Deze 14 planten zuiveren de lucht het best & geven de meeste zuurstof

by Joost | Geupdate op:  januari 27, 2022

Huiselijke kamerplanten kunnen een waardevol wapen zijn in de strijd tegen stijgende niveaus van luchtvervuiling binnenshuis.

NASA-wetenschappers vinden dat ze verrassend nuttig zijn in het absorberen van potentieel schadelijke gassen en het reinigen van de lucht in huizen, binnenruimten en kantoorgebouwen.

Mijn favoriete kamerplant is deze Areca palm. Het is namelijk een van de beste planten in het zuiveren van tolueen en xyleen en ziet er ook nog eens super uit in je huiskamer.

Verder staan er een aantal Areca palms hieronder:

In principe zorgen alle planten voor meer zuurstof in de lucht, maar wist je dat sommige planten er wat betreft hun luchtzuiverende kwaliteiten bovenuit steken?

Kamerplanten zoals de Goudpalm, Venushaar en Sansevieria zorgen voor schone lucht in huis, zonder dat je er iets voor hoeft te doen.

In elke woning zijn namelijk schadelijke stoffen als benzeen, ammoniak en formaldehyde aanwezig.

Deze stoffen kunnen afkomstig zijn van muurverf, bouwmaterialen, textiel of meubels en zijn – in hoge concentraties – niet bevorderlijk voor de gezondheid.

Onderzoek heeft aangetoond dat diverse kamerplanten in staat zijn deze stoffen uit de lucht te halen en zo de lucht te zuiveren. De planten die deze eigenschappen hebben worden ook wel luchtzuiverende kamerplanten genoemd.

Luchtzuiverende kamerplanten staan niet alleen mooi, maar zorgen ook nog eens voor gezondere lucht in huis. 

De verontreinigende stoffen binnenshuis die van invloed zijn op de gezondheid zijn:

Deze verontreinigende stoffen dragen bij aan het ‘sick building syndrome’, dat symptomen veroorzaakt die variëren van allergieën, hoofdpijn en vermoeidheid tot stoornissen van het zenuwstelsel, kanker en overlijden.

Via studies uitgevoerd door NASA hebben wetenschappers 50 kamerplanten geïdentificeerd die veel van de bovengenoemde verontreinigende stoffen en gassen verwijderen.

Pokon legt het hier heel goed uit in deze video:

En ook Iris van Mama Botanica benoemt een aantal handige voordelen van de juiste plantjes:

NASA, met assistentie van de Associated Landscape Contractors of America, voerde een twee jaar durend onderzoek uit onder leiding van Dr. B.C. Wolverton, een milieutechnicus van Picayune, Washington, en een onderzoekwetenschapper voor NASA, nu al meer dan 20 jaar.

Dr. Wolverton’s onderzoek naar de interactie tussen planten en lucht vond dat kamerplanten, wanneer ze in afgesloten kamers in de aanwezigheid van specifieke chemicaliën werden geplaatst, die chemicaliën uit de kamers verwijderden.

Hij concludeerde dat planten verontreinigende stoffen in huizen, kantoren, fabrieken en winkels kunnen reinigen.

Later breidde Wolverton het onderzoek uit en gaf planten een beoordeling van één tot tien, op basis van het vermogen van een plant om chemische dampen of giftige stoffen uit de binnenlucht te verwijderen, gemak van groei en onderhoud, weerstand tegen insectenplaag en de snelheid waarmee water uit de plant verdampt. verlaat.

Hij vatte veel van zijn onderzoek samen in zijn boek ‘Fresh Air Grow – 50 kamerplanten die je huis of kantoor zuiveren’.

Meer informatie over deze studie en referenties en details over specifieke chemicaliën zijn te vinden op de website van Dr. Wolverton.

Hier zijn enkele details over de kamerplanten met de hoogste rangorde in die studie.

