Beste kruiden en groenten die je binnen in water kunt laten groeien

by Joost | Geupdate op:  april 26, 2020

Er zijn kruiden en groenten die binnenshuis goed in water groeien, je kunt ze van restjes laten groeien en gebruiken in salades en toppings.

In dit artikel leer je over de kruiden en groenten die (een tijdje) opnieuw kunnen groeien zonder aarde, alleen water gebruiken, goed voor degenen die geen ruimte hebben om hun eigen voedsel te verbouwen.

Het kan ook helpen als je de wortels van deze voedselafvalplanten wilt laten groeien voor vermenigvuldiging.

Planten die in een pot met alleen water groeien

Het verbouwen van je eigen fruit, groenten en kruiden is een van de meest trendy dingen in urban gardening. Het verbouwen van voedsel genereert anticipatie, nieuwsgierigheid en interesse, en het is ook fundamenteel gezond – biologisch en vrij van schadelijke chemicaliën die vaak worden gebruikt bij het produceren van grote gewassen.

Bovendien is het veel meer lonend! Er is niets beter dan een maaltijd gemaakt met eigen biologische groenten.

Dit zijn de beste kruiden en groente die je in water kunt kweken.

Kruiden die je binnen in water kunt kweken

Kruiden die in water wortelen en door de wintermaanden groeien, zijn hardy kruiden. Jaarlijkse kruiden worden door de natuur ontworpen om één seizoen te groeien, zaden te produceren en dan te sterven.

Vaste planten blijven terugkomen en produceren meer bladeren, zolang je de oudere bladeren blijft afknippen terwijl ze tot volwassenheid groeien.

Enkele van de gemakkelijkste en meest populaire kruiden in water zijn:

De basisregel is dat als je het graag gebruikt en het een meerjarige plant is, het waarschijnlijk in de winter in water zal groeien.

Hoe kun je kruiden in water laten groeien?

Dit project is eenvoudig genoeg om je kinderen kruidplanten in water te laten groeien en dit als een educatief stukje entertainment te gebruiken.

Begin met stelen van wat kruidenplanten uit je tuin, of zelfs wat overgebleven kruiden uit de supermarkt. Knip stelen van ongeveer 6 centimeter lang en verwijder de bladeren van de onderkant 4 centimeter van de stengels.

Vul een pot of glas met grote opening met helder water uit de kraan of fles, maar vermijd gedistilleerd water. Distilleren verwijdert een aantal essentiële mineralen die de kruiden laten groeien.

Als je een container van helder glas gebruikt, moet je het water vaker vervangen, omdat algen zich sneller in een helder glas vormen.

Ondoorzichtig glas is het beste. Als je vastbesloten bent om die mooie, heldere pot te gebruiken, tape dan wat kranten aan één kant van de pot af om zonlicht uit het water te houden.

Kruiden die in water wortelen doen dit gedeeltelijk door vocht te absorberen via de onderkant van de stengel, dus knip elk uiteinde schuin af om het te gebruiken gebied voor de stengel te vergroten.

Plaats de kruidenstelen in potten gevuld met water en plaats ze op een plek waar ze elke dag minstens zes uur zonlicht krijgen. Het kweken van kruiden in water geeft je een kleine maar gestage verse kruidenvoorraad gedurende de winter.

En je kunt ze bijvoorbeeld ondersteboven laten groeien om ruimte te besparen.

Knip elk blad af die volwassen is gegroeit. Dit zal de stengel aanmoedigen om meer bladeren aan de bovenkant te produceren. De stengel groeit op deze manier maandenlang, lang genoeg om je keuken in verse kruiden te houden totdat de volgende generatie planten in de lente groeit.

Basilicum

Je kunt basilicum opnieuw laten groeien door de basilicumstelen met bladknopen in een glas water te plaatsen en ze op een zonnige plek te plaatsen. Wacht tot de wortels ongeveer 5cm lang worden en breng ze dan in potten over.

Lees onze basilicum groeitips

Rozemarijn

Rozemarijn kan worden vermeerderd en opnieuw ontsproten door 5 tot 7,5cm van de toppen van de rozemarijnstelen te snijden en ze in water te plaatsen. Wanneer de nieuwe wortels ontkiemen, kun je ze overbrengen in met aarde gevulde containers.

Rosemarijn

Lees ook onze post over het kweken van rozemarijn

Citroenmelisse

Net als basilicum, kan citroenmelisse worden gereguleerd door een steel van 5 tot 7,5cm in een glas water te doen. Als de wortels lang genoeg zijn, kun je ze in potten planten.

