18 leukste grote kamerplanten voor een weelderige woning

by Joost | Geupdate op:  januari 27, 2021

De beste tuiniertips in je mailbox

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van urban garden en binnen tuinieren tot weelderige tuin

We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy

Bekijk deze 18 beste grote kamerplanten voor thuis of op kantoor. Hoge kamerplanten zien er fascinerend uit en creëren de illusie van een groter interieur. 

Kamerplanten die boven de 150cm groeien pakken de aandacht en voegen een dramatische noot toe aan het interieur. Een grote plant kan dienen als centraal punt in je kamer.

Een stoere yucca, een weelderige kentie palm, of een tropische monstera. Groen in huis draagt bij aan ons geluk. 

Ik neem je mee in de wereld van de grote kamerplant, zodat je straks precies weet wat er mogelijk is en welke voor jouw interieur het meest geschikt is.

Ook geef ik je tips over het verzorgen van je nieuwe aanwinst, en waar je de plant het beste neer kunt zetten. 

KAmer vol met grote kamerplanten

Wat bespreken we in deze uitgebreide post:

Beste grote kamerplanten

Laten we gelijk beginnen met mijn top lijst van de 19 beste grote kamerplanten:

Kamerden of Norfolk Island Pine Tree (Araucaria heterophylla)

De kamerden is geen echte den, maar lijkt op de soort. In zijn natuurlijke habitat kan deze majestueuze boom tot een hoogte van 65 meter groeien.

Kamerden-of-Araucaria-heterophylla-als-grote-kamerplant(bekijk hem hier)

Als deze echter als kamerplant wordt gekweekt, wordt de hoogte ervan beperkt tot slechts 2-3 m.

Het kweken van deze grote kamerplant vereist enige zorg: bescherm hem tegen tocht en bevochtig de plant met een plantenspuit in de zomer, om droge lucht te voorkomen.

Houd de grond licht vochtig en plaats de plant bij een raam zodat hij wat zon en helder indirect daglicht opneemt om hem met succes te laten groeien.

Deze prachtige grote kamerplant kun je hier bij plantje.nl bestellen

Yucca

Yucca is een taaie plant die zowel binnen als buiten kan worden gekweekt. Het wordt snel groot als er voldoende licht is.

Yucca als mooie grote kamerplant

(bekijk meer varianten)

Wanneer je de Yucca binnenshuis kweekt, zet hem dan waar mogelijk in de volle zon en geef hem niet teveel water.

Laat de grond zelfs uitdrogen voordat je weer water geeft. De plant kan gemakkelijk enkele weken overleven zonder water, het is immers een woestijnplant!

Hier zijn een hoop verschillende formaten Yucca verkrijgbaar

Kentia palm (Howea forsteriana)

De Kentia-palm is een inheemse plant op Lord Howe-eiland (Australië). Het is een van de stevigste kamerplanten. Deze is gemakkelijk te onderhouden en vaak te zien in kantoren en winkels.

Kentia palm (Howea forsteriana)(bekijk meer afbeeldingen)

De Kentia-palm moet in de zomer constant in een enigszins vochtige grond staan. In de winter moet de besproeiing worden verminderd. Het water dat je geeft kan het beste handwarm zijn.

Deze grote kamerplant kan worden gehouden op een plek die indirect zonlicht krijgt.

De Howea Forsteriana is een groene, tropische, grote kamerplant. Hij heeft frisse, groene en veervormige bladeren en dit geeft hem een leuke uitstraling voor elk interieur.

Deze hoge kamerplant is hier bij bol.com verkrijgbaar

Polyscias (Ming Aralia)

Polyscias-grote-kamerplant(bekijk hem hier)

Hoe fijn is het om een ​​plant in huis te hebben die weinig onderhoud vraagt ​​en er tegelijkertijd mooi uitziet? Polyscias is zo’n plant.

Voor mensen zonder groene vingers is deze plant ideaal. Hij verdraagt ​​schaduw, vereist af en toe bemesting en heeft weinig water nodig.

