Kruiden kweken in de keuken

by Joost | Geupdate op:  februari 1, 2022

Koken met verse kruiden geeft net wat meer smaak en uitstraling aan je gerechten. Kook je graag met verse kruiden? Dan kan het lonen zelf je kruiden te kweken, bijvoorbeeld in de keuken.

Hét voordeel van zelf je kruiden kweken is dat je veel voordeliger verse kruiden tot je beschikking hebt. Bovendien heb je op die manier altijd direct verse kruiden bij de hand.

Je knipt of plukt gewoon de hoeveelheid kruiden die je nodig hebt van je planten.

Kruiden kweken in de keuken

Met de juiste kennis en materialen kan iedereen kruiden kweken in de keuken. Hieronder geven we je wat tips, zodat je snel een voorraad verse kruiden in je keuken hebt staan.

 

1.     Kies de juiste kruidenplanten

Allereerst is het van belang om de juiste kruidenplanten uit te kiezen. Jouw voorkeuren en smaken zijn natuurlijk leidend, maar de ene kruidenplant doet het beter in de keuken dan de andere. Kruiden die het goed doen in de keuken zijn over het algemeen bieslook, tijm, oregano, maar ook salie, peterselie en rozemarijn doen het goed.

 

2.     Zorg voor voldoende licht in de keuken

Het is ideaal als je keuken beschikt over één of meer ramen. Net als andere planten hebben kruiden licht nodig om te kunnen groeien. Een vensterbank is heel geschikt voor het kweken van kruiden, waar je kleine potten neerzet met kruidenplanten. Pas wel op met hittebronnen, zoals een verwarming of fornuis. Hoewel de meeste kruiden van warme omgevingen houden kan een kruidenplant niet tegen directe hitte. Ook daarom zet je je planten liever niet in direct zonlicht, zeker niet in de zomer.

 

3.     Koop zaden of planten van een kweker

In de supermarkt vind je tegenwoordig ook kruidenplanten waar je verse kruiden van kunt knippen of plukken. Misschien is de verleiding groot zulke planten mee te nemen als je boodschappen gaat doen. We raden je echter aan je verse kruiden bij een kweker te kopen, omdat de planten uit de supermarkt gevoelig zijn voor ziekten en het vaak niet lang uithouden. Deze kruidenplantjes zijn razendsnel opgekweekt voor de verkoop, en zijn weinig bestand tegen schimmels. In de praktijk gaan dit soort planten al snel slaphangen en is het een hele kunst zo’n plant gezond te houden. In plaats daarvan kun je beter of een plant bij een kweker kopen of zelf je planten opkweken, door kruidenzaden te kopen en zelf te zaaien.

 

4.     Zelf zaaien

Zelf je kruidenplanten zaaien vergt wat meer geduld maar levert wel sterke planten op waar je lang plezier van hebt. Hiervoor heb je (biologische) zaden nodig van kruiden die je wilt telen, potjes en zaai- of stekgrond. Potgrond voor de moestuin voldoet ook. Het is belangrijk dat je zaailingen niet te veel licht krijgen. Hierdoor kunnen de planten te snel groeien en krijg je alsnog zwakke planten met lange dunne stengels. Het is beter je gezaaide kruiden in de halfschaduw te zetten en ze langzaam te laten groeien. Een bijkomend voordeel van zelf zaaien is dat je meer keuze hebt in soorten. Kies bijvoorbeeld eens voor rode basilicum of Thaise munt, of een exotische smaak zoals chocolademunt.

 

5.     Oogsten

Begin ook niet te snel met oogsten. Wacht hiermee tot je een volle, sterke plant hebt. Zo is je kruidenplant beter bestand tegen het afknippen van bladeren en herstelt deze zich snel. Zorg bij het oogsten van je kruidenplanten altijd voor een schone schaar of schoon mes, zodat je je plant niet besmet met ziekten of bacteriën.

 

6.     Maak bij de verzorging onderscheid tussen je planten

Hoewel er globaal wel wat regels zijn die voor de verzorging van alle kruidenplanten gelden, hebben sommige kruiden een andere verzorging nodig dan andere. Mediterrane kruiden zoals rozemarijn, tijm en oregano hebben van nature minder vocht nodig. Dat zie je ook als je kijkt naar de plant zelf: er zit weinig vocht in de blaadjes en takjes. Geef deze planten dus niet te veel water. Peterselie en basilicum zijn daarentegen juist dorstige planten. Basilicum mag bijna elke dag wel water krijgen. Als deze planten slap gaan hangen is het tijd om je gieter of spuitbus erbij te pakken. Ook het soort pot dat je gebruikt voor je planten heeft invloed. Een pot van terra cotta is poreus en zorgt ervoor dat de grond eerder vocht verliest. Het is het overwegen waard een plastic pot te gebruiken voor planten die graag (veel) water krijgen. Let er dan wel op dat de pot van onderen open is, zodat overtollig water weg kan. Zo voorkom je dat de wortels van je planten gaan rotten.

 

Met verse kruiden in je keuken creëer je snel een klein tuintje in je huis. Ideaal voor mensen met weinig tot geen ruimte voor een tuin. Er zijn veel accessoires te koop waardoor kruiden kweken nog leuker wordt, zoals kasjes en mooie potjes die je aan de muur kunt bevestigen.