Koriander

Je kunt de koriander kweken door de stengels in een glas water te plaatsen. Als de wortels lang genoeg zijn, kun je ze overbrengen naar een pot met aarde op een zonnige plek. Het duurt een paar maanden voor je kunt oogsten.

Koriander

Groenten die je binnen in water kunt kweken

Geen tijd of ruimte voor je eigen moestuin? Maak je geen zorgen! Je kunt thuis nog steeds genieten van het verbouwen van groenten. Er zijn een aantal groenten die je steeds opnieuw uit keukenresten kunt halen.

Hier is een verzameling van 13 groenten die je telkens opnieuw kunt laten groeien.

Voorbeelden van groenten die je in water kunt kweken zijn:

Ze zijn super eenvoudig te laten groeien. Je hebt gewoon wat tijd en geduld nodig om voor de nieuwe planten te zorgen en ervoor te zorgen dat ze het nodige water en zonlicht hebben.

Maar de voordelen zijn enorm. Je hebt je eigen biologische groentetuin met regelmatig aanbod, zonder kosten! Daarnaast zullen projecten zoals deze geweldige activiteiten of leuke experimenten voor de kinderen zijn.

Ze zullen veel plezier beleven aan het spruiten en teruggroeien van de restjes. Het is een geweldige manier voor kinderen om te leren over recycling en hoe planten en voedsel kunnen groeien. Klinkt dat magisch? Laten we beginnen!

Sla

Je kunt romaine sla opnieuw laten groeien vanaf de bodem van de stronk.

Sla

Sla is het lekkerst als het vers is! Het kweken van sla in water zal je slabehoefte echter niet verzadigen, maar je zult het op die manier graag zo laten groeien.

Je kunt deze kleine voorraad gebruiken in je salades of voor bovenop je broodjes. Om te hergroeien, eet je gekochte sla, snij de bladeren op ongeveer 2,5cm van de bodem. Plaats de resterende stengel in een ondiepe schaal met water (ongeveer 1,5cm). Plaats die nu op een vensterbank of onder groeilicht. Verander het water in een kom elke 1 tot 2 dagen.

Lees onze volledige post over het kweken van sla in potten

Wortelen

De bladeren van de wortel zijn eigenlijk eetbaar en je kunt ze opnieuw laten groeien door wortelkontjes in water in een goed verlichte kamer of in een vensterbank te leggen.

Dit is een slimme manier om je wortelsnippers te bewaren en in een salade te veranderen.

Wortelen

Hoewel je wortels niet in water kunt terugbrengen en laten groeien in water, maar in plaats van de groene uiteinden van de top weg te gooien, doe ze dan in een ondiepe bak water op een lichte plek om de wortelgroenten opnieuw te laten groeien.

Blijf om de dag het water verversen en binnen een paar dagen kun je kleine groene bladeren zien, een prachtige toevoeging aan een salade, pesto of chutney.

Lente ui

Lente uien zijn waarschijnlijk de gemakkelijkste groenten om opnieuw te laten groeien. Je kunt lente uien teruggroeien door ze op ongeveer 2,5 cm van de wortels af te snijden en in een glas water te leggen.

Lente ui

Noedels, salades en pasta of zelfs veel meer, er zijn zoveel recepten die je met lente uien kunt proberen. Is het niet beter om ze vers te laten groeien in je huis?

Het kweken van lente uien in water is ook super eenvoudig. Je hebt hiervoor geen tuin nodig; alles wat je nodig hebt is een zonnige vensterbank, transparante pot of glas en lente uiwortels.

Lees meer in onze post over lente ui kweken in water

Knoflook

Je kunt knoflookspruiten uit een teentje knoflook hergroeien. Plaats de geknipte knoflookteentjes in een glas met weinig water en wacht tot de scheuten groter worden.

Als alternatief kun je knoflookteentjes direct in de grond planten.

Knoflook

Om het te laten groeien, vind je een teentje knoflook met groene spruit en bewaar het in een glas. Vul het water tot het niveau van de nagel.

Binnen 2-3 dagen begint de spruit te groeien en zal de nagel wortels produceren.

Als de spruiten 3 centimeter hoog zijn, kun je het voor gebruik splijten waarbij je 1/3 van de shoot hebt.

Het kan worden gebruikt in salades van gebakken aardappelen, of om elke bereiding wat pittiger te maken, omdat het een aroma en knoflookachtige smaak heeft.

Lees hier meer over het kweken van knoflook

Selderij

Je kunt selderij laten hergroeien door de basis van de selderij af te snijden en in een kom met warm water op een zonnige plek te leggen.

De nieuwe bladeren in het midden van de basis beginnen te groeien en dikker te worden in 5 tot 7 dagen. Dan kun je het overbrengen naar een pot met aarde.

