten slotte liever voor een brede kas, en niet perse een lange kas omdat je hiermee de kweekruimte groter maakt.

Welke kweekkas is de beste? Onze favorieten

Hebben we je al enthousiast gemaakt over het nemen van een kweekkas? In onderstaande tabel vind je onze favoriete kweekkassen, onderverdeeld in diverse categorieën. Zo zie je in één oog opslag welke kweekkas het beste bij jouw situatie past.​

Soort kweekkas Afbeelding
Beste kweekkas voor binnen: Kweekkas Aero Serre
Beste kweekkas voor binnen Kweekkas Aero Serre
bekijk meer afbeeldingen
Beste kweekkas voor buiten: Hm Kweekkas Hoog
Beste kweekkas voor buiten Hm Kweekkas Hoog - Kweekbakken
bekijk meer afbeeldingen
Beste kleine kweekkas: Central Park mini kweekkas
Kleine kweekkas Central Park mini kweekkas
bekijk meer afbeeldingen
Beste houten kweekkas: Solid moestuin Keukenhof
Beste houten kweekkas Solid moestuin Keukenhof
bekijk meer afbeeldingen

Beste mini kweekkas: Relaxdays mini kweekbak

Beste mini kweekbak relaxdays mini kweekbak met 24 vakken
bekijk meer afbeeldingen

Beste goedkope kweekkas: ComfortTrends Broeikas Plantenkas

Beste goedkope kweekkas ComfortTrends Broeikas Plantenkas
bekijk meer afbeeldingen

Beste glazen kweekkas: Royal Well Wall Garden 42 Muurkas Glas

Beste glazen kweekkas Royal Well Wall Garden 42 Muurkas Glas
bekijk meer afbeeldingen

Beste plastic kweekkas: Grow-it Premium onverwarmde kweekkas

Beste plastic kweekkas Grow-it Premium onverwarmde kweekkas
bekijk meer afbeeldingen

Beste kweekkas op poten: Kweekkas/broeikas met hoes

Beste kweekkas op poten Kweekkas:broeikas met hoes 160 cm
bekijk meer afbeeldingen

Beste kweekkas voor je balkon: Central Park kweekkas balkon + beschermhoes Balcony

Central Park kweekkas balkon + beschermhoes Balcony
bekijk meer afbeeldingen

Beste zwarte kweekkas: Kweekkasje met deksel

Beste zwarte kweekkas Kweekkasje met deksel 23 x 17 x 12 cm - set van 5 stuks
bekijk meer afbeeldingen

Beste kweekkas voor de vensterbank: Elektrische vensterbankkas met waterreservoir

Beste kweekkas vensterbank Elektrische vensterbankkas met waterreservoir
bekijk meer afbeeldingen

Beste kweekkas van polycarbonaat: Kweekkas Novator Maxi met Polycarbonaat Actual Bio

Beste kweekkas polycarbonaat Kweekkas Novator Maxi met Polycarbonaat Actual Bio
bekijk meer afbeeldingen

Beste kweekkas met lamp: Binnentuin met LED-verlichting Click & Grow Smart Garden

Beste kweekkas met lamp Binnentuin met LED-verlichting Click & Grow Smart Garden
bekijk meer afbeeldingen

Beste verwarmde kweekkas: Kweekkas met elektrisch 13W verwarmingselement

Beste verwarmde Kweekkas met elektrisch 13W verwarmingselement
bekijk meer afbeeldingen

Beste aluminium kweekkas: Patiokas voor op het terras of balkon

Beste aluminium kweekkas Patiokas voor op het terras of balkon
bekijk meer afbeeldingen

Waarom zijn deze kweekkassen zo goed?

In het volgende stuk zullen we onze favoriete kweekkassen uit bovenstaande tabel verder toelichten. Welke is jouw favoriet?

Beste kweekkas voor binnen

Beste kweekkas voor binnen Kweekkas Aero Serre
bekijk meer afbeeldingen

Bij kweekkassen wordt er vaak gedacht aan het kweken van planten buiten in de tuin of op een balkon. Maar een kweekkas kan net zo leuk zijn voor binnen!

Een kweekkas die prima binnenshuis functioneert is de Kweekkas Aero Serre.

Een simpele, groene kweekkas voor binnenshuis gemaakt van polypropyleen en met ventilatiegaten. Deze kweekkas heeft de volgende afmetingen (h x b x l): 18 cm x 37,5 cm x 24 cm.

