Beste potgrond | de ultieme grond gids voor jouw potplanten

by Joost | Geupdate op:  mei 12, 2020

De beste tuiniertips in je mailbox

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van urban garden en binnen tuinieren tot weelderige tuin

We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy

Wie van tuinieren houd, koopt gegarandeerd zo nu en dan wat potgrond. Je hoeft geen expert te zijn om te weten welke potgrond de beste potgrond is, maar het is wel handig een paar dingen te weten. In dit artikel vertellen we je alles over de beste potgrond voor elke plantenliefhebber.

Wegwijs in de wereld van potgrond.

In dit artikel neem ik alles met je door.

De beste potgrond voor elk project

Er zijn een aantal soorten potgrond die elk hun kenmerkende eigenschappen hebben. En niet voor niets.

Verschillende plantensoorten kunnen van nature nu eenmaal het beste kunnen groeien in een specifieke soort aarde.

Om ervoor te zorgen dat je niet wordt opgeslokt door het grote aanbod aan verschillende soorten potgrond en gewoon meteen aan de slag kunt, hebben we in dit artikel een compleet overzicht gemaakt van de beste potgrondsoorten die er te vinden zijn en waar je ze voor gebruikt.

Je kunt ook lezen over wat potgrond precies is, waarvoor het goed is en hoe je die op een efficiënte manier kunt toepassen op jouw plantjes.

Dit artikel is een wegwijzer in de verschillende soorten potgrond en is speciaal voor beginnelingen, maar ook voor degene die op zoek zijn naar een alternatieve potgrond voor hun tuin.

Na het lezen van deze informatie ben je in staat om de beste potgrond uit te kiezen voor de plantjes in jouw tuin.

Wat bespreken we in deze uitgebreide post:

17 kamerplanten zonder zonlicht
17 kamerplanten zonder zonlicht
Wat is potgrond?

We beginnen bij het begin. De doorsnee persoon zal je zeggen dat potgrond een soort van bemesting is. Hoewel dit een redelijk goed antwoord is, is het complete antwoord nog net iets meer omvattend.

Potgrond is eigenlijk een verzamelnaam voor allerlei soorten grond. Het gaat om verschillende soorten samengestelde mengsels van diverse grondstoffen en voedingsstoffen.

De basis van potgrond is turfstrooisel en tuinturf. De bestanddelen en verhouding per soort potgrond verschilt en hangt af van de plant waarvoor de specifieke potgrond is bestemd.

De algemene functie van potgrond is planten een duwtje in de rug te geven zodat ze goed mogelijk in bloei komen en tot hun maximale vermogen kunnen groeien.

Potgrond of tuinaarde, wat is het verschil?

Vanwege de extra voedingsstoffen die potgrond bezit, is het niet zo verrassend dat potgrond een stuk duurder is dan tuinaarde en compost.

Je zal je wel afvragen of je niet beter tuinaarde kunt gebruiken in plaats van potgrond om beter uit de kosten te komen.

Echter hebben beide soorten grond een specifieke bestemming waardoor je het één niet met het ander moet verwarren.

Potgrond en tuinaarde zijn eigenlijk niet te vergelijken.

Omdat potgrond een concentratie aan voedingsstoffen heeft die anders verloren gaan of niet efficiënt worden benut mocht je die gewoon in de tuin gaan strooien als tuinaarde en compost.

Potgrond wil je het liefste in een pot houden om zoveel mogelijk nutriënten bij elkaar te hebben voor de groei van die ene plant.

Waarom is goede grond belangrijk voor je planten?

Goed, nu we hebben vastgesteld wat potgrond is, is het zeker verstandig dat we ook vertellen waarom goede grond belangrijk is.

Met goede grond creëer je een basis van riante leefomstandigheden voor jouw plantjes om tot bloei te komen.

Naargelang ze groeien zal je de grond ook moeten aanpassen omdat je planten groter worden en hun behoeftes ook steeds veranderen.

Wil je dat jouw plantjes ten eerste tot bloei komen en daarna zo lang en zo goed mogelijk groeien dan zal je je moeten verdiepen in de soort grond waarin je het plantje plaatst.

Goede grond is net zo belangrijk als het geven van water, omdat de grond in principe het medium vormt waaruit jouw plant al zijn voedingsstoffen haalt om te kunnen groeien.

Tevens vormt de grond ook een houvast waaraan de wortels zich kunnen vastklampen. Als je ooit een plantje hebt verpot zal je waarschijnlijk hebben gezien dat jouw plantje niet meteen weer rechtop staat nadat hij in de nieuwe pot werd gezet.

