Start je kruidentuintje binnen met deze 16 geweldige ideeën

by Joost | Geupdate op:  april 25, 2020

In deze post behandelen we 16 geweldige ideeën om je kruidentuintje binnen te beginnen, namelijk:

 1. Vensterbank kruidentuin
 2. Balkon kruidentuin
 3. Één enkele pot
 4. Gebruik een boekenplank
 5. Hangende bloembakken
 6. Verticale plantenbak
 7. Pegboard Herb Garden
 8. Kruiden op een karretje
 9. Verticaal hangende kruiden
 10. Theekopjes tuintje
 11. Ingezonken aanrechtblad
 12. IKEA opslag systeem
 13. Goot-tuin
 14. Ondersteboven planten
 15. Weckpotten
 16. Wasteil tuintje

Start je kruidentuintje binnen met deze 16 geweldige ideeën

Vensterbank kruidentuintje

Een vensterbank Herb Garden maken kun je maken in 6 eenvoudige stappen.

Leer hoe je een kruidentuin kunt maken, als je weinig ruimte hebt. Het plezier van het oogsten van je eigen kruiden is immens.

Je hebt hier geen grote tuin voor nodig, alleen een vensterbank die een paar uur zonlicht krijgt.

Iedereen met een gebrek aan ruimte kan een mini-kruidentuin creëren die op een vensterbank groeit.

Dit zijn 6 basisstappen om een vensterbank kruidentuin te maken:

 1. Kies Geschikte containers om een ​​kruidentuin te maken
 2. Zorg voor voldoende afwatering
 3. Zorg voor kwaliteitspotgrond
 4. Maak een lijst van de kruiden die je zou willen eten
 5. Geef regelmatig water (of gebruik hydrogel kristallen)
 6. Oogst de kruiden regelmatig

Kies geschikte containers om een ​​kruidentuin te maken

Gebruik zoveel potten als afzonderlijke kruiden die je wilt gaan laten groeien om elke plant in een aparte pot te kweken, of kies een plantenbak die zo breed is dat hij gemakkelijk de ruimte van je vensterbank bedekt. ​​

Zorg ervoor dat de pot die je gebruikt minstens 15 tot 20 cm diep moet zijn. Kruiden zijn ondiepe gewortelde planten, dus ze hebben geen diepe containers nodig. De meeste kruiden zoals munt en tijm hebben echter de neiging zich te verspreiden, dus het is goed om een ​​pot te selecteren die breed is.

Nog een voordeel van het kiezen van een grote pot is dat je er veel grond in kunt gieten en dit bespaart je veelvuldig water geven.

Zorg voor voldoende afwatering

Zodra je een container of containers selecteert, is de tweede stap om te zorgen voor een goede drainage. Bekijk de bodem van de planter voor afvoergaatjes, als ze niet voldoende zijn, maak er nog een paar.

Je hoeft geen kiezelstenen of kleiballen te maken om een ​​drainagelaag te maken. Dit is een mythe en doet geen goed voor drainage.

Zorg voor kwaliteit potgrond

Grond of mest voor het kweken van kruiden moet van de beste kwaliteit zijn. Het moet licht, doordringbaar, vruchtbaar en luchtig zijn.

Koop een grondloze potmix of maak er zelf een door er perliet, compost en tuingrond aan toe te voegen. Je kunt reguliere grond niet gebruiken voor het kweken van planten in containers, en het grondloze grondmixje is essentieel voor het succes van je kruidentuin in de vensterbank.

Hier is Groencoach Angelo Dorny met hoe je een goede kruidenbak kunt samenstellen:

De planten in een vensterbank-kruidentuin

Wees realistisch en probeer niet alle aromatische en smakelijkste kruiden te kweken waarvan je ooit hebt gehoord.

Maak in plaats daarvan een lijst met kruiden die je zou willen planten, je zou plantsoorten moeten kiezen die je zou willen consumeren en diegene elimineren die niet overeenkomen met de groeiomstandigheden die je hebt.

Terwijl je dingen in een heel kleine ruimte laat groeien, is er geen ruimte om te experimenteren. Vergeet de soorten en variëteiten die moeilijk te kweken zijn en niet geschikt zijn voor het klimaat waarin je leeft.

Welke kruiden kan ik gemakkelijk in mijn kruidentuin binnen kweken?