De kweekkas is voorzien van ventilatiegaten en het materiaal is duurzaam kunststof (polypropyleen). De groene kweekkas is 18 cm hoog, 37,5 cm breed en 24 cm lang en heeft ook nog eens een aantrekkelijk prijskaartje. Ideaal voor een beginnende moestuinier!

Een andere kweekkas die geschikt is voor binnen is eventueel de Relaxdays mini kweekbak. Deze bespreken we hieronder in de categorie ‘mini kweekkas’.

Beste kweekkas voor buiten

Beste kweekkas voor buiten Hm Kweekkas Hoog - Kweekbakken
bekijk meer afbeeldingen

Onze favoriete kweekkas voor buiten is de Hm Kweekkas Hoog.

Een grote kweekkas voor buiten met een afmeting van (h x b x l) 200 cm x 140 cm x 73 cm. De kweekkas is groen van kleur en voorzien van een sterk, scheur-vast folie. De flap aan de voorkant kan omhoog en zorgt voor extra beluchting. De kas is voorzien van diverse plateaus voor het kweken en stallen van meerdere planten.

Deze kweekkas is twee meter hoog, 140 cm breed en 73 cm diep. De kweekkas heeft een groene kleur en is snel en handig op te bouwen. Daarnaast is de kweekkas omgeven door een sterk folie en aan de voorkant voorzien van een flap die je omhoog kunt rollen voor extra ventilatie.

Verder heeft de kweekkas aan iedere zijde twee plateaus waar je al je favoriete plantjes op kunt plaatsen. Ook op de grond kun je diverse plantjes kwijt.

Beste kleine kweekkas

Kleine kweekkas Central Park mini kweekkas
bekijk meer afbeeldingen

Indien je weinig ruimte hebt en je toch graag een kweekkas wil, kun je gaan voor een kleine kweekkas zoals de Central Park mini kweekkas.

Bestaat uit een aluminium frame en panelen van polycarbonaat. De kweekkas kun je openzetten aan de bovenkant en heeft een afmeting van (l x d x h): 108 cm x 41 cm x 56 cm.

Deze kweekkas is gemakkelijk op te bouwen en heeft een aluminium frame. Dankzij de panelen (4 mm dik) van polycarbonaat zijn je planten altijd 100% beschermd tegen slechte weersomstandigheden.

Je kunt de kweekkas eventueel openzetten voor meer ventilatie. De kweekkas heeft een lengte van 108 cm, een diepte van 41 cm en een hoogte van 56 cm.

Indien je op zoek bent naar een kleine kweekkas voor binnen dan zou je kunnen gaan voor de Kweekkas Aero Serre (zie categorie ‘kweekkas binnen’). In het geval je een mini kweekkas wil, raadpleeg dan onze categorie ‘mini kweekkas’.

Beste houten kweekkas

Beste houten kweekkas Solid moestuin Keukenhof
bekijk meer afbeeldingen

Houten kweekkassen zijn vaak favoriet, hoe natuurlijker hoe beter! Onze favoriete houten kweekkas is de Solid moestuin Keukenhof.

Een kweekkas gemaakt van geïmpregneerd hout en met de volgende afmetingen (l x b x h): 120 cm x 56 cm x 90 cm. De kweekkas heeft twee raampjes die opengezet kunnen worden en dankzij het plateau onder de kweekkas heb je ook meteen een opbergplek voor bijvoorbeeld je tuinspullen.

Deze kweekkas is geproduceerd uit geïmpregneerd hout en is 120 cm lang en 56 cm breed. De kweekkas is voorzien van twee raampjes die je open kunt zetten voor extra luchtcirculatie. Onder de kweekkas bevindt zich een houten plateau waar je tuinspullen of andere accessoires op kwijt kunt. Er wordt geadviseerd om de kweekkas op een plek te zetten waar de zon gemakkelijk bij komt.

Wat verder ook handig is aan deze kweekkas is dat deze 90 cm hoog is , waardoor je dus geen last zou moeten krijgen van je rug wanneer je bezig bent met de plantjes. De kweekkas is ideaal voor in de tuin, maar kan ook eventueel op een balkonnetje geplaatst worden of in een serre.

Beste mini kweekkas

Beste mini kweekbak relaxdays mini kweekbak met 24 vakken
bekijk meer afbeeldingen

Voor een mini kweekkas waar je toch aardig wat plantjes in kwijt kunt kiezen wij de Relaxdays mini kweekbak.

Een zwarte mini kweekkas met 24 vakjes, deksel en onderzetter. De bakjes zijn voorzien van gaatjes. De kweekkas is geschikt voor zowel binnen als buiten en is gemaakt van PVC. De afmeting van deze mini kweekkas is: (h x b x d) 4,5 cm x 45 cm x 23 cm.

