Beste klimop & klimplanten | 11 klimmers voor een groene oase op je muur

by Joost | Geupdate op:  mei 1, 2022

De beste tuiniertips in je mailbox

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van urban garden en binnen tuinieren tot weelderige tuin

We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy

Wat heeft een rijk groenblijvend gebladerte, vrolijkt schuttingen en muren op en ziet er zelfs in de wintermaanden nog groen uit?

We hebben het natuurlijk over klimop! Een van de meestbekende klimplanten die er is.

Er zijn veel verschillende klimopsoorten die je kunt gebruiken voor saaie, kale muren maar wist je dat ze ook goed werken als bodembedekker?

Er zijn naast klimop nog meer bijzondere klimplanten die jouw tuin kunnen opfleuren.

In dit artikel zetten we aantal van de mooiste, snelst groeiende en gemakkelijkste keuzes voor je op een rijtje, plus heel veel informatie over het planten en gezond houden van klimop en klimplanten.

Beste klimop voor de perfecte groene schutting en muur

Laten we allereerst de top 11 klimplanten eens bekijken, dan zal ik daarna uitgebreidere informatie geven over elk van deze opties:

Klimop Afbeeldingen
Hedera Helix (of English Ivy)

Hedera-helix-klimop-in-pot

(bekijk meer afbeeldingen)

Hedera Helix Goldheart

Hedera-helix-goldheart

(bekijk meer afbeeldingen)

Hedera Hibernica (of Irish Ivy)

hedera-hibernica-irish-ivy-in-pot

(bekijk meer afbeeldingen)

Hedera colchica (Persian Ivy)

Hedera-Colchica-arborenscens

(bekijk meer afbeeldingen)

Hedera colchica Dentata Variegata

(bekijk meer afbeeldingen)

Wilde wingerd (Parthenocissus)

Wilde wingerd (Parthenocissus)

(bekijk meer afbeeldingen)

Kamperfoelie of Honeysuckle (Lonicera)

Kamperfoelie of Honeysuckle (Lonicera)

(bekijk meer varianten)

Clematis

Clematis

(bekijk meer variaties)

Passiflora caerulea

Passiflora caerulea

(bekijk meer afbeeldingen)

Klimroos New Dawn

Klimroos New Dawn

(bekijk meer afbeeldingen)

Blauweregen (Wisteria)

Blauweregen (Wisteria)

(bekijk meer afbeeldingen)

Ik zal nog even wat vragen behandelen waar je mee kunt zitten alvorens je een klimop koopt, dan gaan we daarna verder met een uitgebreide beschrijving van elk van deze keuzes.

Wat bespreken we in deze uitgebreide post:

17 kamerplanten zonder zonlicht
17 kamerplanten zonder zonlicht
Wat moet je weten wanneer je een klimplant wilt kopen?

Ondanks hun naam klimmen niet alle klimplanten vanzelf de hoogte in. Zo zijn er rankende klimmers en zelfhechtende klimmers. 

Klimop (Hedera)

Klimop ofwel de Hedera, is misschien wel de meest bekende klimplant en is een zelfhechtende klimmer. Omdat klimop zowel winterhard als groendblijvend is, is het vaak een zeer populaire keuze. Er zijn veel verschillende soorten zoals bijvoorbeeld de bonte klimop of Ierse klimop. Je vindt ze ook in deze top 11 maar eerst bespreken we wat vragen over deze krachtige klimmer in het algemeen. 

Is klimop gemakkelijk om te kweken?

Klimop is een wijnstok die snel groeit en in vele variëteiten verkrijgbaar is. Deze zelfhechtende klimmer kan worden gebruikt als decoratieve kamerplant, bodembedekker voor buiten of om een structuur, muur of boom op te vrolijken.

Hij is ook gemakkelijk te planten. Neem een paar stekken van een bestaande klimopplant, plaats ze in een glas water totdat ze wortels ontwikkelen en je bent al klaar om hem in de tuin te planten, direct in de grond of met wat bladeren of ander organisch materiaal in het gat.

Dood klimop je andere planten?

Het antwoord is jammer genoeg ja. Klimop beschadigt alles tijdens het klimmen en kan uiteindelijk zelfs een volwassen boom overnemen en de takken verzwakken door zijn gewicht en voorkomen dat licht doordringt in bladeren. Als je hem niet bijhoudt kan hij ook opzij over de grond gaan groeien en zo andere planten verdringen.