Bladrijke planten

Zuurstof wordt vrijgegeven door de bladeren van de plant. Gemiddeld produceren bladeren ongeveer 5 milliliter zuurstof per uur.

Planten met meer bladeren produceren dus meer zuurstof dan planten met weinig bladeren.

Daarom produceren grote bomen of lommerrijke wijnstokken meer zuurstof dan zwak, dun gebladerte. Bovendien produceren grotere bladeren meer zuurstof dan kleinere bladeren.

Top 14 beste kamerplanten die de lucht zuiveren

Dit zijn de top tien kamerplanten voor het verwijderen van formaldehyde, benzeen en koolmonoxide uit de lucht en het toevoegen van zuurstof:

Areca Palm (Chrysalidocarpus lutescens)

In tests uitgevoerd door Dr. Wolverton verwijderde de Areca-palm meer tolueen en xyleen dan elke andere plant.Tolueen is een van de beruchte ‘giftige trio’ (dat ook formaldehyde en dibutylftalaat bevat) waarvan bekend is dat het gevaarlijk is voor de menselijke gezondheid.

 

(bekijk hem hier)

Het wordt meestal aangetroffen in verfverdunners, nagellakremover, lijmen en correctievloeistof. Xyleen wordt gebruikt als oplosmiddel in de druk-, rubber- en leerindustrie.

Deze chemicaliën komen terecht in onze huizen en kantoren en hun lange termijn cumulatieve impact is onbekend.

Zeer effectief bij het verwijderen van gifstoffen uit de binnenlucht, stoot de Areca-palm ook grote hoeveelheden waterdamp uit – een zegen op locaties met droge lucht.

Het is tolerant voor de meeste binnenomgevingen, maar geeft de voorkeur aan een vochtig gebied om beschadiging van de tip te voorkomen. (Als de uiteinden van uw plant bruin worden, betekent dit meestal dat je lucht te droog is.)

Ook wel de ‘vlinderpalm’ genoemd, deze rechtopstaande kamerplant is enigszins vaasvormig met delicate, snelgroeiende bladeren. Het is ook een van de fijnste grote kamerplanten die je in je huis kunt zetten.

Sommige planten kunnen 3 tot 3,5 meter hoog worden. Let bij het selecteren van een Areca-palm op planten met grotere stammen aan de basis van de plant. Planten met potlood dunne stelen hebben de neiging om te kantelen en zijn vrij moeilijk te onderhouden.

Zorg ervoor dat uw plant op een goede, op leembodem gebaseerde potgrond heeft en regelmatig bemest, behalve in de winter.

Bewater genoeg om de wortelkluit vochtig te houden en regelmatig nevel om insecten te ontmoedigen en uw plant er fris uit te laten zien.

Je kunt deze palm hier kopen:

Bamboepalm of Lady Palm (Rhapis excelsa)

Rhapis excelsa(bekijk meer afbeeldingen)

De Rhapis zijn enkele van de makkelijkste palmen om te groeien, maar elke soort heeft zijn eigen specifieke vereisten op het gebied van milieu en cultuur.

De “Lady Palm” is een duurzame palmsoort die zich goed aanpast aan de meeste interieurs, met voorkeur voor semi-zonlicht en een temperatuur van 16-21 C.

Terwijl de plant langzaam groeit, kan hij uiteindelijk meer dan 4 meter hoog worden met brede bosjes die vaak een diameter hebben die even groot is als ze lang zijn.

Over het algemeen is de plant zeer resistent tegen insectenplagen, hoewel spintmijten af ​​en toe een Lady Palm aanvallen. Deze kunnen meestal met zeepwater worden verwijderd als ze snel genoeg worden gevangen.

Andere dingen om naar te kijken zijn onder meer een locatie die te droog is: hierdoor zullen de uiteinden van de bladeren bruin worden en uitdrogen.

Om voor je Lady Palm te zorgen, moet je in het voorjaar en de zomer royaal water geven, waardoor het volume in de winter toeneemt als jouw plant zich in een warme, droge omgeving bevindt.