Deze kweekkas is ideaal voor binnen en is gemaakt van PVC. De kweekkas heeft wel 24 vakken. De deksel is doorzichtig waardoor de plantjes altijd worden blootgesteld aan een hoge temperatuur en vochtigheid. De bakjes zijn daarnaast voorzien van openingen, zodat het water kan doorlopen.

Deze mini kweekbak is slechts 4,5 cm hoog, 45 cm breed en 23 cm diep. Ieder vakje is 4,4 cm hoog, 4,5 cm breed en 4,5 cm diep. Het kweekbakje is verder zwart van kleur en wordt geleverd met deksel en onderzetter. Ideaal voor in huis op de vensterbank, op je balkon of in de tuin.

Beste goedkope kweekkas

Beste goedkope kweekkas ComfortTrends Broeikas Plantenkas
bekijk meer afbeeldingen

Tuinieren met een budget kan best. Voor een goedkope, doch grote kweekkas voor in de tuin gaat onze voorkeur uit naar de ComfortTrends Broeikas Plantenkas.

Een goedkope kweekkas met sterk stalen frame en PVC wanden. De kweekkas heeft vier verdiepingen en aan één zijde een rits. De afmeting is als volgt (d x l x h): 39 cm x 58 cm x 160 cm.

Deze kweekkas heeft wel vier verdiepingen en is voorzien van doorzichtige PVC wanden. Deze laten het nodige licht en vocht door, maar beschermen tegelijkertijd tegen slechte weersomstandigheden. Het frame van de kweekkas is van staal waardoor deze lang mee zal gaan.

Je kunt de kweekkas aan een kant open- en dichtritsen. De kweekkas heeft een afmeting van 39 cm (d) x 58 cm (l) x 160 cm (h). Vanwege zijn afmetingen is deze kweekkas ook mooi voor op een balkon of terras.

Beste glazen kweekkas

Beste glazen kweekkas Royal Well Wall Garden 42 Muurkas Glas
bekijk meer afbeeldingen

Een glazen kweekkas staat altijd mooi en vinden wij een goeie keuze. Wie trots is op zijn plantjes laat deze graag zien!

Onze nummer één glazen kweekkas is de Royal Well Wall Garden.

Een glazen kweekkas voor tegen een stevige muur. De kweekkas is voorzien van een schuifdeur en dakraam. Het frame is gemaakt van staal zodat je jarenlang kan genieten van de perfecte kweekkas.

Deze mooie, elegante kweekkas is ontworpen voor tegen een muur en is voorzien van (veiligheids)glas. Ook heeft deze kweekkas een handige schuifdeur en een dakraam voor extra beluchting.

Als je wil kun je zelfs een automatische raamopener bij bestellen!

Beste plastic kweekkas

Beste plastic kweekkas Grow-it Premium onverwarmde kweekkas
bekijk meer afbeeldingen

In het geval je liever een plastic kweekkas hebt, kun je gaan voor de Grow-it Premium onverwarmde kweekkas.

Met stevige plastic deksel is voorzien van ventilatie schuifjes. De afmeting van de kweekkas is (h x b x d) 18 cm x 42 cm x 26 cm. Met deze kweekkas heb je in no-time mooie, volgroeide plantjes.

Dankzij de transparante deksel zal er veel licht op de plantjes vallen. Ook is de deksel voorzien van ventilatie schuifjes, om zo meer of minder luchttoevoer in de kas te creëren.

Het plastic is stevig en duurzaam. De kweekkas heeft echter geen gaatjes voor waterafvoer. De afmeting van de kweekkas is (h x b x d) 18 cm x 42 cm x 26 cm.

Met deze kweekkas heb je in zeer korte tijd mooie, volgroeide plantjes. Een kweekkas die voor jarenlang plezier zorgt!

Beste kweekkas op poten

Beste kweekkas op poten Kweekkas:broeikas met hoes 160 cm
bekijk meer afbeeldingen

Vind je het mooi of handig om een kweekkas op poten te hebben, dan zou de Kweekkas/broeikas met hoes een goede keuze kunnen zijn.

Op vier poten heeft een robuust metalen frame met epoxy coating. Dankzij de drie etages kun je meerdere plantjes tegelijk kweken. De hoes is UV-bestendig en kan geopend worden aan de voorkant.  De afmeting van de kweekkas is (h x b x d) 160 cm x 58 cm x 39 cm.

