Beste LED kweeklamp | voor milieubewust en efficiënt kweken

by Joost | Geupdate op:  april 19, 2020

De beste tuiniertips in je mailbox

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van urban garden en binnen tuinieren tot weelderige tuin

We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy

Traditionele kweeklampen verbruiken over het algemeen veel stroom. Een goed alternatief is daarom de LED kweeklamp, die bestaat uit een groep licht-emitterende diodes (leds).

In dit artikel geven we je de beste opties voor kweken met een LED kweeklamp. 

Waar vind je een goede LED kweeklamp?

Kweeklampen beoordeeld

Wil jij ook zo’n krachtige, duurzame en efficiënte LED lamp maar weet je niet waar je moet zoeken?

In de volgende tabel geven we je voorbeelden van degelijke kweeklampen, onderverdeeld in de categorieën ‘goedkoop’, ‘ pro’, en ‘voor thuis’.

We zullen deze LED lampen onder de tabel in detail bespreken. Ook geven we je verderop in het artikel nog wat extra tips voor het gebruik van je nieuwe kweeklamp.

Onze favoriete LED kweeklampen op een rijtje:

Soort LED kweeklamp Afbeeldingen
Beste goedkope LED kweeklamp: LED Groeilamp 80 leds Beste goedkoop LED Groeilamp 80 leds kweeklamp

(bekijk meer afbeeldingen)

Beste professionele LED kweeklamp: King Plus Full Spectrum Bloei Professionele LED Kweeklamp

(bekijk meer afbeeldingen)

Beste LED kweeklamp voor thuis: Bulbo Cynara 7 Watt met grijze kabel Beste LED kweeklamp voor thuis Bulbo Cynara 7 Watt met grijze kabel

(bekijk meer afbeeldingen)

Wat bespreken we in deze uitgebreide post:

17 kamerplanten zonder zonlicht
17 kamerplanten zonder zonlicht
Voordelen van kweken met een LED kweeklamp

Een kweeklamp zorgt dus voor meer resultaat met minder kosten.

De aanschaf van een LED kweeklamp is voor sommigen misschien een dure uitgave, maar de investering is er ook snel weer uit.

Beste LED kweeklampen beoordeeld

Beste goedkope LED kweeklamp: LED Groeilamp 80 leds

LED growlamp budget kweeklamp

bekijk meer afbeeldingen

Ben jij nieuw met LED kweeklampen en wil je daarom eerst een goedkope lamp aanschaffen? Misschien om te begrijpen hoe deze manier van kweken werkt, of om na te gaan of dit iets voor jou kan zijn.

In zo’n geval zou je bijvoorbeeld de LED Groeilamp 80 leds kunnen aanschaffen.

Deze LED lamp van Infinite Hydro Styles is gemaakt van aluminium en is voorzien van een volledig lichtspectrum (blauw, rood, UV en IR). Het uitgangsvermogen is 5W LED en het type LED is het zogenaamde Grow Light Hydroponics.

Deze LED lamp is voorzien van een volledig lichtspectrum inclusief de kleuren rood, blauw, IR en UV en de lamp heeft 80 LED lichten.

De kweeklamp is van aluminium en heeft een uitgangsvermogen van 5W LED. Het LED type van deze kweeklamp heet Grow light Hydroponics.

De lamp bevat geen schadelijke stoffen en is milieuvriendelijk.

Verder heeft de lamp een laag energieverbruik en een hoge lichtsterkte. De UV straling doodt fytopathogene bacteriën.

Beste professionele LED kweeklamp: King Plus Full Spectrum Bloei

Professionele LED Kweeklamp

bekijk meer afbeeldingen

Ga jij liever meteen voor een pro LED kweeklamp? Dan raden wij deze professionele LED Kweeklamp aan.

Deze professionele LED kweeklamp van King Plus heeft een compleet kleurenspectrum (blauw, rood, IR en UV) waardoor de hele cyclus van de planten en bloemen op de juiste manier wordt belicht.

Het werkelijke verbruik van de lamp is 200 Watt (vergelijkbaar met HPS 1000 Watt). De lamp kan meer dan 50.000 uur belichten tot twee vierkante meter. 

Deze kweeklamp is voorzien van 5 Watt dual diode die gelijk staat aan 10 Watt. Het complete kleurenspectrum zal zorgen voor ideale groeiomstandigheden voor je planten.

De lamp zorgt ervoor dat de hele cyclus van de planten en bloemen op de juiste wijze wordt begeleidt en belicht.

De UV en IR diodes zijn vooral in het geval van bloeiende planten een groot voordeel is. Het werkelijke verbruik van de lamp is 200 Watt, wat vergelijkbaar is met HPS (high pressure sodium) 1000 Watt.

Zorg ervoor dat je de lamp op z’n minst 40 cm boven de planten hangt. De lamp kan meer dan 50.000 uur belichten en kan een oppervlakte bereiken van maximaal twee vierkante meter.

Beste LED kweeklamp voor thuis: Bulbo Cynara 7 Watt met grijze kabel

De perfecte LED lamp voor thuis is volgens ons de Bulbo Cynara.

Deze LED lamp met terracotta kap heeft LED lampen met een verbruik van 7 Watt. De lamp kun je ophangen of met behulp van de aluminium staaf in de bloempot plaatsen. De lampen geven drie kleuren licht (wit, rood en blauw) die ervoor zorgen dat fotosynthese plaats kan vinden.

Hang de kap altijd op minstens 7 cm van de plant. De LED geeft ‘koud’ licht dus verbranden is onmogelijk.

