Ondersteboven tuinieren – voor als je weinig ruimte op de grond hebt

by Joost | Geupdate op:  april 26, 2020

Voor een unieke, onderhoudsarme aanpak van tuinieren , en vooral voor diegenen die weinig ruimte op de grond hebben, probeer dan op zijn kop te tuinieren.

Hoewel het misschien niets nieuws is, heeft deze ongebruikelijke manier van tuinieren zeker meer ups dan downs

.

Blijf lezen voor informatie over hoe je ondersteboven kunt tuinieren.

Ondersteboven tuinieren tips

Voordelen van het ondersteboven kweken van planten

Het kweken van planten die ondersteboven hangen heeft tal van voordelen voor zowel de tuinman als de planten, waaronder het elimineren van slopende tuinwerkzaamheden zoals het tillen, wieden of uitzetten van planten.

Het kan ook een mooie aanvulling zijn op een groene wand als we hier hebben besproken

Water geven is veel gemakkelijker en de planten zijn krachtiger.

Omdat planten boven de grond hangen, hoef je je geen zorgen te maken dat hun fruit de grond raakt, waardoor de kans op rottigheid of aanvallen door ongedierte aanzienlijk wordt verkleind.

Hoewel traditioneel tomaat en komkommerplanten het meest ondersteboven gekweekt worden, kan een breed assortiment van planten profiteren van omgekeerd tuinieren, van groenten tot kruiden en een verscheidenheid aan bloemen.

Ondersteboven tuinieren Ondersteboven tuinieren is eenvoudig. Alles wat je nodig hebt om aan de slag te gaan met ondersteboven tuinieren, zijn:

  1. enkele grote hangende containers (potten)
  2. potgrond (aangevuld met compost)
  3. en planten

Natuurlijk is het bij elke vorm van tuinieren niet erg om van te voren een ​​plan te hebben. Weet bijvoorbeeld wat je wilt planten, hoeveel je wilt planten en waar je het wilt ophangen.

Voor grotere planten en gewassen, zoals je tomaten en komkommers, bijvoorbeeld, geven de meeste mensen de voorkeur aan het gebruik van een gewone emmer van 18 liter.

Emmers zijn niet alleen gemakkelijk te vinden, omdat de meesten van ons meer dan waarschijnlijk een of twee al bij de hand hebben, maar ze zijn ook stevig en geweldig om op te hangen.

Als alternatief kun je grote, kunststof hangende potten gebruiken, evenals kleinere versies voor kleinere planten. Zodra je geschikte containers hebt gekozen, moet je een gat in de bodem boren.

Meestal moet het gat ongeveer 5 cm zijn voor grote containers en emmers en iets kleiner voor anderen, afhankelijk van hun grootte.

Het helpt vaak om een ​​plaats te hebben om deze containers op te hangen tijdens het voorbereiden van je omgekeerde tuin, omdat je de container terug moet kantelen (met de goede kant naar boven) voor plaatsing van de plant.

Voordat je jouw plant in de container plaatst, moet je iets vinden dat op de bodem kan worden geplaatst, zoals een klein stuk krantenpapier, touwweefsel of een koffiefilter.

Dit wordt gebruikt om de plant op zijn plaats te verankeren totdat deze sterk genoeg is om zelf zijn plaats te behouden.

Het zal ook voorkomen dat de grond tijdens het besproeien door het gat spoelt.

Plaats een spleet in het materiaal voor de zaailing (of kleine plant) om doorheen te manoeuvreren en leid de plant voorzichtig in en door het gat, ondersteboven.

Terwijl je de kluit van de plant op zijn plaats houdt, begin je hem te vullen met de grond / compost-mix, en zorg je ervoor dat je de grond ondersteboven opbouwt.

Ga door met het vullen van de container met aarde tot je ongeveer een centimeter of zo van de rand ervan bent.

Voeg voor een extra interessante look en de extra ruimte een aantal laagblijvende planten toe aan het bovenste gedeelte van de container.

Dit kan variëren van kleine gewassen, zoals sla, tot een handvol kruiden, zoals basilicum en peterselie (lees hier mijn post over het kweken van peterselie in potten).

Je kunt er ook voor kiezen om een ​​aantrekkelijke bloeiende plant, zoals petunia, ook in de top te plaatsen.

Mijn favoriete merk voor ondersteboven potten is Bosske. Ze hebben niet alleen leuke design potten als deze:

(bekijk meer uitvoeringen)

Ze hebben ook een heel ophangsysteem om al je potten gemakkelijk aan het plafond te kunnen hangen:

Ondersteboven tuinieren met hangende potten

(bekijk meer afbeeldingen)

Hier laat Birando zien hoe je de Sky planter van Bosske gebruikt: