Levende muur of groene wand: dit is hoe je er eentje maakt voor binnen

by Joost | Geupdate op:  april 27, 2022

In dit artikel: De juiste levende muur bepalen voor jouw smaak.

Een levende muur is een arrangement van planten op een verticale gevel, zoals een muur binnen, maar kan ook buiten je huis.

Deze planten zuiveren op natuurlijke wijze de lucht en kunnen je verwarming- en airconditioningsrekening helpen verminderen terwijl ze koolstofemissies bestrijden.

Levende muren kunnen complete, zichzelf in stand houdende ecosystemen zijn, maar meestal nemen ze eenvoudige configuraties aan, waarbij stevige planten worden gegroepeerd in een muurhangende tuin om urban omgevingen groener te maken.

Levende muur of groene wand dit is hoe je er eentje maakt voor binnen

Door een paar handige trucs en technieken te gebruiken, zou je huis binnenkort een eigen groene wand kunnen hebben!

1) Bepaal de juiste levende muur voor jou

Evalueer plaatsingsopties voor buiten- en binnenwanden.

Je hebt misschien al een idee van waar je je levende muur wilt hebben, maar je moet rekening houden met andere overwegingen.

Hiermee moet je rekening houden bij het plaatsen van een levende muur:

Zelfs als je iemand bent met groene vingers, moet op een gegeven moment een van je planten misschien worden vervangen. In dit geval kan een levende muur dicht bij een deur buiten voorkomen dat vuil of vervallen plantmateriaal door je huis wordt gelopen.

Neem een ​​stud finder en zorg ervoor dat je muur is voorzien van dragende plugs. Zelfs het gewicht van een enkele plant met zijn wortels verzadigd met water kan genoeg zijn om je levende muur los te maken van muurankers.

Als je je leefmuur stevig op twee plugs bevestigt, kan dit voorkomen worden.

Lees ook wat de beste planten zijn voor een verticale tuin

Stel je je leefmuur ook van te voren voor op verschillende tijdstippen van het jaar.

Je zult bijvoorbeeld merken dat een buitengelegen levende muur er in de wintermaanden minder aantrekkelijk uitziet als je in een gematigd klimaat leeft zoals wij.

Een levende muur dichtbij een groot raam kan ook negatief worden beïnvloed door koude tijdens koude maanden.

2) Wil je een kant en klare set of kies je de doe-het-zelf route

Er zijn veel bedrijven die geprefabriceerde muurbevestigingsframes leveren waarin je jouw woonmuur kunt planten.

Mijn favoriet is nog steeds deze levende muur van Quvio vanwege het gebruiksgemak:

Sommige modellen zijn zelfs vrijstaand, waardoor er een soort levende wandpartitie in je huis ontstaat, wat misschien geschikt is als je geen dragende studs hebt om je leefmuur aan vast te maken.

Je kunt je eigen verticale tuin ook eenvoudig genoeg DIY modelleren met hout, plastic zeilen en een plantvriendelijke stof.

3) Meet en markeer de ruimte die je wilt dat jouw levende muur in zal nemen

Gebruik een potlood en een meetlint om de afmetingen op de muur te markeren die je voor jouw verticale tuin wilt hebben en noteer deze.

Deze metingen zijn belangrijk, of je nu een vooraf gemaakte woonmuur koopt of je eigen wand maakt.

Misschien wil je ook de plek markeren op de muur waar je studs hebt gevonden.

Op deze manier, wanneer het tijd is om je levende muur op te hangen, kun je dat gemakkelijk en zonder onderbreking doen.

Bekijk ook deze video over het starten met jouw eigen levende muur:

DIY Groene wanden

Kies je voor de doe-het-zelf route? Dan heb ik hier wat tips om een geweldige groene wand te gaan maken voor je huis.

Een levende muur bouwen uit een houten pallet

Verzamel je materialen

Je hebt wat gereedschap en benodigdheden nodig om zelf je woonmuur te bouwen.

In theorie kunnen de meeste doosvormige kozijnen worden omgezet in een levende wand, maar om een ​​geleid voorbeeld te geven, wordt een van een houten pallet gebouwde woonmuur gebruikt.

Om je groene palletmuur te maken, heb je nodig:

Houten pallets kunnen duur zijn, hoewel deze vaak te vinden zijn in de afvalcontainers van lokale bedrijven.

Je kunt zelfs bij je lokale bouwmarkt informeren of er extra pallets beschikbaar zijn die je kunt gebruiken voor een persoonlijk project.

Voer de binnenkant van je pallet met zwaar plastic

Gebruik je schaar om stroken plastic te knippen die passen in de contouren van de binnenkant van je pallet.

Leg deze langs het hout aan de binnenkant van je pallet en gebruik je nietpistool om elke strip stevig op zijn plaats te bevestigen.

Zorg ervoor dat elke plek die wordt vastgehouden goed wordt beschermd met zware plastic zeilen.

Als je geen nietpistool hebt, kun je in plaats daarvan tacks en een hamer gebruiken.

