Verticaal tuinieren – weinig ruimte? Maak gebruik van je muren

by Joost | Last Updated: april 27, 2020

Wat betekent een verticale tuin?

Een verticale tuin is een tuin die (verticaal) omhoog groeit met behulp van een raster, frame of ander ondersteuningssysteem, in plaats van op de grond (horizontaal)

Alles wat op een hekwerk of zelfs een hek groeit, is technisch onderdeel van een verticale tuin. Deze techniek kan worden gebruikt om woonschermen te creëren tussen verschillende gebieden, en privacy te bieden voor je tuin binnen in huis.

Maak een verticale tuin voor binnen

Meer recentelijk worden verticale tuinen ook gebruikt om bloemen en zelfs groenten te laten groeien in een urban garden.

Wat bespreken we in deze uitgebreide post:

Verticaal tuinieren uitgelegd

Verticaal tuinieren wordt door velen gebruikt als een manier om ervoor te zorgen dat ze hun tuinruimte maximaal benutten.

Een eenvoudige structuur gevormd door bamboestokken kan ervoor zorgen dat bonenplanten verticaal kunnen klimmen, waardoor er meer ruimte ontstaat dan in een conventionele horizontale tuin mogelijk is.

Komkommers, pompoen en zelfs tomaten kunnen ook verticaal worden gekweekt.

Klimplanten en -stokken zijn verre van de enige opties als het gaat om verticaal tuinieren. Met een beetje planning en de juiste materialen kunnen verticale tuinen worden gecreëerd, zodat je vrijwel alles kunt laten groeien.

Bekijk ook deze video over wat je kunt doen met een kale muur:

Er zijn een aantal doe-het-zelf-kits te vinden die kleine potten of andere containers in rijen gebruiken in een verticale ondersteuning. Deze containers worden gevuld met aarde en zaden en vervolgens bewaterd.

Natuurlijk ben je niet beperkt tot het gebruik van een enkele rij containers die in een verticaal vlak zijn geplaatst.

Je kunt ook vrijwel elk systeem gebruiken waarmee je omhoog kunt groeien in plaats van naar buiten.

Verticaal hangende planten
Verticaal tuinieren is ook heel leuk te bereiken met een gaaspaneel

Dit omvat steigers, stellingsystemen en meer. Maak eenvoudig vlakke oppervlakken met verschillende tussenruimten langs de verticale as en voeg plantentrays of potten toe.

Verticale ruimte gebruik met rijen potten

Een verticale tuin hoeft dus niet alleen een plantenbak tegen de muur aan te zijn. Het kan ook een hangend rek aan de muur zijn, of zelfs een aantal potten onder elkaar, hangend aan het plafond.

Elke vorm van tuinieren waarbij de ruimte van boven naar beneden wordt gebruikt, in plaats van op de grond om een groot grondoppervlak in te nemen.

Daarom zie je het nu ook zoveel in urban settings, appartementen met maar weinig plek kunnen zo de plek optimaal benutten.

Het oogsten bij verticale tuinen

Het oogsten van gewassen uit een verticale tuin is aanzienlijk eenvoudiger dan met een conventionele tuin op de grond.

Omdat je kunt oogsten terwijl je meestal rechtopstaand staat (afhankelijk van het verticale niveau dat wordt geoogst), in tegenstelling tot knielen of hurken op de grond, is verticaal tuinieren gemakkelijker voor de rug en benen en veel mensen met artritis of andere handicaps vinden het zeer nuttig.

Wat zijn verticale tuinen?

Een verticale tuin is een techniek die wordt gebruikt om planten op een verticaal opgehangen paneel te laten groeien met behulp van hydrocultuur.

Deze unieke structuren kunnen vrijstaand of aan een muur bevestigd zijn.

Verticale tuinen zijn gebruikt sinds oude beschavingen; veel moderne verticale tuinen kunnen tientallen jaren meegaan en de natuur een moderne uitstraling geven.

Verticale tuinen zijn een prachtig alternatief voor potplanten in de kantoorruimte. Hoewel potplanten het voordeel hebben overal geplaatst te worden, kunnen ze ruimte innemen en veel onderhoud vergen.

Bij verticale tuinen is er echter maar één groot paneel om te onderhouden en het zal een weelderige kleur geven aan elke professionele omgeving.