Selderij

Selderij is een kruid dat al sinds de oudheid wordt gebruikt voor zijn natuurlijke geneeskrachtige eigenschappen.

Het wordt gekenmerkt door een diureticum, spijsvertering, zuiverende en ontstekingsremmende werking.

Om weer te groeien, gebruik de basis! Plaats dat in een kleine kom met water. Je zult zien hoe het terug groeit in 3 of 4 dagen.

Jonge bladeren kunnen opnieuw worden gebruikt of worden geplant als je een kleine pot hebt.

Paksoi

Je kunt de paksoi teruggroeien door de wortelzijde naar boven in water te plaatsen. Over een paar dagen zul je zien dat het weer begint te groeien.

En binnen 1-2 weken kun je het in een pot met aarde overbrengen om het tot een volle plant te laten groeien.

Bok choy, Bak Choi, Paksoi of Chinese kool is een groene groente die veel wordt geconsumeerd in veel Aziatische landen. Kan rauw worden gegeten, in salade en gekookt.

Het bevat veel vitamines en mineralen.

Om opnieuw te laten groeien, snijd de basis van de stengel en plaats deze in een kleine kom met water. Het is zo simpel!

Je zult zien hoe de nieuwe groei begint in slechts 2 dagen. Gebruik de jonge bladeren in je gerecht of transplanteer de hergroeiende Bok Choi naar een container.

Citroengras

Je kunt citroengras terug laten groeien door de stengels in water te plaatsen.

Wanneer de wortels binnen 2 tot 3 weken uitkomen, kun je de citroengrasstengels in een pot planten met aarde op een zonnige plaats.

Neem de citroengrasstengels en bewaar ze in water op een heldere plek die wat zon opneemt, verander het water elke dag en kijk toe hoe nieuwe bladeren bijna onmiddellijk beginnen te groeien.

De wortels beginnen na een week te verschijnen en de stengel splitst zich uiteindelijk na enkele weken (via uitloperstelen). Je kunt het gebruiken of transplanteren in pot.

Gember

Je kunt gember opnieuw laten groeien door gemberbrokjes ’s nachts in water te drenken en ze vervolgens in een pot met aarde over te brengen op een warme en zonnige plaats.

Gember

Zoete aardappel

Je kunt zoete aardappel opnieuw laten groeien door het in direct zonlicht in een pot water te leggen en het te laten ontkiemen. Plant vervolgens de goed bewortelde spruiten in de grond.

Zoete aardappel

Ui

Je kunt ui van de bodem van de ui hergroeien. Snijd de uivorm af, laat hem een ​​tijdje drogen en plant hem in de aarde.

Ui

Prei

Het kweken van prei werkt hetzelfde als het hergroeien van groene uien. Snijd ze in ongeveer 2 cm van de wortels en plaats ze in een glas water.

Prei

Venkel

Venkel lijkt op dille, het kan een geweldige aanvulling zijn in je keuken. Je kunt het net zo gemakkelijk opnieuw laten groeien als selderij.

Neem een ​​venkelknol en plaats deze in een kopje of een kleine kom met helder water, een niveau van water moet ter hoogte van de bol zijn.

Houd de kom op een plek die wat zon krijgt en verander het water om de paar dagen.

Venkel

Rode biet

Rode biet is een zeer voedzame groente, maar het groene deel is ook erg gezond.

Het bevat meer ijzer dan spinazie, ook de vitamine A die helpt het immuunsysteem te versterken en de aanmaak van antilichamen en witte bloedcellen stimuleert.

Om te hakken snijd je het bovenste deel van een biet af met een mes. Neem niet meer dan een derde van de biet. Vul een glas, mok of kom met water.

Plaats de bietenbovenkant in het water, met de gesneden kant naar beneden gericht. Plaats het glas op een vensterbank, aanrecht of tafel die dicht bij het raam is, zodat het bietenblad voldoende zonlicht krijgt.

Rode biet

Kun je planten echt kweken in gewoon water?

Bovenstaande methodes zijn meer om je restjes nog iets langer te kunnen gebruiken, of om ze opnieuw te laten ontspruiten zodat ze voldoende groot worden om in potten te plaatsen.

Je kunt ook planten kweken met alleen water, zonder aarde.

Met behulp van een groei methode genaamd “hydrocultuur”, kun je planten groeien in een waterige oplossing van minerale voedingsstoffen in plaats van aarde.

Als je alle noodzakelijke minerale voedingsstoffen kunt toevoegen aan de watervoorziening van een plant, heb je geen grond meer nodig om de plant te laten groeien.

Zowat elke plant kan worden gekweekt met hydrocultuur, lees ook meer in ons artikel over hydrocultuur.