Sla thuis kweken in een pot of kweekbak: makkelijk én lekker!

by Joost | Geupdate op:  april 27, 2022

Geen groene vingers? Geen enorme tuin? Geen zorgen! Sla kweken kan zelfs op het balkon of in huis en is ook nog eens hartstikke makkelijk.

Slazaadjes kun je namelijk in een kweekbak of (kleine) pot kweken en verder heeft dit gewas verassend weinig nodig.

Soms kun je al na vier weken je verse en biologische slabladeren oogsten!

Er zijn veel verschillende soorten sla die je thuis kunt kweken en in dit artikel hebben wij voor jou op een rijtje gezet hoe je dat het beste kunt doen.

Je vindt verderop een makkelijke how-to die je kunt uitprinten en uitleg over de verschillde soorten sla die je thuis kunt kweken.

Sla thuis kweken in een pot of kweekbak makkelijk én lekker!

Rijk aan water, vezels, vitaminen en mineralen zoals calcium, magnesium, kalium en natrium: sla is gezond, goed voor je darmen en draagt ​​ook bij aan de goede werking van het zenuwstelsel.

Nog meer reden dus om je eigen sla te kweken!

Lees ook: peterselie kweken in potten

Sla kweken – zelfs zonder groene vingers

Sla kweken in een pot in huis, in een kweekbak of in een containertuin is niet alleen makkelijk maar ook onzettend leuk. Want zeg nou zelf: een salade met jouw eigen gemaakte sla op tafel zetten, dat voelt toch goed?

Er zijn tegenwoordig veel verschillende soorten sla die je thuis kunt kweken zoals:

En er is maar weinig nodig voor een succesvolle oogst:

Oja, en natuurlijk een goede pot of kweekbak! 

In wat en waar kan je sla het beste kweken?

Het antwoord op de vraag waarin je jouw sla het beste kan kweken hangt vooral van jou persoonlijke voorkeur en ruimte af.

Als je weinig ruimte hebt en de sla binnenshuis wilt verbouwen dan raden we aan om de zaadjes in een pot te zaaien. 

Heb je meer ruimte? Of wil je graag jouw eigen moestuin op het balkon of in de tuin? In dat geval is een kweekbak een hele goede keuze! 

Hieronder lees je meer over beide opties en uitgebreide tips over soorten sla en het kweken ervan.

Een pot voor je sla kiezen

Geen tuin? Of wil je liever binnen aan de slag?

Dan is een pot een goede keuze om thuis sla te kweken. Bijna alle slasoorten groeien goed in potten. Omdat hun ondiepe wortels geen diepe grond nodig hebben, doen ze het het beste in brede en ondiepe containers.

De pot moet voldoende drainagegaten in de bodem hebben en minstens 15 cm diep zijn. Je kunt elk materiaal gebruiken voor potten zoals plastic, klei of terracotta potten.

Heb je heel weinig ruimte? Misschien is ondersteboven tuinieren iets voor jou.

Een kweekbak kiezen

Een andere goede optie om sla te kweken is in een kweekbak. Een kweekbak is zo op je balkon of terras te plaatsen en in een handomdraai te vullen met potgrond en sla plantjes.

Deze kweekbak van Tectake heeft een ideale werkhoogte en een extra plank voor al je tuinier spulletjes (en als je het mij vraagt is hij ook nog is heel mooi).

Bekijk hier de beste kweekbakken en welke groenten je er nog meer in kan verbouwen.

Sla kweken 

Je kunt de sla gemakkelijk cultiveren van zaden of zaailingen. Als alternatief kun je zaailingen direct van een nabijgelegen kwekerij kopen.

Ook sla zaaien is heel gemakkelijk:

Sla zaaien

Voorbereidingstijd1 uur
Totale tijd40 dagen

Equipment

  • 1 pot of kweekbak

Materials

  • 1 zak compost of aarde
  • zand
  • sla zaadjes

Instructies

  • Maak de grond los en luchtig en voeg een vijfde zand toe. Of gebruik zaaigrond
  • Plaats de zaadjes in je hand en verdeel ze over de aarde
  • Zorg ervoor dat je de zaden 5 tot 10cm uit elkaar zaaid, zodat de plant voldoende ruimte heeft om te groeien.
  • Bedek de sla zaadjes met een dun laagje grond van ongeveer 2 millimeter
  • Zorg ervoor dat je de grond goed vochtig houdt

Een extra tip: Kropsla vereist meer afstand dan bladsla en de plantdiepte (20cm) moet ook worden verhoogd.

Lees ook: de beste potgrond voor verschillende situaties, zoals moestuin of Orchidee

Telen van sla in pot of kweekbak

Na zo’n drie weken beginnen de zaailingen te ontkiemen. Als ze zo’n vier centimeter groot zijn of de kiemplantjes een tweede blad krijgen kun je de beste plantjes uitzoeken. Pluk jonge, zachte bladeren regelmatig. 

