Tijm binnen kweken: zo laat je het groeien, bloeien en lekker smaken

by Joost | Geupdate op:  april 29, 2020

Tijm is een kleine vaste plantstruik met veel takken en lichtpaarse tot roze bloemen. Hier leest je hoe je tijm in jouw eigen tuin kunt telen.

Tijm is aromatisch en heeft een aangename, prikkelende klaveraroma. Er zijn meer dan vijftig soorten gebruikt in koken en tuinieren. Engelse tijm wordt het vaakst gebruikt tijdens het koken.

 

Je kunt het hieronder gemakkelijk kopen voor direct gebruik en het potten voor je kruidentuintje binnen.

Het planten van tijm

Het is moeilijk om tijm uit zaden te laten groeien vanwege de langzame, ongelijkmatige ontkieming. Het is gemakkelijker om planten te kopen of wat stekken van een vriend te nemen.

Het verzorgen van tijm

Voor het verzorgen van je planten heb je een aantal handige tuinier gereedschappen.

Plagen en ziekten

Lees ook: wil jij een kweektunnel in je moestuin? Dit is waarom wel

Hier is Tuinmanieren met hun tips over tijm:

Oogsten en opslaan van tijm

Kan tijm in de volle zon groeien?

Bodem: plant tijm in goed doorlatende grond met een optimale pH tussen 6,0 en 8,0. In het vroege voorjaar kun je bevruchten met organische stoffen, zoals compost, maar er is niet veel verandering van de grond nodig. Zon: tijm heeft een groeigebied met veel zonlicht nodig. Binnenshuis zoek je het beste een zonnig venster voor je tijm.

Waarom wordt mijn tijm bruin?

Water overschot. Tijm groeit goed in enigszins droge grond. Het kan problemen met wortelrot of meeldauw ontwikkelen als het te nat wordt gehouden. De plant kweken in goed doorlatende grond en eenmaal per week water geven om de bovenste 15 centimeter aarde te bevochtigen, helpt het gebladerte van tijm gezond en groen te houden.

Hoe lang blijft verse tijm goed?

Als jw deze methoden volgt, zullen jouw verse kruiden ongeveer twee tot drie weken meegaan, maar misschien zelfs langer.

Kan gedroogde tijm niet meer goed zijn?

Goed bewaard, zal gedroogde tijm over het algemeen op de beste kwaliteit blijven gedurende ongeveer 3 tot 4 jaar. Nee, commercieel verpakte tijm bederft niet, maar zal na verloop van tijd kracht verliezen en minder lekker smaken als bedoeld – de getoonde opslagtijd is alleen voor de beste kwaliteit.

Kun je tijmstelen eten?

Tijm, rozemarijn, oregano, dragon en marjolein zijn allemaal kruiden met vrij kleine bladeren en stevige, houtachtige stengels – waardoor de bladeren heel gemakkelijker worden verwijderd! Als de stengels zo zacht zijn dat ze breken, zijn ze meestal zacht genoeg om te eten.

Lees verder: de beste kruidenbak met kweeklicht of kas