Voer maandelijks met vloeibare meststof en geniet van het glanzende blad van de plant op sierlijke, gebogen stelen.

Koop hem hier bij bol.com of bij andere webshops zoals je hieronder kan zien:

Bamboepalm (Chamaedorea seifrizii)

De bamboepalm is een andere plant die zeer hoog scoorde in zijn vermogen om formaldehyde uit de lucht te verwijderen.

Chamaedorea seifrizii

(bekijk meer afbeeldingen)

Deze plant verwijderde ook effectief benzeen – een ingrediënt dat wordt gebruikt om kleurstoffen, glijmiddelen, rubbers en detergentia te maken – en trichloorethyleen, een industrieel oplosmiddel.

De kanten, groene fans geboren op clusters van slanke stokken voegen vochtigheid toe aan elke kamer, samen met een tropisch gevoel.

Ook wel de “rietpalm” genoemd, geeft de bamboepalm de voorkeur aan helder indirect licht en een temperatuur van 16-24 C. Een zuidoostelijke raam in een gematigd warme kamer is de perfecte locatie.

Nieuwe planten verliezen wat binnen gebladerte als ze zich aanpassen aan de binnenomgeving, maar dit is normaal. Verwijder dode bladeren, maar knip niet van het uiteinde van nieuwe stelen omdat dit nieuwe groei zal vertragen of elimineren.

In termen van een groeimedium geven bamboepalmen de voorkeur aan een beetje zand toegevoegd aan hun grondmengsel.

Hoewel deze plant graag gelijkmatig vochtig blijft, houdt hij er niet van om te water te worden of in stilstaand water te zitten.

Geef royaal water in de lente en de zomer wanneer de plant actief groeit en giet restwater uit de opvangbak. In de winter is water net voldoende om de kluit vochtig te houden.

Binnenhandpalmen kunnen spint aantrekken, die kan worden bestreden door te sproeien met een zeepoplossing.

De palm van bamboe (of ladyfinger) is een uitstekende kamerplant en helpt bij het creëren van schone binnenlucht en verse zuurstof. De stammen zijn rietachtig en misschien wel het meest opvallende kenmerk is het gebladerte dat lijkt op de vingers van een hand.

Deze langzaam groeiende plant kan tot 3 meter lang worden.Bekijk hem hier bij één van de onderstaande webshops:

Rubberplant (Ficus robusta)

Rubberboom

(bekijk meer varianten)

Rubberplanten geven de voorkeur aan half-zonlicht tot halfschaduw, maar ze tolereren weinig licht, waardoor ze extreem gemakkelijk te plaatsen zijn. Vermijd direct zonlicht, vooral in de zomer.

In droge, centraal verwarmde kamers let je op schaalinsecten, spintmijten en trips. Groeien tot een hoogte van acht voet met een spreiding van maximaal vijf meter, rubberplanten moet mogelijk ook worden ondersteund door een spel.

Draag handschoenen bij het snoeien, omdat het melkachtige sap de huid kan irriteren.

Tijdens de zomermaanden, voer regelmatig met verdunde vloeibare meststof. Water grondig van midden van de zomer tot de herfst, waardoor de grond uitdroogt voordat het weer water geeft.

In de winter lichtjes vochtig houden. Deze plant verdraagt ​​geen over bewatering.

Er zijn heel veel varianten te koop, als deze op bovenstaande afbeelding.

De rubberplant is vooral effectief bij het verwijderen van formaldehyde uit de binnenlucht.

Een favoriet sinds het Victoriaanse tijdperk, de plant groeit erg goed van binnen en tolereert temperaturen zo laag als 5 C voor korte periodes. Het ideale temperatuurbereik is 16-27 C.