Dit zijn kruiden die je gemakkelijk binnen kunt kweken als je minstens 5 uur direct zonlicht hebt per dag:

Als de blootstelling aan de zon binnen minder is dan 5 uur, kies dan voor deze kruiden in je binnen-kruidentuintje:

Dit zijn allemaal favoriete kruiden en het gemakkelijkst om in containers te kweken als je iets zo uit de doos wilt laten groeien, zonder grondig onderzoek te doen.

Daarnaast kun je proberen lente uien, knoflook en vele andere smakelijke groentegewassen op je vensterbank te laten groeien.

Vensterbank kruidentuin verzorging

Geef je planten regelmatig water in de zomer, in de herfst en winter beperk je de water toevoer.

Je kunt ook hydrogelkristallen toevoegen in de bodem.

Om de kwaliteit en kwantiteit van je gewas te verbeteren, is het van essentieel belang regelmatig kunstmest te gebruiken. Geef indien mogelijk de voorkeur aan organische meststoffen die alle noodzakelijke voedingsstoffen bieden en milieuvriendelijker zijn.

Vergeet niet dat je stikstofrijke meststoffen nodig hebt om meer bladgroei in kruiden te bevorderen. Het gebruik van compost of mest is altijd een goed idee!

Oogsten van de kruiden

De beste manier om de productie van gebladerte en dichte groei aan te moedigen, is door regelmatig kruiden te oogsten, dit frequent knippen en oppakken van bladeren bevordert weelderige en gezonde groei in planten.

Als je bepaalde kleuren wilt toevoegen aan jouw kruidentuin in de vensterbank, kun je ook bloemen planten die vergelijkbare groeiomstandigheden vereisen.

Maar trim je planten alleen op zonnige dagen, voor de middag. Je moet ook de bloemen knippen met behulp van een schaar of een scherp mes om te voorkomen dat zaden zich vormen.

Hoe maak je een kruidentuin op je balkon?

Maak een kruidentuin op het balkon, want kruiden zijn gemakkelijk overal te kweken en een beperkt balkon of terras is geen uitzondering.

Kruiden vereisen geen speciale behandeling – afgezien van regelmatig water geven. Als je een klein balkon hebt, doe er een paar potten in en laat kruiden groeien.

Op een balkon is het net iets anders als op andere plekken binnen, omdat het balkon zich technisch gezien buiten je huis bevindt, in ieder geval in de buitenlucht.

Dit betekent dat je ook meer rekening moet houden met de seizoensinvloeden op welke kruiden je kunt verbouwen.

Hoe maak je een kruidentuin op je balkon

Je kunt praktisch elk kruid groeien dat je wilt laten groeien. Het hangt echter af van zonlicht, ruimte en weer.

Gelukkig zijn de meeste bekende en populaire kruiden goed geschikt voor kruidentuinen op het balkon. Sommige van de jaarlijkse kruiden zijn – basilicum, venkel, dille, koriander, marjolein, peterselie, bieslook en vaste planten zoals – oregano, lavendel, salie, tijm, munt en rozemarijn groeien goed.

Lees meer over de basic tuiniertermen als jaarlijkse kruiden en vaste planten voor Urban Gardening

Je kunt ook een aantal exotische kruiden zoals betelbladplant, curryplant en fenegriek op je balkon laten groeien.

Potten voor het kweken van kruiden op je balkon

Potten voor een kruidentuin op het balkon moeten in overeenstemming zijn met de beschikbare ruimte. Kies grote houten plantenbakken, kisten en potten, deze zijn goedkoop en breed en je kunt er veel kruiden met dezelfde eisen aan toevoegen – dit vereenvoudigt de latere zorg aanzienlijk.

Kruiden kunnen ook worden gekweekt in kleine potten, het beste zijn kleipotten omdat ze natuurlijker zijn. Plastic potten kunnen ook worden gebruikt voor de flexibiliteit van hun gebruik, ze zijn licht en je kunt ze eenvoudig verplaatsen en ophangen.

We hebben ook 15 DIY tips voor een verticaal tuinieren

Terwijl keramische plantenbakken er mooi uitzien. Meestal hangt het allemaal af van de middelen die je hebt en de grootte van je balkon.

