Rozemarijn in je kruidentuin | planten, kweken, laten groeien en oogsten

by Joost | Geupdate op:  april 29, 2020

Rozemarijn is een meerjarige altijd groene struik met blauwe bloemen. Het is een aromatisch en onderscheidend kruid met een zoete, harsachtige smaak.

Rozemarijn is ideaal voor een rotstuin of de bovenkant van een droge muur.

Hier lees je hoe je jouw eigen rozemarijnplanten kunt laten groeien.

Rozemarijn planten, kweken, laten groeien en oogsten

Het wordt vaak gebruikt voor het kruiden van gevogelte, lamsvlees, stoofschotels en soepen en is ook super gemakkelijk binnenshuis te kweken in je urban garden.

Rozemarijn planten

Zorg voor je Rozemarijn

Gebruik voor het verzorgen van je plantjes deze handige hulpmiddelen voor urban gardeners.

Plagen en ziektes

Oogst en opslag van Rozemarijn

Bekijk ook deze tips van Tuinmanieren:

Waar groeit rozemarijn het beste?

Zet rozemarijn uit in de lente, zaailingen zaaien met een tussenruimte van 60 tot 90cm. Planten groeien aanvankelijk traag, maar halen hun tweede jaar sneller in. Terwijl rozemarijn gedeeltelijke schaduw verdraagt, geeft het de voorkeur aan volle zon en lichte, goed doorlatende grond met een pH tussen 6 en 7.

Kan ik rozemarijn uit een stekje laten groeien?

Neem stekken: gebruik een scherpe schaar en knip de rozemarijnsteel ongeveer 10 tot 15 centimeter terug van een vers groeiende punt. Snijd veel extra stelen in het geval dat sommige wortels niet goed groeien.

Hoe houd ik mijn Rozemarijnplant in leven?

Constant vocht zorgt ervoor dat rozemarijnwortels gaan rotten, wat leidt tot bruine rozemarijnnaalden als het wortelsysteem krimpt. Hetzelfde waterbeleid voor buitenplanten moet gelden voor binnen in potten, het mag nooit op een schotel met water blijven staan of de grond mag niet te nat blijven.

Hoe vaak moet je rozemarijn water geven?

Een goede water toevoer is de sleutel tot het groeien van gepotte rozemarijnkruiden, en de beste manier om te bepalen of de plant water nodig heeft, is door je vinger in de grond te steken. Als de bovenste 2,5 tot 5 cm bodem droog aanvoelt, is het tijd om water te geven. Geef de plant water, laat de pot vervolgens goed leeglopen en laat de pot nooit in water staan.

Lees meer: een kruidenbak voor bij je thuis