Spinazie in potten kweken | Spinazie laten groeien en hun verzorging

by Joost | Geupdate op:  april 29, 2020

Leer spinazie te kweken in potten, het is een van de groenten die je in een beetje schaduw kunt laten groeien.

Het kweken van spinazie in containers is eenvoudig, je kunt het zelfs binnenshuis op een vensterbank laten groeien.

Moeilijkheidsgraad – Eenvoudig

Andere namen- Spinacia oleracea (wetenschappelijke naam), Perzische groente, palak, bōsī cài, 波斯 菜, bladgroenten.

Hoe spinazie in potten te verbouwen

 

Spinazie laten groeien uit zaden

Je kunt spinazie uit zaden kweken voor je potten met deze stappen:

  1. Zaai zaden 1,5 cm diep rechtstreeks in potten of een zaadbak
  2. Zaailingen ontkiemen in 5-14 dagen, afhankelijk van de variëteit en de groeiomstandigheden
  3. Als je zaden in een zaaibakje hebt gezaaid, wacht dan tot er 2-3 echte bladeren op elke plant verschijnen en verpot ze dan zorgvuldig in de originele potten

Voor het beste resultaat gebruik je biologische zaden zoals deze zaden hier van Into the Cycle.

Biologische-spinazie-zaden-om-te-kweken-in-potten
(bekijk meer afbeeldingen)

Deze biologische spinazie variant, het vroeg reuzenblad, kun je gemakkelijk binnen of buiten kweken want het kan goed tegen kou.

Gebruik een goede mestgrond en de zaden zullen vrij snel groeien tot eetbare planten.

Een pot kiezen voor je spinazie

Voor het kweken van spinazie in potten, kies een pot die ten minste 15-20 centimeter diep is. Je hebt geen hele diepe pot nodig, maar een brede pot.

Je kunt ofwel zoveel kleine potten gebruiken en er één plant in laten groeien of grote bloembakken, houten kisten of kratten selecteren.

Deze pot/ bak van Lechuza vind ik zelf erg fijn wanneer je weinig ruimte hebt en op je balkon wilt tuinieren. Spinazie past hier perfect in want hij is niet te hoog of te laag en vrij breed met 19 x 19 x 76 cm:

Plantenbak-en-pot-voor-je-balkon-breed
(bekijk meer afbeeldingen)

En je kunt hem ook perfect binnen hangen aan een houten of metalen ballustrade die je al dan niet er speciaal voor aan de muur maakt. Staat heel erg stijlvol! Bekijk de pot/ bak van Lechuza hieronder:

Of als je geen ballustrade hebt ben ik helemaal fan van deze Urban Bloomer bak die je gemakkelijk overal neer kunt zetten zoals op je dakterras, balkon, tuin of terras en ook binnenshuis en hij heeft vakjes voor veel verschillende spinazie en andere groenten en kruiden:

In de tuin of op de vensterbank of keukenblad zou je een mooie terracotta pot als deze uit kunnen kiezen met een brede vorm om je spinazie in te kweken:

Tussenruimte tussen de spinazieplanten

Geef elke spinazieplant een ruimte van 7,5 cm, als je grote bladeren wilt plukken, geef dan meer ruimte aan elke plant, 13 cm.

Als je op zeer jonge bladeren wilt oogsten, kan de afstand worden verkleind tot slechts 6 cm.

Verdeel de plantenbak in vierkanten en kijk hoeveel planten er comfortabel in kunnen passen.

Vereisten voor het kweken van spinazie in potten

Dit zijn de zaken om op te letten:

Plek

Als je in herfst (herfst) spinazie laat groeien, houd je de plant op een zonnige plek (in milde klimaten) vanwege kortere dagen en minder intensiteit van de zon.

Voor het planten in de lente en zomer houd je potplanten op een plaats waar het wat schaduw krijgt, vooral in de middag. Plaats de containers in een subtropisch of tropisch klimaat op een plek die voldoende schaduw biedt.

Bodem

Gebruik voor het telen van spinazie in potten een hoogwaardige potgrondmix die rijk is aan organisch materiaal. De textuur van de bodem moet kruimelig en leemachtig zijn.

Vermijd grond die de drainage verstopt en blijft doordrenkt. Goed doorlatende grond is de belangrijkste factor voor de optimale groei van spinazie in containers. De pH van de bodem moet neutraal zijn.