Verticale tuinen of groene muren?

Verticale tuinen kennen verschillende namen: levende groene wanden, levende muren en mosmuren om er maar een paar te noemen.

Hoe je ze ook wilt noemen, deze verticale structuren van plantenleven kunnen zo klein zijn als een fotolijst of zo massief als een 60 ft breed meesterwerk.

Maar verticale tuinen zijn dus breder dan groene wanden, want ze kunnen ook bestaan uit planken reeksen of hangende potten.

Lees ook ons artikel over een aantal ideeën voor groene wanden

Verticale tuinen kunnen in hotellobby’s, hoofdkantoren van grote bedrijven of zelfs in een kleine achtertuin worden geplaatst.

Verticale tuinen zien er niet alleen indrukwekkend uit, maar zorgen er ook voor dat je je comfortabeler voelt in je omgeving door gebruik te maken van de inherente kalmerende krachten van de natuur.

Indoor verticale tuinen

Verticale tuinen creëren niet alleen een prachtig middelpunt van je binnenruimte, maar ze helpen ook de natuurlijke luchtstroom in je omgeving.

Deze tuinen kunnen bestaan ​​uit veel verschillende soorten planten; varens, ficus repens, pilea en calathea zijn de meest populaire plantensoorten die worden gebruikt in groene muren.

Verticale tuinen zijn ook erg ruimtebesparend en kunnen elke lege ruimte aan de muur opvullen.

Veel werknemers in kantooromgevingen worden blootgesteld aan veel schadelijke luchtchemicaliën zoals formaldehyde en koolmonoxide.

Verticale tuinen werken als een natuurlijk, schoon luchtsysteem en bevorderen een betere ademhalingssfeer en een gezonder milieu in het algemeen.

Planten helpen ook om geluidsoverlast te verminderen, wat een stillere werkomgeving creëert voor het bouwen van inzittenden

Lees ook: de beste planten en kruiden voor verticaal tuinieren

Verticale buitentuinen

Veel gebouwen in het land en de wereld hebben verticale tuinen op hun buitenkant geïnstalleerd.

Veel buitentuinen bevatten mos, wijngaarden en andere planten worden vaak gebruikt in verticale tuinen die buiten zijn geïnstalleerd.

Exterieur verticale tuinen hebben het voordeel van natuurlijk direct zonlicht dat ze doet gedijen.

Verticale verticale tuinen geven gebouwen ook een uitstekende bescherming en isolatie tegen temperatuurschommelingen, UV-straling en zware regenval.

In de zomer gebruiken buitenste verticale tuinen een proces dat evapotranspiratie wordt genoemd en dat helpt de lucht eromheen af ​​te koelen.

Verticale systemen voor tuinieren

De meeste verticale binnentuinen hebben een paneel of ladesysteem dat gemakkelijk te onderhouden is.

Panelsystemen kunnen je helpen jouw prachtige verticale tuinen op lobby- of kantoormuren te onderhouden.

Voor sommige projecten zou een op een tray gebaseerd systeem nuttig zijn.

Dit type systeem maakt gebruik van polypropyleen trays en een waterbestendige steunplaat om de planten gehydrateerd te houden.

Als je geen expertise hebt in de zorg voor de systemen, kan een verticale tuin gemakkelijk uitvallen zonder goed onderhoud.

Dit betekent niet alleen de planten drenken, maar ook snoeien en dode bladeren verwijderen.

De meeste verticale tuinsystemen hebben complexe irrigatiesystemen die ervoor zorgen dat de planten goed worden bewaterd, hoewel er vaak een zekere mate van onderhoud nodig is.

Verticale vetplant tuinen

Vetplanten zijn populair onder plantenliefhebbers, omdat ze ruimtebesparend, kleurrijk en zeer gemakkelijk te onderhouden zijn.

Vetplanten zijn ook brandwerend en zijn geweldige alternatieven als je in een regio bent met veel watertekorten. Om deze reden zijn vetplanten geweldige plantkeuzes voor verticale tuinen.

Vetplanten staan ​​erom bekend dat ze een harde en vlezige buitenkant hebben, waardoor ze geweldige kandidaten voor interieurs zijn.

Het selecteren van vetplanten maakt het heel eenvoudig om elke verticale tuin naar je wensen te vormen.