Dit komt omdat de plant weer even moet wennen aan zijn nieuwe leefomstandigheden.

Niet zozeer aan de nieuwe pot, maar meer nog aan de verse aarde die je hebt toegevoegd aan de pot. De soort grond die je dus gebruikt om jouw plantje in te houden is één van de belangrijkste aspecten in succesvol planten kweken.

Bestanddelen van goede potgrond en waar je potgrond voor gebruikt

Wat moet er in goede potgrond zitten?

Wat er in goede potgrond moet zitten, hangt helemaal af van de plant die je in de grond wilt planten.

Echter is de minimale eis dat de potgrond de eerste 6 weken jouw plantjes in bloei moet kunnen brengen zonder bijvoeding.

Hiervoor zou universele potgrond met de volgende bestanddelen dus voldoende moeten zijn:

Hier heeft Mama Botanica alles over potgrond:

Zwartveen of tuinturf

Eén van de hoofdbestanddelen van potgrond is zwartveen. Dit is een natuurlijke grondstof die uit plantenresten is ontstaan.

Zwartveen is het meest verteerde veen dat wordt uitgegraven uit de onderste veenlagen. Deze tuinturf moet eerst “doorvriezen” (om de vezels te breken) voordat er planten in kunnen groeien.

Hierdoor ontstaat er een groter water-opneembaar vermogen. Omdat tuinturf niet echt luchtig is, is tuinturf alleen niet voldoende voor een goede grond

Witveen of Baltisch veen

Witveen wordt uit de bovenste laag van het veengebied afgegraven. Omdat dit veen minder is verteerd is het lichter van kleur. Hoe bruiner/lichter de kleur van grond, hoe beter de kwaliteit.

Witveen is luchtiger dan tuinturf en draagt bij aan meer water- en voedingsopname.

Kalk

Van nature is veen zure grond. Om goed te kunnen groeien hebben planten een minder zure grond nodig met een lagere PH waarde. Daarom wordt de grond met de toevoeging van kalk minder zuur gemaakt.

Meststoffen

Veen heeft van nature geen tot weinig voedingsstoffen voor planten. Daarom wordt er in potgrond bemesting aangebracht om de planten ook direct te kunnen voeden.

Deze meststof geeft doorgaans voeding aan de planten voor de eerste 6 tot 8 weken.

Aanvullende bestanddelen van potgrond

Wat er dus allemaal extra in de potgrond gaat zitten hangt af van de soort potgrond en de planten waarvoor het geschikt is.

Doorgaans worden de volgende bestanddelen, naast de bovengenoemde, in verschillende hoeveelheden toegevoegd:

Hoe vaak moet je potgrond verversen of bijvullen?

Normaliter zit er in potgrond een hoeveelheid voeding voor ongeveer 1 tot 2 maanden. Hierna zul je plantenvoeding moeten gebruiken om de plant bij te voeden.

Er zijn ook soorten potgrond die langzaam werkende meststof hebben als toevoeging.

Heb je een dergelijke potgrond in eerste instantie gebruikt dan kun je nog even wachten met het geven van plantenvoeding.

Op de verpakking zou alle informatie hierover moeten staan. Doe je dit regelmatig dan kan de plant voor een bepaald tijdsinterval goed groeien.

Na een tijd zal je echter merken dat de plant langzamer groeit en zijn gezonde uiterlijk verliest.

Dit komt omdat de wortels zijn uitgegroeid en waarschijnlijk alle voedingsstoffen hebben opgebruikt.

Dit is dan het moment dat je je planten moet verpotten in grotere potten en verse potgrond moet toevoegen.

Afhankelijk van de plantensoort zal je dit vaker moeten doen voor sommige plantensoorten.

Eenjarig gecultiveerde planten die snel groeien zal je meerdere malen moeten verpotten gedurende de tijd dat ze uit gekomen totdat ze in bloei zijn.

Grotere planten die voor meerdere jaren worden gecultiveerd, verpot je tot de gewenste grootte gewoonlijk maar één keer per jaar.

Na de bereikte maximale grootte, is verpotten in principe nog maar zelden nodig voor dit soort planten.

Handige manieren om potgrond te verversen of bij te vullen

De manier waarop je potgrond ververst hangt ook af van de soort plant waarmee je bezig bent. Met kleine plantjes ga je anders om dan met grote planten.