Ik adviseer altijd biologische moestuingrond en Pokon heeft hier voordelige zakken voor:

Bewatering

Bij het telen van spinazie in containers, vermijd waterstagnatie, omdat dit zal leiden tot de ontwikkeling van rot en verschillende schimmelziekten.

Vermijd ook het gebladerte nat te maken. Houd de grond vochtig maar niet te vochtig of nat. Het zorgen voor een goede afwatering in de pot is noodzakelijk.

Temperatuur

Spinaziezaden ontkiemen bij temperaturen zo laag als 4 C en ook bij hoge temperaturen. De beste bodemtemperatuur voor het kweken van spinazie valt in het bereik van 10-27 C.

Veel spinazie soorten kunnen temperaturen tot -6 en tot 32 C gemakkelijk verdragen. Zodra de temperatuur hoog begint te stijgen, moet je misschien schaduw geven aan je planten.

Bekijk ook deze video voor tips:

Spinazie binnenshuis laten groeien

De spinazie binnenshuis op een vensterbank laten groeien is een geweldig idee (omdat er niet veel zonlicht in zit) als je weinig buitenruimte hebt.

Koop hiervoor een paar kleine potten van 15 centimeter en kweek er spinazie in. Je kunt er ook kruiden en eenjarige bloemen bij laten groeien.

Spinazie zorg

Het kweken van spinazie in potten heeft geen speciale zorg nodig. Regelmatig water geven, bemesten en de juiste grond is de sleutel tot de grote oogst.

Bemesting

Voor het kweken van gezonde groene spinazie, moet je stikstof leveren. Op het moment van planten kun je tijdgebaseerde meststof mengen, of je kunt veel compost of goed verteerde mest toevoegen, dit levert voedingsstoffen langzaam op.

Het voeden van de plant met visemulsie, compost of mestthee in het midden van de groei, enzovoort, is een mooie biologische manier om de planten te boosten.

Als je geen tijdgerelateerde kunstmest hebt toegevoegd, kun je de plant ook regelmatig met uitgebalanceerde vloeibare meststof voeden.

Mulching

Doe aan mulchen, het omscheppen van de grond. Zelfs als je spinazie in potten kweekt. Mulchingsplanten met organisch materiaal helpen bij het vasthouden van vocht.

Voor het goed verzorgen van plant en grond gebruik je het liefst het juiste gereedschap voor je tuin.

Plagen en ziekten

Je hoeft je geen zorgen te maken over plagen omdat je spinazie in containers laat groeien, in een kleine ruimte en je ze gemakkelijk kunt besturen.

Het in de gaten houden van bladetende insecten zoals slakken en rupsen en andere veel voorkomende plagen in de tuin, zoals bladluizen, zal je helpen om ze op tijd te elimineren.

Bij warm weer beginnen groenten zoals sla (ook leuk voor binnen in een plantenbak!) en spinazie vroeg te rotten en beginnen ze met het zetten van zaden.

Een van de belangrijkste dingen waar je rekening mee moet houden bij het kweken van spinazie in warm weer is het kweken van hitte-tolerante soorten (er zijn veel Aziatische variëteiten die geschikt zijn voor het tropische klimaat) die langzaam groeien en niet snel kloppen.

Wanneer kan ik mijn spinazie oogsten?

De spinazieplant is 37-50 dagen na ontkieming klaar voor de oogst, afhankelijk van de groeiomstandigheden en soort.

Het oogsten kan worden gedaan wanneer de plant ten minste 5-6 gezonde bladeren heeft gevormd, en deze zijn ten minste 10-15 centimeter lang.

Kies de buitenste bladeren eerst en laat de nieuwe binnenste bladeren zodat ze blijven groeien of snij de hele plant af aan de basis met een mes of schaar, de plant zal weer terug groeien.

Wanneer het weer vochtig en warm wordt (in warme klimaten), heeft de plant de neiging om een rechtopstaande stengel te vormen, waarop je enkele kleine gele of groene bloemen ziet groeien.

Om samen te vallen met de bloei en de daaropvolgende productie van bloemen verdikt het gebladerte van de plant en verandert het in smaak (bitterder), dat builing wordt genoemd, dus het is handig om de plant te oogsten voordat deze begint te bloeien voor een betere smaak.

Lees meer: onze tips voor een leuke moestuinbak