18 leukste grote kamerplanten | inspiratie voor bij jou thuis

by Joost | Last Updated: april 27, 2020

Start STERK. Bekijk al je tuinier hulpmiddelen voor een goede start:

BEKIJK de tools

Bekijk deze 18 beste grote kamerplanten voor thuis of op kantoor. Hoge kamerplanten zien er fascinerend uit en creëren de illusie van een groter interieur.

Kamerplanten die boven de 150cm groeien pakken snel de aandacht. Ze voegen een dramatische noot toe aan het interieur en kunnen dienen als centraal punt in je kamer.

KAmer vol met grote kamerplanten

Wat bespreken we in deze uitgebreide post:

Beste grote kamperplanten

Dit zijn de 18 beste grote kamerplanten:

1) Kamerden of Norfolk Island Pine Tree (Araucaria heterophylla)

De kamerden is geen echte den, maar lijkt op de soort. In zijn natuurlijke habitat kan deze majestueuze boom tot een hoogte van 65 meter hoog worden.

Norfolk Island Pine grote kamerden
Foto van gardeningknowhow.com

Als het echter als kamerplant wordt gekweekt, wordt de hoogte ervan beperkt tot slechts 2-3 m.

Het kweken van deze hoge kamerplant vereist enige zorg: redt hem van tocht, mist de plant in de zomer om droge lucht te voorkomen.

Houd de grond licht vochtig en plaats de plant bij een raam zodat hij wat zon en helder indirect daglicht opneemt om het met succes te laten groeien.

Deze prachtige grote kamerplant kun je hier bij bol.com kopen:

Kamerden-of-Araucaria-heterophylla-als-grote-kamerplant
(bekijk hem hier)

2) Yucca

Yucca is een taaie plant die zowel binnen als buiten kan worden gekweekt. Het wordt snel groot als er voldoende licht is.

Yucca als grote kamerplant
Foto van mycityplants.com

Wanneer je Yucca binnenshuis kweekt, zorg dan voor zoveel mogelijk zon en niet teveel water. Laat de grond uitdrogen voordat je weer water geeft.

Het kan gemakkelijk enkele weken overleven zonder water.

Hier zijn een hoop verschillende formaten Yucca verkrijgbaar:

Grote Yucca palm in een lichte woonkamer

(bekijk meer varianten)

3) Kentia palm (Howea forsteriana)

De Kentia-palm is inheems in Lord Howe-eiland (Australië). Het is een van de stevigste kamerplanten. Het is gemakkelijk te onderhouden en vaak te zien in kantoren en winkels.

Howea forsteriana
Foto van viverosgonzalez.es

De Kentia-palm moet in de zomer constant in een enigszins vochtige grond staan. In de winter moet de besproeiing worden verminderd. Het water dat je geeft kan het beste handwarm zijn.

In vergelijking met andere handpalmen, kan deze grote kamerplant worden gehouden op een plek die indirect zonlicht krijgt.

De Howea Forsteriana is een groene tropische hoge kamerplant. Hij heeft namelijk frisse, groene en veerachtige bladeren en dit geeft hem een leuke uitstraling voor elk interieur.

Deze hoge kamerplant is hier bij bol.com verkrijgbaar:

Kentia palm (Howea forsteriana)
(bekijk meer afbeeldingen)

4) Philodendron

De Philodendron-familie omvat vele succesvolle kamerplanten. Er zijn ook grote soorten. Bijvoorbeeld Tree philodendron (Philodendron selloum).

Philodendron als grote kamerplant
Foto van costafarms.com

Houd de philodendron kamerplant in indirect zonlicht en het zal gedijen.

De plant heeft niet veel water nodig, maar het is belangrijk dat je de grond niet volledig laat uitdrogen.

Er zijn hier een hoop verschillende varianten beschikbaar:

5) Polyscias (Ming Aralia)

Polyscias
Foto van floraccess.com

Hoe fijn is het om een ​​plant in huis te hebben die weinig onderhoud vraagt ​​en er tegelijkertijd mooi uitziet? Polyscias is zo’n plant.

Voor mensen zonder groene vingers is deze plant ideaal. Het verdraagt ​​schaduw, vereist af en toe bemesten en weinig water geven.