Bekijk de Ficus robusta hieronder:

Dracaena “Janet Craig” (Dracaena deremensis)

Beoordeeld als een van de beste planten voor het verwijderen van trichloorethyleen uit de lucht, is de Dracaena ook een van de gemakkelijkste kamerplanten om te groeien.

De volwassen plant bereikt 3 meter in hoogte met een spreiding van 90 cm en kan tientallen jaren leven als hij goed wordt onderhouden.

Dracaena deremensis(bekijk meer varianten)

Deze planten doen het het beste bij indirect zonlicht vanuit het oosten / westen of halfschaduw. Ze kunnen zich aanpassen aan lagere lichtniveaus als het watergeven wordt verminderd.

Houd de grond gelijkmatig vochtig en laat de plant nooit drassig worden. Vermijd op dezelfde manier de kluit volledig uit te drogen. Water minder vaak in de wintermaanden.

Mist vaak met warm water en verwijder eventuele dode bladeren. (Bladtips zullen bruin worden als de plant onder water staat, maar deze bruining kan worden bijgesneden.)

Vermijd, indien mogelijk, gefluorideerd water, omdat deze planten gevoelig kunnen zijn voor fluoride.

In het voorjaar en de zomer elke twee weken met vloeibare meststof voeden. Afzien van bemesting tijdens de winter. Verpot om de twee jaar een commerciële potgrond.

Het ideale temperatuurbereik van de plant is 16-24 C. De plant kan overleven bij lagere temperaturen (zo laag als 10 C), maar de bladeren kunnen lijden en geel worden.

Ze zijn ook vatbaar voor mijten, schilferende insecten en wolluis, meer nog als de lucht te droog is.

Houd de luchtvochtigheid boven de 40% en verwijder insecten als ze verschijnen met een beetje zeepwater.

Er zijn veel verschillende varianten te koop, maar deze Janet Craig is mijn favoriet:

Philodendron (Philodendron sp.)

Philodendrons zijn er in veel verschillende soorten.

Hoog op de tests van Dr. Wolverton staan ​​de Red Emerald (Philodendron erubescens), de Lacy Tree (Philodendron selloum), de Heart-Leaf (Philodendron oxycardium) en het Elephant Ear (Philodendron domesticum of tuxla).

Philodendron: gemakkelijk zonder licht(bekijk meer varianten)

Ze zijn allemaal gemakkelijk te kweken en te gedijen met weinig aandacht, waardoor ze jarenlang ontgiftend zijn voor je huis of kantoor.

In het algemeen geven philodendrons de voorkeur aan licht van middelmatige intensiteit maar tolereren ze minder licht. De Heart-Leaf philodendron is waarschijnlijk zo populair vanwege de neiging om overal binnenshuis te groeien.

Deze variëteit klimt ook en kan een hoogte van 1 meter 80 bereiken. Om het een meer bossig uiterlijk te geven, knip je enkele groeitips regelmatig. Directe zon zal de bladeren van de meeste philodendrons verbranden en de groei van planten belemmeren.

Een ding om in gedachten te houden bij het kweken van philodendrons binnenshuis is dat ze regelmatig moeten worden beneveld en de bladeren vrij van stof moeten blijven.

De bodem moet gelijkmatig vochtig zijn, maar mag tussen het drenken drogen. Planten hebben in de wintermaanden minder water nodig. Voer philodendrons elke twee weken met vloeibare meststof tijdens hun actieve groeiseizoen.

Grote planten hebben een krachtige meststof nodig. Het ideale temperatuurbereik voor philodendrons is 16-21 C. Deze planten zijn minder tolerant ten opzichte van extreme temperaturen.

Als je schone lucht aan je huis wilt toevoegen, overweeg dan een philodendron met een hartvormig blad toe te voegen aan jouw interieur.

Deze plantenvariëteit heeft groenblijvende stelen die gemakkelijk te kweken en te onderhouden zijn en wordt aanbevolen als een van de beste kamerplanten voor het verbeteren van de luchtkwaliteit binnenshuis door Clean Air Gardening.