Bij klimop planten komt dus wel wat verantwoordelijkheid kijken. Je zult hem hem goed bij moeten houden en regelmatig moeten snoeien.

Wat is de snelst groeiende klimop?

De wilde wingerd (Parthenocissus) is de snelst groeiende klimop en wordt in Amerika ook wel Virginia Creeper genoemd omdat hij zowel ranzend snel omhoog als opzij groeit. 

De op twee snelst groeiende klimplant is waarschijnlijk de English Ivy. Beide zijn zo agressief dat ze in sommige landen verboden zijn om te planten!

Welke klimop blijft het hele jaar groen?

Als je een mooi groen blad wilt en het hele jaar lang dekking wilt hebben voor je muur of tuinschutting, dan is de English Ivy waarschijnlijk de beste keuze. Hoewel er helaas geen bloemen aan zullen komen om je tuin op te fleuren, zal hij wel het hele jaar een mooi groenblijvend blad laten zien en dus de perfecte opvulling van saaie muren of schuttingen zijn.

Hoe kun je klimop combineren?

Ja dat kan zeker. Klimop is de perfecte bedekking voor (lelijke) schuttingen en voor het benutten van de hoogte in je tuin. Des te leuker is om bijvoorbeeld de groenblijvende hedera te combineren met een andere variant of fleurige bloemen. Let hierbij wel op dat de twee varianten in dezelfde periode bloeien.

Ook kun je onderaan de klimop wat laagblijvende grondplanten zetten zodat de bodem wat verder bedekt is. Let er hierbij wel op dat je ervoor zorgt dat de klimop omhoog wil klimmen en zijn worstels niet richting je mooie andere plantjes richt.

Welke tijd van het jaar is het beste om klimop te planten?

Eigenlijk kan je klimop het hele jaar rond planten in de tuin. Klimop is wel kwetsbaar tijdens de groeiperiode, dus tijdens vorst of zeer droge periodes kun je het inplanten beter vermeiden. De beste periode is van maart tot oktober, dan is de grond lekker warm en dat vinden de wortels fijn.

Kan klimop ook in een pot of als kamerplant?

Ja zeker en het is zelfs een hele gemakkelijke kamerplant!

De meeste cultivars van klimop groeien het beste bij fel licht, maar niet bij directe zon. De groei neemt af uiteindelijk af en gevarieerde vormen kunnen groen worden.

Een goede, rijke commerciële kamerplantmix voor klimop is prima om klimop binnen te kweken. Ze moeten worden geplant in een container met goede drainage.

Hoe verzorg je klimop?

Klimop is een echt een vrij makkelijke plant. Zon of schaduw, het maakt de Hedera vrijwel niet uit. Als je klimop gaat planten is het een goed idee om de aarde met wat verse compost of tuinaarde te vermengen, want klimop houdt van een vruchtbare bodem.

Hier zijn nog enkele groeitips voor klimop:

Hoe vaak moet ik klimop water geven?

Wanneer je je klimop water geeft, controleer dan altijd de grond voordat je water toevoegt. Ivies houden het liever aan de droge kant, dus laat de grond uitdrogen (droog aan de bovenkant) voordat je je klimopplant weer water geeft.

Heeft klimop direct zonlicht nodig?

Lichtvereisten: Klimop zal de zon verdragen, maar is gelukkiger in schaduwrijke gebieden die de bosachtige omgeving die de voorkeur heeft, nabootsen. Als het eenmaal is gevestigd, groeit het in de volle zon, maar niet zo gemakkelijk. Het zal zelfs gedijen in diepe schaduw, waardoor het een waardevolle aanvulling is op gebieden met weinig licht.

Heeft klimop ondersteuning nodig?

De meeste klimop heeft geen ondersteuning nodig maar kan zich zelf hechten aan je muur. Het kan wel helpen om een beginnetje te maken met wat stokken om zeker te weten dat ie omhoog gaat groeien. 

Wil je de klimop gebruiken als tuinafscheiding en gebruik je een hek of gaas, dan is het belangrijk de klimop met de hand te begeleiden door de takken door de mazen te steken. Doe dit bij het planten en herhaal dit in het eerste jaar zo nu en dan.

De beste grondsoort voor klimop

Vruchtbare, vochtige, maar goed doorlatende grond is ideaal voor klimop. In warmere, drogere dagen moet de grond zwaar worden gemulched om hem koel en vochtig te houden. Binnen houdt klimop van losse, goed doorlatende potmix.

