10 meest gebruikte kruidenplanten in tuinieren

by Joost | Geupdate op:  januari 23, 2022

Verse kruiden bevatten doorgaans meer smaak dan gedroogde. Het is dus de moeite waard verse kruiden in huis te hebben als je graag kookt.

Verse kruiden zijn te koop, maar ook heel eenvoudig zelf te verbouwen. Als je groene vingers hebt kweek je zelf in een handomdraai kruidenplanten op je balkon, in je tuin of zelfs in je keuken.

Kinderen kunnen ook veel plezier beleven aan het opkweken van verse kruiden.

10 meest gebruikte kruidenplanten in tuinieren

Voor het kweken van kruiden heb je één of meerdere potten nodig, wat tuinaarde en zaden. Opkweken vanaf (kleine) plant kan natuurlijk ook, voor nog sneller resultaat. De tien meest gebruikte kruidenplanten zetten we hieronder voor je op een rij.

 

1.     Basilicum

Onmisbaar in de Italiaanse keuken: basilicum. Dit kruid is niet alleen verkrijgbaar in de gangbare groene kleur, maar ook in roodtinten. Basilicum houdt enorm van vocht en mag zeker elke dag water krijgen als de plant op een zonnige plek staat. Vermijd direct zonlicht. Zaai basilicum binnen vanaf maart en buiten vanaf mei. Dan kun je vanaf juni oogsten. Bij vorst gaat de plant dood. Als je basilicum buiten zaait zul je de plant elk jaar moeten zaaien, ondanks het feit dat dit kruid van oorsprong een vaste plant is.

 

2.     Tijm

Dit mediterrane kruid houdt van zon en warmte en heeft weinig water nodig. Je zaait tijm in maart binnen, of mei buiten. Takjes tijm zijn ideaal om mee te stoven in een pan of oven om gerechten extra smaak te geven.

 

3.     Rozemarijn

Net als tijm is rozemarijn een mediterraan kruid dat van zon en warmte houdt. Het heeft ongeveer dezelfde zorg nodig als tijm. Niet te veel water en een lichte standplaats. Rozemarijn kan, mits goed onderhouden, uitgroeien tot een grote geurige struik. Zaaien is mogelijk vanaf februari (binnen) en mei in de volle grond.

 

4.     Bieslook

Bieslook groeit omhoog met lange felgroene sprieten die je op elk moment kunt afknippen voor de garnering van je gerecht. Dit kruid is familie van de ui en prei en heeft daardoor een ui-achtige smaak. Heerlijk voor op boterhammen met zachte kaas. Binnen te zaaien vanaf maart, buiten vanaf april.

 

5.     Salie

In de tuin is salie, ook wel Echte Salie genoemd, een mooie aanvulling op je vaste planten. De plant groeit weelderig, ook met weinig zorg. Bovendien geeft salie in de zomer mooie bloemen. Zaaien doe je buiten vanaf april. Binnen kan salie al in februari gezaaid worden.

 

6.     Oregano

Als je graag gerechten maakt uit de Italiaanse keuken is oregano, net als basilicum, onmisbaar. Oregano lijkt enigszins op tijm en rozemarijn omdat ook dit plantje weinig water nodig heeft. Je zaait oregano het liefst op droge, wat kalkrijke grond vanaf maart (binnen) of mei (buiten).

 

7.     Koriander

Dit kruid is vanaf juni te oogsten als het in het voorjaar wordt gezaaid, vanaf maart binnenshuis of mei in de volle grond. Koriander mag graag in vochtige grond staan en maakt mooie kleine witte bloemen als de plant bloeit. De bladeren van koriander zijn eetbaar, net als de zaden. Deze kun je fijnmalen en gebruiken in allerlei gerechten, zoals curry of nasi.

 

8.     Peterselie

Peterselie komt voor in verschillende vormen. Zo bestaat er blad-, krul- en wortelpeterselie. Bladpeterselie is wat sterker van smaak dan krulpeterselie, maar krulpeterselie heeft een prachtige vorm. Je kunt prima beide vormen tegelijk telen. Van wortelpeterselie eet men de wortel en niet het blad. Peterselie is al in februari binnen te zaaien en een maand later buiten, houdt van vochtige en rijke grond en is een redelijk sterke, tweejarige plant.

 

9.     Dille

Dit fijne kruidenplantje wordt veel gebruikt bij visgerechten en groeit relatief gemakkelijk. Je zaait dille in april, binnen of buiten. Dille houdt van wat vocht en staat liever niet in de volle zon. Het plantje kan na het zaaien niet goed worden verplaatst, dus zaai niet voor maar direct op de plaats waar je dille wilt hebben.

 

10. Munt

Er bestaan verschillende soorten munt, maar meestal wordt Pepermunt of Kruizemunt bedoeld als we het over munt hebben. Munt is te gebruiken in allerlei gerechten en je kunt er heerlijke thee van zetten. Zet munt het liefst in een aparte pot, want de plant woekert ondergronds. Als je je tuin met munt daarin verwaarloosd neemt de plant al snel je hele tuin over. Munt is hierdoor ook eenvoudig te stekken. Zaai munt binnen in maart, of buiten in april. Je kunt na een maand al oogsten.

 

Kruiden zaaien is een van de leukste manieren om kinderen kennis te laten maken met de kracht van een ontkiemend zaadje. Je volgt thuis heel namelijk eenvoudig de groei van een kruidenplant. Begin je liever met voorgezaaide plantjes? Gebruik dan plantjes van een kweker en niet de kruidenplanten die je in de supermarkt vindt. Planten van de kweker zijn sterker en bevatten geen ziekten, in tegenstelling tot de planten uit de supermarkt.