Zorg ervoor dat je stevige tacks gebruikt die stevig op hun plaats blijven; een breuk in je plastic kan leiden tot lekkage die je muur kan beschadigen of je vloer kan bevuilen.

Om de gezondheid van je planten te garanderen, moet je jouw levende muur regelmatig water geven, waardoor het hout van je pallet kan worden aangetast door rot of bederf.

Je plastic zeilen voorkomen dat dit gebeurt met het hout van je pallet.

Bekleed de binnenkant van je pallet met tuinier materiaal

Dit vaak zwarte textiel houdt water vast en zorgt voor een vochtige omgeving waarin je planten kunnen groeien.

Zo voorkom je dat het water in de spleten van het plastic druppelen, waardoor het beter beschikbaar is voor je planten.

Knip met je schaar je landschapsmateriaal in dezelfde stroken als je voor je zware plastic hebt gedaan, en bevestig het materiaal vervolgens op zijn plaats met je nietpistool of een hamer en spijkers.

Het landschapsmateriaal dat de binnenkant van je plastic bekleedt, helpt je vocht vast te houden wanneer je jouw levende muur water geeft. Dit zorgt voor een gezonde omgeving voor de wortels van je planten.

Dicht de achterkant van je pallet af

Nu de planken van je groene muur zijn afgedicht en bekleed met plastic en plantenvriendelijke materialen, moet je de achterkant van de pallet sluiten, wat normaal de bodem is als het op de grond staat.

Snij een strook van tuiniermateriaal met je schaar die de hele achterkant van je pallet strekt, en bevestig het met je nietpistool rond de buitenrand van de pallet. Doe dan hetzelfde met je zware plastic.

Je moet er zeker van zijn dat zowel je materiaal als plastic zo strak mogelijk aan de achterkant van de pallet worden bevestigd. Dit voorkomt het lekken van water en vuil uit de achterkant van je levende muur.

Je kunt overwegen om een ​​soort lijm te gebruiken om een ​​goede afdichting tussen het plastic en de achterkant van je pallet te garanderen.

Een algemeen bruikbare, waterbestendige sealer, die verkrijgbaar zou moeten zijn in je plaatselijke bouwmarkt, zou mooi moeten werken.

Het afwerken van de achterkant van je palletframe

Test je ontwerp. Als je hebt besloten om je eigen levende muur te bouwen, kun je het misschien een proefrit geven voordat je het ophangt.

Kleine fouten in de voering kunnen leiden tot vuil en water dat zich verspreidt naar de dragende muur waaraan je leefmuur is bevestigd.

Voorkom dit door aarde in je muur te plaatsen voordat je het ophangt en water geeft. Als er lekkage optreedt, moet je jouw levende muur mogelijk nog een keer met plastic bekleden.

Je wilt waarschijnlijk het vuil verwijderen dat je gebruikte bij het testen voordat je je levende muur daadwerkelijk installeert. Het gewicht van de aarde kan het extra omslachtig maken tijdens het ophangen.

Installeer je levende muur

Afhankelijk van de grootte en het gewicht van je pallet, heb je mogelijk een hulpje nodig om je levende muur efficiënt en veilig te installeren.

Houd de achterkant van je levende muur zo dat deze uitgelijnd is met de afmetingen die je eerder op de muur hebt getekend. Gebruik een waterpas om te controleren of het niet krom is.

Dan gebruik je een schroevendraaier en verschillende geschikte schroeven om je levende muur aan de pluggen erachter te verankeren.

Het soort schroeven dat geschikt is voor jouw project hangt af van de grootte van je woonmuur. Een grotere pallet vereist een stevigere schroef om deze op zijn plaats te houden.

Voeg aarde toe aan je leefmuur

Je moet een zeildoek of een oud laken neerleggen om eventueel vuil dat op de grond valt te verzamelen. Neem je potgrond en voeg deze toe aan de planken / dozen van je nieuwe levende muur.

Op dit punt moet je ook overwegen om een ​​meststof met gecontroleerde afgifte voor je planten toe te voegen.

Meststoffen met gecontroleerde afgifte bieden voeding aan planten in de loop van de tijd, waardoor er minder bemesting nodig is.

Aangezien deze meststoffen aanzienlijk van merk tot merk variëren, moet je de aanwijzingen die daarbij horen zorgvuldig volgen.

Misschien wilt je jouw laken of zeildoek op zijn plaats laten terwijl je planten aan je leefmuur toevoegt.

Als je echter van plan bent om planten uit zaad te kweken, zou het goed zijn als je je laken of zeildoek verwijdert, het vuil er vrij buiten schudt en het dan weglegt.

Plaats planten of probeer wat van zaden te laten groeien

Wat je groeit, is aan jou! Maar om je enkele ideeën te geven, zijn enkele van de meest succesvolle planten die voor groene wanden worden gebruikt, onder meer de:

Je zou een op mozaïek lijkende levende muur kunnen creëren door het kweken van vetplanten zoals Hens-and-Chicks (Sempervivum tectorum / Echeveria elegans), aloë, Panda Plants (Kalanchoe tomentosa), Christmas Cactus (Schlumbergera x buckleyi) en meer.