Moet ik klimop bij voeden met mest?

Deze sterke plant heeft weinig voeding nodig. Een kleine voeding in het vroege voorjaar is alles wat nodig is, en in ideale omstandigheden is zelfs dit niet nodig. Voer tijdens het groeiseizoen met kunstmest met gecontroleerde afgifte of tweewekelijks met zwakke vloeibare meststof.

Beste mest of voeding voor klimop

In de grond en in potten groeien klimopplanten het beste in vruchtbare en vochtige grond met een goede afwatering. Om aanvullende voedingsstoffen te leveren, is Miracle-Gro All Purpose Plant Food een uitgebalanceerde meststof die klimop voorziet van de nodige stikstof, fosfor en kalium.

Miracle - Gro All Purpose wateroplosbare plantenvoeding

(bekijk meer afbeeldingen)

Moet je klimop snoeien?

Om een klimop compact en “struikig” te houden, knip je de groeitoppen af. Snoei elke drie of vier jaar flink bij om de groei te verjongen. Wanneer geplant als spreidende bodembedekker, kan klimop worden bij gesnoeid door de randen weg te snijden met een schop.

Hoe kun je klimop sneller laten groeien?

De beste zorg voor klimopplanten betekent ook regelmatige bemesting. Bemest je klimop ongeveer één keer per maand in de lente, zomer en herfst met een in water oplosbare, stikstofrijke meststof.

Bemest niet in de winter, omdat dit de rustperiode van de klimop is en de meststof op dit moment meer kwaad dan goed kan doen. 

Verder helpt regelmatig bijsnoeien voor een gezonde groei.

Waarom gaat mijn klimop steeds dood?

Ironisch genoeg kan te veel water ervoor zorgen dat klimopbladeren bruin en droog worden aan de randen. Als gevolg hiervan lijdt de plant en beginnen de bladeren vanuit de randen naar binnen langzaam af te sterven.

Klimop mag alleen worden bewaterd als de bovenste centimeter aarde droog is, en alleen met lauw water maar het komt meer voor dat de grond te vochtig is en je misschien de aarde wat moet mulchen en organisch materiaal kunt toevoegen voor betere vochtretentie.

Potten met klimop moeten drainagegaten in de basis hebben.

Hoe blaas je dode klimop nieuw leven in?

Om je klimop op weg naar herstel te helpen, haal je de dode bladeren er voorzichtig uit. Gebruik indien mogelijk je vingers om de nieuwe groei niet te beschadigen, maar dit is niet praktisch als je klimplant al erg groot is geworden. Snijd dode stengels terug naar nieuwe groei.

De 11 beste klimplanten voor in je tuin

Nu je wat meer algemene informatie hebt over de meest bekende van alle klimplanten, de klimop, zullen we de beste voor je op een rijtje zetten. We hebben nog 6 andere bijzondere en krachtige klimmers toegevoegd aan het lijstje en een verdeling gemaakt tussen zelfhechtende en rankende klimplanten.

Zelfhechtende klimplanten:

Hedera Helix (of English Ivy)

De botanische naam van deze klimop plant is “Hedera-helix”. De laatste term, helix, is afgeleid van het Griekse woord “twist” of “turn”, omdat de wijnstokken vaak draaien als ze groeien.

Er nog een aantal andere namen waaronder deze klimop gevonden kan worden. Boom klimop (Hedera arborea), Hedera baccifera, Hedera acuta en Hedera grandifolia zijn allemaal synoniemen voor de erkende naam.

Wat alle vormen van deze Europese klimop gemeen hebben, is dat ze omhoog klimmen door wortels langs de wijnstok te ontwikkelen. Deze blijven gemakkelijk aan een aantal oppervlakken kleven. De groenblijvende wijnstokken geven echter de voorkeur aan een paar oppervlakken.

Ruwe of ongelijkmatige oppervlakken zijn gemakkelijker voor de wortels om te grijpen. Donkere oppervlakken hebben de voorkeur, net als vochtige oppervlakken.

Naar schatting zijn er over de verschillende soorten bijna 400 cultivars. Deze kunnen een gevarieerde kleuring of een reeks donkere tot lichtgroene bladeren hebben.

Tip: Klimop Helix planten in een pot

Wanneer je klimop in je tuin wilt planten is het gemakkelijkste om enkele in potten te kopen. De eerste groei is al geweest en ze zijn nu klaar om zich vast te gaan hechten aan gaas, een rooster of een houten raamwerk of zelfs een muur in de tuin waar je ze dicht tegenaan plant.