Deze kweekkas heeft een sterk metalen frame met epoxy coating. De kas is voorzien van drie verdiepingen voor het tentoonstellen en kweken van je favoriete plantjes. Onder de eerste verdieping is eventueel ook plaats (op de grond).

Het frame is omgeven door een UV-bestendige hoes, die aan de voorkant kan worden opgerold voor extra beluchting. De broeikas is 160 cm hoog, 58 cm breed en 39 cm diep. Deze afmeting maakt de kweekkas perfect voor een smal terras of balkon.

Beste kweekkas voor op het balkon

Een hoge, smalle kweekkas met drie plateaus en beschermdoek van PVC. De kweekkas heeft daarnaast een handige dubbele ritssluiting. De afmeting van de kweekkas is (h x b x d) 158 cm x 69 cm x 49 cm.

Central Park kweekkas balkon + beschermhoes Balcony
bekijk meer afbeeldingen

Een kweekkas voor een balkon is vaak langer dan dat hij breed is. We hebben al diverse kweekkassen besproken die geschikt zijn voor een balkon (zie bijvoorbeeld de categoriën ‘houten kweekkas’, ‘mini kweekkas’ en ‘goedkope kweekkas’).

Een ander goed voorbeeld van een perfecte kweekkas voor een balkon is de Central Park kweekkas balkon + beschermhoes Balcony.

De kweekkas heeft drie plateaus en heeft een beschermdoek gemaakt van PVC. De dubbele ritssluiting maakt het mogelijk om de kweekkas open te zetten en om op een handige manier je plantjes in de kas te zetten.

De kweekkas heeft een hoogte van 158 cm, een breedte van 69 cm en een diepte van 49 cm.

Beste zwarte kweekkas

Beste zwarte kweekkas Kweekkasje met deksel 23 x 17 x 12 cm - set van 5 stuks
bekijk meer afbeeldingen

Ben je specifiek op zoek naar een zwarte kweekkas? Misschien omdat je van ‘basic’ houdt, of gewoon omdat je zwart een mooie kleur vindt?

Dan is het zwarte kweekkasje met deksel misschien een goede optie.

Een set van vijf zwarte kweekkasjes vervaardigd uit gerecycleerd kunststof en met drainagecellen. De kweekkasjes zijn voorzien van een doorzichtige deksel en hebben ieder een afmeting van  (l x b x h) 23 cm x 17 cm x 12 cm.

Het zaaibakje is van stevig gerecycleerd kunststof gemaakt en is voorzien van diverse drainagecellen. Bij het kweekkasje zit een transparante deksel zodat je plantjes altijd genoeg licht krijgen.

Je krijgt bij aankoop maar liefst vijf van deze kweekkasjes en iedere kweekkas heeft een afmeting van (l x b x h) 23 cm x 17 cm x 12 cm. Met deze set kun je dus verschillende soorten zaailingen laten opkomen. Deze zwarte kweekbak is ook ideaal voor het groeien van microgreens of lekkere tuinkruiden. 

Hier let je op bij het kweken van kruiden in een kasje!

Beste kweekkas vensterbank

Beste kweekkas vensterbank Elektrische vensterbankkas met waterreservoir
bekijk meer afbeeldingen

Een echte aanrader voor de planten liefhebber is de elektrische vensterbankkas met waterreservoir.

Voor op de vensterbank bestaande uit drie delen met bodemverwarming en waterreservoir. De afmeting van het gehele product is (l x b x h) 55 cm x 21,5 cm x 17,5 cm. De kweekkas is energiezuinig met een verbruik van slechts 12,5 W/uur.

Deze kweekkas heeft een energiezuinige bodemverwarming en waterreservoir waardoor je zaden binnen korte tijd zullen uitkomen. De kweekkas bestaat uit drie delen en is voorzien van een snoer met stekker.

De lengte van dit snoer is 190 cm. De afmeting van één kweekbakje is (l x b x h ) 21 cm x 17,5 cm x 12 cm en de afmeting van het gehele product is 55 cm x 21,5 cm x 17,5 cm. De kweekkas heeft een verbruik van slechts 12,5 W/uur.

Beste kweekkas polycarbonaat

Beste kweekkas polycarbonaat Kweekkas Novator Maxi met Polycarbonaat Actual Bio
bekijk meer afbeeldingen

Onze favoriete kweekkas met (bio) polycarbonaat is de Kweekkas Novator Maxi met Polycarbonaat Actual Bio.

Met metalen frame en bekleding van bio polycarbonaat. De kweekkas heeft een vouwdak en kan aan twee kanten worden geopend. De afmeting van de kweekkas is (l x b x h) 200 cm x 100 cm x 120 cm.

