Beste kweekstoelen beoordeeld | Hoe tuinier je ermee?

by Joost | Last Updated: april 27, 2020

Stijlvol en veilig je plantjes kweken hoeft geen dure grap te zijn. Er zijn namelijk goedkope alternatieven en innovatieve manieren, die de mogelijkheid bieden voor mooi en budgetvriendelijk planten.

In of op een kweekstoel planten is zo een alternatieve manier die je kunt overwegen, wil je toch iets anders hebben dan gewoon planten in potten en bakken.

In een kweekstoel kun je op een makkelijke hoogte planten, het ziet er ook nog helemaal anders uit dan normale bakken en potten en het biedt een veilige afstand voor ongedierte.

Beste kweekstoelen beoordeeld

Wat is een kweekstoel precies? De naam zegt je in feite al alles. Een kweekstoel is een stoel waarop je niet zit, maar voornamelijk waarin of waarop je planten kunt kweken.

In dit artikel bekijken we een aantal prachtige kweekstoelen, die je perfect kunt gebruiken in elke tuin. We hebben het over eerst over een tijdloze kant en klare kweekstoel, maar we geven je ook enkele alternatieven waarmee je met een gewone stoel vrijwel hetzelfde effect van een kant en klare kweekstoel kunt krijgen.

We praten verder ook over de verschillen van het planten in de bakken van een kweekstoel ten opzichte van planten in potten op een kweekstoel.

Laten we eerst kijken naar de topkeuzes:

Wat bespreken we in deze uitgebreide post:

x
17 kamerplanten zonder zonlicht video
Beste kweekstoelen beoordeeld

Beste houten kweekstoel: Stijf Old Look

Kant en klare kweekstoel old look

(bekijk meer afbeeldingen)

Voor degene die meteen aan de slag willen met planten hebben we bij bol.com deze kant en klare kweekstoel gevonden met een natuurlijk karakter. De stoel is gemaakt van grenenhout en heeft zoals je kunt zien een oude en robuuste look.

Met zo een tijdloze uitstraling past deze stoere kweekstoel meteen in elke tuin interieur. Hij staat mooi in de achtertuin, maar staat zeker ook heel netjes op het balkon of het terras. Met deze kweekstoel kun je in stijl jouw plantjes met plezier kweken.

Waar normaliter de zitting van de stoel zou moeten zijn, heeft de stoel ingebouwde bakken waarin je jouw planten kunt kweken. Je hebt dus geen aparte potten of bakken nodig, maar plant eigenlijk gewoon in de stoel.

In principe kun je er van alles in kweken wat je maar wilt, maar deze kweekstoel zou beter gebruikt kunnen worden voor planten die niet te groot worden zoals kruiden, kiemplantjes, maar ook voor kleine vetplantjes die je als decoratie in de tuin of op het balkon wil plaatsen.

Deze kweekstoel is een perfect alternatief voor kweken in potten of bakken, omdat het jouw plantjes er niet alleen fraaier uit laat zien, maar ook omdat het gewoon handig is.

Waar je normaal gezien een ingepotte plant op een bankje of een standaard of tuintafel zou moeten plaatsen, heb je aan een kweekstoel dus in feite een 2-in-1 product.

Door gebruik te maken van een kweekstoel heb je geen standaard nodig en ook geen tuintafel, omdat jouw plantjes al op een makkelijke hoogte zijn verplant in de kweekstoel zelf.

Ook potten en bakken hoeven niet te pas te komen bij deze kweekstoel.

Bekijk hem hier bij bol.com

Beste alternatieve kweekstoel: House Collection Tord

Alternatieve kweekstoel Tord

(bekijk meer afbeeldingen)

Deze opklapbare houten stoel is dan geen kant en klare kweekstoel, maar zou net zo goed kunnen worden omgetoverd tot een kweekstoel. Deze alternatieve stoel is van teak gemaakt en heeft een huiselijke uitstraling.

Het vinden van een kweekstoel is lastig en er zijn niet zoveel modellen beschikbaar, maar als je gewoon een paar leuke plantjes op een stoel wilt zetten hoeft het helemaal niet zo moeilijk te zijn.

Je wilt een mooie houtlook, en met name een plat zitvlak.

De prachtige warme kleur van het hout zorgt voor een aangename sfeer in de tuin en combineert perfect met jouw favoriete potplant.

De stoel is vervaardigd van kwaliteitshout en stevig materiaal; hierdoor ben je er zeker van dat de stoel lang meegaat en stabiel genoeg is om jouw potplantjes te kunnen dragen.

De stoel heeft een zithoogte van 45 cm kan en weegt 6 kg. Een prettige hoogte om jouw potplantjes op te plaatsen en geen zware stoel dus. Het handige van deze stoel is dat hij opklapbaar is en hierdoor makkelijk verplaatsbaar is.

Wil je dus jouw plantjes voor een dagje op het terras of juist in de tuin plaatsen voor extra schaduw of zon, dan kun je dat eenvoudig doen door de stoel op te klappen en die te verplaatsen.

Plaats jouw potplantjes op de stoel en je plantjes hebben nu snel en eenvoudig een andere plek in de tuin of het terras.

Aangezien deze stoel normaal gezien het gewicht van een persoon kan dragen, ben je er dus van gegarandeerd dat de stoel ook het gewicht van jouw plantjes kan dragen.

We vinden deze stoel een mooi alternatief om jouw plantjes op te kweken dan een simpele plantenstandaard of tuintafel.

Check de meest actuele prijzen en beschikbaarheid hier

Een aluminum kweekstoel alternatief: CLP Laxmi

Aluminium kweekstoel

(bekijk meer afbeeldingen)

In feite kan elke stoel omgetoverd worden tot een kweekstoel. Ook deze antieke kweekstoel van het merk LAXMI leent zich uitstekend voor een andere uitstraling in de tuin.