De kleinere, ‘afgewezen’ kiemplantjes kun je ompotten of besluiten alvast op te eten. Onvolwassen slabladeren kunnen namelijk ook worden gebruikt in je salade en smaken net zo lekker!

Zorg ervoor dat de slazaailingen nu voldoende ruimte hebben en zo’n 20-35cm uit elkaar staan.

Aangezien je sla in een kleine ruimte aan het kweken bent, gaan we ervan uit dat je je slaplanten regelmatig zult oogsten; proberen “Cut And Come Again” -methode. Op deze manier hoef je je geen zorgen te maken over de afstand.

Zonnetje in huis: de beste plek voor je sla

Zoals eerder genoemd houdt sla dus van het zonlicht maar wel in meer koelere zones.

Sla kan gemakkelijk worden verbouwd in een gedeeltelijk schaduwrijk gebied, maar als je het in een warm klimaat kweekt waar de zon intens is, probeer dan de pot of kweekbak op een plek te plaatsen met alleen een paar uur ochtendzon.

Tijdens de heetste uren van de dag (’s middags) wordt het aanbevolen om een ​​schaduw te creëren voor de plant om te voorkomen dat de grond droogt, omdat sla, zoals jij inmiddels weet, de voorkeur geeft aan licht vochtige grond.

Verplaats de pot ook op een koelere plek wanneer de temperatuur stijgt, aangezien deze favoriete green warmtegevoelig is.

Bodem

Gebruik voor het kweken van gezonde sla een grondmix van goede kwaliteit met veel organisch materiaal, zoals compost en turf. 

Je kunt ook goed verteerde mest toevoegen. De grond die je gebruikt moet leemig zijn, goed gedraineerd en niet teveel water vasthouden.

Water geven

In ondiepe kweekbakken en potten moet je mogelijk regelmatig water geven zodat de plant niet volledig uitdroogt.

Zorg ervoor dat je de grond alleen licht vochtig houdt en vermijdt dat je de in container gekweekte sla verzuipt, omdat te veel water de planten kan doden als gevolg van wortelrot.

De kiemplantjes wil je waarschijnlijk elke dag een beetje water geven, bijvoorbeeld met een plantenspuit.

De wat meer volwassen slabladeren hebben waarschijnlijk om de dag water nodig. De beste manier om dat te checken is om regelmatig te voelen met je vinger of grond niet te nat of te droog is. 

Lees ook onze post over essentiële gardening tools, zoals de juiste gieter

Meststof

Vruchtbare grond is nodig om een mooie krop sla te vormen en in potgrond zit vaak al voldoende voeding.

Mocht je toch in grotere bakken sla willen kweken (of uiteindelijk in de volle grond) dan is een enkele of dubbele toediening van kunstmest meestal alles wat nodig is om de productie te stimuleren omdat slaplanten snel volwassen worden.

Voordat je gaat bemesten, wacht je enkele weken om de zaailingen te planten. Om sla te bemesten, kun je een korrelvormige, uitgebalanceerde meststof gebruiken, zoals 10-10-10.

Je kunt ook vloeibare meststof gebruiken voor een snelle boost. Volg bij het bemesten de instructies van de fabrikant, omdat zowel over- als onderbemesting schadelijk kunnen zijn.

Plagen en ziekten

Het kweken van sla in huis of in de tuin vereist verzorging van insecten die planten eten. Echter, als de planten gezond zijn, zijn er minder kansen op plagen of ziekten.

Meeldauw, bladvlekken, rot en verschillende bacteriële infecties zijn veel voorkomende ziekten die sla kunnen aanvallen.

Bij plagen en insecten – rupsen, bladwormen, bladluizen, maden en kevers kunnen de plant beschadigen.

Oogsten van de sla

Het is zo ver! Na ongeveer 4 tot 10 weken is het tijd om je sla te oogsten, afhankelijk van het seizoen waarin je de sla hebt gezaaid.

Je kan in principe beginnen met oogsten wanneer je wilt, want onvolwassen sla smaakt net zo goed al volgroeide sla. Maar het allerbeste moment is als de slablaadjes een hoogte van zo’n 1o tot 15cm hebben bereikt.

Vergeet niet, knip niet in of onder de kruin of anders sterft je plant! Als je er net boven knipt kan de plant terug groeien en kan je hem opnieuw oogsten.

Je kunt de sla ook plukken, het is eenvoudig, verwijder gewoon de buitenste bladeren wanneer je ze nodig hebt in salades en laat de middenblaadjes groeien. Het is vooral van belang dat je begint met de buitenste bladeren van de sla te oogsten!

Lees meer: groenten kweken in je eigen moestuinbak