Zo installeer je een kweeklamp voor thuis

(bekijk meer afbeeldingen)

Deze LED lamp heeft een terracotta kap en is voorzien van LED lampen met een verbruik van 7 Watt. Je kunt deze handige lamp boven een plant plaatsen, of dankzij de aluminium staaf eventueel in de bloempot plaatsen.

De lampen geven drie kleuren licht, namelijk wit, rood en blauw die ervoor zorgen dat de fotosynthese gesimuleerd kan worden. Dit betekent dat je dus ook in de herfst en de winter kunt kweken, gewoon binnenshuis!

Zorg ervoor dat de kap altijd op in ieder geval 7 cm van de plant afzit (hoogste punt). Omdat de LED lamp ‘koud’ licht afgeeft, is er dus ook geen risico op verbranden.

Het allerbeste is om de lamp te verbinden met een timer die de lamp automatisch aan- en uitschakelt. Zo kun je de lamp blijven regelen, ook als je niet thuis bent.

Bekijk hem hier bij bol.com

Tips voor maximaal LED kweeklamp rendement

Je hebt eindelijk de ideale LED kweeklamp gekocht!

Wat kun je nu doen om het maximale uit de lamp te halen? Hier volgen een aantal tips:

  1. De hoogte van de lamp. Lees aandachtig de omschrijving van jouw kweeklamp om te bepalen wat de ideale hanghoogte is. Hoe hoog je je lamp het beste kunt hangen, hangt af van de eigenschappen van de LED lamp zoals het vermogen, de kleuren en aantal LEDS.
  2. Water. Wanneer je je planten met LED belicht, hebben de planten over het algemeen minder water nodig. Dat komt omdat LED minder warm wordt, waardoor de plant ook minder water zal opnemen. Houd hier dus rekening mee, je wil je planten natuurlijk niet laten verzuipen.
  3. Temperatuur. Het grootste gedeelte van de planten groeien en bloeien het beste tussen de 22 en 27 graden Celsius. Een LED lamp is koeler, dus stem daar eventuele verwarming op af.
  4. Oppervlakte. Wanneer je een oppervlakte van meer dan vijf vierkante meter wil belichten, is het belangrijk dat het licht zich goed kan verspreiden. In zo’n geval lijkt het beter om meerdere lampen te nemen met een iets lager vermogen in tegenstelling tot slechts één lamp met een hoog vermogen. Zorg wel voor overal ongeveer dezelfde lichtintensiteit. Wanneer het gaat om louter een aantal vierkante meter, dan is een hoge lichtintensiteit belangrijk.

Groeifases en lichtspectrum voor planten

Het belangrijkste aspect van je LED kweeklamp is het lichtspectrum: het resultaat van je planten is hier namelijk afhankelijk van. Iedere plant gaat door drie fases heen, namelijk het ontkiemen, de groei en de bloei fase.

Ontkiemen van de zaadjes

Bij het ontkiemen is vooral blauw licht van belang, het liefst rond de 400-420 nanometer. Bij sommige planten (planten met bloemen of vruchten) is ook wit licht en UV licht belangrijk in deze fase.

Groeifase van de zaailing

De groeifase is ontzettend belangrijk, hoe meer blad de plant heeft hoe meer fotosynthese zal plaatsvinden. En dit betekent weer een gezondere plant met meer en grotere vruchten. In deze fase zijn vooral blauw en rood licht (rond 600 en 640 nm), dat voor het blote oog eruit ziet als paars licht, van belang.

Bloeifase van de plant

De bloeifase is de fase waarin het eindproduct wordt gemaakt, dus eigenlijk de belangrijkste fase van een kweek. Hierbij is een goed spectrum nodig, met het liefst ook oranje (550 nm) en fel rood (660 nm- 670 nm).

Het beste is een full spectrum, waar vaak ook nog IR en groen bij zit. Full-spectrum LED kweeklampen kunnen als het ware de zon nabootsen en kunnen alle nodige kleuren licht produceren om je planten te laten groeien en bloeien.

De volledige spectrum LED kweeklampen worden voornamelijk gebruikt wanneer je een kweekruimte hebt die in een compleet donkere ruimte staat. De kleur die deze lamp uitzendt lijkt voornamelijk wit/geel, zoals de zon, maar het spectrum is in wezen voorzien van alle kleuren van de regenboog die wij niet kunnen zien.

Lees ook: de beste kweeksets voor binnen tuinieren

Cob LED kweeklampen

De meest geavanceerde LED kweeklampen van nu zijn de Cob LED lampen, waarbij Cob staat voor ‘Chip-on-board’.

Dit is een bepaalde techniek die ervoor zorgt dat de lampen slechts één gezamenlijke lichtbron uitstralen, wat deze lampen ontzettend krachtig maakt. De kosten van dit soort lampen zijn niet bepaald laag, je ziet ze daarom vooral vaak terug in professionele tuinbouw.

De meeste van deze kweeklampen zijn voorzien van een full-lichtspectrum en zijn zeer eenvoudig in gebruik. De resultaten zijn buitengewoon goed, een geslaagde kweek is gegarandeerd.

Kweken met LED is de toekomst

Kweken met LED lampen is dus de beste manier om geld te besparen en je rendement te verhogen. Je kunt met het gebruik van LED lampen op zowel energieverbruik, voeding als water besparen.

Hier laat Bright ook zien hoe onze nabije toekomst met LED kweeklampen eruit ziet:

LED is een lichtbron die met weinig energie veel bruikbaar licht oplevert voor planten om te groeien. Daarnaast hebben LED lampen een enorm lange levensduur en zijn ze milieuvriendelijk.

Kweken met LED lampen is dus dé toekomst!

Heb je genoeg daglicht voor jouw planten, maar wil je juist meer warmte voor ze hebben? Kijk dan naar onze aanraders voor de beste kweekkassen!