Beste klimop voor je tuin | groene schutting en muur met deze top 6

by Joost | Last Updated: mei 10, 2020

Start STERK. Bekijk al je tuinier hulpmiddelen voor een goede start:

BEKIJK de tools

Rijk groenblijvend gebladerte, in staat om er prachtig uit te zien tijdens de somberste maanden van midwinter, dan heb je het over klimop.

Klimop biedt de grootste diversiteit aan de tuinman omdat het een natuurlijke neiging heeft om te “sporten” of uitlopers te produceren met geheel verschillende bladeren in een verscheidenheid aan vormen en kleuren.

Beste klimop voor de perfecte groene schutting en muur

Wat bespreken we in deze uitgebreide post:

Klimop voor in je tuin

Laten we eerst kijken naar de verschillende opties voor klimop in je tuin:

Hedera Helix (of English Ivy)

Botanisch gezien heet het Hedera-helix. De laatste term, helix, is afgeleid van het Griekse woord “twist” of “turn”, omdat de wijnstokken vaak draaien als ze groeien.

Er wordt ook naar verwezen als een aantal andere namen. Boom klimop (Hedera arborea), Hedera baccifera, Hedera acuta en Hedera grandifolia zijn allemaal synoniemen voor de erkende naam.

Wat alle vormen van Europese klimop gemeen hebben, is dat ze omhoog klimmen door wortels langs de wijnstok te ontwikkelen. Deze blijven gemakkelijk aan een aantal oppervlakken kleven. De groenblijvende wijnstokken geven echter de voorkeur aan een paar oppervlakken.

Ruwe of ongelijkmatige oppervlakken zijn gemakkelijker voor de wortels om te grijpen. Donkere oppervlakken hebben de voorkeur, net als vochtige oppervlakken.

Naar schatting zijn er over de verschillende soorten bijna 400 cultivars. Deze kunnen een gevarieerde kleuring of een reeks donkere tot lichtgroene bladeren hebben.

Klimop in pot

Wanneer je klimop in je tuin wilt planten is het gemakkelijkste om enkele in potten te kopen. De eerste groei is al geweest en ze zijn nu klaar om zich vast te gaan hechten aan gaas, een rooster of een houten raamwerk of zelfs een muur in de tuin waar je ze dicht tegenaan plant.

Hedera-helix-klimop-in-pot
(bekijk meer afbeeldingen)

Hij is gemakkelijk te planten, winterhard en kan prima overleven in halfschaduw of zelfs schaduw dus kan ook op elke plek in je tuin op het zuiden of noorden staan.

Koop deze Hedera Helix hier bij bol.com

Kant en klare haag

Een andere manier om gelijk een mooie klimop haag te hebben is om een kant en klare te kopen, zoals deze van Warentuin Holland.

Kant-en-klare-klimop-haag
(bekijk hem hier)

Hij is 100cm, en aangezien klimop best een langzame groeier is kan dit een goede manier zijn om in één keer een bloeiende groene tuin te hebben.

Check prijzen en beschikbaarheid hier

Hedera Helix Goldheart

Dan nog mijn favoriet: de Hedera Helix Goldheart die ik onlangs in mijn tuin heb geplant.

Hedera-helix-goldheart
(bekijk meer afbeeldingen)

Prachtig gezicht met dat gele binnenste in mooie volle groene bladeren. Die zal mooi staan in elke tuin.

Hier te koop bij bol.com

Hedera Hibernica (of Irish Ivy)

Meest populair groeiend langs muren en langs hekken, is Irish Ivy perfect voor het afdekken van onooglijke oppervlakken.

Hedera hibernica kan ook als bodembedekker worden gebruikt. Verpoot gewoon de nieuwe scheuten en ze zullen snel wortel schieten.

hedera-hibernica-irish-ivy-in-pot
(bekijk meer afbeeldingen)

Hedera hibernica is geweldig om als bodembedekker te gebruiken omdat het bodemerosie ontmoedigt. De wortels helpen de grond te binden en erosie te voorkomen.

Irish Ivy heeft ‘luchtwortels’, wat betekent dat ze boven de grond groeien. Dit maakt het de ideale klimop klimop voor muren en hekken en zodra de gevestigde Ierse klimop snel elk oppervlak zal bedekken.

Een punt om te onthouden bij het planten en snoeien van je Ierse klimop is dat het sap de huid kan irriteren.

Het is het beste om lange mouwen en handschoenen te dragen bij het hanteren van deze plant als je een gevoelige huid hebt.

Gebruik Hedera hibernica als bodembedekker of voor groeien langs muren en hekken. Deze variant kent wel een snelle groei. Als het eenmaal is geplant, kan het een groei van 40-60 cm per jaar bereiken.