Op volwassen planten kunnen de donkergroene bladeren tot 30cm lang worden.

Je kunt ze hier in verschillende soorten en maten kopen en hieronder staan er ook al een aantal vermeldt:

Dwarf Dadelpalm (Phoenix roebelenii)

Scoren erg hoog vanwege zijn vermogen om chemische stoffen in de lucht te verwijderen, de dwerg dadelpalm is vooral effectief in het verwijderen van de lucht van xyleen, een gemeenschappelijk oplosmiddel ingrediënt.

Phoenix roebelenii

(hier te koop bij fleur.nl)

De installatie is zeer geschikt voor gecontroleerde temperatuuromgevingen in kantoren en woningen en zal tientallen jaren overleven als deze optimaal is gesitueerd.

Plaats in half zonlicht zonder tocht met temperaturen tussen 16-24 C. Zorg voor voldoende ruimte, omdat deze plant, hoewel langzaam groeiend, een hoogte van 2,5 tot 3 meter kan bereiken.

Maar een waarschuwing: de dwerg dadelpalm mag niet in de buurt van kinderspeelruimtes worden geplaatst, omdat er bij de basis van de bladsteel scherpe, naaldachtige stekels staan ​​opgesteld.

Deze kunnen gemakkelijk de huid binnendringen en zelfs beschermende kleding.

Om voor je dwergpalm te zorgen, moet je de wortelkluit gelijkmatig vochtig houden, zodat de plant alleen in de winter tussen de gietbeurten uitdroogt.

Mist vaak en voer wekelijks (behalve in de winter, wanneer een tweewekelijkse voeding optimaal is) voor het beste resultaat.

Bekijk de Dwarf Dadelpan bij de onderstaande webshops:

Ficus Alii (Ficus macleilandii “Alii”)

De Ficus Alii is effectief in het verwijderen van chemische dampen uit de lucht en groeit gemakkelijk binnenshuis, en weerstaat de meeste insecten.

Ficus Alii

(bekijk meer afbeeldingen)

Het geeft de voorkeur aan een vochtige omgeving en vol of half zonlicht, hoewel het minder licht kan verdragen. Het ideale temperatuurbereik ligt tussen 16-24 C.

De Ficus Aliii mag niet in de buurt van verwarmings- of airconditioningopeningen worden geplaatst of in de buurt van tocht, omdat dit bladverlies kan veroorzaken.

De bodem moet vochtig gehouden worden, maar mag uitdrogen tussen het besproeien. Als de bladeren van uw plant geel worden, kan dit duiden op te veel water.

Tijdens het actieve groeiseizoen van de plant (lente tot de herfst), maandelijks bemesten met verdunde vloeibare meststof (op een zonnige locatie) of tweemaandelijks (bij weinig licht).

Zorg ervoor dat je meststof geen boor bevat, aangezien de plant gevoelig is voor dat element. Houd er ook rekening mee dat de Ficus alii giftig is en uit de buurt van huisdieren en jonge kinderen moet worden gehouden.

In zijn tropische habitat zal Ficus alii uitgroeien tot een grote groenblijvende boom. Wanneer het binnen wordt gekweekt als een potplant, zal de Ficus alii ongeveer 3 meter hoog worden. Bekijk hem hier bij bol.com of bij een van de andere onderstaande webshops:

Boston Fern (Nephrolepis exaltata “Bostoniensis”)

In de studies uitgevoerd door Dr. Wolverton, de Boston varen gerangschikt de hoogste van alle planten getest in zijn vermogen om formaldehyde uit de lucht te verwijderen.

Krulvaren-of-boston-fern-Nephrolepis-kopen(bekijk meer varianten)

Omdat formaldehyde overal voorkomt, van plastic vuilniszakken tot papieren handdoeken, gezichtstissues, vloerbedekkingen en kleefstoffen – en gasfornuizen en tabaksrook die ook deze chemische stof afgeven – is de Boston-fern een slimme toevoeging aan elk huishouden of kantoor.