Potgrond verversen voor kleine plantjes

Ga je met kleine plantjes aan de slag dan ga je als volgt te werk:

Potgrond verversen voor grote planten

Voor grote planten kun je de volgende stappen toepassen:

Bijvullen van potgrond

Bij het bijvullen van potgrond zou je de plant ook eerst uit de pot moeten halen en de bovenstaande stappen volgen.

Het verschil hierbij is dat je een deel van de bestaande potgrond mengt met nieuwe potgrond of met mest. Je hergebruikt dus een deel van de potgrond.

Op zich is dit niet verkeerd, maar er zijn wel enkele punten waar je rekening mee moet houden.

Wanneer potgrond geen voedingsstoffen meer heeft dan is het als het ware leeg geraakt en zal het als niets meer dienen dan opvulling mits je geen mest of andere voedingsstoffen hebt toegevoegd.

Ook zou je moeten oppassen voor larven eitjes. Merk je op dat de oude potgrond witte bolletjes heeft, dan moet je die liever niet hergebruiken.

De witte bolletjes zijn larven eitjes van insecten die waarschijnlijk zullen uitkomen en jouw plant verder kunnen aantasten.

Welke potgrond is het beste voor welke planten?

Nu je al het algemene weet over potgrond, gaan we nu in op de verschillende soorten potgrond en onze beste aanraders.

We hebben een lijst voor je gecompileerd met de beste soorten potgrond op basis van hun toepassing.

Zoek je dus naar een specifieke potgrond voor bijvoorbeeld jouw kamerplanten, orchideeën of cactussen? Dan vind je hieronder het antwoord op je vraag.

Beste potgrond overall voor elke pot

Universele potgrond langwerkend 40L beste potgrond overall

bekijk meer afbeeldingen

We vinden de overall beste potgrond de langwerkende universele potgrond van het merk Central Park.

Deze potgrond kan je gebruiken voor de meeste planten en is qua prijs en verpakking erg voordelig.

De potgrond is geschikt voor de natuurlijke bloei, groei en oogst van al jouw planten, groenten en fruit.

Het mengsel heeft langwerkende voedingsstoffen om een goede groei van jouw planten te garanderen voor ongeveer 6 maanden lang.

Wanneer je in het voorjaar gaat planten in langwerkende potgrond, hoef je pas in het bloeiseizoen daarop weer potgrond te kopen.

Dat je dit kan doen heeft alles te maken met de speciale meststof korrels die zijn toegevoegd aan de potgrond.

De meststof korrels zijn namelijk omhuld met kunsthars waardoor de meststof langer meegaat. Deze potgrond kun je zowel binnen als buiten toepassen.

Beste universele potgrond geschikt voor elke plant

Universele bio potgrond 40L beste universele potgrond

bekijk meer afbeeldingen

De naam zegt het al. Universele potgrond is geschikt voor vele doeleinden. Wil je er jouw terras- en bloembakken mee vullen of wil je kamerplanten ermee verpotten? Dat alles kan met universele potgrond.

Universele potgrond is voor vele plantensoort geschikt en vormt een goede basis potgrond om op te planten.

We leggen de nadruk op basis want zoals we reeds vertelden, groeien planten van nature op een specifieke soort aarde.

Voor sommige planten die geen extra voedingsstoffen vereisen zal universele potgrond volstaan, maar voor andere plantensoorten dan ook weer niet.

Onze favoriete in deze categorie is Central Park Bio universele potgrond.

Volgens de consumentenbond scoort dit merk erg hoog voor de groeitest. Slaplantjes zouden volgens hun test het beste zijn gegroeid met deze universele potgrond.

Deze universele potgrond is perfect voor kamerplanten, maar is ook goed te gebruiken voor planten in de tuin.

Goedkoopste potgrond voor een budgetkeuze

Central Park potgrond universeel 10L beste en goedkoopste potgrond

bekijk meer afbeeldingen

Goede potgrond hoeft niet perse duur te zijn. Er zijn tal van kwalitatieve soorten potgrond die goed betaalbaar zijn en even goed werken als de duurdere alternatieven.

De 10 liter verpakking universele potgrond van Central Park vinden we de goedkoopste potgrond voor al jouw tuinplezier.

Met deze potgrond kun je heel veel doen voor weinig geld. Je kunt een aantal plantjes hiermee verpotten. Bloemen en groenten doen het zeker goed in deze potgrond.

