Hoe laat je knoflook binnen groeien | knoflook kweken in potten

by Joost | Geupdate op:  april 28, 2020

De beste tuiniertips in je mailbox

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van urban garden en binnen tuinieren tot weelderige tuin

We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy

Het kweken van knoflook in potten binnenshuis is niet moeilijk, en je zult in staat zijn om de toevoer van verse groene stengels, bloemen en zelfs de knoflookbollen te krijgen. Kom meer te weten!

Als je je ooit hebt afgevraagd hoe je knoflook binnenshuis moet laten groeien, dan is het goede nieuws: dat het aanzienlijk gemakkelijker gaat dan je misschien dacht.

Dit is iets dat je kunt bereiken, zelfs met bijna geen ervaring met tuinieren en perfect voor je urban garden.

Wat heb je nodig om thuis knoflook te kweken

Wat bespreken we in deze uitgebreide post:

17 kamerplanten zonder zonlicht x
17 kamerplanten zonder zonlicht
Wat je nodig hebt voor je aan de slag gaat

Wanneer plant je knoflook binnenshuis

Meestal is de herfst het juiste plantseizoen, buiten in onze tuinen, is het ook de tijd dat we knoflook planten.

Als je binnen kweekt, kun je op elk gewenst moment proberen om knoflook te planten in het jaar.

Een bak en afstand kiezen

Zoek naar een pot van minimaal 20 tot 25 centimeter diep. Als je knoflookgreens wilt laten groeien, plant je de loken dichtbij elkaar.

Als je echter denkt aan het kweken van knoflookbollen, handhaaf dan een opening van 10 cm tussen elk look. Zorg er ook voor dat de pot afvoeropeningen in de bodem heeft.

Je kunt knoflook binnen uit de knoflook van de supermarkt proberen te kweken, maar ze worden behandeld met chemicaliën, dus voor het beste resultaat koop je bij lokale boeren, bestel ze online of kijk je in je lokale tuinwinkel voor de biologische knoflookbollen.

Knoflook uit de supermarkt gebruiken

Denk er ook aan dat je het papier niet hoeft te verwijderen als schil van de bol.

Knoflook planten en ze laten groeien

De volgende stap is om de pot te vullen met het organische grondmengsel.

Vervolgens moet je de afzonderlijke teentjes uit de knoflookbollen verwijderen en ervoor zorgen dat de platte kant naar beneden in de grond wijst, omdat daar de wortels vandaan komen.

Op het moment dat je de grond vult, kun je ook op tijd gebaseerde korrelvormige meststof mengen, zoals 10-10-10.

Als je ze plant, moet je de loken ten minste 15 cm diep in de grond duwen. Er moet ook ongeveer 2,5 cm grond zijn tussen de bovenkant van de look en de bovenste laag van de grond.

Bekijk ook deze video uitleg:

Plaatsing en zorg voor de bollen

Bodem

Het is belangrijk dat je de juiste grond gebruikt die goed doorlatend en ademend is. Aardeloze potgrond is het beste.

Je kunt er ook een voor jezelf maken in plaats van kopen. Meng turf of cocopeat (kokosvezel), compost of mest, en perliet of vermiculiet (als je geen beide hebt, gebruik zand) in gelijke delen.

Plaats

Nadat je de bollen hebt geplant, bepaal je waar je de pot moet plaatsen.

Als er een kamer in je huis is met een raam op het zuiden of op het westen, waar het ten minste zes uur direct zonlicht per dag kan ontvangen, denk er dan over na.

Je kunt binnengroeilampen kopen om het leven gemakkelijker te maken, en ze kunnen zeker behoorlijk effectief zijn.

Lees ook onze ideeën voor het maken van een indoor kruidentuintje

Bewatering

Buitenshuis geeft knoflook de voorkeur aan gelijkmatig vochtige grond. Omdat je knoflook binnen kweekt, moet je echter mogelijk voorzichtig zijn.

Watergift moet worden gedaan volgens de indoor groeiomstandigheden. Zoals hoeveel zonlicht en warmte je potplantenplanten ontvangen.

Regelmatig water geven om de grond licht vochtig te houden heeft de voorkeur.

Lees ook: kamerplanten die geen zonlicht nodig hebben

Kunstmest

Knoflook heeft een goede hoeveelheid kunstmest nodig om goed te groeien, binnenshuis is dat niet anders.

Bemest de knoflookplant twee keer per maand met biologische algemene meststoffen tijdens het warme groeiseizoen.

Je kunt ook kelpmengsels of vismeststof gebruiken om ervoor te zorgen dat je knoflookplant voldoende voedingsstoffen heeft voor een optimale groei.

Knoflookgroenten plukken

Met de juiste grond, zonlicht en goede watergift, kun je in een week of zo de verse nieuwe knoflookscheuten zien die eruit komen.

Je kunt beginnen met het plukken van de greens als ze minstens 10 tot 15 cm lang zijn, wat binnen een paar weken zal gebeuren (afhankelijk van het weer).