Hedera-helix-klimop-in-pot
(bekijk meer afbeeldingen)

Hij is gemakkelijk te planten, winterhard en kan prima overleven in halfschaduw of zelfs schaduw dus kan ook op elke plek in je tuin op het zuiden of noorden staan.

Koop deze Hedera Helix hier bij bol.com

Geen groene vingers? Kant-en-klare Helix haag

Een andere manier om gelijk een mooie klimop haag te hebben is om een kant en klare te kopen, zoals bijvoorbeeld deze van Warentuin Holland.

Kant-en-klare-klimop-haag
(bekijk hem hier)

Hij is 180cm, en aangezien klimop best een langzame groeier is kan dit een goede manier zijn om in één keer een bloeiende groene tuin te hebben.

Check prijzen en beschikbaarheid hier

Hedera Helix Goldheart

Dan mijn persoonlijke favoriet: de Hedera Helix Goldheart, die ik onlangs zelf in mijn tuin heb geplant.

Hedera-helix-goldheart
(bekijk meer afbeeldingen)

Net even anders, met dat zijn mooie gele binnenste in de volle groene bladeren. Deze langzaamgroeiende hedera doet het zowel goed in de volle zon als half- of hele schaduw. Ook deze klimmer is winterhard en zal een grauwe muur goed opvrolkijken.

Hier te koop bij bol.com

Hedera Hibernica (of Irish Ivy)

Misschien wel de meest populaire variant, groeiend langs muren, hekken en bomen, is de Irish Ivy. Deze sterke klimmer is perfect voor het afdekken van onooglijke oppervlakken.

De Hedera hibernica kan ook als bodembedekker worden gebruikt. Verpoot de nieuwe scheuten en ze zullen snel wortel schieten.

hedera-hibernica-irish-ivy-in-pot
(bekijk meer afbeeldingen)

Hedera hibernica is geweldig om als bodembedekker te gebruiken omdat het bodemerosie ontmoedigt. De wortels helpen de grond te binden en erosie te voorkomen. Deze klimop variant is wel een snelgroeier en kan een groei van 40-60 cm per jaar bereiken.

De uiteindelijke hoogte en spreiding van Irish Ivy is ongeveer 12 x 8m.

Irish Ivy heeft ‘luchtwortels’, wat betekent dat ze boven de grond groeien. Dit maakt het de ideale klimop voor muren en hekken.

Een punt om te onthouden bij het planten en snoeien van je Ierse klimop is dat het sap de huid kan irriteren.

Het is het beste om lange mouwen en handschoenen te dragen bij het hanteren van deze plant als je een gevoelige huid hebt.

Als een groenblijvende klimmer kan Irish Ivy op elk moment het hele jaar door worden bijgesneden. Om snellere groei aan te moedigen, snoei je hem zo’n 2-3 keer per jaar.

Ik raad aan Hedera hibernica planten op ongeveer 30 cm van elkaar te planten. Eenmaal gevestigd, zal Irish Ivy zich snel verspreiden en je gewenste gebied bedekken.

Check de meest actuele prijzen hier

Hedera colchica (Persian Ivy)

Hedera colchica, ook wel Perzische klimop of colchis klimop genoemd, is een zeer krachtige botanische soort, in staat om uitgestrekte vlakten te bedekken, zowel horizontaal op de grond als langs een verticale wand.

Zijn belangrijkste troeven zijn de goede weerstand tegen kou, de lange levensduur en de onmiskenbare schoonheid van zijn ruime en aanhoudende schitterende groen.

Hij is een stuk minder gebruikelijk dan de gewone klimop (Hedera helix) en groeit veel langzamer. Deze klimop geeft de voorkeur aan vochtige klimaten en heeft het hele jaar door een koele grond nodig.

Deze klimop behoort tot de familie van Araliaceae, neven en nichten van Ginseng en fatsias. Colchis-klimop is inheems in het Nabije en Midden-Oosten; van de Turkse kust en van de Zwarte Zee tot Klein-Azië (Afghanistan, de Perzische Golf, enkele eilanden van de Rode Zee).

Het is wijdverspreid in bosgebieden met vochtige microklimaten, waar veel nevel voorkomt, zoals in de buurt van rivieren.

Deze vrij langzaam groeiende klimplant kan tot 30 meter hoog in de natuur klimmen zoals op kliffen en hoge bomen.