De Boston-varen groeit tot vier voet in hoogte met een uitgespreide tot 1,5 meter. Het heeft gevederde varens, die het best worden weergegeven als een hangende plant of in een pot geplaatst op een voetstuk.

Het geeft de voorkeur aan een koele omgeving, helder maar indirect zonlicht en regelmatige aandacht.

Houd de grond nauwelijks vochtig en besproei regelmatig met warm water of de bladeren van de plant worden bruin.

Deze plant is gevoelig voor spintmijten en witte vlieg, die kan worden gecontroleerd met behulp van een zeepsop.

Bladluizen kunnen ook varens uit Boston aanvallen als ze in de buurt zijn. Inspecteer nieuwe planten op insecten voordat je ze mee naar huis brengt.

Wanneer de plant nieuw blad produceert, voer dan wekelijks met verdunde vloeibare meststof. Tijdens de winter, voer spaarzaam. Laat de kluit van een Boston-varen nooit uitdrogen.

Een voedingsrijke potgrond zal de behoeften van de plant ondersteunen en ervoor zorgen dat je niet dagelijks water hoeft te drinken.

Bostonvarens hebben de neiging enigszins ingegoten te zijn, dus verplaats ze alleen naar een grotere container wanneer wortels door de drainagegaten beginnen te gluren of als er water direct door de pot loopt.

Verpotten kan het beste gebeuren in het voorjaar, wanneer de plant weer actief groeit. Het ideale temperatuurbereik voor een Boston-varen is 18-24 C en daalt ’s nachts naar 10-18 C.

Er zijn best veel varianten verkrijgbaar van de Nephrolepis. Bekijk ze hier of bij de onderstaande webshops:

Peace Lily (Spathiphyllum “Mauna Loa”)

Uitstekend geschikt voor het verwijderen van alcoholen, aceton, trichloorethyleen, benzeen en formaldehyde, heeft de Peace Lily ook een hoge transpiratiegraad om zowel binnenlucht te zuiveren als te bevochtigen.

Peace Lily (Spathiphyllum Mauna Loa)(bekijk meer varianten)

De geribbelde, glanzende groene bladeren groeien op stijve stengels die de karakteristieke witte ‘bloem’ produceren, waardoor het een van de weinige tropische planten is die binnenshuis bloeit.

Deze winterharde plant verdraagt ​​ook verwaarlozing. De ideale situatie omvat indirect zonlicht en een hoge luchtvochtigheid, maar het zal in half zonlicht of halfschaduw groeien wanneer het buiten tocht wordt geplaatst.

Voor het beste resultaat moet de Peace Lily grondig worden bewaterd en mag men vervolgens tussen de gietbeurten matig drogen.

De bladeren moeten vaak worden verneveld met warm water en af ​​en toe worden gewassen om aanvallen door ongedierte zoals schaalinsecten en spintmijten te voorkomen.

Giftig voor mensen en huisdieren, bevatten de bladeren van de plant calciumoxalaat en moeten ze uit de buurt van kinderen worden gehouden.

De compacte plant groeit tot een hoogte van drie voet met een spreiding van 60cm, waarbij de voorkeur wordt gegeven aan temperaturen tussen 16-24 C gedurende de dag, met iets koelere temperaturen ’s nachts.

De vrede lelie is een andere aanbevolen plant voor het ruimen van binnenlucht.

Met lang, ovaal gebladerte is er voldoende bladoppervlak om zuurstof terug in de lucht te brengen. De vrede lelie is gemakkelijk te verzorgen en bloeit in prachtige witte bloemen.

