Ondersteboven tuinieren – voor als je weinig ruimte op de grond hebt

by Joost | Geupdate op:  april 26, 2020

De beste tuiniertips in je mailbox

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van urban garden en binnen tuinieren tot weelderige tuin

We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy

Voor een unieke, onderhoudsarme aanpak van tuinieren , en vooral voor diegenen die weinig ruimte op de grond hebben, probeer dan op zijn kop te tuinieren.

Hoewel het misschien niets nieuws is, heeft deze ongebruikelijke manier van tuinieren zeker meer ups dan downs.

Blijf lezen voor informatie over hoe je ondersteboven kunt tuinieren.

Ondersteboven tuinieren tips

Wat bespreken we in deze uitgebreide post:

Voordelen van het ondersteboven kweken van planten

Het kweken van planten die ondersteboven hangen heeft tal van voordelen voor zowel de tuinman als de planten, waaronder het elimineren van slopende tuinwerkzaamheden zoals het tillen, wieden of uitzetten van planten.

Het kan ook een mooie aanvulling zijn op een groene wand als we hier hebben besproken

Water geven is veel gemakkelijker en de planten zijn krachtiger.

Omdat planten boven de grond hangen, hoef je je geen zorgen te maken dat hun fruit de grond raakt, waardoor de kans op rottigheid of aanvallen door ongedierte aanzienlijk wordt verkleind.

Hoewel traditioneel tomaat en komkommerplanten het meest ondersteboven gekweekt worden, kan een breed assortiment van planten profiteren van omgekeerd tuinieren, van groenten tot kruiden en een verscheidenheid aan bloemen.

Ondersteboven tuinieren Ondersteboven tuinieren is eenvoudig. Alles wat je nodig hebt om aan de slag te gaan met ondersteboven tuinieren, zijn:

  1. enkele grote hangende containers (potten)
  2. potgrond (aangevuld met compost)
  3. en planten

Natuurlijk is het bij elke vorm van tuinieren niet erg om van te voren een ​​plan te hebben. Weet bijvoorbeeld wat je wilt planten, hoeveel je wilt planten en waar je het wilt ophangen.

Voor grotere planten en gewassen, zoals je tomaten en komkommers, bijvoorbeeld, geven de meeste mensen de voorkeur aan het gebruik van een gewone emmer van 18 liter.

Emmers zijn niet alleen gemakkelijk te vinden, omdat de meesten van ons meer dan waarschijnlijk een of twee al bij de hand hebben, maar ze zijn ook stevig en geweldig om op te hangen.

Als alternatief kun je grote, kunststof hangende potten gebruiken, evenals kleinere versies voor kleinere planten. Zodra je geschikte containers hebt gekozen, moet je een gat in de bodem boren.

Meestal moet het gat ongeveer 5 cm zijn voor grote containers en emmers en iets kleiner voor anderen, afhankelijk van hun grootte.

Het helpt vaak om een ​​plaats te hebben om deze containers op te hangen tijdens het voorbereiden van je omgekeerde tuin, omdat je de container terug moet kantelen (met de goede kant naar boven) voor plaatsing van de plant.

Voordat je jouw plant in de container plaatst, moet je iets vinden dat op de bodem kan worden geplaatst, zoals een klein stuk krantenpapier, touwweefsel of een koffiefilter.

Dit wordt gebruikt om de plant op zijn plaats te verankeren totdat deze sterk genoeg is om zelf zijn plaats te behouden.

Het zal ook voorkomen dat de grond tijdens het besproeien door het gat spoelt.

Plaats een spleet in het materiaal voor de zaailing (of kleine plant) om doorheen te manoeuvreren en leid de plant voorzichtig in en door het gat, ondersteboven.

Terwijl je de kluit van de plant op zijn plaats houdt, begin je hem te vullen met de grond / compost-mix, en zorg je ervoor dat je de grond ondersteboven opbouwt.

Ga door met het vullen van de container met aarde tot je ongeveer een centimeter of zo van de rand ervan bent.

Voeg voor een extra interessante look en de extra ruimte een aantal laagblijvende planten toe aan het bovenste gedeelte van de container.

Dit kan variëren van kleine gewassen, zoals sla, tot een handvol kruiden, zoals basilicum en peterselie (lees hier mijn post over het kweken van peterselie in potten).

Je kunt er ook voor kiezen om een ​​aantrekkelijke bloeiende plant, zoals petunia, ook in de top te plaatsen.

Mijn favoriete merk voor ondersteboven potten is Bosske. Ze hebben niet alleen leuke design potten als deze:

Bosske onderstboven pot

(bekijk meer uitvoeringen)

Ze hebben ook een heel ophangsysteem om al je potten gemakkelijk aan het plafond te kunnen hangen:

Ondersteboven tuinieren met hangende potten

(bekijk meer afbeeldingen)

Hier laat Birando zien hoe je de Sky planter van Bosske gebruikt:

Zorg voor je omgekeerde tuin

Hang je omgekeerde tuin op een zonnige locatie en geef grondig water, zorg ervoor dat het de bodem bereikt. In feite moet het water uit het onderste gat lopen.