De uiteindelijke hoogte en spreiding van Irish Ivy is ongeveer 12 x 8m.

Als een altijd groene klimmer kan Irish Ivy op elk moment het hele jaar door worden bijgesneden. Om snellere groei aan te moedigen, snoeien hem dan 2-3 keer per jaar.

Ik raad aan Hedera hibernica planten op ongeveer 30 cm van elkaar te planten. Eenmaal gevestigd, zal Irish Ivy zich snel verspreiden en je gewenste gebied bedekken.

Check de meest actuele prijzen hier

Hedera colchica (Persian Ivy)

Hedera colchica, ook wel Perzische klimop of colchis klimop genoemd, is een zeer krachtige botanische soort, in staat om uitgestrekte vlakten te bedekken, zowel horizontaal op de grond als langs een verticale wand.

Zijn belangrijkste troeven zijn de goede weerstand tegen kou, de lange levensduur en de onmiskenbare schoonheid van zijn ruime en aanhoudende schitterende groen.

Minder gebruikelijk dan de gewone klimop (Hedera helix), het groeit ook veel langzamer, geeft de voorkeur aan vochtige klimaten en heeft het hele jaar door een koele grond nodig.

Het is een buitengewone plant om op een meesterlijke manier een muur te bedekken, een hek te bekleden of een fantastische groene kamer te creëren.

De klimop behoort tot de familie van Araliaceae, zij zijn neven en nichten van Ginseng en fatsias. Colchis-klimop is inheems in het Nabije en Midden-Oosten, van de Turkse kust van de Zwarte Zee tot Klein-Azië (Afghanistan, de Perzische Golf, enkele eilanden van de Rode Zee).

Het is wijdverspreid in bosgebieden met vochtige microklimaten, waar nevels veel voorkomen, zoals in de buurt van rivieren.

Deze vrij langzaam groeiende klimplant kan tot 30 meter hoog in de natuur klimmen, kliffen en hoge bomen beklimmen.

Als het geen verticale ondersteuning vindt, zal het zich op de grond verspreiden. Deze plant klampt zich vast aan zijn steun door middel van luchtwortels die zijn getransformeerd in kleine stijgijzers.

Er zijn exemplaren van meer dan 400 jaar oud.  

In tuinen kan de Perzische klimop gemakkelijk een oppervlakte van 10 m² innemen. De plant vormt lange, zachte twijgen van 5 tot 8 mm dik, die met de leeftijd verhout worden.

Ze hebben aanhoudende, tegenoverliggende bladeren, waarvan het uiterlijk varieert afhankelijk van de leeftijd en de positie van de tak.

Bladeren aan de basis van klimop zijn zeer breed en worden in 3 ondiepe lobben gesneden.

Bladeren in het midden van de plant, meerderheid, zeer groot, tot 25 cm lang, hebben een hartvorm en een nauwelijks gekartelde rand.

Ten slotte zijn de bladeren op de hoge stelen op het niveau van het licht kleiner en erg langwerpig. Het zijn deze luchtstelen die bloemen dragen in de late zomer.

De bloemen, groenachtig van kleur, zijn discreet, maar verzameld in grote bolvormige trossen.

Ze zijn erg rijk aan nectar en voeden veel insecten en kleine dieren. Na bestuiving geven de bloemen kleine zwarte bessen waarvan vogels houden.

Hedera colchica verfraait ontegenzeggelijk alles wat het aanraakt, in verse grond, en laat toe om alles wat het te verbergen heeft, zoals de lelijke gebouwen of coniferen die zijn gestorven in een monospecifieke haag, op elegante wijze te bedekken.

In dit gebruik zal het worden ondersteund door groenblijvende struiken zoals Laurel-tin, Elaeagnus ebbingei of een klimhortensia, in de schaduw.

Combineer het met dichte vaste planten om de bodem koel te houden.  

De beste tijd voor planten is maart en oktober.

Hedera colchica, gemakkelijk te kweken in een koel en in een vrij vochtig klimaat, wordt het hele jaar door geplant in vruchtbare, vochtige maar goed doorlatende grond, bij voorkeur tegen een muur in elke situatie en beschut tegen koude wind.

Het ondersteunt geen droogte of zware bodems, maar is zeer tolerant ten aanzien van de aanwezigheid van kalksteen in de bodem. 

Om de vorming van jonge scheuten sneller te bevorderen, maak je de eerste op de grond (gelaagdheid).

Hedera Colchica Arborescens

Een hele mooie variant is de Arborescens:

Hedera-Colchica-arborenscens
(koop hem hier)

Hedera Colchica Sulphur Heart

Of deze prachtige Sulphur Heart met imposante kleuren combinatie:

Hedera-Colchica-Sulphur-Heart
(koop hem hier)

Tuinafscheiding maken van klimop

Hier is tuincentrum met een handige tuinafscheiding met klimop:

Achtergrond van de klimop

Plinius de Oudere (AD 23-79) beschreef de eerste bonte klimop, gedragen als een overwinningssymbool door het leger van Alexander.

