Kruiden, Tuiniertips

Kruiden kweken in kastje | Welke kruiden en waar let ik op?

Joost

Urban gardener

Er is bijna geen gerecht dat niet extra opfleurt van verse kruiden. Vraag je je ook af welke kruiden geschikt zijn voor in een kastje?

Dan hebben wij een mooie lijst samengesteld voor je met de beste kruiden voor binnen. En we geven tips hoe je de kruiden het best verzorgt.

Hoe kweek je kruiden het beste in een kastje

Vraag jij je af:

 • Welke kruiden kan ik het best kweken in een kastje?
 • Waar moet ik op letten als ik zaadjes koop om te kweken?
 • Welke potten zijn geschikt?
 • Waar plaats ik de verschillende kruiden?
 • Kan ik de kruiden elk moment van het jaar planten?

Lees dan hieronder verder. We zullen hieronder ingaan op al deze vraagstukken en meer, zodat jij binnen de kortste keren een kruidig, groen tuintje binnen hebt.

Zet je het kruidentuintje liever buiten? Dan kun je misschien beter gaan voor een wat grotere moestuin bak. De beste moestuinbakken vind je hier.

Welke kruiden kan ik kweken?

Er zijn gelukkig veel kruidenplanten geschikt voor het kweken in een kastje. 

De kruiden die erg geschikt zijn voor binnen én die ook in veel gerechten voorkomen zijn:

 1. Peterselie
 2. Basilicum
 3. Munt
 4. Dille
 5. Rozemarijn
 6. Tijm
 7. Bieslook
 8. Koriander

Houd rekening met de eventuele grootte van de plant. Rozemarijn kan erg groot worden, maar met de juiste begeleiding is het goed in de hand te houden.

Juist omdat je de zaadjes binnen kweekt, kan je een (bijna) constante temperatuur geven aan de plantjes. Dit bevordert de groei. Maar let op als je het kastje in de tuin hebt staan of in een kas.

Grondtemperatuur kan de temperatuur van de aarde flink laten zakken. De kruiden die hierboven vermeld zijn doen het dan ook beter in een verhoogde bak in een gesloten kas of binnenshuis.

Als je planten buiten kweekt zonder kas ben je afhankelijk van de seizoenen. De meeste kruiden moet je kweken in het voorjaar maar omdat je met het kastje binnenshuis zorgt voor een constant klimaat, kan je op elk moment beginnen met kweken.

Kruiden kweken in een kastje koriander

Waar moet ik op letten als ik zaadjes koop om te kweken?

In principe kan je alle zaadjes kweken en die tot plantje laten groeien. Je moet letten op:

 • Het soort zaadje
 • Potgrond, pot en vocht
 • Licht en warmte 

Zaad voor kruiden; kies de juiste zaadjes

Mocht de verpakking alleen de Nederlandse en/of de Latijnse naam vermelden, dan weet je dat dit “gewone” zaadjes zijn. En dat zijn zaadjes die tot stand zijn gekomen met reguliere landbouwtechnieken.

Dat betekent dat de moederplant bewerkt is met chemicaliën en die zitten ook in de zaadjes. Het gaat hier natuurlijk om minimale hoeveelheden, maar als je de keuze hebt voor biologisch te gaan, dan raden we dat zeker aan.

Daarnaast zijn er gecoate zaadjes. Dit staat dan ook vermeld op de verpakking. De coating zorgt voor een betere weerbaarheid van de zaadjes, maar verontreinigen de grond. En als de zaadjes in een klein potje zitten, dan vervuil je de voeding van de plant.

We raden aan om dus geen gecoate zaadjes te kopen.

In welke potgrond groeien kruiden goed?

Je zou misschien kunnen denken dat je met standaard potgrond prima uit de voeten kan met je nieuwe kruidentuin, maar het is toch wel van belang rekening te houden met wat de plant nodig heeft.

Je kan tegenwoordig potgrond vinden voor je kruidentuin (zoals deze potgrond hier). Dit is een goede basis voor de zaadjes. Er zit vaak al voor een aantal maanden voeding in en dat zorgt voor een goede start. 

Wat de plant verder nodig heeft ligt er erg aan wat de oorsprong is van het kruid. Is het een mediterraan kruid? Dan houdt het van een iets zanderige bodem. Bij de kruiden die behoefte aan hebben aan een wat zanderige bodem, kan je zelf wat zand door de potgrond mengen.

Zorg voor voldoende ruimte in de potgrond

Wat voor alle kruiden van belang is, is dat de grond luchtig is.

Een te vol gepakte aardkluit die aangestampt in een pot zit, zal weinig ruimte overlaten voor zuurstof en ook water penetreert minder makkelijk. Dit zal problemen opleveren voor de opname van voedingsstoffen. 

De juiste waterhoeveelheid voor de plantjes

En probeer daarnaast rekening te houden met de hoeveelheid water dat elke plant nodig heeft.

Niet iedere plant kan dezelfde hoeveelheid water aan. Daarnaast zijn veel kruiden vrij gevoelig en is het dus aan te raden te bewateren, direct op de aarde en niet op het blad. Het is daarom beter een gieter te gebruiken met een smalle opening die niet te hard stroomt, zoals deze gieter hier.

Gebruik voor planten nooit ijskoud water uit de kraan. Ze houden over het algemeen van water op kamertemperatuur.

