10 Urban garden tips voor als je weinig plek hebt

by Joost | Geupdate op:  april 24, 2020

De beste tuiniertips in je mailbox

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van urban garden en binnen tuinieren tot weelderige tuin

We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy

Als je geen gemeenschappelijke tuin hebt die gemakkelijk toegankelijk is in jouw stedelijke omgeving, zijn er nog steeds manieren om je eigen Urban Garden te bewerken.

Urban gardening bestaat meestal uit:

 1. verticaal tuinieren
 2. kruidentuintjes binnen op kleine plekken, zoals je balkon of vensterbank
 3. Binnen verbouwen van groenten

Mensen verbouwen alles in hun appartement, van knoflook tot vleesetende planten.

Hangende vertical urban garden met weinig plek

Hier zijn 10 eenvoudige stappen:

Wat bespreken we in deze uitgebreide post:

Hoe begin je met een Urban Garden?

Om goed van start te gaan met jouw Urban Garden is het van belang dat je:

10 tips om goed van start te gaan met je Urban Garden

 1. Geen ruimte, geen probleem: niet iedereen heeft een achtertuin, dak of balkon. Start een containertuin om dit probleem op te lossen. Hoewel decoratieve potten mooi kunnen zijn, verbeteren ze de kwaliteit van je planten niet en kunnen ze duur zijn. In plaats daarvan kun je een grote emmer van een tuinwinkel gebruiken, wat een voordelige en effectieve optie is. Of upcycle-containers die niet in gebruik zijn, zoals kratten, oud speelgoed of verfblikken.
 2. Plantenselectie: er zijn groente-, bloem- en kruidvarianten die gemakkelijk te kweken zijn in stedelijke gebieden. Denk bij het plannen van je tuin na over wat je moet planten: groenten met een ondiepe wortel, zoals kruiden, sla en radijs doen het meestal beter in besloten ruimtes en als je de plek hebt kun je ook een grote kamerplant in de mix gooien.
 3. It takes a village: naast het inrichten van je eigen tuin, is een andere manier om te planten, door je bezig te houden met gemeenschapstuinen. Goede doelen ondersteunen elk jaar gemeenschapstuinen die verse, biologische voeding toegankelijker maken in lokale buurten.
 4. Plant op de juiste manier: het potten van je planten vergt een paar eenvoudige stappen. Doe wat grind in de bodem van je container om te helpen met drainage en vul ze met aarde, stop het een beetje in. Laat 2,5cm aan de bovenkant zitten om te drenken. Stamp de grond aan nadat de planten op hun plaats zitten en begin met zachtjes water geven.
 5. Draagbare bloembakken: Een voordeel van containertuinen is dat ze je in staat stellen ze gemakkelijk in en uit de zon te verplaatsen. Als je planten in één raamoppervlak uitdrogen, kun je verschillende gebieden proberen om aan te passen aan wat het beste werkt.
 6. Omhoog groeien: kleine ruimtes maken het ideaal om verticaal te groeien, wat betekent dat je hoge planten moet planten zoals pompoen, komkommers, bonen en tomaten.
 7. Drain Gain: Welke container je ook kiest voor jouw tuin, onthoud dat drainagegaten essentieel zijn. Zonder een goede drainage kan de bodem doordrenkt raken en kunnen planten afsterven. De gaten moeten groot genoeg zijn om overtollig water te laten weglopen.
 8. Bewater slim: geef elke ochtend water. Zodra de planten groot zijn en de zomer warm is, zullen ze waarschijnlijk ook ’s avonds moeten worden gevoed. Een beetje schaduw in de middag kan voorkomen dat ze te snel uitdrogen.
 9. Gebruik de juiste aarde: een veelgemaakte fout die stedelijke tuiniers maken, is er niet voor zorgen dat hun bodem van goede kwaliteit is. Hoewel die gemaakt met pesticiden geweldige resultaten beloven, zijn ze geladen met chemicaliën. Ga voor organische bodem en bepot goed, direct vanaf het begin.
 10. Maak plezier: tuinieren resulteert niet alleen in voedsel of bloemen, het is ook een geweldige manier om stress te verlichten, plezier te hebben en in contact te komen met de natuur. Omdat je in een appartement woont, wil dat nog niet zeggen dat je het plezier van het groeien van wat je eet niet kunt ervaren.

De toenemende populariteit van de Urban Garden

Er is tegenwoordig zo weinig groen in steden. De stadstuin wordt zeldzamer en zeldzamer. Uiteindelijk nemen burgers eindelijk het heft in eigen hand.

Guerilla Gardening in de stad

Guerilla Gardening is nu zelfs een ding dat groeit – figuurlijk en letterlijk. Als je er niet bekend mee bent:

Guerilla Gardening is wanneer mensen midden in de nacht wegsluipen en rondom de stad prachtige groene kunststukken planten. Waarom midden in de nacht? Welnu, omdat dit wordt beschouwd als vandalisme – ja, serieus – van openbaar bezit!

Het is echt een heel ding, zoals hier bijvoorbeeld in Los Angeles:

Wat kun je zelf doen voor meer groen in je leven

Maar voor de meer timide mensen onder ons die omringd willen zijn door groen, maar geen tuin of ideeën hebben voor een klein tuinontwerp buiten de vreemde vensterplant hier en daar, zijn er andere oplossingen.

Tuurlijk, bloembakken zijn een goede manier om te beginnen – maar je kunt ook je ’tuin’ binnenshuis laten groeien. Het is eigenlijk veel gemakkelijker dan je denkt, en er zijn heel veel redenen om je eigen Urban Garden te maken!

