Kruiden, Plantkeuze, Urban Garden

12 beste kruiden om binnen te kweken | Indoor kruiden binnenshuis

Benjamin

Urban gardener

Een indoor kruidentuin beginnen? Ontdek 12 beste kruiden om binnenshuis te kweken. Deze zijn het gemakkelijkst te kweken en vergen minder verzorging.

Tip: lees ook onze post over de beste groenten voor in je vensterbank

Beste kruiden om binnen te kweken in minder zon

1) Citroengras

citroengras binnen kweken
Foto van growjoy.com

Dit kruid groeit wild in de tropen en wordt het gemakkelijkste binnenkruid, je kunt het ook in gematigde klimaten kweken. Het vereist een enigszins vochtige grond en gedeeltelijke zon, en het kan zichzelf zelfs aanpassen in een kleine container.

2) Munt

In de tuin wordt mint erg invasief en groeit het als een onkruid. Het vereist ook niet veel zon. Je kunt zelfs je gepotte muntplant op een plek houden die een felle indirecte zon opneemt.

Lees ook ons artikel over het kweken van munt in je huis

3) Peterselie

Peterselie in de vensterbank thuis
Foto van hobbyfarms.com

Ontkiemen van peterselie uit zaden: zaailingen kunnen snel opgroeien, soms in een maand. Maar eenmaal gegroeid, vereist peterselie minimale aandacht.

Kweek het in een middelgrote pot en bewaar dat op een plek die een deel van de zon opneemt. Bij een gematigde kamertemperatuur kun je het het hele jaar door laten groeien.

Verspreid gewoon nieuwe planten van tijd tot tijd van stekken en het zal voor altijd in je kruidentuin binnenshuis blijven bestaan.

4) Bieslook

Bieslook binnen kweken
Foto van ewandoo.co

Kruiden die minder zonlicht en vochtige grond nodig hebben om te gedijen, zijn het meest geschikt voor binnenshuis kweken. Bieslook vereist geen zonnige plek. Plaats de pot gewoon bij een helder raam op het oosten. Je kunt bieslook vermenigvuldigen van een reeds gevestigde plant.

Lees ook: hoe maak je een verticale kruidentuin?

5) Tuinkers

Tuinkers is een kruid wat goed binnen kan
Foto van cressinfo.com

Je kunt dit koele seizoen jaarlijks binnenshuis gemakkelijk laten groeien. Plant zaden in ondiepe maar brede containers en bewaar de pot op een vensterbank die gedeeltelijk zonlicht krijgt.

De bodem moet vochtig zijn, voor regelmatige oogst van tuinkersmicro-groen, plantenzaden in een interval van elke twee weken. Je kunt de tuinkers 3-4 keer knippen en oogsten. Als er geen zon is, kunt u deze laten groeien onder fluorescentielampen en T5-fluorescentielampen.

6) Kattenkruid

Kattenkruid binnenshuis kweken is moeilijk als je katten hebt. Afgezien daarvan is het een van de gemakkelijkste kruiden. Zodra je zaden ontkiemt, kun je het voor altijd uit stekjes laten groeien. Plaats de pot op een zonnige vensterbank en houd hem goed bewaterd.

Lees ook onze post over het kweken van kattengras

7) Citroenmelisse

Citroenbalsem groeit het hele jaar door in warmere streken. Sommige tuinders beschouwen het zelfs als een onkruid. Binnen is het kweken van citroenmelisse super eenvoudig als je het dagelijks 4 uur lang kunt laten inzonnen. Bij binnenteelt, de plant alleen water geven als de bovenste grond droog is.

8) Kervel

Kervel is een van de kruiden die je gemakkelijk binnenshuis kunt laten groeien. Een kamertemperatuur rond de 18-20 graden is daarvoor optimaal. Het kan zich ook aanpassen aan omstandigheden met weinig licht.

Beste kruiden om binnenshuis te groeien in meer zon

9) Dille

dille ruikt lekker voor binnen
Foto van doityourself.com

Het geheim van het groeien van dille in een container is om deze in een diepe pot te laten groeien. Een container van minimaal 25cm diep is vereist. Voor het kweken van dille binnen houden op een plek die dagelijks minstens 5 uur zonlicht ontvangt, zorgen voor een goede luchtcirculatie en bewater alleen wanneer de top 2,5cm oppervlak van potgrond droog voelt.

10) Koriander

Koriander is zeer gemakkelijk te ontkiemen maar moeilijk te onderhouden in containers. De truc is om koriander te laten groeien in een diepe container. Het verlept snel, dus het is beter om zaden van tijd tot tijd te planten. Houd koriander in het venster op het zuiden of westen.

11) Salie

Salie groeit alleen binnenshuis als je een raam op het zuiden of westen hebt dat veel zon krijgt. Dit overblijvende kruid kost veel tijd om zich te vestigen wanneer het wordt gekweekt uit zaden, dus het is beter om een ​​punt te snijden en het te verspreiden.

12) Tijm

Tijm kan zich aanpassen aan een gedeeltelijke zon en als je dagelijks 5 uur zonlicht kunt geven, is binnenshuis tijm telen mogelijk.

Lees ook onze post over kruiden infused olie maken voor een extra flair in je keuken

Nog enkele kruiden die je binnen op een zonnige vensterbank kunt laten groeien:

  • Oregano
  • rozemarijn
  • Dragon
  • Basilicum

Leave a Comment