De structuur van de potgrond bestaat uit tuinturf en tuin strooisel. Ook bevat deze potgrond de basis voedingsstoffen die nodig zijn voor een goede bloei en groei van al jouw planten.

Beste moestuingrond voor verschillende groenten

Culvita bio moestuingrond beste potgrond voor de moestuin

bekijk meer afbeeldingen

Ook wanneer je groenten en fruit plant heb je goede grond nodig. Moestuingrond is potgrond die speciaal is ontwikkeld voor jouw moestuin.

Door toevoeging van deze speciale potgrond aan jouw tuingewassen zullen die beter in bloei komen en waarschijnlijk ook letterlijk meer vruchten afwerpen.

De beste moestuingrond om dit resultaat te bewerkstelligen vinden we deze bio moestuingrond.

Deze moestuin potgrond bevat 100% natuurlijke en hoogwaardige grondstoffen zoals tuinturf, turfstrooisel, kokos en compost.

De voeding die is toegevoegd is een biologische organische meststof.

Je hebt al het nodige in deze bestanddelen om er zeker van te zijn dat jouw zaden uitkomen en uiteindelijk heerlijke groenten en fruit leveren.

Deze potgrond zal je aan de hand van het gewas waarvoor je het gebruikt op den duur moeten verversen.

Het is prima om te gebruiken in de tuin in potten of bakken als groeimedium, maar kan ook dienen als opvulling en grondverbeteraar.

Door de beste moestuin potgrond te gebruiken zal je nog heel lang kunnen genieten van jouw moestuintje en de heerlijke groenten die het geeft.

Beste potgrond voor kamerplanten

pokon-beste-kamerplanten-potgrond-10-liter

bekijk meer afbeeldingen

Kamerplanten geven jouw huis een warm en knus gevoel. Precies wat je zoekt voor een plek die je je ‘thuis’ noemt. Er zijn heel wat kamerplanten waarmee je jouw huis kunt decoreren.

Welke kamerplanten je ook hebt staan in huis, alle soorten kamerplanten zullen mooier en beter in bloei staan met goede grond als hun basis.

Onze favoriet in deze categorie vinden we de Pokon kamerplanten potgrond.

Deze potgrond is uitermate geschikt voor het kweken van kamerplanten omdat het een goede voedingsbodem vormt.

Je kunt het gebruiken voor bloeiende en groene kamerplanten. Combineer deze potgrond met een laag hydrokorrels voor een goede drainage laag.

Behalve tuinturf, kalk en meststoffen bevat deze grond TerraCottem. Dit is een stof die water en voeding goed kan vasthouden en naar behoefte aan de plant afgeeft.

Dankzij deze werking zullen kamerplanten minder snel uitdrogen. Deze potgrond is goed voor 2 maanden voeding!

Beste potgrond voor olijfbomen

Beste potgrond voor mediterrane planten

bekijk meer afbeeldingen

Tuinliefhebbers zijn dol op planten uit het Middellandse zeegebied, zoals olijf-, citrus- en vijgenbomen.

Echter is onze Nederlandse bodem niet geschikt voor het planten van de deze gewassen. Toch is het niet onmogelijk om ze te planten in ons land.

Het enige dat je nodig hebt om mee te beginnen is het plantje en de juiste potgrond.

Om olijfbomen goed te laten gedijen gebruik je dus mediterrane potgrond van het merk Culvita.

Omdat de plant langzaam groeit en veel langer in de pot blijft is het dus van belang dat je hem steeds weer van goede grond voorziet.

In mediterrane potgrond zitten veel bestanddelen verwerkt; het gaat om de beste veensoorten gemengd met kokosgruis, klei, kalk en voedingsstoffen.

Beste potgrond voor palmen

Beste potgrond voor palmen planten

bekijk meer afbeeldingen

Palmen hebben het over het algemeen een taai karakter om het zo even te zeggen. Het zijn van die sterke planten die wanneer ze eenmaal aan het bloeien zijn, letterlijk niet te stuiten zijn.

Wanneer ze bij jou in huis staan, zijn ze echter niet in hun natuurlijke omgeving. Daarom kun je ze het beste in speciale palmen potgrond planten.

De beste potgrond voor palmen is de palmen potgrond van het merk Pokon.

Dankzij de bestanddelen van deze potgrond zullen jouw palmen en groene kamerplanten zich optimaal ontwikkelen.

Dankzij de toegevoegde TerraCottem in de potgrond wordt een perfecte waterhuishouding gecreëerd en zullen planten minder snel last hebben van droogte.