Als het geen verticale ondersteuning vindt, zal het zich op de grond verspreiden. Deze plant klampt zich vast door middel van luchtwortels die zijn getransformeerd.

Er zijn exemplaren van meer dan 400 jaar oud.  

In tuinen kan de Perzische klimop gemakkelijk een oppervlakte van 10 m² innemen. De plant vormt lange, zachte twijgen van 5 tot 8 mm dik, die met de leeftijd verhout worden.

Ze hebben aanhoudende, tegenoverliggende bladeren, waarvan het uiterlijk varieert afhankelijk van de leeftijd en de positie van de tak. Bladeren aan de basis van klimop zijn zeer breed en worden in 3 ondiepe lobben gesneden. Bladeren in het midden van de plant, meerderheid, zeer groot, tot 25 cm lang, hebben een hartvorm en een nauwelijks gekartelde rand.

Ten slotte zijn de bladeren op de hoge stelen op het niveau van het licht kleiner en erg langwerpig. Het zijn deze luchtstelen die bloemen dragen in de late zomer.

De bloemen, groenachtig van kleur, zijn discreet, maar verzameld in grote bolvormige trossen.

Ze zijn erg rijk aan nectar en voeden veel insecten en kleine dieren. Na bestuiving geven de bloemen kleine zwarte bessen waarvan vogels houden.

Combineer het met dichte vaste planten om de bodem koel te houden.  

Het ondersteunt geen droogte of zware bodems, maar is zeer tolerant ten aanzien van de aanwezigheid van kalksteen in de bodem. 

Hedera Colchica Arborescens

Een hele mooie variant is de Arborescens:

Hedera-Colchica-arborenscens
(koop hem hier)

Hedera Colchica ‘Dentata Variegata’

Of deze prachtige Dentata Variegata met imposante kleuren combinatie:

(koop hem hier)

Wilde wingerd (Parthenocissus)

Wilde wingerd (Parthenocissus)

(bekijk meer afbeeldingen)

Groeit gemakkelijk in gemiddeld, medium vochtige, goed doorlatende grond in de volle zon tot halfschaduw, maar ook deze klimop verdraagt ​​volledige schaduw prima.

Dit is een gemakkelijk te kweken plant met een goede tolerantie voor een breed scala aan bodems en stedelijke omstandigheden. Hij heeft vaak maar weinig verzorging nodig, maar moet wel regelmatig worden bijgesneden om het binnen de perken te houden.

Je zult hem moeten planten op plekken waar hij ruimte heeft om uit te breiden en te groeien, want dat doet ie zeker. Kijk uit met houten muren, glas of kiezelmuren want daar zal hij moeilijk van te verwijderen zijn en hij kan geverfde oppervlakken beschadigen.

Oorspronkelijk komt deze klimplant uit het oosten en midden van Noord-Amerika en bevindt zich van nature in open gebieden zoals ravijnen, valleien, rijke bossen, struikgewas, rotsachtige kliffen en heuvels.

Dit is een krachtige klimplant die snel kan groeien tot 20 meter hoog of meer. Hij heeft verder geen ondersteuning nodig omdat het zich hecht aan oppervlakken (bijv. bakstenen, stenen of houten muren) door zelfklevende houders (ook wel zuignappen genoemd) aan de uiteinden van de rank.

De bladeren komen in het voorjaar paarsachtig uit, rijpen tot dofgroen in de zomer en veranderen in aantrekkelijke tinten paars en karmozijnrood in de herfst. Deze kleuren zullen met name uit komen wanneer je hem wel op een zonnige plek zet.

Groenachtig witte bloemen verschijnen in de late lente tot de vroege zomer tussen de bovenste bladeren, maar worden over het algemeen verborgen door het gebladerte.

Deze bloemen maken plaats voor blauwzwarte bessen die ook verborgen zijn door het gebladerte en vaak pas zichtbaar zijn als het blad valt in de herfst. Vogels eten de bessen dus een leuke toevoeging als je van vogels in je tuin houdt.

Bekijk de aanbieders hier op bol.com

Andere mooie klimmers: rankende klimplanten

Kamperfoelie of Honeysuckle (Lonicera)

Kamperfoelie of Honeysuckle (Lonicera)

(bekijk meer varianten)

Kamperfoelie is een geliefde tuinplant die wordt gekweekt vanwege de zoet geurende bloemen. Het is zowel een klimplant als een struik en komt uit een geslacht van ongeveer 120 groenblijvende en bladverliezende struiken en klimplanten.