Kweek de kruiden apart van elkaar

We raden ook aan om de kruiden altijd in aparte potten te houden en niet in één grote pot met aarde.

Zeker met munt moet je erg uitkijken. Dit kruid woekert erg en hierdoor worden andere kruiden verdrukt.

Moeten kruiden in het raamkozijn of juist niet? Kies de juiste plek.

De meeste plaatjes of populaire tv-kookprogramma’s laten bossen kruiden zien die in het raamkozijn staan. Maar niet elke kruidenplant kan daar tegen. Ook hier moet je goed rekening houden met de wensen van de plant. 

En ook al kan je plant goed tegen direct zonlicht (basilicum is hier een goed voorbeeld van), dan nog moet je uitkijken met een plant in de vensterbank. Achter glas kan de aarde snel uitdrogen en dat doet je basilicum geen goed. Houd er dus rekening mee dat je plant dan echt extra water nodig heeft.

De meest populaire kruiden

Wij geven je in onderstaand tabel advies over de meest populaire kruidenplanten en waar ze behoefte aan hebben. 

Naam kruidBodemLicht/warmteVochtOogstExtra
Peterseliekruidenpotgrondzon/warmMatig vochtigNa 130 dagen; oogst in porties en voor de bloei
Basilicumkruidenpotgrondzon/warmDirect op de aarde bewaterenNa 90 dagen; plukken van enkele blaadjes bevordert de groei van nieuweVaak eenjarig; haal tijdens de groei bloemen weg
MuntKruidenpotgrond gemengd met wat zandschaduwrijk/half zon half schaduwZeer matig vochtigNa 90 dagen; Hoe meer je plukt, des te meer scheuten ontwikkelt de plantNiet in dezelfde pot zetten met een andere plant, woekert behoorlijk
Dillekruidenpotgrondzon/halfschaduwMatig vochtigNa 60 dagen; oogst in porties en voor de bloeiHeeft een diepe pot nodig
Rozemarijnzanderigzon/warmMatig vochtigNa 90 dagen; Kan een grote plant worden
Tijmzanderigzon/warmMatig vochtigNa 90 dagen; dan evt. drogen voor later gebruikKan een grote plant worden
BieslookkruidenpotgrondHalf zonMatig vochtigNa 90 dagen; bladstengels groeien na het afknippen weer aan – oogst in porties en voor de bloeiIs een vrij grote plant voor binnen 
Korianderkruiden potgrondHalf zonDirect op de aarde bewaterenNa 130 dagen; oogst in porties en voor de bloeiKoriander is erg gevoelig voor doorschieten

De juiste kruidenbak

Je ziet op het internet hele leuke kruidenkastjes of bakken waar de kruiden instaan.

Voordat je er eentje aanschaft, ga eerst na waar je het kastje kan neerzetten. Is de vensterbank fijn breed? Heel goed, maar als je dille wilt laten groeien kan die daar niet staan. 

Er zijn ook kruidenkastjes met “verdiepingen”. Dit is perfect als je kruiden wilt planten die verschillende behoeftes hebben, maar je ze toch bij elkaar in de buurt wil houden.

De planten die het meest behoefte hebben aan de zon zet je bovenin. Dille kan je dan aan de achterkant/zijkanten van het kastje zetten.

Oogsten; daar pluk je de bloemen van…of toch niet?

Als je de adviezen hebt opgevolgd en je hebt nu mooie kruiden in huis staan, dan kan je oogsten.

Ook hierbij geldt dat elke plant anders reageert op het plukken of afsnijden van takken en blaadjes. We hebben dat ook opgenomen in bovenstaande tabel.

Bij een aantal kruiden zie je staan dat we aanraden in porties te oogsten en vóór de bloei. Dus eigenlijk moet je de bloemetjes net voor zijn.

De reden hiervan is dat bepaald kruid een wat houtachtige structuur zal krijgen als het in bloei komt en dit zal niet ten goede gaan van de smaak en structuur. En uiteindelijk is het de bedoeling dat je de kruiden zal gebruiken in je gerechten.

Door het kruid in porties te snoeien, zal je de goede smaak houden en kan de plant weer herstellen en nieuwe uitlopers krijgen. Zo kan je lang genieten van je kruidentuin binnenshuis en hoef je niet elke keer met nieuwe zaadjes te beginnen.

Als je nog niet overtuigd bent, hieronder een paar voordelen van zelf kruiden kweken

Sommige mensen vragen zich waarom je zelf kruiden wil planten als je die ook in de supermarkt kan kopen. Nou, wij weten dat wel!

 • Gekochte verse kruiden zonder potje zijn altijd minder vers dan kruiden die je net afsnijdt en in de pan doet
 • Gekochte verse kruiden met potje zijn minder “groen”. Denk aan het transport, het kweken en vervolgens verkopen. Je kan je eigen kruiden verbouwen en zo de wereld letterlijk en figuurlijk een stukje groener maken
 • Verse kruiden in de keuken of in een vensterbank geven een heerlijke geur af 
 • De kruiden zullen onbespoten zijn. Minder chemicaliën! 
 • Als je kinderen hebt, is het een hele leuke hobby om samen te hebben
 • Groen in huis is goed voor de atmosfeer en luchtzuiverheid
 • En het werkt ook nog eens sfeerverhogend

Eet smakelijk!

Hier lees je tips en lekkere recepten voor het maken van je eigen kruidenolie!