Deze zorgen voor een relatief laag onderhoud van het patchwork-effect in je verticale tuin.

In mildere kamers wil je misschien een ontspannen sfeer geven. Dit kan worden bereikt met klim- en hangende wijnstokken. Je zou kunnen proberen Druif / Oakleaf Ivy, Engels Ivy, Philodendron en Spider Plants.

Verbetering van de circulatie om de voordelen van zuiverdere lucht te krijgen

Zonder een goede circulatie zullen je planten moeite hebben om de lucht in je huis te zuiveren.

Je kunt de circulatie heel gemakkelijk verbeteren door een doosventilator of circulatieventilator toe te voegen aan de kamer waarin je woonmuur zich bevindt.

Op deze manier gaat er meer lucht door onder de zuiverende aanraking van je levende muur.

Voeg verlichting toe om de groeiomstandigheden voor je muur te verbeteren

Misschien vind je, vooral in bepaalde periodes van het jaar, dat jouw groene muur niet dezelfde hoeveelheid verlichting krijgt als toen je muur werd gebouwd en opgehangen in de zomer of lente.

Je hoeft echter geen inbouwverlichting te installeren om je planten te laten bloeien!

Een eenvoudige lamp uitgerust met een kweeklamp kan je planten helpen om de zwaardere tijden van het jaar te doorstaan.

Grow-lights, of kweeklampen, zijn speciaal ontworpen gloeilampen die een soort licht uitstralen dat planten stimuleert om fotosynthetiseren.

Normale gloeilampen van huishoudens zullen de fotosynthese niet op dezelfde manier stimuleren.

Water en bemest je planten

Hoe vaak je jouw planten water geeft en bemest, hangt helemaal af van het soort planten dat je hebt gekozen om je levende muur mee te bevolken.

Houd er echter rekening mee dat de natuurlijke bronnen die beschikbaar zijn niet beschikbaar zijn voor de planten in je woonmuur. Als je niet water geeft of bemest, kan je plant snel dood gaan.

Levende muur in houten frame

Leer hoe je in een paar stappen een verticale plantenbak maakt zonder geld uit te geven. Je hoeft geen geweldige DIY-er te zijn om dit DIY-vetplanten frame bij je thuis te maken.

Vetplanten zijn de gemakkelijkste planten om te groeien op aarde.

Ze zijn niet veeleisend en de meeste groeien onder zware omstandigheden, plus ze zijn er in verschillende kleuren, maten en vormen. Dit alles maakt ze perfect voor verticaal tuinieren.

Dingen die je nodig hebt om een ​​DIY vetplant muur plantenbak te maken

Stappen om te volgen

  1. Maak een lijst door de stukken hout met elkaar te verbinden.
  2. Meet en knip het plyboard of de lijst om het frame van achteren af ​​te dekken volgens de afmetingen van het frame. Als je het met spijkers en lijm aan het frame hebt bevestigd, plak je er een plastic zak of folie overheen. Om je verticale vetplant muur waterdicht te maken.
  3. Verdeel de grond gelijkmatig in je frame. Stop met vullen net voordat de grond de rand van het frame bereikt.
  4. Voordat je het kippengaas op je vetplant muurplantenbak bevestigt, moet je het mos over de aarde verdelen (optioneel) en vetplanten plaatsen om ze te bekijken en aan te passen aan de kleuren, vormen en afmetingen. Dit is leuk! Zodra je de ideale locatie voor je kleine planten hebt gevonden, verwijder je ze weer.
  5. Bevestig het kippengaas met behulp van een nietpistool aan de randen van het frame. Je kunt deze stap overslaan als je wilt, maar kippengaas wordt gebruikt om de vetplanten en de grond te ondersteunen.
  6. Plant nu de vetplanten. Sla deze stap over als je ze uit stek plant maar als je gepotte vetplanten plant, moet je mogelijk kippengaas knippen om een ​​paar kleine plantgaatjes te maken om vetplanten te transplanteren met behulp van een tang of een draadafsnijder.
  7. Steek gaten in de grond en stop dan voorzichtig de planten erin en sluit het gat en vernevel de grond om het te bevochtigen.

Wacht een paar dagen voordat je je DIY vetplant groene muur ophangt of verticaal plaatst tot de planten herstellen en goed instaan.

Hoe de vetplant groene muur plantenbak te verzorgen

Houd de vetplant muur plantenbak op een tafel, in de buurt van een vensterbank, in je woonkamer, ergens waar het wat zon of indirect zonlicht zal ontvangen.

Je kunt het ook aan de muur hangen, maar hiervoor moet je een schilderijhanger aan je frame bevestigen.

Spuit water op je verticale muur om de grond de komende dagen licht vochtig te houden.

Als het water eenmaal is ingesteld, is het alleen droog als het substraat enigszins droog is. Wees er alert op en observeer wanneer de planten water nodig hebben.

 De juiste grond is de sleutel, want je plant verticaal in een erg kleine ruimte. Gebruik hiervoor een speciale vetplant potmix.