Kamperfoelie is gemakkelijk te kweken, mits je hem op de juiste plek plant omdat hij heel precieze omstandigheden nodig heeft.

Oorspronkelijk is dit een bosplant, wat betekent dat de juiste plantplaats een bos moet repliceren, waar de wortels zich in een koele schaduwrijke omgeving bevinden en hij kan groeien richting het licht met meer bloei bovenaan de plant.

Dit betekent dat kamperfoelie om te gedijen een beetje schaduw nodig heeft, voornamelijk rond de wortels.

Voor Kamperfoelie is de juiste plaats dus met zijn wortels in de schaduw en top en bloemen in de zon. Dit is niet gemakkelijk altijd te bereiken in je tuin.

Het is erg verleidelijk om Kamperfoelie op een zonnige plek te zetten, misschien om een hek of een muur te bedekken. Maar hier raakt de klimmer gestrest door te veel zon en hitte, zal hij vrijwel zeker schimmel ontwikkelen. Ook niet ideaal is dat deze plantgebieden droog kunnen zijn en na verloop van tijd kan de kamperfoelie hier overspoeld worden met meeldauw.

Geloof me, kamperfoelie heeft echt een koele wortelloop nodig in vochtarme grond!

Hij kan in de zomer of herfst worden geplant en om vocht vast te houden is het een goed idee om bij het planten van een Kamperfoelie wat versnipperde bladeren of ander organisch materiaal in het plantgat te doen.

Bekijk alle beschikbare varianten hier

Clematis

Clematis

(bekijk meer variaties)

Als je ruimte hebt voor een krachtige grote clematiswijnstok zijn er veel prachtige exemplaren om uit te kiezen .

Er zijn ook compactere soorten die perfect groeien in een kleine tuin of zelfs in een pot op het terras.

De standaard clematis bloemvorm is een grote bloesem met zes of zeven bloemblaadjes. Er zijn ook cultivars met kleinere bloesems, dubbele bloesems en mooie klokvormige bloemen.

Kleuren variëren van wit tot wijnrood, lavendel tot dieppaars, en er zijn zelfs een paar gele.

Het kan enkele jaren duren voordat een clematis-wijnstok rijpt en krachtig begint te bloeien. Om het wachten te verkorten en je succes te verzekeren, kun je het beste een plant kopen die minstens twee jaar oud is.

Zoek naar een in een pot gekweekte plant, het liefst in een pot van een liter. Kies een robuuste plant met een krachtige groei, in plaats van een zwakke plant met een mooi plaatje.

Hopelijk heb je een plantlocatie in gedachten voordat je je nieuwe clematis mee naar huis neemt. Idealiter is het een zonnige plek.

Hoewel sommige cultivars van clematis in halfschaduw bloeien (zoals Nellie Moser en Henryii), hebben ze elke dag minstens zes uur zon nodig om hun volledige potentieel te bereiken.

Clematis geven de voorkeur aan vochtige, goed doorlatende grond die neutraal tot licht alkalisch in pH is. Als je grond de neiging heeft zuur te zijn, moet je deze regelmatig zoeten met kalksteen of een beetje houtas.

Graaf een goed gat voor je nieuwe clematis en voeg er veel compost en wat korrelige organische mest aan toe.

Wees heel voorzichtig wanneer je de plant op z’n nieuwe plekje zet; de wortels, kroon en opkomende wijnstokken van clematis kunnen gemakkelijk worden gebroken.

Plaats de plant iets dieper dan hij in de pot groeide, zodat de eerste set echte bladeren zich net onder het grondoppervlak bevindt. Geef wekelijks water voor het eerste seizoen om de plant te helpen vestigen.

Als je je clematis het eerste jaar levend kunt houden, is de kans groot dat hij zal blijven gedijen.

Clematis zijn het gelukkigst met koele schaduw aan hun wortels en warme zon op hun bladeren. 

Bekijk hier alle opties

Passiebloem (Passieflora)

Passiflora caerulea

(bekijk meer afbeeldingen)

Exotische passiebloemen zien eruit alsof het tropische planten zijn, maar ze kunnen bijna overal worden gekweekt, ook in veel mildere gebieden als de onze.

Het geslacht Passiflora bevat meer dan 500 soorten, dus de algemene naam passiebloem kan een aantal verschillende plantensoorten beschrijven.