Laat op elk kruid een centimeter groei over om je knoflookplanten opnieuw te laten groeien.

Bollen oogsten

Als je knoflook voor knoflookbollen binnen kweekt, merk dan dat het binnen ongeveer acht tot tien maanden klaar zal zijn en je zult dit weten als je ziet dat de bladeren bruin beginnen te kleuren.

Op dit punt moet je ze uit de grond verwijderen en een week laten drogen.

Tegen die tijd zullen ze klaar zijn om mee te nemen in je kookkunsten of, natuurlijk, je zou een aantal van hen kunnen gebruiken om je volgende partij knoflook te laten groeien.

Veelgestelde vragen over het thuis verbouwen van knoflook

We nemen graag nog een aantal veelgestelde vragen door over het binnen kweken van je knoflookscheuten of bollen.

Kun je knoflookteentjes uit de supermarkt planten?

Hoewel het het beste is om knoflook te planten uit bollen die specifiek zijn gekweekt als zaaizaad, kun je ook bruikbare bollen kweken van een kruidenierswinkel knoflook. De knoflook die in kruidenierswinkels wordt gevonden, vertoont mogelijk niet de hoge kwaliteit of ziekteresistentie van zaadknoflook, maar deze zal gewoonlijk kiemen en bollen produceren.

Hoe lang duurt het om knoflook te laten groeien?

Wanneer gekweekt onder de juiste omstandigheden, duurt het knoflook meestal negen maanden om te rijpen. Knoflook groeit het beste als het dagelijks minstens zes uur van de volle zon krijgt. Plant knoflook in de herfst drie tot acht weken voor de eerste herfststop.

Kun je een teentje knoflook planten?

De onderkant van het teentje legt de wortels neer en de puntige top ontspruit de bladeren. Plant de teentjes ongeveer zes centimeter uit elkaar.

Hoe bewaar je knoflook voor het planten?

Voor langdurige bewaring moet knoflook in temperaturen tussen -1 tot 0 C worden bewaard in goed geventileerde containers en zes tot acht maanden bewaren.

Als het doel van het opslaan van knoflook echter strikt voor het planten is, moeten de bollen worden bewaard bij 10 C. bij een relatieve luchtvochtigheid van 65-70 procent.

Moet ik knoflook weken voordat ik het plant?

We weken al onze zaadknoflook voordat we planten, of het nu onze eigen zaadvoorraad is of nieuw aangekocht plantgoed. In principe is het zo dat je de look een nacht laat weken in een oplossing van één eetlepel vloeibaar zeewier en één volle eetlepel zuiveringszout, of één eetlepel azijn per 4 liter water. Thuis kun je het gewoon een nachtje laten weken met wat zout en azijn.

Heeft knoflook de volle zon nodig?

Kies een beplantingsplek en bereid de aarde voor. Knoflook heeft veel volle zon nodig, maar het kan wel gedeeltelijke schaduw verdragen, mits het niet erg lang is gedurende de dag of het groeiseizoen. De grond moet goed worden ingegraven en kruimelig zijn.

Hoe weet je wanneer knoflook klaar is om te oogsten?

Knoflookbollen zijn klaar om te oogsten in het late voorjaar of de zomer, van zeven tot acht maanden nadat ze zijn geplant. De uiterlijke tekenen zijn de groene bladeren, die bruin beginnen te worden, en de bloemstelen – indien aanwezig – die zullen verzachten, hoewel ze groen blijven.

Kan je knoflook direct uit de tuin eten?

Knoflook die je meteen wilt eten, kan meteen worden gebruikt, rechtstreeks vanuit de tuin. Knoflook die je wilt bewaren, moet na het oogsten worden verplaatst naar een droge, schaduwrijke, luchtige plaats – dit kan onder een boom zijn, op een overdekte veranda of in een goed geventileerde garage.

Wat is een goede mest voor knoflook?

De beste meststof voor knoflookplanten is rijk aan stikstof, die met bloedmeel of een synthetische stikstofbron. Werk de meststof in een centimeter naar beneden of zo en ongeveer 3-4 centimeter van de plant. Bemest om de drie tot vier weken.

Kun je knoflookbladeren eten?

De stengel is dikker dan de bladeren en wordt de knoflook scape genoemd. De stengel, als deze op de plant wordt achtergelaten, vormt een bloem en dan zaadjes (je kunt die kleine zaadjes eten!). De stengels zijn heerlijk en kunnen net als knoflook worden gebruikt, maar ze zijn een maand of twee klaar voordat de bol klaar is.

Oogst je knoflook voor of nadat het bloeit?

Als je knoflook hebt geplant voor zijn bollen en de planten niet verwijdert, richt de plant zijn energie op het produceren van bloemen in plaats van grotere bollen. Je kunt de bollen nog steeds oogsten, maar ze zullen klein en zwak van smaak zijn. In sommige regio’s kan knoflook in de grond blijven en een tweede oogst produceren.

Lees ook: de beste LED kweeklampen voor binnen kweken beoordeeld