Deze lepelplant kun je hier kopen:

Goudpalm

De Goudpalm staat op nummer één als het om luchtzuiverende kamerplanten gaat. Deze donkergroene plant met smalle bladeren verwijdert schadelijke stoffen als xyleen, tolueen en formaldehyde af. Deze palm kun je als kleine of grote plant aanschaffen en vormt een geweldige blikvanger in je kamer. In het hart van de plant worden steeds nieuwe stengels gevormd van waaruit nieuwe bladeren ontstaan. Zo groeit de palm gestaag en kan deze zijn luchtzuiverende werk optimaal uitvoeren. Zorg bij de Goudpalm voor vochtige grond, een standplaats uit de zon en zet de palm in een pot van het juiste formaat. De palm kan dan jaren mee gaan.

Venushaar

Venushaar is een zeer delicate varen die, in tegenstelling tot de Goudpalm, wat meer aandacht nodig heeft. De tere blaadjes kunnen niet goed tegen zon en warmte, dus Venushaar zet je het liefst neer op een lichte plek waar geen direct zonlicht komt. Als de blaadjes van deze plant verschrompelen en bruin worden weet je direct dat de plant te droog is. Geef dan wat extra water met behulp van je plantenspuit. Wat betreft verzorging biedt Venushaar een leuke uitdaging aan de echte plantenliefhebber. Is je plant eenmaal tevreden? Dan kan één Venushaar tot wel 23 vierkante meter lucht zuiveren. Venushaar doet het ook goed in een lichte badkamer, waar de plant altijd voldoende vocht tot zijn beschikking heeft.

Monstera Deliciosa

Ook wel de Gatenplant genoemd: Monstera Deliciosa. Deze plant heeft zich de laatste jaren ontpopt tot zeer populaire plant vanwege de mooi gevormde bladeren en mooie groeiwijze. Een goed onderhouden plant zorgt voor optimale luchtvochtigheid en een goed zuurstofgehalte in huis. Daarvoor zet je je Monstera Deliciosa niet in de zon, maar zorg je wel voor voldoende licht. De plant maakt dan regelmatig nieuwe uitlopers waarvan de bladeren zich op prachtige wijze uitvouwen. Monstera Deliciosa is een tropische plant die oorspronkelijk uit Zuid-Amerika komt. Door de plant onder een (lauwe) douche te zetten imiteer je een een regenbui waar de plant erg van houdt. Je kunt van deze luchtzuiverende kamerplanten ook relatief eenvoudig stekken nemen en deze zelf opkweken.

Klimop

Klimop, of Hedera, kun je eigenlijk overal in huis wel kwijt. Je kunt dankbaar gebruik maken van zijn klimmend vermogen, bijvoorbeeld door de klimop te leiden over dakspanten of een kast. Zo creëer je een prachtige groene omlijsting in je interieur. De plant filtert formaldehyde, benzeen en trichloorethyleen uit de lucht en zorgt zo voor een schoon en gezond binnenklimaat. Voor een extra decoratief effect mix je meerdere soorten klimop door elkaar. Er is klimop in allerlei kleurstellingen te koop die prima met elkaar in één pot kunnen. Regelmatig water geven zorgt voor een sterke plant met uitlopers die steeds nieuwe blaadjes maken. Klimop houdt er ook van als je af en toe water geeft met de plantenspuit.

Sansevieria

Met een Sansevieria profiteer je van luchtzuiverende kwaliteiten van je kamerplant zonder er te veel moeite voor te doen. Waar Venushaar wat meer verzorging nodig heeft, heb je aan de Sansevieria weinig werk. De plant, ook wel Vrouwentong genoemd, geef je eens in de twee weken water en in de winter zelfs nog minder. Als je water geven een keer vergeet, is dat dus geen ramp. Met zijn grillige vormen staat de plant bovendien prachtig in een modern interieur. Sansevieria staat het liefst op een warme, zonnige plek en zorgt daar voor zuurstofrijke lucht in je woning. Deze plant verbetert daarnaast ook nog eens de luchtvochtigheid in huis. Een echte topper onder de luchtzuiverende planten.