Bijvoorbeeld:

Wat heb je allemaal nodig voor een Urban Garden?

Je hebt echt niet zoveel nodig.

Voor het starten van een Urban Garden heb je nodig:

 1. een pot – of het nu een aardewerk of houten bak is, of een hergebruikte voedsel container
 2. wat aarde, het liefst van organische bodem
 3. en afhankelijk van wat je wilt planten, wat zaadjes, bollen of stekjes
 4. en eventueel wat kunstmest

Praat met je lokale kwekerijspecialist en vertel je doelen – zij zullen je helpen bij het selecteren van wat je nodig hebt – of bekijk nuttige sites zoals deze voor extra tips.

Leer Basic Gardening Termen

Eerst moet je een klein beetje weten over verschillende soorten planten om te kopen. Deze voorwaarden zijn de meest basale om vertrouwd te raken met:

Annuals

Deze planten voltooien hun levensduur in een enkel seizoen en moeten dan opnieuw worden geplant. Een “Hardy Annual” speelt zich bijvoorbeeld in de lente buiten af ​​en kan in de winter inactief zijn en dan in de lente weer opleven.

Bi-annuals

Deze planten gedijen in twee seizoenen. Als ze buiten staan, worden ze in de zomer geplant en produceren ze stengels en bladeren in seizoen één voor de bloei het volgende seizoen.

Klimmer

Dit zijn planten zoals klimop of rozen die zich kunnen hechten aan een staande structuur, zoals een hekwerk, muur of hek. Deze zijn geweldig voor balkons.

Hardy

Een winterharde plant is er een die niet wordt aangetast door vorst of koud weer.

Eeuwigdurend

Een eeuwigdurende plant is een niet-houtplant die elk jaar bloeit, zich terugtrekt in de winter en de volgende lente opnieuw groeit. Geraniums zijn een goed voorbeeld. Deze zullen jarenlang in een tuin- of vensterpot leven.

Selecteer wat je wilt planten

Wáár je plant, bepaalt wát je kunt planten.

Deze planten kunnen bijvoorbeeld met weinig licht groeien, in koele gebieden:

Terwijl deze planten het goed doen in warme, zonnige gebieden:

Niet alle planten hebben hetzelfde formaat, dus ze zullen niet allemaal op dezelfde diepte worden geplant.

Algemene regel?

Plant een bol of zaailing drie keer zo diep als de hoogte – maar merk op dat deze richtlijn zal variëren afhankelijk van je bodemtype en de betreffende plant.

Het is altijd een goed idee om de richtlijnen voor de plantenverpakking te controleren (als die er zijn).

Lees ook onze post over het gereedschap dat je wilt hebben voor je urban garden.

Maak de vesterbak van je dromen

Je kunt deze tips volgen voor een tuin in alle soorten en maten – zelfs de meest ’tuinachtige’ van allemaal, de bloembak!

Om een ​​prachtige vensterbak te maken die aan de buitenkant hangt, zorg eerst dat het veilig ergens aan vastzit, of dat het op een richel staat waar het absoluut niet zal vallen – het kan letterlijk iemand eronder doden!

Zorg er ook voor dat je een vensterdoos koopt met gaten die onderaan zijn geboord voor afwatering. Bepaal of je venster schaduwrijk of zonnig is, en:

Als blijkt dat je het leuk vindt, breid dan je Urban Garden uit

Als je in een appartement of flat woont en net begonnen bent met het kweken van planten in een vensterdoos of balkon tuin, geweldig!

Maar als je er echt van genoten hebt en gemeenschappelijke tuinen of ruimte op het dak hebt, waarom niet eens rondkijken bij het gebouwmanagement of VVE en kijken of er een kans is op een gemeenschappelijke tuin?

Het is makkelijker dan je denkt – zelfs inwoners van de meeste stedelijke gebieden, Amsterdam, zijn succesvol in het cultiveren van gedeelde metropolitane tuinen. Deze drie voorbeelden zijn een geweldige inspiratie om u te laten zien wat er allemaal mogelijk is!

Hoop dat je hebt genoten van het artikel en dat je je eerste tuin in je appartement gaat beginnen. Laat me hier weten in de comments hoe het je is vergaan.

Doet de stad zelf ook aan vergroening?

Ga naar Amsterdam en je zult zien dat tuinieren in de stad en landbouw heel populair zijn. Dit jaar besteedt Amsterdam enkele honderd duizenden euro’s aan stadslandbouw via het initiatief “groener Amsterdam”.

De stad is van plan om stedelijke landbouwinspanningen te promoten en te coördineren, microgrants en training te bieden via partnerschappen met bestaande non-profitorganisaties en leegstaande grond in verschillende wijken voor te bereiden op landbouw.

De stad gaat ook zijn eerste full-time stadslandbouwcoördinator inhuren om het proces voor degenen die willen boeren te stroomlijnen om de nodige vergunningen te verkrijgen.

De stadslandbouwbeweging in Amsterdam is niet alleen een aansporing tot betere toegang tot gezonde en verse producten, het wordt ook een bron van banen, economische ontwikkeling en voedsel in een aantal van de armste buurten.

Maar als je geen gemeenschappelijke tuin hebt die gemakkelijk toegankelijk is in jouw stedelijke omgeving, zijn er nog steeds manieren om je eigen stadstuin te onderhouden.

Lees meer: een bonsai kopen en het juiste gereedschap