Water geven en ander onderhoud is minder nodig voor vetplanten terwijl ze een prachtige esthetiek bieden voor elke ruimte.

We hebben een post vol met DIY verticale tuin ideeën ter inspiratie

Perfect voor stedelijke omgevingen

Voor degenen die in de stad wonen of werken, kan het vermogen om een ​​traditionele horizontale tuin te maken, zeer beperkt zijn.

Vaak hebben gebouwen in stedelijke omgevingen niet zoveel groenruimte, waardoor het toevoegen van een tuin bijna onmogelijk is.

Met deze nieuwe groene technologie kunnen je bestaande omheiningen of buitenmuren het gevoel van groen krijgen door een groene buitenmuur te installeren, die je alle voordelen biedt van een prachtige ruimte zonder een groot stuk onroerend goed nodig te hebben.

Bovendien kunnen ze worden aangepast met een breed scala aan planten, zodat je kunt kiezen of je geniet van hun puur esthetische waarde of hun vermogen om fruit en groenten te produceren voor je plezier.

Levende muren helpen ook bij het verwijderen van overtollig kooldioxide in de lucht van verontreinigende stoffen.

Afgezien van de natuurlijke luchtverontreinigende stoffen, worden andere verontreinigende stoffen uitgestoten door door de mens veroorzaakte activiteiten, zoals dampen van fabrieken, motorvoertuigen en in feite alles wat brandstof gebruikt.

Dit is vooral belangrijk als je veel stof hebt, omdat de levende muur je helpt de vervuilde lucht te reinigen, waardoor alleen schone lucht je neusgaten binnendringt.

Na verloop van tijd zul je een significante verandering in je gezondheid ten goede zien.

Plantmuur in het kantoor

Verbeterd welzijn leidt vaak tot een hogere productiviteit. Werken van 9 tot 5 kan vermoeiend zijn als je aan het einde van de dag niets hebt om naar uit te kijken, en gewoon door de bewegingen gaat.

Een kantoorruimte met een verticale tuin is misschien net wat je mist. De meeste mensen gebruiken de natuur om hun geest te verjongen.

Wanneer je de natuur naar je kantoor brengt, blijft je geest de hele dag fris. Er zijn minder gevallen van verzuim en hoge productiviteit van je werknemers.

Verticale tuin als geluidsbarrière

Zijn je kantoormuren te dun? Heb je het gevoel dat je elke keer dat je iets doet, je buurman zou kennen of dat de mensen die dichtbij komen je kunnen horen?

Een verticale tuin kan je daarbij helpen. Met het juiste type planten en de juiste hoeveelheid dikte, kun je een geluidsdichte barrière rondom je kantoor creëren, zodat alles wat je zegt in jouw werkruimte blijft.

Het werkt ook omgekeerd, omdat lawaai van buitenaf je niet kan verstoren.

Alle mensen die schreeuwen, conversaties, getoeter van voertuigen zullen niet langer van invloed zijn op jou en je werknemers.

Zodra je je hoogwaardige groene wandsystemen hebt, zal Dubai een zeer stille en vredige plek zijn waar je kunt wonen en werken.

Maar het werkt natuurlijk ook thuis voor schreeuwende kinderen of harde TV.

Waarom is verticaal tuinieren belangrijk?

Veel mensen geloven dat hun enige optie in een binnenruimte is om een ​​paar potplanten door de hele ruimte toe te voegen. Hoewel potplanten kunnen werken, zijn ze beperkt in omvang.

Bovendien nemen ze waardevolle werkruimten of de vloerruimte in beslag, beperken ze sommige van je andere ontwerpkeuzes of beïnvloeden ze je vermogen om bepaalde taken uit te voeren of het huis schoon te maken.

Levende groene muren kunnen een grote hoeveelheid groen opleveren zonder dat ze werkoppervlakken of vloeroppervlak hoeven op te offeren.

Dit kan ideaal zijn als je al bezig bent met een kleine ruimte en de voordelen wilt ervaren die een groen decor biedt.

Verticale tuinen als kunst

Veel mensen gebruiken ingelijste afbeeldingen en schilderijen om hun artistieke kant te uiten door ze op hun muren te hangen. Een goed onderhouden verticale binnentuin kan hetzelfde doel dienen.