Deze Polyscias is erg sterk en is een grote kamerplant, die van origine uit het verre oosten komt, hij is hier te koop bij bol.com.

Croton (Codiaeum)

Croton is een populaire kamerplant vanwege de enorme variatie in patroon en kleur van het blad. Deze plant kan wel 3 meter lang worden.

Croton (Codiaeum)(bekijk meer afbeeldingen)

Plaats de plant bij voorkeur in de buurt van het naar het oosten gerichte venster, waar hij heldere ochtendzon en indirect licht krijgt. Op een donkere plaats verliest de plant zijn mooie bladmarkeringen.

Des te meer zonlicht de plant krijgt, hoe meer verschillende kleuren de bladeren van de Croton zullen krijgen. Dit geeft een prachtige effect in je huis.

Bescherm de hoge Croton ook tegen tocht en stel deze niet bloot aan een temperatuur onder 10 C.

Bekijk hem hier bij bol.com

Liever planten die niet zo kieskeurig zijn qua licht? Dit zijn de 17 beste kamerplanten die groeien zonder zonlicht

Ficus

Er zijn planten in de ficusfamilie die verbazingwekkend groot kunnen worden en tot wel duizend jaar kunnen leven. De plant van deze familie is taai en ook gekweekt als kamerplant.

(bekijk hem hier)

Als kamerplant hebben deze planten verzorging nodig. Enkele van de beste grote kamerplanten van deze familie zijn rubberboom en treurvijg.

Hoge Rubberboom kamerplant Ficus (Ficus Elastica Robusta)

Deze rubberboom, ofwel de Ficus Elastica Robusta, staat erg mooi binnen vanwege zijn overweldigend groene, leerachtig blad.

Ooit werd er daadwerkelijk rubber gemaakt van de bladeren van deze Ficus, vandaar dat hij zijn naam daar nog aan ontleent.

Vanwege de ruwe structuur kan er best wat stof opkomen dus het is belangrijk om ze af en toe met een stofdoek schoon te maken.

Verder kan deze Ficus ook prima op wat donkerdere plekken worden gezet zonder direct zonlicht.

Deze rubberboom is hier verkrijgbaar

Treurvijg (Ficus benjamina)

Treurvijg-ficus-kamerplant(bekijk hem hier)

Dit is een mooie en grote kamerplant die je erg veel in kantoorgebouwen ziet en prima in je woonkamer past.

Hij houdt het meeste van een lichte woonkamer met grote ramen, maar zet hem niet in de volle zon of op een tochtige plek.

Verder, net als veel van deze kamerplanten, is een te lage temperatuur niet aan te raden dus houdt deze Ficus boven de 13 graden Celsius.

Je kunt deze treurvijg het beste niet teveel ineens bewateren, hoewel het wel erg belangrijk is dat de plant genoeg water krijgt. Dus vaker een klein beetje, om de potgrond steeds wat vochtig houden, dat vindt hij het fijnste.

Verder is het onderhoud minimaal.

Je kunt hem in de lente snoeien zodat hij in de late lente en zomer weer verder kan groeien en eens in de twee jaar verpotten, zodat zijn wortels voldoende ruimte blijven houden.

De treurvijg Ficus is hier verkrijgbaar

Schefflera (Parapluboom)

Schefflera-hoge-kamerplant(bekijk hem hier)

Schefflera is een bekende kamerplant met typisch blad.

De plant is gemakkelijk te onderhouden, hoewel hij, net als alle andere grote kamerplanten in deze lijst, een grote pot nodig heeft om te groeien. Hij waardeert blootstelling aan helder indirect zonlicht, de hele dag.

Zo kun je hem bij elk raam neerzetten, behalve op het zuiden.

Verder is de Schefflera ook nog luchtzuiverend, wat je helpt om de lucht in de woonkamer te verbeteren. Om deze reden is hij eigenlijk ook perfect voor op kantoor.

