Zo plant je in de vaste grond

by Joost | Geupdate op:  februari 1, 2022

Een laagdrempelige manier van groente en fruit kweken is het kweken in de vaste grond, gewoon bij het huis.

Veel voorbereiding heb je niet nodig en je kan vrijwel direct aan de slag. In dit blog geven we je weer allerhande kweektips.

Misschien heb je al een moestuintje. Dan had je de afgelopen tijd te maken met het wisselende weer: weken met relatief hoge temperaturen en periodes met vrieskou.

Lastig, want dat kan je tuintje parten spelen. Heb je al aan fleecedoek gedacht, om je gewassen tegen de kou te beschermen?

Zo plant je in de vaste grond

Hieronder volgen meer tips die van pas komen bij het kweken van gewassen in de vaste grond.

Ligging

Aan de basis van je moestuin staan twee elementen: de ligging en de grondsoort. Kijk allereerst naar de ligging van je moestuin in spe. Waar komt de zon op en waar blijft de zon het langst? Goed om te weten want je planten hebben licht en warmte nodig. Let op, teveel zonlicht is niet goed. Zo’n zes uur zonlicht per dag is genoeg. Het kiezen van een plek met schaduwmomenten is dus ook belangrijk. Begin je met kweken op een plek met teveel schaduw, dan kunnen je planten niet goed groeien. Zoek dus naar een goed evenwicht.

Grondsoort

Als je de plek hebt bepaald, denk dan ook aan de grondsoort daar. Is er een zanderige ondergrond of is de grond juist compact en nat, zoals bij klei? Dit geeft je informatie over de afwatering en welke gewassen geschikt zijn. Want het vochtpeil van je tuintje moet helemaal in balans zijn. Sowieso is het raadzaam om de grond vooraf te voeden met mest of compost. Een laagje organische voeding zorgt er voor dat vocht wordt vastgehouden en dat onkruid weinig kans krijgt. Zo houden fruitboompjes van een laagje mulch in februari. En dat zorgt weer voor mooie vruchten in de zomer.

Keuze gewassen

Weet je genoeg over de basis van je moestuin? Dan is het tijd om te bedenken welke gewassen je wil laten groeien. Want wat heb je straks graag op je bordje? Wat vind je lekker en, niet onbelangrijk, wat is te realiseren op je stukje grond? Zo zijn wortelen al gemakkelijk te kweken. Hetzelfde geldt voor sla en tomaten. Tomatenplanten groeien snel maar de vruchtjes hebben wel veel warmte nodig om te rijpen en kleur te krijgen.

Tijd om te zaaien

Gelukkig is het kopen van zaden geen prijzige actie. Neem maar eens een kijkje op onze website en je zal zien, de keuze uit groente- en fruitzaden is groot. Alleen al het uitzoeken maakt enthousiast.

Begin je te zaaien, zorg dan voor een egale grond. Maak de grond van te voren met een hark zo vlak mogelijk. Kluiten aarde kun je met de hark of een klein harkje loswoelen. Grote hompen mag je niet meer tegen komen. Uiteindelijk is de grond luchtig en los van structuur. Wat betreft het vochtpeil: erg droge grond is niet goed maar kletsnatte evenmin. Zorg ervoor dat je niet in een modderpoel hoeft te werken want dan maak je de grond veel te compact met je voetstappen. En het kwam al even ter sprake; geef je grond een goede voeding van te voren.

Wanneer begin je dan echt? De maanden maart en april zijn geschikt om met het zaaien te starten, wanneer de echte winterkou weg is.

Smalle en brede geulen                                                                                   

Zaaien doe je in vochtige geulen. Kleine zaden gaan in smalle geulen, niet te diep in de grond. De geulen trek je gemakkelijk met een stok. Voor grotere zaden (erwten bijvoorbeeld) maak je brede geulen met meer ruimte tussen de zaden.

Zaai-suggesties voor het vroege voorjaar? Spinazie, sla en andijvie maar ook radijs, erwten en tuinbonen kunnen dan de grond in. En het leuke is, als je ‘zaaipauzes’ van ongeveer een week hanteert, verspreid je de oogst over de zomer en het begin van het najaar. Zo heb je lang plezier van je kweeksels van eigen bodem.

Onkruid plukken

En ja, je kunt er niet omheen; om je moestuin gezond en vitaal te houden is het belangrijk om regelmatig onkruid te wieden. Misschien een wat saaie bezigheid maar uiteindelijk wel een dankbaar klusje, voor een mooie, florerende moestuin, gewoon in je eigen achtertuin.