En hoewel de oude Grieken klimop associeerden met de god van de wijn, Dionysus, tegen de 17e eeuw, kwam de klimop symbool te staan voor trouw, vriendschap en standvastigheid.

Toen de Pre-Raphaelite schilder Arthur Hughes (1832-1915) zijn serieuze jonge stel in The Long Engagement portretteerde, klampte klimop zich vast aan de bosboom in de voorhoede van de foto.

De bloeitijd van het benoemen en uitdragen van nieuwe klimop kwam voor na de Tweede Wereldoorlog, na de ontdekking dat klimop winterharde tuinplanten waren in plaats van louter binnenhuisversieringen.

Fibrex Nurseries is de klimopspecialist en zijn Plant Heritage-collectie bevat maar liefst 405 variëteiten en soorten.

Deze kwekerij van de tweede generatie, opgericht door wijlen Hazel Key, begon met het propageren van de keuze voor pelargoniums.

De originele ivies (Engels voor klimop), van Bristol Botanic Garden, werden gebruikt om hoogte en vorm te geven achter de pelargoniums die werden tentoongesteld in tuinbouwshows.

Fibrex blijft tentoonstellen op elke grote show, het heeft ook de grootste variëteit van wintervarens en een groot aantal genoemde pelargoniums.

Hazel’s drie kinderen (Angela, Ursula en Richard) vierden het 50-jarig jubileum van de kweek in 2010.

Ivies variëren van koel geschakeerde crème en wit tot gevlekt goud en groen. Sommige hebben hoogglansgroen blad, andere hebben een gouden patina.

De bladgrootte varieert van vingernagelgrootte ‘Spetchley’ tot het ‘Maple Leaf’ ter grootte van een palmboom. De vorm is even variabel, van elegante pijlpunt, tot ruched schelp, tot handpalm.

Het belangrijkste is om de juiste variëteit te kiezen voor jouw behoeften. Niet alle klimop klimmen, net als met wildgroei terwijl anderen zich nauwelijks verspreiden.

Zoek de juiste en je kunt blad en textuur toevoegen ook in de winter, een gebied van droge schaduw bedekken of een lelijk gebouw maskeren.

Lelijk-gebouw-maskeren-met-klimop

Deze eenvoudige planten, hoewel ze de voorkeur geven aan kalk, groeien op de meeste bodems. Ivies doodt geen bomen. Het zijn geen parasitaire wurgers. Maar ze hebben twee groeifasen.

Het zachte juveniele blad gebladerte klampt zich vast maar produceert uiteindelijk rechtop volwassen houtachtige groei die bloeit. Dit kan topzwaar worden en oude bomen naar beneden halen.

Echter, als een klimop bloeit op een muur (of in een haag), is het een uitstekende plant voor dieren in het wild.

De late bloemen ondersteunen de bijen in oktober en november, en de bessen voeden de vogels in de late winter.

Volwassen klimop biedt ook broedplaatsen, maar langzaam groeiende soorten bereiken dit stadium zelden.

Nog meer klimmen? Lees alles over moestuin klimrekken die je in je tuin op kunt zetten

Hoe verzorg je klimop

Hier zijn enkele groeitips voor klimop:

Hoe vaak moet ik klimop water geven?

Wanneer je je klimop water geeft, controleer dan altijd de grond voordat je water toevoegt. Ivies houden het liever aan de droge kant, dus laat de grond uitdrogen (droog aan de bovenkant) voordat je je klimopplant weer water geeft.

Is klimop ook een goede kamerplant?

De meeste cultivars van klimop groeien het beste bij fel licht, maar niet bij directe zon. Ze verdragen laag tot middelmatig licht, maar de groei neemt af en gevarieerde vormen kunnen groen worden.

STERK van start met alle hulpmiddelen voor een groener thuis

Een goede, rijke commerciële kamerplantmix voor klimop is prima om klimop binnen te kweken. Ze moeten worden geplant in een container met goede drainage.

Heeft klimop direct zonlicht nodig?

Lichtvereisten: Klimop zal de zon verdragen, maar is gelukkiger in schaduwrijke gebieden die de bosachtige omgeving die de voorkeur heeft, nabootsen. Als het eenmaal is gevestigd, groeit het in de volle zon, maar niet zo gemakkelijk. Het zal zelfs gedijen in diepe schaduw, waardoor het een waardevolle aanvulling is op gebieden met weinig licht.

Klimop-verzorgen

Lees ook: de beste kruiden om zelf te kweken