Zorg gewoon voor voldoende vochtige potgrond in de zomer, in de winter wat drogere grond en een temperatuur tussen de 15 en 21 graden Celsius.

Deze Schefflera is hier verkrijgbaar bij bol.com

Fatsia Japonica (False Castor)

Fatsia-Japonica-vingerplant-voor-thuis-of-op-kantoor(bekijk meer afbeeldingen)

Fatsia Japonica is een bekende kamerplant, het wordt ook wel ‘vingerplant’ genoemd vanwege zijn vingervormige bladeren.

Deze plant heeft prachtig blad: donkergroen, glanzend en leerachtig. Dit is een luchtzuiverende plant en heeft weinig onderhoud nodig.

Bekijk hem hier bij bol.com

Adenium (woestijnroos)

Adenium-desert-rose-voor-in-huis(bekijk meer afbeeldingen)

Je kunt de Adenium-plant laten overwinteren bij een temperatuur boven 10 C.

Goed gedraineerde, droge grond is de sleutel tot het kweken van een gezonde Adenium-boom thuis.

Houd Adenium in zoveel mogelijk zonlicht, het liefst op het zuiden, en de boom zal je belonen met zijn grote kleurrijke bloemen.

Van origine komt deze woestijnroos voor, in de dorre gedeelten van Oost- en Noordoost-Afrika. Hier kan deze, voor ons best imposante kamerplant, uitgroeien tot een echte boom van wel 5 meter hoog.

Maar in je huis zal hij niet zo snel zó groot worden hoor! Hij krijgt in de juiste, vochtige omgeving mooie groene bladeren en een perfecte kroon van bloemen.

Als hij op een plek staat met weinig of geen zon zal hij niet tot bloei komen, wat erg jammer is. De woestijnroos heeft namelijk een enorm mooie bloemenkroon.

Verdere verzorging is slechts wat bijsnoeien als hij te groot begint te worden. Dit kun je bij deze plant het beste doen wanneer hij klaar is met bloeien, net voor de zomer.

Ook kan het zijn dat hij wat stelen begint te ontwikkelen aan de zijkanten. Hoewel je misschien denkt dat je hiermee nog meer prachtige bloemen en boompjes zult krijgen, kun je deze toch beter wegsnoeien.

Hij zal namelijk te weinig potentie hebben om meerdere scheuten tegelijk te laten bloeien, dus kun je beter je hoofdstam houden als mooie centerpiece.

Oh, en let op met kinderen en huisdieren als honden en vooral katten, want de Adenium is erg giftig en niet om opgegeten te worden.

Ik heb hem niet op veel plekken gezien, maar gek genoeg wel hier bij bol.com

Jade Plant (Crassula ovata)

Crassula-ovata-jadeplant-voor-in-de-woonkamer(bekijk meer afbeeldingen)

Makkelijk te kweken in potten, deze mooie vetplant vereist heel weinig verzorging.

Jade plant is een succesvolle kamerplant en kan zich aanpassen aan verschillende lichtomstandigheden. Het kan tot 3 m lang worden. 

Deze Crassula of Jadeplant is een succulent (vetplant) en komt van origine uit Zuid-Afrika.

Ze groeien daar in de volle zon in zeer droge omgevingen en hebben daardoor niet veel water nodig.

Een vetplant slaat, door de droge gebieden waarin ze leven, water op in de dikke bladeren die door hun vetlaag weinig water laten verdampen.

Dit maakt het de ideale grote kamerplant voor iemand die niet zo’n groene vingers heeft.

Gewoon in het voorjaar af en toe water geven en let er hierbij op dat de grond eerst goed droog moet zijn voordat je opnieuw bewatert, net als in hun natuurlijke leefgebied eigenlijk.

In de zomer kun je ze best een week droog laten staan, terwijl je dit in de winter prima tot 6 weken kunt doen.

Om het nog gemakkelijker te maken geeft hij zelf aan wanneer je te weinig water geeft. Dan worden de bladeren namelijk rimpelig en weet je dat je wat bij moet geven.