Deze kweekkas is niet erg groot maar biedt desondanks veel kweek plezier. Het frame is van metaal en kan werkelijk alle weersomstandigheden aan.

De kweekkas kun je gemakkelijk in elkaar vouwen als je ‘m niet gebruikt. De kas kun je aan twee kanten open maken en de afmeting is (l x b x h) 200 cm x 100 cm x 120 cm.

Andere voorbeelden van kweekkassen met polycarbonaat zijn de Central Park mini kweekkas (categorie ‘kleine kweekkas’) en de Patiokas voor op het terras of balkon (categorie ‘aluminium kweekkas’ hieronder).

Beste kweekkas met lamp

Beste kweekkas met lamp Binnentuin met LED-verlichting Click & Grow Smart Garden
bekijk meer afbeeldingen

Wil jij het hele jaar binnenshuis kunnen kweken? Dan is de Binnentuin met LED-verlichting Click & Grow Smart Garden de perfecte kweekas voor jou!

Met energiezuinige LED lamp die zorgt voor een lichtcyclus van 16 uur per dag. Het waterreservoir vul je me water dat goed is voor een maand. Bij aankoop van de kweekkas krijg je drie vullingen basilicum cadeau.

Deze kweekkas met LED lamp zorgt voor een lichtcyclus van maar liefst 16 uur per dag. De lamp verbruikt weinig energie. Ook als je op vakantie gaat hoef jij je geen zorgen te maken over de groei van je plantjes: het waterreservoir kan gevuld worden met water voor een maand!

Hoe het werkt? Je vult je reservoir met water, steekt de stekker in het stopcontact en je bent klaar om te kweken.

Bij de kweekkas krijg je drie vullingen basilicum cadeau bestaande uit zaadjes, aarde en de nodige voedingsstoffen.

Als je deze interessant vindt kun je ook best eens ons artikel lezen over handige kweeklampen voor binnen. Hier zitten er ook een aantal tussen die een goede oplossing voor je binnen kweken kunnen zijn.

Beste verwarmde kweekkas

Beste verwarmde Kweekkas met elektrisch 13W verwarmingselement
bekijk meer afbeeldingen

Voor een verwarmde kweekkas adviseren wij de Kweekkas met elektrisch 13W verwarmingselement.

Van kunststof die zorgt dat je zaadjes sneller kiemen. De kweekkas heeft twee kweekbakken en een doorzichtige kap met vier luchtroosters. De mat waar de kweekkas op staat is vochtregulerend.

Het verwarmingselement zorgt ervoor dat je plantjes sneller uitkomen en de kweekkas bestaat uit twee kweekbakken met ieder een afmeting van (l x b x h) 21,5 x 18 x 5 cm. Het verwarmingselement heeft een vermogen van 13W.

De kweekkas is eventueel geschikt voor op de vensterbank, net zoals de Elektrische vensterbankkas met waterreservoir (categorie ‘kweekkas vensterbank’).

De kweekkas is van kunststof en heeft een doorzichtige kap met vier luchtroosters. De mat onder de kweekkas is vochtregulerend.

Beste aluminium kweekkas

Beste aluminium kweekkas Patiokas voor op het terras of balkon
bekijk meer afbeeldingen

Zoals in de introductie beschreven is aluminium een materiaal wat weinig onderhoud nodig heeft.

Een kweekkas van aluminium die wij aanraden is de Patiokas voor op het terras of balkon.

Gemaakt van aluminium en met een afdichting van 4 mm dik polycarbonaat. De kas heeft twee draaideuren aan de voorzijde en een klapraam aan de bovenkant die in vier standen kan. Bij de kweekas krijg je 9 zaaibakjes. De afmeting is (h x b x d) 102 cm x 77 cm x 40 cm.

De montage van het aluminium frame is handig en snel. De afdichting is van 4 mm dik en dubbelwandig polycarbonaat dat uitstekend isoleert en zorgt voor genoeg licht in de kweekkas.

De kweekkas heeft een hoogte van 102 cm, een breedte van 77 cm en een diepte van 40 cm. De kweekkas heeft aan de voorkant twee draaideuren en een klapraam op de bovenkant die in vier standen kan worden gezet. Bij de kweekkas krijg je 9 zaaibakjes.

Wanneer je nog meer flexibiliteit wilt hebben over waar je je planten kweekt, lees dan ook eens over kweektafels die je thuis gemakkelijk kunt gebruiken. Ik heb er een heel artikel aan gewijd en er zitten een paar prachtige tussen.