Na het selecteren van potten is er tijd om een ​​geschikte substraat / potgrond te kopen voor het kweken van kruiden. Gebruik hiervoor een substraat dat je ook gebruikt voor het telen van groenten.

Hoe en wanneer kruiden planten op het balkon?

De eenvoudigste en snelste methode voor het verkrijgen van planten is het kopen van “kant-en-klare” kruiden in potten. Koop ze bij een tuincentrum en niet bij de supermarkt, omdat kruiden uit het tuincentrum robuuster zijn en buiten op het balkon kunnen groeien.

Roteer je planten volgens het seizoen. Meestal blijft de temperatuur van een stedelijk balkon warm en als je niet in een echt koud klimaat leeft, kun je het hele jaar door kruiden kweken.

Je moet jouw planten meer in de winter verzorgen om ze te redden van vriestemperaturen. Je kunt hiervoor een kleine kas kopen of je eigen kas maken.

Kruiden in de tuin hebben voldoende ruimte om te groeien, maar in potten heb je heel weinig ruimte, dus het is erg belangrijk om slim te planten.

Krachtige en krachtig groeiende kruiden zoals mint, oregano en salie vereisen veel ruimte. Plant ze niet in de buurt van gevoelige en laagblijvende kruiden zoals basilicum, marjolein en rozemarijn, die kunnen worden overstemd.

Planten in oude kisten en laden

Als je een ruim balkon of terras bezit, vind je zeker een plek om kruiden te kweken en een ‘echte’ kruidentuin te creëren in een grote ladekast. Maar vergeet niet dat zo’n grote kist gevuld met aarde erg zwaar kan zijn om te verplaatsen en zware regenval kan de modder eruit laten lopen, vooral op een dakloos terras.

Terwijl het kweken van kruiden in kleine potten je de mogelijkheid biedt om containers over te zetten tijdens een storm of regen.

Kies de juiste positie

De meeste kruiden groeien het best in de volle zon of in lichte halfschaduw, dus jouw kruidentuin op het balkon moet naar het zuiden, zuidoosten of zuidwesten worden gericht.

Dit geldt overigens ook voor de keuze van vensterbank voor je kruidentuintje.

In een schaduwrijke ruimte worden kruiden slechter, ze trekken naar de zon en gedijen niet goed en zullen minder smaakvol zijn.

Bewatering

De zon en wind drogen potten snel uit, dus een balkontuin heeft vaker water nodig dan een gewone tuin. Vooral de balkons op het zuiden.

Hoewel, kruiden tolerant zijn voor tijdelijke tekorten en overtollig water in de bodem, maar kruiden die in potten groeien, zijn gevoeliger voor droge en natte grond en om dit te doen, geef regelmatig water en kies potten met grote openingen vanaf de bodem, waardoor overtollig water vrij en gemakkelijk afgevoerd kan worden.

Bemesting

Potplanten hebben meer bemesting nodig dan planten die op grond groeien, maar een voordeel is dat je niet vaak hoeft te bemesten zoals in de reguliere tuin.

Gebruik natuurlijke meststoffen met langzame afgifte in je balkonkruidentuin, verspreid ze één of twee keer per jaar en je planten krijgen geleidelijk voldoende voeding.

Daarnaast wordt het gebruik van organische stoffen, mest en compost aanbevolen om nuttige micro-organismen en micronutriënten in de bodem te introduceren.

Hier is ook nog tuinieren.nl met tips voor kruiden in potten:

Een vogelvlucht door alle andere kruidentuin ideeën voor binnenshuis

Of je nu in een grote stad woont of ergens waar het negen maanden per jaar koud is, indoor kruidentuinen bieden zoveel voordelen.

Dit zijn de voordelen van een kruidentuin binnenshuis:

Met andere woorden, het kan niet fout gaan om een ​​kruidentuin binnenshuis te maken.

Zelfs als je in een klein appartement woont, zijn er zoveel manieren om die groenen te laten groeien dat ruimte geen excuus kan zijn om dat niet te doen.

Hier hebben we nog in vogelvlucht 14 unieke kruidentuin ideeën om binnenshuis te maken. Zo kun je uitvinden welke stijl het beste bij jouw ruimte past.

Eén pot tuin

Hier is misschien wel de eenvoudigste kruidentuin ooit. Zoek een grote pot en een lege hoek en zet je groene duim aan het werk.