Het enige dat je moet voorkomen is dat je de plant verdrinkt.

Dit gebeurt wanneer er een laagje water onderin de pot komt te staan of wanneer de aarde continu vochtig blijft. Je kan de Crassula dus beter te weinig water geven, dan teveel.

Als je een grotere kamerplant wilt, dan kun je de Jadeplant verpotten. Hij zal namelijk alleen gaan groeien als de wortels hier voldoende ruimte voor krijgen.

Dat kun je dus doen door hem in een grotere plantenbak te plaatsen.

Het beste is om hem in de lente te verpotten, omdat dan het groeiseizoen eraan komt en eventueel beschadigde wortels zich snel kunnen herstellen.

Als je een grote kamerplant wil dan moet je wel wat geduld hebben.

Deze Jade plant groeit namelijk erg langzaam, maar kan het daarom wel goed doen met weinig voeding en is daardoor erg gemakkelijk in de verzorging.

Kijk uit met verkleurde bladeren op de plant. Het is géén teken van uitdroging maar juist van over-bewatering of onvoldoende zonlicht.

Dit komt meestal door wortelrot. De verkleurde en dode bladeren zullen er na verloop van tijd zelf vallen dus je hoeft ze niet te snoeien.

Het voordeel van de Crassula ten opzichte van bijvoorbeeld de Adenium is dat hij niet giftig is.

Koop deze Jadeplant hier bij bol.com

Dracaena

Bekend om zijn prachtige speervormig gebladerte, dat vaak bont is. De planten van de familie Dracaena zijn ongetwijfeld een van de beste grote kamerplanten.

Dracaena een mooie kamerplant die je thuis kunt laten groeien(bekijk meer varianten)

Als kamerplant heeft de Dracaena helder indirect zonlicht nodig om te groeien. Maar blootstelling aan 2 of 3 uur zachte ochtendzon per dag is gunstig.

Deze Dracaena ofwel Janet Craig kamerplant kun je hier in verschillende uitvoeringen krijgen

Fiddle leaf fig

Fiddle leaf fig een gemakkelijke en stoere kamerplant

(bekijk meer varianten)

Fiddle leaf fig, vanwege zijn grote leerachtige blad en hoogte, kan een geweldige aanvulling op uw huis zijn. Plaats hem in de woonkamer, op een plek waar hij de hele dag helder indirect zonlicht krijgt.

De Ficus Lyrata of vioolblad fig is mooi groen, met grote bladeren en is als grote kamerplant erg geliefd in huiskamers in Nederland en België.

Elk blad kan wel 40 centimer worden, ze hebben een iconische viool-vorm waardoor deze Ficus ook de naam vioolblad Fig of vioolbladplant heeft gekregen.

Hij is groot, mooi en springt in het oog dus zal deze plant waarschijnlijk het centerpiece van je woonkamer worden. Het kan ook een erg grote kamerplant worden, in de natuur bereikt hij een maximum hoogte van wel 15 meter.

In je huis natuurlijk niet maar, zal hij zeker tot wel 2 meter kunnen groeien.

Hij gedijt het beste op een warme en lichte plek waar hij bijvoorbeeld nog wat ochtend zon meepakt, maar laat hem liever niet de hele dag in direct zonlicht staan en zorg dat de potgrond altijd een beetje vochtig is zonder onder water te staan.

Check de meest actuele prijzen en beschikbaarheid hier

Monstera deliciosa

Monstera-deliciosa-voor-in-de-woonkamer(bekijk meer afbeeldingen)

Monstera, ook wel ‘gatenplant’ genoemd, is een populaire grote kamerplant vanwege zijn enorme snijgroen en stengels. Het creëert de tropische sfeer in elke kamer.

Het toevoegen van een lange gezonde Monstera deliciosa kan een enorme impact hebben in het interieur van elk huis, wat niet mogelijk is met dure, luxe meubels of accessoires.

Zet jouw Monstera niet in de volle zon, en zorg dat de grond in de pot altijd een beetje vochtig is. 