Deze Polyscias is erg sterk en is een grote kamerplant die zijn origine in het verre oosten heeft en is hier te koop bij bol.com

Polyscias-grote-kamerplant
(bekijk hem hier)

6) Croton (Codiaeum)

Croton is een populaire kamerplant vanwege de enorme variatie in patroon en kleur van het loof. Het kan zo groot worden als 3 meter lang.

Codiaeum
Foto van crocus.co.uk

Plaats de plant bij voorkeur in de buurt van het naar het oosten gerichte venster, waar het heldere ochtendzon en indirect licht krijgt. Op een donkere plaats verliest het de mooie bladmarkeringen.

Des te meer zonlicht de plant krijgt, hoe meer verschillende kleuren de bladeren aan de Croton zullen krijgen voor prachtige effecten in je huis.

Bescherm de hoge Croton ook van de koude trek en stel het niet bloot aan een temperatuur onder 10 C.

Bekijk hem hier bij bol.com

Croton (Codiaeum)
(bekijk meer afbeeldingen)

7) Ficus

Er zijn planten in de ficusfamilie die verbazingwekkend groot kunnen worden en tot wel duizend jaar kunnen leven. De plant van deze familie is taai en ook gekweekt als kamerplant.

Ficus is een hoge kamerplant
Foto van nature-and-garden.com

Als kamerplant hebben deze planten verzorging nodig. Enkele van de beste grote kamerplanten van deze familie zijn rubberboom en treurvijg.

Hoge Rubberboom kamerplant Ficus (Ficus Elastica Robusta)

Deze rubberboom, ofwel de Ficus Elastica Robusta, staat erg mooi binnen vanwege zijn overweldigende groene leerachtig blad.

Ooit werd er daadwerkelijk rubber gemaakt van de bladeren van deze Ficus, vandaar dat hij zijn naam daar nog aan ontleent.

Vanwege de ruwe structuur kan er best wat stof opkomen dus het is belangrijk om ze af en toe met een stofdoek schoon te maken.

Verder kan deze Ficus ook prima op wat donkerder plekken worden gezet zonder direct zonlicht.

Deze rubberboom is hier verkrijgbaar

(bekijk hem hier)

Treurvijg (Ficus benjamina)

Dit is een mooie en grote kamerplant die je erg veel in kantooromgevingen ziet en prima in je woonkamer past.

Hij houdt het meeste van een lichte woonkamer met grote ramen, maar zet hem niet in de volle zon of op een tochtige plek.

Verder, net als veel van deze kamerplanten, is een te lage temperatuur niet aan te raden dus houdt deze Ficus boven de 13 graden Celsius.

Je kunt deze treurvijg het beste niet teveel ineens bewateren, hoewel het wel erg belangrijk is dat de plant genoeg water krijgt, dus vaker een beetje en de potgrond telkens een beetje vochtig houden, dat vindt hij het fijnste.

Verder is het onderhoud minimaal.

Je kunt hem in de lente snoeien zodat hij in de late lente en zomer weer verder kan groeien, en eens in de twee jaar verpotten zodat zijn wortels voldoende ruimte blijven houden.

De treurvijg Ficus is hier verkrijgbaar

Treurvijg-ficus-kamerplant
(bekijk hem hier)

8) Schefflera (Parapluboom)

Schefflera in de hoek van de kamer
Foto van jordansjungle.net

Schefflera is een bekende kamerplant met typisch blad.

Het is gemakkelijk te onderhouden, hoewel het, net als alle andere grote kamerplanten in deze lijst, een grote pot nodig heeft om te groeien en blootstelling aan de hele dag helder indirect zonlicht.

Zo kun je hem bij elk raam neerzetten, eigenlijk alles behalve op het zuiden.

Verder is de Schefflera ook nog luchtzuiverend wat je helpt om de lucht in de woonkamer te verbeteren en is daardoor eigenlijk ook perfect voor op kantoor.

Zorg gewoon voor voldoende vochtige potgrond in de zomer en in de winter wat droger en een temperatuur tussen de 15 en 21 graden Celsius.

