Zaai half april onder glas, verspenen in een pot en half mei buiten uitplanten. Of half mei direct buiten zaaien en in juni uitplanten. De zucchini in een jong stadium oogsten, bij 15-20 cm.
De plant blijft dan geruime tijd nieuwe vruchten produceren.
Wist je dat er verschillende varianten zijn om te zaaien?
Cilindrische gladde, goudgele vrucht met crèmewit vruchtvlees. Middelvroeg soort en goed resistent tegen meeldauw. Het is een warmteminnend gewas, dus bij voorkeur onder glas voorzaaien op potjes van ca. 14 cm. Ter plaatse zaaien op zonnige, humusrijke, beschutte plaats en niet eerder dan eind mei! De bloemen zijn in jong stadium eetbaar. Bij voortdurend oogsten blijft de plant langer doordragen. Vormt geen ranken en is dus prima te telen op grote potten. De vruchten jong oogsten!
Check prijzen en beschikbaarheid hier
Courgette – Black Beauty. Half april zaaien onder glas, verspenen in potjes en half mei buiten uitplanten of dan pas buiten zaaien en in juni uitplanten. De zucchini in jong (15-20 cm) stadium oogsten. De plant blijft dan geruime tijd nieuwe vruchten produceren.
Zaaien onder (warm) glas – Tips and Tricks
Met binnen zaaien, of zaaien onder (warm) glas bedoelen we het zaaien in een zaaibakje in bijvoorbeeld de huiskamer of in een verwarmde hobbykas. Hieronder vind je tips hoe je dit het beste kunt aanpakken.
1. Meng het zaai en stekgrond met een flinke schep scherpzand (rivier zand), dit voorkomt nare bodemschimmels.
2. Bij verwarmde kweek: Totdat de zaadjes kiemen, moet het bakje bij een temperatuur van minimaal 18 ºC of meer worden weggezet. Bekijk de verpakking van je aankoop voor de juiste opkweektemperatuur. Tip! Maak gebruik van een verwarmd kweekkasje, hiermee is eenvoudig een bodemtemperatuur van 20 ºC te realiseren en dit komt het zaaisel zeker ten goede.
3. Pas op voor condens druppels en zorg voor voldoende ventilatie, anders kunnen de ontkiemende zaadjes gaan schimmelen.
4. Zodra aan de kiemplantjes echte blaadjes verschijnen, is het tijd om ze te verspenen. Met verspenen wordt bedoeld het overzetten van de plantjes in een ander zaaibakje of potje op een grotere onderlinge afstand, ongeveer 5 cm. Het doel hiervan is het verkrijgen van een sterker wortelgestel. Tip! Gebruik hiervoor een verspeenstokje.
5. Zorg dat de jonge plantjes voldoende afgehard zijn voordat ze definitief naar buiten verhuizen. Zet de plantjes een week achtereen dagelijks wat langer buiten, zodat ze aan de weersomstandigheden kunnen wennen
Let op! Bovenstaande tips gelden als leidraad, volg altijd de aanwijzingen op de verpakking op.
Een goede oogst en gezonde gewassen hangt dikwijls af van de juiste combinaties.
Sommige gewassen kunnen elkaar versterken door ziektes of aantasting van insecten te vermijden, terwijl andere combinaties juist een ongunstige werking hebben op elkaar. Courgettes zijn goed te combineren met maïs, sla, andijvie, bonen, erwten, rode biet, ui, prei, wortel en de Oost-Indische kers. Zaai ze echter niet te dicht in de buurt van komkommer, aardappel, tomaten.
Check prijzen en beschikbaarheid hier
Prachtige donkergroene courgette die je met wat hulp kan laten klimmen. Zeer sterk en goed soort.