Je kunt hem hier kopen

Bananenplant Musa

Helemaal tropisch is natuurlijk een heuse bananenplant in je kamer. De Musa bananenplant kan erg groot worden met als bonus dat je na drie wellicht je eigen bananen kunt oogsten. 

Musa bananenplant grote kamerplant

(bekijk hier verschillende varianten)

Een bananenplant heeft fijne grote bladeren en staat graag in de volle zon. Hierdoor heeft de plant wel veel water nodig, zorg ervoor dat de grond in de pot nooit uitdroogt. 

Met de juiste verzorging kan jouw Musa al snel flink groeien, het zal een lust voor het oog zijn de grote bladeren zich te zien uitrollen. 

De grote bananenplant zal een blikvanger in je interier zijn, en ook bij kinderen in de smaak vallen.

Vind verschillende grote bananenplanten hier bij elkaar

Areca palm

Areca palm luchtzuiverend voor in je huis(bekijk hem hier)

Binnenpalmen zijn de meest voorkomende grote kamerplanten. Ze stellen niet veel eisen en veel van hen groeien goed bij blootstelling aan gedeeltelijke of indirecte zon.

Ze verdragen ook het gebrek aan water en werken luchtzuiverend. Binnenpalmen kunnen enorm groot worden, maar ze groeien vrij langzaam.

De meest voorkomende handpalmen zijn – Dadelpalm, Washingtonia palm, Ventilator palm of Bamboe palm en deze Areca palm.

Je kunt deze palm hier kopen

  • Licht: indirecte zon / half schaduw
  • Water: licht vochtig tot droog

Paardenstaartpalm (Beaucarnea)

Olifantspoot Beaucarnea Recurvata

(bekijk meer afmetingen)

Vaak aangezien voor een palm, Paardenstaart palm is eigenlijk een vetplant. Paardenstaart Palm is een elegante en opvallende kamerplant.

Hij is gemakkelijk te verzorgen, hoewel de plant langzaam groeit. Hij groeit in een paar jaar uit tot ongeveer 3 meter hoog.

Je kunt hem hier in verschillende groottes vinden

Paradijsvogel (Strelitzia reginae)

Strelitzia-reginae-paradijsvogelbloem(bekijk meer afbeeldingen)

Bird of Paradise plant heeft grote bananenplant-achtige bladeren, je kunt hem binnenshuis kweken. Hij groeit tot 2 m lang.

Hij wordt “Bird of Paradise” genoemd vanwege zijn uitzonderlijke bloemen. Je kunt deze plant binnenshuis succesvol kweken als je een plekje in je kamer hebt dat dagelijks minimaal 4-5 uur zonlicht ontvangt.

Je ziet ze niet vaak te koop in deze variant, maar verkoper Tropictrees heeft hem hier op bol.com

Bamboe

We hebben bamboe opgenomen in onze lijst met de beste grote kamerplanten, omdat het kweken van bamboe binnenshuis mogelijk is.

Er zijn verschillende soorten beschikbaar die hiervoor geschikt zijn.

Phyllostachys Nigra, ofwel zwarte bamboe(bekijk meer afbeeldingen)

Als je slechts enkele uren direct zonlicht hebt binnenshuis kun je niet elke soort gebruiken.

Mijn favoriet is misschien nog wel deze Phyllostachys Nigra, ofwel zwarte bamboe.

Waarom grote kamerplanten

Kamerplanten moeten een essentieel onderdeel zijn van elk interieurontwerp. Groen fleurt binnenruimten op en staat bekend om hun, geloof het of niet, humeur-bevorderende eigenschappen.

Ze kunnen zelfs schadelijke stoffen uit de lucht halen zoals benzeen en koolmonoxide.

Kamerplanten zijn populair omdat ze relatief gemakkelijk te verzorgen zijn, gezondheidsvoordelen bieden en kunnen worden toegepast in elk interieur.

Wist je al dat uit onderzoek blijkt dat planten op kantoor positief bijdragen aan ziekteverzuim?