Deze Schefflera is hier verkrijgbaar bij bol.com

Schefflera-hoge-kamerplant
(bekijk hem hier)

9) Fatsia Japonica (False Castor)

Fatsia Japonica in woonkamer
Foto van bakker.com

Fatsia Japonica is een bekende kamerplant, het wordt ook wel ‘vingerplant’ genoemd vanwege zijn vingervormige bladeren.

Deze plant heeft prachtig blad: donkergroen, glanzend en leerachtig. Dit is een luchtzuiverende plant en heeft weinig onderhoud nodig.

Bekijk hem hier bij bol.com

Fatsia-Japonica-vingerplant-voor-thuis-of-op-kantoor
(bekijk meer afbeeldingen)

10) Adenium (woestijnroos)

Adenium
Foto van amazon.in

Je kunt de Adenium-plant overwinteren bij een temperatuur boven 10 C.

Goed gedraineerde, droge grond is de sleutel tot het kweken van een gezonde Adenium-boom in je huis.

Houd Adenium in zoveel mogelijk zonneschijn, het beste op het zuiden, en het zal je belonen met zijn grote kleurrijke bloemen.

Van origine komt deze woestijnroos voor in de dorre gedeelten van Oost- en Noordoost-Afrika. Hier kan deze, voor ons best imposante kamerplant, uitgroeien tot een echte boom van wel 5 meter hoog.

Maar in je huis zal hij niet zo snel zó groot worden hoor en krijgt hij met de juiste vochtige omgeving mooie groene bladeren en een perfecte kroon van bloemen.

Als hij op een plek staat met weinig of geen zon zal hij niet tot bloei komen wat erg jammer is. De woestijnroos heeft namelijk een enorm mooie bloemenkroon.

Verdere verzorging is wat bijsnoeien als hij te groot begint te worden. Dit kun je bij deze plant het beste doen wanneer hij klaar is met bloeien net voor de zomer.

Ook kan het zijn dat hij wat stelen begint te ontwikkelen aan de zijkanten. Hoewel je kunt denken dat je hiermee nog meer prachtige bloemen en boompjes zult krijgen kun je deze toch beter wegsnoeien.

Hij zal namelijk te weinig potentie hebben om meerdere scheuten tegelijk te laten bloeien dus kun je beter je hoofdstam houden als mooie centerpiece.

Oh, en let op met kinderen en huisdieren als honden en vooral katten want de Adenium is erg giftig en niet om opgegeten te worden.

Ik heb hem niet op veel plekken gezien, maar gek genoeg wel hier bij bol.com

Adenium-desert-rose-voor-in-huis
(bekijk meer afbeeldingen)

11) Jade Plant (Crassula ovata)

Crassula ovata
Foto van fleur-ami.com

Makkelijk te kweken in potten, deze mooie vetplant vereist heel weinig verzorging.

Jade plant is een succesvolle kamerplant en kan zich aanpassen aan verschillende lichtomstandigheden. Het kan tot 3 m lang worden. 

Deze Crassula of Jadeplant is een succulent (vetplant) en komt van origine uit Zuid-Afrika vandaan.

Ze groeien daar in de volle zon in zeer droge omgevingen en hebben daardoor niet veel water nodig.

Een vetplant slaat door de droge gebieden waarin ze leven water op in de vettige bladeren die door hun vetlaag ook weinig water laten verdampen.

Dit maakt ze ideaal voor iemand die niet zo’n groene vingers heeft.

Gewoon in het voorjaar af en toe water geven en let er hierbij op dat de grond eerst goed droog moet zijn voordat je opnieuw bewatert, net als in hun natuurlijke leefgebied eigenlijk, en in de zomer kun je ze best een week droog laten staan terwijl je dit in de winter prima tot 6 weken kunt doen.

Om het nog gemakkelijker te maken geeft hij zelf aan wanneer je te weinig water geeft. Dan worden de bladeren namelijk rimpelig en weet je dat je wat bij moet geven.

Het enige dat je moet voorkomen is dat je de plant verdrinkt.

Dit doe je wanneer er een laagje water onderin de pot komt te staan of wanneer de aarde continu vochtig blijft en kun je de Crassula dus beter te weinig water geven dan teveel.