Deze potgrond bevat hoogwaardige grondstoffen als tuinturf, grove turfbrokjes, turfstrooisel en TerraCottem. Bovendien zit er voldoende voeding in voor ongeveer 60 dagen.

Beste potgrond voor cactussen

Ecoterra cactus en vetplanten potgrond

bekijk meer afbeeldingen

Als je dacht dat je voor cactussen geen goede grond nodig hebt, dan heb je het helaas mis.

Cactussen hebben niet veel vocht nodig, maar gedijen zeker beter met extra voedingsstoffen. Voor cactussen zijn er ook verschillende potgrondsoorten op de markt te vinden.

We vinden dat je het beste Ecoterra potgrond voor cactussen en vetplanten kunt gebruiken.

Deze potgrond is gebruiksklaar en heeft de nodige voedingsstoffen die jouw cactussen goed zullen laten groeien. De potgrond heeft een specifieke structuur en is speciaal ontwikkeld voor cactussen, vetplanten en rotsplanten.

De potgrond bevat lava die voor een luchtige structuur van de potgrond zorgen, goede drainage en gezonde wortels.

We vinden deze potgrond erg handig want is het gehele jaar toepasbaar en met deze potgrond zijn jouw cactussen en vetplanten voor ongeveer 100 dagen organisch bemest.

Beste potgrond voor orchideeën

Ecoterra beste orchidee potgrond

bekijk meer afbeeldingen

Orchideeën zijn fragiele kamerplanten die mooi in bloei staan mits ze een goede verzorging krijgen. Het zijn planten die gevoelig zijn voor te veel vocht en te veel warmte.

Ben je van plan om orchideeën te gaan kweken, dan zal dit wel wat meer aandacht van je vragen, omdat deze planten dagelijks gemonitord moeten worden.

Je wil graag dat jouw orchideeën mooi bloeien en ook lang leven, want zoals orchideeën kenners weten zijn deze prachtige bloemen erg kostbaar.

Je zal ze dus de beste mogelijke zorg moeten geven.

Een belangrijk onderdeel van de goede zorg is kwalitatief goede potgrond die speciaal is gemaakt voor orchideeën. De beste potgrond voor orchideeën is volgens ons de orchidee potgrond van Ecoterra.

Deze potgrond heeft een luchtige structuur en bestaat uit grove veenbrokjes en schors. Dankzij deze organische bestanddelen wordt wortelrot voorkomen en kunnen jouw orchideeën zorgeloos en mooi groeien.

De potgrond wordt geleverd in een verpakking van 2,5 liter en biedt 100 dagen aan bemesting. Het is een kant en klaar product dat je meteen kunt gebruiken.

Beste perliet potgrond

Biologische Zaai: Stek- En Kruidengrond (Teeltsubstraat Met Perliet) 30 Liter

bekijk meer afbeeldingen

Perliet is een vulkanisch gesteente dat in de natuur voorkomt en dat bij hoge temperaturen wordt gepoft tot een hoogwaardige eindproduct.

Potgrond waarin perliet is toegevoegd wordt luchtig en zorgt voor een goed water en zuurstofhoudend vermogen.

De potgrond wordt lichter waardoor wortels zich beter kunnen ontwikkelen en planten beter kunnen groeien en mooier kunnen bloeien.

Perliet kan ook worden gebruikt als drainage laag. Hierdoor kan de waterhuishouding in de pot verbeterd worden. Hiermee kun je voorkomen dat je de plant teveel water geeft en wortelrot wordt tegengegaan.

Zijn dit de ideale leefomstandigheden voor jouw planten? Dan is deze perliet potgrond eentje om uit te proberen.

Deze zeer hoogwaardige potgrond is ideaal voor zaaien, stekken van de meeste plantensoorten en voor de opkweek van kruiden.

De bestanddelen zijn kokosvezel, perliet, zand, groencompost en Organifer meststoffen.

Conclusie

Je zal nu een goed idee hebben van hoe belangrijk kwalitatieve potgrond is voor jouw planten.

Naast voldoende water en de juiste hoeveelheid zonlicht, is de juiste voedingsbodem essentieel voor het goed groeien van planten, bloemen en gewassen.

Geef jouw planten dus de juiste basis door ze in de beste potgrond te laten groeien.

Wist je dat je met de juiste potgrond zelfs een groente als spinazie in een pot kan laten groeien? Hier lees je alles over het kweken van spinazie in potten.