Sla in een plantenbak laten groeien | Hoe kweek je sla in een pot?

by Joost | Geupdate op:  april 29, 2020

De beste tuiniertips in je mailbox

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van urban garden en binnen tuinieren tot weelderige tuin

We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy

Sla in plantenbakken kweken is leuk en gemakkelijk en je kunt binnen no-time verse, knapperige en biologische slabladeren voor je salades oogsten.
Groeiende sla in containers

Sla is een van de groenten die heel gemakkelijk in bakken kan worden gekweekt en je kunt hem zelfs in een kleine pot laten groeien.

Gezond en continu productief, deze knapperige groene salade heeft vele kwaliteiten die het een zegen voor de gezondheid maken.

8 tips om sla thuis in een plantenbak of pot te kweken

Rijk aan water, vezels, vitaminen en mineralen zoals calcium, magnesium, kalium en natrium, de sla is perfect voor diegenen die problemen hebben met darmen en draagt ​​ook bij aan de goede werking van het zenuwstelsel.

Je kunt beginnen met het oogsten van sla in een mum van tijd – ongeveer 8 weken voor de meeste variëteiten, het is super eenvoudig om te groeien en productief; vergelijkbaar met spinazie (ook leuk in potten!).

En het beste is dat je niet veel ruimte nodig hebt om sla te laten groeien.

Wat bespreken we in deze uitgebreide post:

17 kamerplanten zonder zonlicht x
17 kamerplanten zonder zonlicht
Een pot voor je sla kiezen

Een pot voor je sla kiezen

Bijna alle slasoorten groeien goed in potten. Omdat hun ondiepe wortels geen diepe grond nodig hebben, doen ze het het beste in brede en ondiepe containers.

De pot moet voldoende drainagegaten in de bodem hebben en minstens 15 cm diep zijn. Je kunt elk materiaal gebruiken voor potten zoals plastic, klei of terracotta potten.

Als je echter sla in een container in een warm klimaat kweekt, doe dat dan in kleipotten en plant hittebestendige rassen. Maar bij ons zal dat alleen zijn in een kas.

Sla in potten planten

Sla in een plantenbak
Foto van morningchores.com

Sla is een koel seizoensgewas en sla in potten kweken is mogelijk van lente tot herfst in de meeste regio’s.

Je kunt de sla gemakkelijk cultiveren van zaden of zaailingen. Als alternatief kun je de zaailingen direct van een nabijgelegen kwekerij kopen.

Voor continue oogst door opeenvolgende planten, zaai het zaad in elke twee weken gedurende het groeiseizoen.

In de zomer, wanneer het weer begint op te warmen, heeft de sla de neiging om dood te gaan, om deze neiging te verminderen, houd je ingemaakte slaplant op een koele plek en zorg voor voldoende schaduw.

Lees ook: de beste potgrond voor verschillende situaties, zoals moestuin of Orchidee

Vereisten voor het telen van sla in potten

Aangezien je sla in een kleine ruimte in je containertuin aan het kweken bent, gaan we ervan uit dat je je slaplanten regelmatig zult oogsten; proberen “Cut And Come Again” -methode. Op deze manier hoef je je geen zorgen te maken over de afstand.

Zaai de zaden dicht en verdun de zaailingen terwijl ze groeien en pluk jonge, zachte bladeren regelmatig.

Houd de planten 10 tot 15cm uit elkaar (afhankelijk van de grootte van de bladeren die je wilt). Kropsla vereist echter meer afstand dan bladsla en de plantdiepte (20cm) moet ook worden verhoogd.

Plek

De sla houdt van het zonlicht (* meer in koelere zones), hoewel het gemakkelijk kan worden verbouwd in een gedeeltelijk schaduwrijk gebied, maar als je sla kweekt in een warm klimaat waar de zon intens is, probeer dan de pot op een plek te plaatsen die alleen een paar uur ochtendzon.

Tijdens de heetste uren van de dag (’s middags) wordt het aanbevolen om een ​​schaduw te creëren voor de plant om te voorkomen dat de grond droogt, terwijl sla de voorkeur geeft aan licht vochtige grond.

Verplaats de pot ook op een koele plek wanneer de temperatuur stijgt, aangezien deze favoriete green warmtegevoelig is.

Bodem

Gebruik voor het kweken van gezonde sla een grondmix van goede kwaliteit met veel organisch materiaal, zoals compost en turf.

Je kunt ook goed verteerde mest of compost toevoegen. De grond die je gebruikt moet leemig zijn en goed gedraineerd en houdt niet te veel water vast.

Water geven

In ondiepe potten moet je mogelijk regelmatig water geven zodat de plant niet volledig uitdroogt.

Zorg ervoor dat je de grond niet alleen licht vochtig houdt, maar ook vermijdt dat je de in container gekweekte sla verzuipt, omdat te veel water de planten kan doden als gevolg van wortelrot.

Lees ook onze post over essentiële gardening tools, zoals de juiste gieter

Meststof

Omdat slaplanten snel volwassen worden, is een enkele of dubbele toediening van kunstmest meestal alles wat nodig is om de productie te stimuleren.

Voordat je gaat bemesten, wacht je enkele weken om de zaailingen te planten. Om sla te bemesten, kun je een korrelvormige, uitgebalanceerde meststof gebruiken, zoals 10-10-10.

Je kunt ook vloeibare meststof gebruiken voor een snelle boost. Volg bij het bemesten de instructies van de fabrikant, omdat zowel over- als onderbemesting schadelijk kunnen zijn.

Plagen en ziekten

Het kweken van sla in containers vereist verzorging van insecten die planten eten. Echter, als de planten gezond zijn, zijn er minder kansen op plagen of ziekten.

Meeldauw, bladvlekken, rot en verschillende bacteriële infecties zijn veel voorkomende ziekten die sla kunnen aanvallen.

Bij plagen en insecten – rupsen, bladwormen, bladluizen, maden en kevers kunnen de plant beschadigen.

Oogsten van de sla

Zodra de slablaadjes de hoogte van 10 tot 15 cm hebben bereikt (de babygroene maat is perfect om te snijden en weer terug komt) of naargelang de gewenste grootte, kies je de buitenste bladeren afzonderlijk of oogst je ze door de bladeren van 2,5 cm af te knippen ( 2-3 cm) van boven de basis of kroon (Vergeet niet, knip niet in of onder de kruin of anders sterft je plant).

Op deze manier groeit de plant terug en kun je hem opnieuw oogsten.

Je kunt ook de bladsla plukken voor de volwassenheid, het is eenvoudig, verwijder gewoon de buitenste bladeren wanneer je ze nodig hebt in salades en laat de middenblaadjes groeien.

Lees meer: groenten kweken in je eigen moestuinbak