Als je een grotere kamerplant wilt dan kun je de Jadeplant verpotten. Hij zal namelijk alleen gaan groeien als de wortels hier voldoende ruimte voor krijgen.

Dat kun je dus doen door hem in een grotere plantenbak te verpotten.

Het beste is het om hem in de lente te verpotten omdat dan het groeiseizoen eraan komt en eventueel beschadigde wortels zich snel kunnen herstellen.

Als je een hoge kamerplant wil dan moet je wel wat geduld hebben.

Deze Jade plant groeit namelijk erg langzaam, maar kan het daarom wel goed doen met weinig voeding en is daardoor erg gemakkelijk in de verzorging.

Kijk uit met verkleurde bladeren op de plant. Het is géén teken van uitdroging maar juist van over-bewatering of onvoldoende zonlicht.

Dit komt meestal door wortelrot. De verkleurde en dode bladeren zullen er na verloop van tijd zelf vallen dus je hoeft ze niet te snoeien.

Het voordeel van de Crassula ten opzichte van bijvoorbeeld de Adenium is dat hij niet giftig is.

Koop deze Jadeplant hier bij bol.com

Crassula-ovata-jadeplant-voor-in-de-woonkamer
(bekijk meer afbeeldingen)

12) Dracaena

Bekend om zijn prachtige gebogen vorm, lancetvormig gebladerte dat vaak bont is. De planten van de familie Dracaena zijn ongetwijfeld een van de beste grote kamerplanten.

grote Dracaena in huis
Foto van fast-growing-trees.com

Als kamerplant heeft de Dracaena helder indirect zonlicht nodig om te groeien. Maar blootstelling aan 2 of 3 uur zachte ochtendzon per dag is gunstig.

Deze Dracaena ofwel Janet Craig kamerplant kun je hier in verschillende uitvoeringen krijgen:

Dracaena een mooie kamerplant die je thuis kunt laten groeien(bekijk meer varianten)

13) Fiddle leaf fig

Fiddle leaf fig
Foto van horchow.com

Fiddle leaf fig vanwege zijn grote leerachtige blad en hoogte kan een geweldige aanvulling op uw huis zijn. Plant het in de woonkamer, op een plek waar het de hele dag helder indirect zonlicht krijgt.

De Ficus Lyrata of vioolblad fig is mooi groen met grote bladeren en is als grote kamerplant erg geliefd in huiskamers in Nederland en België.

Elk blad kan wel 40 centimer worden met hun iconische viool-vorm waardoor deze Ficus ook wel de vioolblad Fig of vioolbladplant heeft gekregen.

Hij is groot, mooi en sprint erg in het oog dus zal waarschijnlijk de centerpiece van je woonkamer worden als plant. Het kan ook een erg grote kamerplant worden met in de natuur tot een maximum hoogte van wel 15 meter.

In je huis natuurlijk niet maar zal hij zeker tot wel 2 meter kunnen groeien.

Hij gedijt het beste in een warme en lichte plek waar hij bijvoorbeeld nog wat ochtend zon meepakt, maar liever niet de hele dag in direct zonlicht staat en zorg dat de potgrond altijd een beetje vochtig is zonder onder water te staan.

 

Fiddle leaf fig een gemakkelijke en stoere kamerplant

(bekijk meer varianten)

Check de meest actuele prijzen en beschikbaarheid hier

14) Monstera deliciosa

Monstera deliciosa op kast
Foto van yougarden.com

Monstera is een populaire grote kamerplant vanwege zijn enorme snijgroen en stengels. Het creëert de tropische sfeer in elke kamer.

Het toevoegen van een lange gezonde monstera deliciosa kan een enorme impact hebben in het interieur van elk huis, wat niet mogelijk is met dure, luxe meubels of accessoires.

Je kunt hem hier kopen

Monstera-deliciosa-voor-in-de-woonkamer
(bekijk meer afbeeldingen)

15) Areca palm

Areca palm kan groot worden
Foto van indiamart.com

Binnenpalmen zijn de meest voorkomende grote kamerplanten. Ze zijn vrij weinigeisend en veel van hen groeien goed bij blootstelling aan een deel of indirecte zon.

Ze verdragen ook het gebrek aan water. Binnenpalmen kunnen ook enorm groeien, maar ze groeien vrij langzaam.