Deze tuinstoel heeft een romantische en antieke look met een duurzaam karakter. Beslist een blikvanger in elke tuin! De stoel is vervaardigd uit handgemaakte aluminium gietstukken gecombineerd met een hoogwaardige poedercoating.

Deze behandeling zorgt ervoor dat de stoel goed bestand is tegen vervuiling,dat wil zeggen dat de stoel goed weerbestendig is en geschikt is voor buitenshuis gebruik. Deze aluminum stoel heeft een hoger gewicht dan normaal waardoor hij in weer en wind stabiel staat.

Je kunt met een gerust hart jouw potplant hierop kwijt en hoeft je geen zorgen te maken dat hij zal omvallen.

Zoals je aan de stoel kunt zien heeft het mooie verfijnde details die de stoel een perfect decoratief element maken voor iedere tuin. In onze opinie dus niet alleen een mooie stoel om op te zitten, maar een uitstekende optie om in te zetten als een prachtige kweekstoel.

De afmetingen van de stoel zijn 38 x 36 x 84 cm (b x d x h) De zithoogte van de stoel is 84 cm en de hoogte van de rugleuning is 44 cm.

Met een paar van deze romantische stoelen in de tuin krijgt je ongetwijfeld meer plezier om te tuinieren en om dagelijks een wandeling te maken in de tuin.

Check de laagste prijzen hier

Planten in een kweekstoel vs. planten op een kweekstoel

Een kweekstoel kun je zoals eerder aangegeven handig inzetten in de tuin en biedt nog net iets meer dan planten in normale potten en bakken. Behalve dat hij er mooi en anders bij staat in de tuin, houdt de kweekstoel jouw plantjes ook veilig van de grond af.

Het laatste dat je wil is ongedierte die aan jouw plantjes komen zitten zoals, grond insecten, slakken en mollen. Een kweekstoel is dus zeker een efficiënte en slimme manier om jouw plantjes te beschermen voor deze ongewenste bezoekers.

Wat is dan het verschil tussen planten in een kweekstoel en planten op een kweekstoel?

Stoel in de tuin met planten erop

Beide opties hebben hun eigen voordelen en hun uitdagingen.

Door te planten in een kant en klare kweekstoel heb je dus geen extra potten of bakken nodig; je hebt alles meteen in een keer gereed om te beginnen met planten want de speciaal ontwikkelde kweekstoel voorziet daarin.

Dankzij de ingebouwde bakken kun je meteen aan de slag met jouw plantjes te kweken. Extra potten zijn bij het gebruik van een kant en klare kweekstoel overbodig. Je hoeft dus geen extra geld uit te geven aan potten of bakken.

Een uitdaging van kweken in een kweekstoel is de mobiliteit van de kweekstoel. Hoewel het zeker handig is om een 2-in-1 product te hebben, worden de stoel inclusief potgrond en plantjes op den duur wel zwaar, mocht je die een keer willen verplaatsen.

Wat je hiertegen kunt doen is: of je geeft de kweekstoel een vaste plek of je zou voor niet al te grote plantjes moeten kiezen om te kweken in de kweekstoel. Kruiden en kiemplantjes zijn daarom ideaal om te kweken in een kweekstoel.

Heb je echter een stel sterke armen in huis die makkelijk de zwaarder geworden kweekstoel kunnen verplaatsen, hoef je deze uitdaging eigenlijk helemaal geen uitdaging te noemen en heb je jouw kweekstoel zo verplaatst.

Planten op een kweekstoel betekent in feite niets anders dan zoals normaal jouw plantjes kweken in potten of bakken en deze dan plaatsen op een stoel naar jouw keuze. De normale stoel wordt dan een kweekstoel.

Je kiest dus ervoor om jouw planten op een stoel te kweken in plaats van op de grond vanwege de verschillende decoratieve en veiligheids voordelen. Wat zeker een extra voordeel is voor het kweken op een kweekstoel is het makkelijk kunnen verplaatsen van de stoel.

In tegenstelling tot een ‘inbouw kweekstoel’ zijn het gecombineerde gewicht van de stoel en de potplant geen enkel probleem, omdat ze elk om de beurt verplaatst kunnen worden als twee losse delen.

Het verplaatsen van de kweekstoel is in dit geval een stuk eenvoudiger. Ook kun je makkelijker plantjes verwisselen op de stoel. Stel dat je de plantjes voor decoratieve doeleinden gebruikt op jouw terras, dan is het altijd prettig om voor de verandering zo nu en dan de plantjes te verwisselen.

Dit hebben de plantjes trouwens ook nodig, omdat ze ook af en toe meer zonlicht en frisse lucht nodig hebben in de tuin. Aan de andere kant geldt nog steeds dat je voor het kweken van plantjes op een kweekstoel dus nog wel potten of bakken moet aanschaffen.

De keuze die je uiteindelijk maakt, ligt er helemaal aan wat je zelf prettig vindt en hoe jij het liefste wil tuinieren. Wat in beide gevallen wel gehandhaafd blijft, is dat je jouw plantjes op een aparte manier uitstalt in de tuin of het balkon en ze zijn hiermee ook nog es veilig voor ongedierte zoals slakken, mollen en grond insecten.

Extra tip:

Met een likje verf en door eventueel de zitting eraf te halen kun je een oude stoel ook tot een kweekstoel maken.

Zorg er wel voor dat je de stoel weerbestendig maakt als je van plan bent het in de tuin te gebruiken. Een weerbestendige verf of coating zou hierin kunnen voorzien.