9 basilicum groei tips om de beste basilicumplanten in pot te kweken

by Joost | Geupdate op:  april 29, 2020

Bekijk deze 9 essentiële basilicumteelttips om een ​​weelderige en productieve basilicumplant in je kruidentuin te hebben!

Basilicum is een van de meest geteelde kruiden in je kruidentuin. Hij geeft de voorkeur aan een warme temperatuur boven 10 C en is geen vorstbestendige plant.

Gebruik deze tips om het meeste uit je plant te halen:

Basilicum groeitips voor thuis

Lees ook: beste kweektafels voor je plantjes

  1. Kies een zonnige plek om een ​​basilicumplant te laten groeien. Dit kruid geeft de voorkeur aan volledig zonlicht maar verdraagt ​​ook gemakkelijk lichte schaduw. Als je in een warm subtropisch of tropisch klimaat leeft, zorg dan voor schaduw in de middag voor de plant.
  2. Het kweken van basilicum in containers is super eenvoudig. Je kunt dit kruid in een kleine container bewaren. Kies om te groeien een pot van 15-20 centimeter met voldoende drainagegaten.
  3. Gebruik grond die goed gedraineerd is maar een capaciteit heeft om wat vocht vast te houden. Als de potgrond die je gebruikt geen kunstmest heeft, meng er organische meststof door. Maar vergeet niet dat grond die te rijk is aan organische mest de bladgroei kan bevorderen, maar het oliegehalte en het aroma van de bladeren beïnvloeden.
  4. De bodem mag niet zuur zijn. Iets zure tot neutrale grond met een pH-waarde in het bereik van 5,5 tot 7,5 is gunstig.
  5. Een van de belangrijkste teelttips voor basilicum is nooit de plant volledig laten uitdrogen, vooral niet als de temperatuur hoog is. Vermijd echter in elk geval te veel water en steek met je vinger in de grond om te zien of de bovenkant droog is voordat je opnieuw water geeft.
  6. Om schimmelziekten te voorkomen, geef niet teveel water om te voorkomen dat het gebladerte nat wordt, omdat het schimmel en andere ziekten bevordert.
  7. Voed de planten met halfsterke uitgebalanceerde vloeibare meststof of compostthee, elke 2 weken tijdens het groeiseizoen.
  8. Knip je basilicumplanten om de paar weken of zo af. Doe hetzelfde met terminale scheuten voordat ze bloeien. Het niet laten bloeien van de plant is essentieel omdat de bloei de bladgroei en het oliegehalte in bladeren vermindert.
  9. Zodra de plant 40-50 dagen oud is geworden, kun je beginnen met het plukken van de bladeren. Volgens de North Carolina State Extension is de beste tijd om kruiden te oogsten ’s ochtends vroeg.

Hier is ook Angelo Dorny nog die het laat zien:

Lees ook onze post over essentiële hulpmiddelen voor je urban garden.