De meest voorkomende handpalmen zijn – Dadelpalm, Washingtonia palm, ventilator palm of bamboe palm en deze areca palm.

Je kunt deze palm hier kopen:

16) Paardenstaartpalm (Beaucarnea)

paardenstaart palm
Foto van bloomscape.com

Vaak aangezien voor een palm, paardenstaart Palm is eigenlijk een vetplant. Paardenstaart Palm is een elegante en opvallende kamerplant. Het is gemakkelijk te verzorgen, hoewel het langzaam groeit. Het groeit in een paar jaar uit tot ongeveer 3 meter hoog.

 

Je kunt hem hier in verschillende groottes vinden:

Olifantspoot Beaucarnea Recurvata

(bekijk meer afmetingen)

17) Paradijsvogel (Strelitzia reginae)

Strelitzia reginae
Foto van gardenshop.co.za

Bird of Paradise plant heeft grote bananenplant-achtige bladeren, je kunt het binnenshuis kweken. Hij groeit tot 2 m lang.

Het wordt “Bird of Paradise” genoemd vanwege zijn uitzonderlijke bloemen. Je kunt deze plant binnenshuis succesvol kweken als je een plekje in je kamer hebt dat dagelijks minimaal 4-5 uur zonlicht ontvangt.

Je ziet ze niet veel te koop in deze variant maar verkoper tropictrees heeft hem hier op bol.com

Strelitzia-reginae-paradijsvogelbloem
(bekijk meer afbeeldingen)

18) Bamboe

We hebben bamboe opgenomen in onze lijst met de beste grote kamerplanten, omdat het kweken van bamboe binnenshuis mogelijk is.

Er zijn verschillende soorten beschikbaar die hiervoor geschikt zijn.

bamboe in je huis
Foto van kindery.co

Als je slechts enkele uren direct zonlicht hebt binnenshuis kun je niet elke soort gebruiken.

Mijn favoriet is misschien nog wel deze Phyllostachys Nigra, ofwel zwarte bamboe.

Phyllostachys Nigra, ofwel zwarte bamboe
(bekijk meer afbeeldingen)

Waarom grote kamerplanten

Kamerplanten moeten een essentieel onderdeel zijn van elk interieurontwerp. Groen fleurt binnenruimten op en staat bekend om hun humeurbevorderende eigenschappen.

Kamerplanten zijn populair omdat ze relatief gemakkelijk te verzorgen zijn, gezondheidsvoordelen bieden en kunnen worden gebruikt in een verscheidenheid aan thema’s binnen.

Kamerplanten zijn een geweldige optie voor mensen die weinig ruimte op de werf hebben voor een tuin of voor degenen die in klimaten leven met strenge koude winters.

Dus als je voor het eerst voor kamerplanten zorgt, zal onze ultieme gids je voorzien van de nodige informatie om je groene vrienden te laten bloeien.

Lees ook over de mogelijkheden om een groene wand te creëren wanneer je weinig plek hebt voor planten op de grond.

Als je plant te groot wordt, moet je hem opnieuw planten in een grotere container.

Voor het houden van grote kamerplanten wil je ook het juiste tuingereedschap kopen zoals deze essentiële tools.

Welke kwaliteiten zorgen voor een goede kamerplant?

Er zijn verschillende kwaliteiten om te zoeken bij het selecteren van een kamerplant.

Kaylee Ellen heeft er ook een aantal in haar (Engelstalige) vlog:

Een goed wortelstelsel – Dit is ongelooflijk belangrijk bij het kiezen van een plant.

Het is niet praktisch om een ​​plant uit zijn pot te trekken om de wortels te controleren, maar als het een kleine plant is, kan dit worden gedaan. Gezonde wortels zijn dik en licht van kleur.

STERK van start met alle hulpmiddelen voor een groener thuis

Gebladerte- Hier is een goede vuistregel als het gaat om het gebladerte van planten: als je er niet doorheen kunt kijken, is het blad dik genoeg.

Controleer op ziekte – Sommige tekenen van een plant met plagen of ziekten zijn: witte stippen, plakkerig residu op de bladeren en een slechte geur.

Lees ook onze post over de gemakkelijkste kamerplanten