Je kunt de kinderen zelfs creatief laten worden met je kruidenetiketten, of er zelf een leuke draai aan geven (hier meer tuiniertips met de kids).

Hangende potkruiden

Als je echt geen vloeroppervlak hebt, is er altijd ruimte aan het plafond. Hang je kruiden hoog op van je aanrecht in deze DIY plantenbakken.

Boekenplank kruidentuin

De meesten van ons weten dat boekenplanken goed zijn voor meer dan alleen boeken. Een van onze favoriete toepassingen voor hen is de opslag van kamerplanten en kruiden.

Zoek een leuke kleine boekenkast voor je potkruiden om te groeien en te bloeien.

Verticale kruidenkist

Je kunt deze moderne kruidenkist voor in je keuken kopen of er zelf eentje maken, die je favoriete kunstwerk in je keuken wordt. Plus het geeft je meer aanrechtruimte, dus het is zeker een win-win.Deze van Karoo is super handig en gemakkelijk op te hangen:

Pegboard Herb Garden

Pegboard Herb Garden(bekijk meer afbeeldingen)

Het mooie van een pegboard (oftewel “gaatjesbord”) is zijn onbeperkte veelzijdigheid.Terwijl de afbeelding hierboven kruiden in potjes toont, kun je ook mokken ophangen, of verzinkte emmers eraan hangen en zou jouw schaar altijd in de buurt kunnen zijn wanneer je die ophangt.

Bekijk deze van Esschert bij Fonq, maar ook andere webshops bieden deze pegboard aan:

€52,95
Op voorraad
Bol.com

Kruiden op een trolley

Misschien is het beste licht in je huis niet in je keuken. Zet je potkruiden op een barkar en plotseling is binnenshuis tuinieren gemakkelijker dan ooit tevoren.

Als je iets meer plek hebt is een kruidentrolley als deze een geweldige optie:

Leuk planten plateau voor binnen bakkerskar trolley

(bekijk meer afbeeldingen)

Verticale hangende bloembak

Als je toevallig maar een kleine lege hoek in je keuken hebt, is deze verticale plantenbak iets voor jou. Het zal niet veel ruimte in beslag nemen en je kunt de kruiden die je kat eet helemaal bovenop leggen.

Verticaal hangende bloembakken binnen
DIY tips bij Karwei

Theekopjes kruidentuin

Misschien denk je dat de gebruikelijke terracotta potten niet goed genoeg voor je zijn. Zoek een set theekopjes bij je plaatselijke kringloopwinkel en geef je kruiden een mooie plek om te groeien.

Verzonken Aanrecht Tuintje

Het is een groot diy-project of een duur op maat gemaakt stuk, maar zou het niet de moeite waard zijn om je kruiden binnen handbereik te hebben? Je zou eruit zien als een professionele kok terwijl je kookt. En het is in feite een bak als deze nemen en verwerken in je aanrechtblad:

IKEA hangende kruiden

Hangende kruiden van Ikea
Idee van Ikea

Met het Fintorp-systeem van IKEA werd het aanpassen van je eigen keukentuin plotseling eenvoudig en betaalbaar. Nu hoef je alleen maar de muurruimte te vinden.

Gutter Garden

Wist je dat dakgoten ook multifunctionele producten waren? Het is iets dat je bij elke ijzerhandel kunt vinden, zodat je deze op een zaterdagmiddag kunt laten groeien!

Ondersteboven hangende plantenbakken

Voor mensen met hoge plafonds, kan het ophangen van je kruiden een enorm gedoe zijn.

Echter, met deze plantenbakken die de bladeren ondersteboven hangen, zijn je kruiden gemakkelijk toegankelijk en worden ze tot een nieuw leven gebracht.

Ondersteboven potten voor je kruiden binnen
Ondersteboven potten via Bol.com

We hebben een hele post gemaakt met alles over ondersteboven tuinieren

Weckpot planten

Geweldig om platen te kweken in weckpotten, en ook helemaal mooi wanneer je ze met een beugel aan de muur bevestigd.

Wasteil kruidentuintje

Alleen al voor het platteland wat in ons allemaal schuilt, zal het planten van je kruiden in een vintage wastobbe een nieuwe draai geven aan een klassieker.

En het is net zo gemakkelijk als de één pot tuin hierboven.