Waterbehoefte voor je omgekeerde tuin zal meestal variëren afhankelijk van het soort planten dat wordt gebruikt en je specifieke klimaat.

Op de meeste plaatsen, vooral tijdens perioden met heet en droog weer, moet je normaal gesproken dagelijks water geven, zo niet om de dag.

Zorg er ook voor dat alles wat je in de bodem van jouw container laat groeien, dezelfde (of vergelijkbare) groeiende vereisten heeft als die aan de bovenkant.

Met andere woorden, plaats niet iets dat veel water nodig heeft bij iets dat weinig nodig heeft. Plaats ook niet iets dat van de zon geniet met iets dat schaduw nodig heeft.

Naarmate de planten groeien, merk je misschien dat ze omhoog reiken naar het zonlicht.

Dit is volkomen normaal en zal op den duur verdwijnen als de planten groter worden of beginnen vruchten af ​​te werpen.

Hoewel het een beetje buiten de norm lijkt, is tuinieren op zijn kop een geweldige manier om tegelijkertijd van prachtige bloemen en smakelijke groenten te genieten.

Bovendien neemt het niet veel ruimte in beslag, waardoor dit het perfecte alternatief is voor urban gardens en anderen met weinig plek op de grond.

Omgekeerd tuinieren biedt ook het bijkomende voordeel dat de planten op ooghoogte staan, waardoor je niet hoeft te bukken, of je nu water geeft of oogst.

Ondersteboven tuinieren, het concept is niets nieuws, maar het kan voor sommigen nieuw zijn en precies wat je ruimte in een geweldige hangende tuin kan veranderen.

Kun je aardappels ondersteboven kweken?

Als algemene regel geldt dat als een plant in een container kan groeien, deze ook in een omgekeerde container kan groeien.

Je kunt zelfs een kiemende zoete aardappel (Ipomoea batatas) ondersteboven in een pot planten, waardoor de twijgen van de wijnstokken door het gat kunnen stromen.

Wat zijn de beste planten om ondersteboven te kweken?

Als een plant in een bak kan groeien, dan kun je hem over het algemeen ook ondersteboven laten groeien.

De beste groenten om zelf ondersteboven te kweken zijn:

  1. Tomaten
  2. Komkommers
  3. Aubergines
  4. Bonen
  5. Paprika’s

Zelf gekweekte groenten zijn een prachtige aanvulling op elke tafel, maar het kan moeilijk zijn om ze toe te voegen aan je dieet wanneer je op een plaats met beperkte ruimte woont.

Geen zorgen, het kan worden gedaan. Een optie is om een ​​hangende moestuin toe te voegen waar groenten op hun kop worden gekweekt. Laten we eens kijken welke groenten we moeten gebruiken.

Tomaten

Tomaten zijn een van de bekendste omgekeerde groenten. Er zijn honderden tutorials online over hoe deze planten ondersteboven kunnen groeien en je kunt zelfs kits kopen om je hiermee te helpen.

Tomaten van elke grootte kunnen ondersteboven worden gekweekt, maar kerstomaten zijn meestal gemakkelijker te beheren wanneer groenten op hun kop worden gekweekt.

Komkommers

Elke groente kan worden gekweekt in een hangende moestuin en komkommers zijn vaak een populaire keuze.

Je kunt komkommers in plakjes snijden of inmaken als zure groenten, maar vermijd het gebruik van struikkomkommers, omdat ze moeilijk zijn om met deze methode te kweken.

Aubergines

In je omgekeerde hangende moestuin moet je overwegen om aubergines te kweken.

Kies voor kleinere fruitsoorten zoals die van de eivormige varianten, miniatuurvarianten en zelfs enkele van de slanke Aziatische varianten.

Bonen

Bonen doen het goed in een hangende moestuin ondersteboven. Zowel stok- en struikbonen kunnen ondersteboven worden gekweekt.

Paprika’s en pepers

Paprika’s en tomaten zijn nauw verwant, dus het is geen verrassing dat paprika’s, net als tomaten, uitstekende groenten op hun kop zijn.

Elke variëteit aan paprika’s en hete pepers kan omgekeerd worden gekweekt.

Veelgestelde vragen over ondersteboven tuinieren

Hier zijn enkele van de meest gestelde vragen over ondersteboven tuineren:

Hoe plant je een omgekeerde pot?

Duw de kluit van de plant door het gat in de bodem van de omgekeerde pot.

Nadat de kluit er doorheen is, wikkel de steel in een doek, krant, scherm of geotextiel om de plant op zijn plaats te houden. Vul de omgekeerde pot daarna met vochtige potgrond.

Kunnen bloemen ondersteboven groeien?

Hoewel traditioneel tomaat en komkommerplanten het meest ondersteboven gekweekt worden, kan een breed assortiment planten profiteren van omgekeerd tuinieren, van groenten tot kruiden en een verscheidenheid aan bloemen.