Er komen steeds meer producten op de markt die het thuis kweken van gewassen eenvoudiger maken. Handige sensoren meten of je plant water nodig heeft en een automatische druppelaar geeft je plant water.
Het gemak, de optimale opbrengst en de tijdsbesparing die dat oplevert maken het kweken met behulp van automatische kweeksystemen populair.
Bovendien zijn kweeksystemen steeds vaker verkrijgbaar in elegante uitvoeringen die je prima binnen neer kunt zetten, bijvoorbeeld in je keuken.
Denk je erover om ook een kweeksysteem in te zetten voor het kweken van planten thuis? Dan geven we je graag wat tips.
Er zijn eenvoudige en geavanceerde kweeksystemen beschikbaar voor amateurs en professionals, voor binnen en voor buiten. Kweeksystemen worden ook wel verkocht onder de noemer ‘hydrophonics’, ‘aquaponics’, ‘aeroponics’ of een ‘bucketsysteem’. De term hydroponics is een afgeleide van de hydrocultuur, waarbij planten worden geteeld zonder dat hier aarde aan te pas hoeft te komen. Bij hydrocultuur wordt de plant bovendien gemonitord en automatisch verzorgd met een mengsel van water en voedingsstoffen.
Als je voorkeur uitgaat naar een kweeksysteem kun je kiezen voor een systeem waarbij je alsnog je planten in aarde zet en je systeem je planten automatisch water en voedingsstoffen geeft. Geavanceerdere systemen stellen je in staat hydrocultuur thuis toe te passen, waarbij je je planten teelt in vermiculiet, kokos, rijst- of hydrokorrels. Het is maar net wat je voorkeur heeft. Stoffen als vermiculiet of kokos zijn daarbij puur bedoeld als medium om je planten in te zetten. Deze stoffen geven geen voedingsstoffen af aan je planten. Je bepaalt door middel van de voeding welke voedingsstoffen je plant krijgt, waardoor je optimaal controle hebt over de teelt van je gewas. Bij een eenvoudig kweeksysteem beschik je vaak over een reservoir met vocht en voedingsstoffen waaruit automatisch de juiste dosering aan je planten wordt toegevoegd. Je loopt dus geen risico op overbewateren of overbemesten. Een automatisch kweeksysteem is bovendien een uitvinding als je langere tijd weg bent. Je systeem geeft doorlopend water en voedingsstoffen waardoor je planten in goede conditie blijven. Als je je kweeksysteem eenmaal hebt opgezet hoef je bijna niets meer te doen om je planten te verzorgen. Hoogstens het dieven of oogsten doe je nog met de hand.
Kweeksystemen zijn als complete set te koop maar kunnen ook zelf samen worden gesteld. Onderdelen voor een kweeksysteem zijn los te koop, waardoor je naar eigen inzicht je kweeksysteem kunt inrichten. Als je nog nooit met een kweeksysteem hebt gewerkt is het aan te raden voor een compleet pakket te kiezen. Meestal bestaat een kweeksysteem uit een reservoir, pomp en irrigatiesysteem. Eventueel kun je losse componenten toevoegen, zoals een watersensor, een luchtsensor of temperatuursensor. Als je een compleet systeem koopt hoef je geen losse onderdelen aan te schaffen. Natuurlijk kun je onderdelen wel eenvoudig vervangen als deze na verloop van tijd aan vervanging toe zijn. Als je zelf je kweeksysteem wilt samenstellen heb je ruime keuze uit verschillende losse componenten. Het is aan te raden pas zelf je kweeksysteem samen te stellen als je voldoende ervaring hebt met het kweken met een kweeksysteem en weet welke onderdelen je nodig hebt. Het is natuurlijk zonde als je dure onderdelen koopt zonder er goed gebruik van te kunnen maken.
Afhankelijk van de keuze van je kweeksysteem heb je meer of minder kennis nodig van het systeem. Kant-en-klare systemen vergen weinig tot geen kennis van de techniek. Als je zelf een optimaal kweekysteem wilt samenstellen zul je je wel moeten verdiepen in de verschillende onderdelen van je kweeksysteem. Ook het afstellen van je systeem is belangrijk. Op basis hiervan zorgt je systeem ervoor dat je plant of gewas de voedingsstoffen krijgt die het nodig heeft. Sommige systemen meten zelf de waterbehoefte van de plant, bij andere systemen kun je dit zelf instellen.
Wil je graag meerdere soorten gewassen kunnen kweken met één systeem? Dan is het aan te raden te kiezen voor een kweeksysteem dat je zelf kunt instellen. Bij een groente- of fruitsoort die van droge grond houdt, stel je je systeem zodanig in dat er maar één keer per week water wordt gegeven. Teel je basilicum of een andere groente die van water houdt? Dan zorg je dat je systeem dagelijks water en voeding toedient. Je kunt hiermee ook naar hartenlust experimenteren.
Wil je je opbrengst vergroten of het hele jaar door groenten en fruit telen zonder te veel tijd kwijt te zijn? Dan is een kweeksysteem een ideale aanvulling voor de thuisteler. Begin met een eenvoudig systeem en bouw je assortiment benodigdheden uit na verloop van tijd. Zo maak je het jezelf niet te moeilijk en profiteer je optimaal van je kweeksysteem.
Lees ook: dit zijn de leukste kweeksets om thuis samen te doen
Bekijk meer koopgidsen voor moestuinen