Een bijvriendelijke tuin: tips

by Joost | Geupdate op:  februari 1, 2022

Zie jij ze wel eens vliegen? We bedoelen, zwermen er in jouw tuin wel eens bijen rond? Of op je balkon of het terras? Ja? Fijn!

Want bijen zijn nuttige beestjes die het helaas erg moeilijk hebben. Zo ging het aantal bijen in Nederland de afgelopen jaren flink achteruit.

Een bijvriendelijke tuin tips

Slechte bestrijdingsmiddelen

De boosdoeners zijn giftige bestrijdingsmiddelen die het aantal bijen doen teruglopen. Maar ook door de verstening van tuinen zijn er minder bijen. We kiezen vaker tegels en grind in plaats van beplanting in onze tuinen.

Gelukkig staat de bij wel in het middelpunt van de belangstelling. Zo zijn er diverse initiatieven om het welzijn van de bij te verbeteren. Bovendien werd vorig jaar eind april besloten dat in heel Europa drie giftige bestrijdingsmiddelen (neonicotinoïden) in de buitenlucht verboden worden. Het verbod op dit gif ging eind vorig jaar in.

Helaas worden niet alle schadelijke middelen verboden. Bijen kunnen nog steeds gedesoriënteerd raken door de pesticiden die boeren gebruiken bij het verbouwen van bijvoorbeeld mais.

Afspiegeling

De bijenstand is een afspiegeling van hoe het met de natuur gaat. Des te verdrietiger dat het aantal bijen krimpt. Werk aan de winkel! Voordat we je tips voor een bijenvriendelijke tuin geven, beantwoorden we eerst de vraag waarom bijen zo belangrijk en nuttig zijn.

Nuttige insecten

Wist je dat er in Nederland veel verschillende soorten bijen bestaan? En dat ze lang niet allemaal in volkeren leven? In Nederland leven zo’n 360 soorten wilde bijen, vaak op zichzelf (solitair) en dus niet een groep. De bekendste bij is de honingbij, levend in een volk. Ze zorgen, zoals de naam al zegt, voor honing. Naast het zorgen voor honing zijn bijen belangrijk voor de bevruchting van bloemen en planten. Ze bestuiven gewassen die ons groente en fruit geven.

Je eigen steentje bijdragen: hoe?

Wat kan je zelf doen om het in je tuin prettiger te maken voor bijen? Zodat ze er graag verblijven, een heel bijenleven lang.

Bijen tellen

Wil je weten hoe het gaat met de bijen in jouw tuin? Ontdek het met aardbeienplanten. Je kan daarmee goed nagaan of er in je tuin genoeg bijen leven. Je ziet het gemakkelijk aan de aardbeien zelf. Als de vruchtjes de vorm van een druppel hebben was er een goede bestuiving. Hebben de aardbeien een afwijkende vorm, knobbelig en niet regelmatig, dan was er geen goede bestuiving van het bloemetje. Er leven dan te weinig bijen in je tuin. Handig trucje niet?

Na het lezen van ons bijen-blog weet je al wat meer over bijen en hoe ze leven. Bovendien heb je nu handvatten om het in je eigen tuin wat fijner voor ze te maken. We zijn benieuwd of het jou lukt om straks meer bijen in je tuin te verwelkomen!

Heb jij nog tips hoe we beter voor de bijen kunnen zorgen en helpen? Laat het ons weten in een reactie.