Sommige zijn struiken, eenjarigen, vaste planten en zelfs bomen – sommige produceren ook eetbaar fruit. Ze delen allemaal exotische bloemen die slechts ongeveer een dag open blijven.

De bloem heeft een brede, platte bloembladbasis met vijf of tien bloembladen in een cirkel. De bloemen zijn buitengewoon aantrekkelijk voor vlinders en andere bestuivers, wat zorgt voor heel leuk bezoekers in je tuin.

In regio’s waar ze niet winterhard zijn, worden passiebloemplanten vaak in potten gekweekt en naar binnen verplaatst om te overwinteren en niet elke variant zal winterhard in Nederland zijn. 

Hier kun je het beste Passiflora caerulea planten als beste winterharde variant.

De meeste soorten passiebloemen moeten in de volle zon tot halfschaduw worden gekweekt, in een gemiddeld goed doorlatende grond. Voor veel soorten wordt een beschutte ligging, zoals tegen een tuinmuur, aanbevolen.

Als je pot varianten voor de winter binnenshuis brengt, geef ze dan helder, indirect licht en houd ze buiten tocht. Minimale binnentemperatuur is ongeveer 10 graden.

Als je je passiebloem voor de winter binnenshuis brengt, zal hij waarschijnlijk semi-slapend zijn en er minder dan ideaal uitzien, maar hij zou in de lente weer kunnen opfleuren.

Koop de Passiflora caerulea hier

Klimroos New Dawn

Klimroos New Dawn

(bekijk meer afbeeldingen)

Voor het grootste deel zijn klimrozen gewoon genetische mutaties van veel verschillende soorten struikrozen, gekweekt om tot veel grotere hoogten te groeien.

Klimrozen bloeien meestal sterk in de lente en als ze goed worden onderhouden, zullen ze de rest van het groeiseizoen doorgaan met kleinere verspreide bloemen. The New Dawn is een van de meest populaire van dit soort rozen!    

Deze roos is zowel elegant als klassiek en is uiterst veelzijdig in elke tuin!

Je kunt deze roos:

Deze roos is zeer geurig en is ook enigszins tolerant voor de schaduw, waardoor hij iets veelzijdiger is dan sommige andere rozenvariëteiten. Als New Dawn wordt achtergelaten om als klimmer te groeien, zal het een hoogte van 3 tot 5 meter bereiken en zal het zich 2 tot 3 meter breed verspreiden.

Je hoeft je geen zorgen te maken over winterhardheid. De New Dawn is ook zeer resistent tegen ziekten, waardoor het een populaire keuze is voor zowel beginnende kwekers als veteranen!

Als je op zoek bent naar een aantrekkelijke en krachtige klimroos om aan je tuin toe te voegen, dan zijn New Dawn-rozen absoluut de juiste keuze! 

De New Dawn kan ook in een bak of pot worden gekweekt, maar je moet hem goed gesnoeid houden of hij zal zijn gegeven ruimte snel ontgroeien. 

De New Dawn is hier te koop

Blauweregen (Wisteria)

Blauweregen (Wisteria)

(bekijk meer afbeeldingen)

Blauweregen is een langlevende wijnplant met watervallen van blauwe tot paarse bloemen die er in het voorjaar en de vroege zomer spectaculair uitzien aan een pergola of boog.

Deze wijnstok is echter een snelle en agressieve groeier, vaak meer dan 10 meter lang en staat erom bekend behoorlijk zwaar te worden.

Blauweregenbloemen zijn heerlijk geurend en vormen een feest voor de zintuigen. Na de bloei blijft er tot de winter een bruine, boonachtige peul aan de plant.

Bloei verschijnt alleen bij nieuwe groei.

Opmerking: plant blauweregen voorzichtig! Alle delen van de blauweregenplant bevatten stoffen die lectine worden genoemd en die giftig zijn voor huisdieren, vee en mensen.

Deze gifstoffen kunnen van alles veroorzaken, van misselijkheid en diarree tot zelfs de dood als ze in grote hoeveelheden worden geconsumeerd.

Plant in de lente of herfst, terwijl de plant slapend is. Blauweregen kan uit zaad worden gekweekt, maar die uit zaad worden gekweekt, hebben vaak een behoorlijk aantal jaren nodig om volwassen te worden en bloemen te produceren.

Het wordt aanbevolen om gevestigde blauweregen planten te kopen of te beginnen met een stekje.