Kamerplanten zijn een geweldige optie voor mensen die weinig of geen tuinruimte hebben en voor degenen die in klimaten leven met strenge koude winters.

Dus als je voor het eerst voor kamerplanten zorgt, zal onze ultieme gids je voorzien van de nodige informatie om je groene vrienden te laten bloeien.

Lees ook over de mogelijkheden om een groene wand te creëren wanneer je weinig plek hebt voor planten op de grond.

Als je plant te groot wordt, moet je hem verpotten naar een grotere pot.

Voor het houden van grote kamerplanten wil je ook het juiste tuingereedschap kopen zoals deze essentiële tools.

Welke kenmerken heeft een goede kamerplant?

Bij het uitzoeken van een grote kamerplant, let dan op, of je een gezonde plant kiest.

Kaylee Ellen heeft er ook een aantal in haar (Engelstalige) vlog:

Een goed wortelstelsel – Dit is ongelooflijk belangrijk bij het kiezen van een plant.

Het is niet praktisch om een ​​plant uit zijn pot te trekken om de wortels te controleren, maar als het een kleinere kamerplant is, kan dit worden gedaan. Gezonde wortels zijn dik en licht van kleur.

Gebladerte – Hier is een goede vuistregel als het gaat om het gebladerte van planten: als je er niet doorheen kunt kijken, is het blad dik genoeg.

Controleer op ziekte – Sommige tekenen van een plant met plagen of ziekten zijn: witte stippen, plakkerig residu op de bladeren en een slechte geur.

Lees ook onze post over de gemakkelijkste kamerplanten

Grote kamerplant FAQ

Ik ben dus helemaal fan van grote kamerplanten en ik hoop jij ondertussen ook. 

Ik zal nog wat vragen beantwoorden die je wellicht hebt over deze groene eyecatchers. 

Waar zet ik grote kamerplanten in huis?

De hoek van een kamer is vaak een goede plek om een grote plant neer te zetten. Zo heeft de plant de ruimte, en brengt deze de hoek letterlijk tot leven.

Een ander mooi idee is om een ​​grote potplant voor of dichtbij een raam te plaatsen. Let er wel op dat de plant niet te veel of juist te weinig licht krijgt op de plek waar je hem neerzet. 

Hoe voorkom je dat kamerplanten te groot worden?

Snoei de planten, vooral degenen die geen houtachtige stelen produceren, in het voorjaar om hun grootte te beheersen. Verwijder tot een derde van de lengte van elke steel, met een scherpe snoeischaar. Dichtbij een blad of knop.

Hoe organiseer je kamerplanten in een woonkamer?

Hoe zorg ik ervoor dat mijn Dracena vol wordt?

De stelen snijden. Verwijder een steel als deze uit vorm groeit of om de bovenste groei te stimuleren. Dracaena-soorten hebben vaak een  hoofdsteel en een paar extra stelen.

Als een van de stelen naar de zijkant uitgroeit en er onaantrekkelijk uitziet, snijd deze dan af met je snoeischaar.

Is het oké om de bruine uiteinden van planten af ​​te snijden?

Ja, maar laat een klein beetje bruin op elk blad om te voorkomen dat de plant verder wordt belast. Als het blad bruin en droog is, snijd dan het hele blad af, maar niet te ver van de hoofdtak, zodat er een nieuw blad gaat groeien.

Als het nog steeds groen is, maar alleen de punt bruin is, gebruik dan een scherpe schaar om de bruine randen af ​​te knippen.

Conclusie

Groen in huis is gezond en brengt de natuur binnen! Je hebt de voordelen van kamerplanten kunnen lezen en je weet nu ook hoe je ze stijlvol kan combineren. 

Een mooie grote kamerplant brengt sfeer in huis en de verzorging ervan is niet heel erg moeilijk, dus…

Wat weerhoud je er nu nog van een grote plant voor in je woonkamer aan te schaffen? Een mooie, grote plant zal een ware eyecatcher zijn en bevordert ieders humeur!