Als alle planten zorgvuldig zijn ingekaderd en geselecteerd om te passen bij de ambiance van de kamer, kan het dienen als een uiting van je waardering voor kunst.

Dit zal bezoek altijd verbazen over hoe creatief je bent.

Een verticale tuin werkt als een vorm van kunst die je kunt aanpassen wanneer je maar wilt, afhankelijk van je humeur en voorkeuren in tegenstelling tot schilderijen.

Met een levende muur, word je de kunstenaar in plaats van de toeschouwer.

Verticale tuin als kamer afscheiding

Je kunt jouw verticale tuin gebruiken om je woonruimte te definiëren en partities te maken waarmee je een knus gevoel creëert.

Je kunt ook een deel van je achtertuin of zelfs binnenruimte opdelen voor verschillende doeleinden.

Je kunt bijvoorbeeld een grens maken rond een afgelegen gebied of een hoek waar je kunt ontspannen en mediteren terwijl je geniet van de flora om je heen.

Het zal zijn alsof je een natuurwandeling maakt om je zenuwen te kalmeren. Je kunt er ook voor kiezen om een ​​toegang tot je tuin of achtertuin te creëren in plaats van een kostbare permanente structuur te bouwen.

Op deze manier kun je de ingang verleggen wanneer je maar wilt hermodelleren. Als dit niet mogelijk is, kun je het zelfs gebruiken als achtergrond op een grens die, naar je gevoel, iets meer karakter nodig heeft of niet goed gedefinieerd is.

Een weldoordachte verticale tuin kan gemakkelijk het mooiste landschap zijn op kantoor of zelfs thuis. Je kunt een verticale tuin rondom je eigendom ontwikkelen, gewoon vanwege de schoonheid die het biedt.

Het decoreren van een heel bedrijfspand of huis kan heel ontmoedigend zijn, vooral wanneer alle gebieden individuele aandacht en verschillende decoratieve elementen nodig hebben.

Met een verticale tuin kun je de visuele aantrekkingskracht van je ruimte in één keer verbeteren. Je kunt de planten begeleiden in en rond je huis, omheining of achtertuin.

Snellere creatie en gemakkelijk onderhoud

Het installeren van een levende muur kan zelfs sneller gaan dan een traditionele tuin.

In plaats van individuele gaten in de grond te graven, worden verticale tuinen ontworpen rond planten die klimmen of hangen.

Dit betekent dat er minder planten nodig zijn om een ​​aanzienlijke hoeveelheid dekking te krijgen.

Wanneer je opties kiest die snel groeien, kun je ook heel gemakkelijk ruimte vullen.Bescherm buitenwanden

Levende muren hebben het extra voordeel van het beschermen van de structuur tegen verschillende elementen.

Dit omvat het beperken van extreme temperatuurschommelingen op het oppervlak, een proces dat organische bouwmaterialen kan beschadigen, evenals het beschermen van het oppervlak tegen schade die is verbonden aan wind of regen.

De planten bieden ook een bescherming tegen de schadelijke UV-stralen die de oppervlakken van de buitenkant in de loop van de tijd kunnen schaden.

Privacy

We houden allemaal van een bepaald niveau van privacy. Het maakt niet uit hoe openbaar je erf of bedrijf is, het is altijd goed om een ​​paar dingen verborgen te houden.

Een goede verticale tuin kan je helpen dat te bereiken. Je zult in staat zijn om bepaalde delen van je huis exclusief voor jezelf te houden.

Vergeet niet dat je huis een privéplaats is en dat je je elke keer als je binnen bent veilig en vrij genoeg moet voelen om te doen en wie je maar wilt.

Er zijn waarschijnlijk enkele aspecten van je huis waar je geen vertrouwen in hebt en die je voor iedereen wilt verbergen.

Het ontwikkelen van een plantenmuur over die gênante graffiti die je niet met verf kunt verbergen, bijvoorbeeld, zal je helpen je meer op je gemak te voelen.

Energie-efficiëntie

Wanneer verticale tuinen op de binnen- of buitenmuren worden geplaatst, fungeren ze als een extra isolatielaag.

Tijdens warme zomermaanden of koelere wintermaanden helpt dit vaak om de efficiëntie van het gebouw te verbeteren door een beter intern temperatuurbeheer.