Plant in de volle zon. Hoewel blauweregen in halfschaduw zal groeien, zal het waarschijnlijk niet bloeien. Zonlicht is essentieel.

Plant blauweregen in vruchtbare, vochtige, maar goed doorlatende grond. Voeg compost toe als je grond in slechte staat is; verder groeit blauweregen in de meeste bodems.

Kies een locatie uit de buurt van andere planten, want blauweregen groeit snel en kan gemakkelijk zijn buren inhalen.

Blauweregen staat ook bekend om te groeien op (en in) nabijgelegen structuren, zoals huizen, garages, schuren, enzovoort. We raden ten zeerste aan om blauweregen niet te dicht bij je huis te planten!

Wisteria-wijnstokken hebben een zeer stevige structuur nodig om op te klimmen, zoals een metalen of houten latwerk of pergola. Volwassen planten staan erom bekend zo zwaar te worden dat ze hun steun breken, dus plan zorgvuldig en bouw je structuur op met stevige materialen.

Bekijk ze hier bij bol.com

Tuinafscheiding maken van klimop

Hier is tuincentrum met een handige tuinafscheiding met klimop:

Nog meer klimmen? Lees alles over moestuin klimrekken die je in je tuin op kunt zetten

Klimop-verzorgen

Lees ook: de beste kruiden om zelf te kweken

Achtergrond van de klimop

Plinius de Oudere (AD 23-79) beschreef de eerste bonte klimop, gedragen als een overwinningssymbool door het leger van Alexander.

En hoewel de oude Grieken klimop associeerden met de god van de wijn, Dionysus, tegen de 17e eeuw, kwam de klimop symbool te staan voor trouw, vriendschap en standvastigheid.

Toen de Pre-Raphaelite schilder Arthur Hughes (1832-1915) zijn serieuze jonge stel in The Long Engagement portretteerde, klampte klimop zich vast aan de bosboom in de voorhoede van de foto.

De bloeitijd van het benoemen en uitdragen van nieuwe klimop kwam voor na de Tweede Wereldoorlog, na de ontdekking dat klimop winterharde tuinplanten waren in plaats van louter binnenhuisversieringen.

Fibrex Nurseries is de klimopspecialist en zijn Plant Heritage-collectie bevat maar liefst 405 variëteiten en soorten.

Deze kwekerij van de tweede generatie, opgericht door wijlen Hazel Key, begon met het propageren van de keuze voor pelargoniums.

De originele ivies (Engels voor klimop), van Bristol Botanic Garden, werden gebruikt om hoogte en vorm te geven achter de pelargoniums die werden tentoongesteld in tuinbouwshows.

Fibrex blijft tentoonstellen op elke grote show, het heeft ook de grootste variëteit van wintervarens en een groot aantal genoemde pelargoniums.

Hazel’s drie kinderen (Angela, Ursula en Richard) vierden het 50-jarig jubileum van de kweek in 2010.

Ivies variëren van koel geschakeerde crème en wit tot gevlekt goud en groen. Sommige hebben hoogglansgroen blad, andere hebben een gouden patina.

De bladgrootte varieert van vingernagelgrootte ‘Spetchley’ tot het ‘Maple Leaf’ ter grootte van een palmboom. De vorm is even variabel, van elegante pijlpunt, tot ruched schelp, tot handpalm.

Het belangrijkste is om de juiste variëteit te kiezen voor jouw behoeften. Niet alle klimop klimmen, net als met wildgroei terwijl anderen zich nauwelijks verspreiden.

Zoek de juiste en je kunt blad en textuur toevoegen ook in de winter, een gebied van droge schaduw bedekken of een lelijk gebouw maskeren.

Lelijk-gebouw-maskeren-met-klimop

Deze eenvoudige planten, hoewel ze de voorkeur geven aan kalk, groeien op de meeste bodems. Ivies doodt geen bomen. Het zijn geen parasitaire wurgers. Maar ze hebben twee groeifasen.

Het zachte juveniele blad gebladerte klampt zich vast maar produceert uiteindelijk rechtop volwassen houtachtige groei die bloeit. Dit kan topzwaar worden en oude bomen naar beneden halen.

Echter, als een klimop bloeit op een muur (of in een haag), is het een uitstekende plant voor dieren in het wild.

De late bloemen ondersteunen de bijen in oktober en november, en de bessen voeden de vogels in de late winter.

Volwassen klimop biedt ook broedplaatsen, maar langzaam groeiende soorten bereiken dit stadium zelden.