Plantkeuze, Urban Garden

De 17 beste kamerplanten die groeien zonder zonlicht

Joost

Urban gardener

Er zijn planten die groeien zonder zonlicht, ze hebben indirecte blootstelling nodig, sommige gedijen zelfs in fluorescerend licht en hier in dit artikel hebben we 17 beste planten voor binnen opgesteld.

Het voor de hand liggende ding dat iedereen weet is het feit dat planten zonlicht nodig hebben om te groeien. Ze kunnen niet groeien of zich niet goed ontwikkelen zonder de juiste hoeveelheid zonlicht.

Wat zou je doen als je ramen in jouw huis of kantoor hebt die klein zijn of naar het noorden gericht of als je planten in je woonkamer, eetkamer of badkamer wilt laten groeien?

Gelukkig zijn er planten die groeien zonder zonlicht (vereisen helder indirect licht) en je kunt ze binnenshuis laten groeien.

Wanneer je op zoek bent naar dergelijke planten, kies je degenen die bekend staan ​​om hun vermogen om te groeien in indirect zonlicht. Het zijn ideale schaduwminnende planten, die van nature in de indirecte zon groeien.

Deze planten passen zich goed aan de kleinere hoeveelheid licht aan en gedijen normaal. Om je zoektocht gemakkelijker te maken, hebben we 17 van de beste planten voor indirect zonlicht opgesteld.

Lees ook: de beste grote kamerplanten

1) Dracaena

Dracaena is een mooie kamerplant die je thuis kunt laten groeien. Er zijn ongeveer 50 soorten. Het is heel eenvoudig om een ​​plant te kweken.

Dracaena binnen zonder direct zonlicht
Foto van crocus.co.uk

Incidenteel snoeien en regelmatig water geven zijn belangrijk voor dracaena. Houd de plant uit de buurt van directe zon en vermijd te veel water.

Deze Dracaena ofwel Janet Craig kamerplant kun je hier in verschillende uitvoeringen krijgen:

2) Bromeliades

Bromelia is een perfecte plant om binnenshuis te kweken, de meeste variëteiten van deze plant gedijen gemakkelijk in een bak in de schaduw.

Inderdaad, het is een tropische plant, maar je kunt hem overal, binnenshuis, laten groeien. Het kan zelfs in het luminescentielicht groeien.

Ook deze is in veel verschillende varianten te verkrijgen:

Er zijn varianten met een enkele grote bloem in het midden, of zoals deze hierboven met meerdere bloemen. Ook deze plant moet je uit de zon zetten en 1x in de week water geven. Je geeft hem in de zomer wat vaker water als je doet in de winter en bewater altijd altijd vanuit het midden van de plant.

Er zijn meestal plantjes te verkrijgen vanaf 12,95 tot aan 17,50 in wel tien verschillende uitvoeringen met elk hun eigen kenmerken.

Bekijk de beschikbaarheid en prijzen hier

3) Haarmos varen (Adiantum raddianum) of Venushaar

Als het gaat om varens die populair zijn, is haarmosvaren een waar je rekening mee moet houden. De donkere en glanzende bladsteel lijkt op mensenhaar en ziet er geweldig uit.

Zorg ervoor dat je regelmatig water geeft (vermijd te veel water) en houd deze kamerplant in indirecte zon vanwege de kans op bladverbranding.

Hij houdt wel van een hoge luchtvochtigheid. Een plek middenin de woonkamer of in de badkamer is dus beter dan bij een verwarming. Ook kun je om de vochtigheid op peil te houden af en toe een plantenspuit gebruiken om hem te benevelen.

Verder moet je erop letten dat de aarde telkens vochtig blijft zodat de bladeren niet uitdrogen en verschrompelen.

Je kunt hem hier online bestellen:

4) Parlor Palm (Chamaedorea)

Populairste indoor palm variëteit, het is een uitstekende kamerplant voor bijna elke situatie, het groeit zelfs in die donkere hoeken waar niets anders zal groeien.

Parlor Palm heeft geen zonlicht nodig
Foto van mancusos.com

Het vereist slechts minimale zorg en matig licht. Het produceert in het voorjaar clusters van kleine gele bloemen, maar ze verschijnen niet bij weinig licht.

Geef alleen water als de grond droog is, anders dood je je plant.

Ik zag hem laatst voor nog geen 10 euro online:

Hij is er niet altijd, maar check de laatste prijzen en beschikbaarheid hier

5) Paraplu papyrus (Palm) (cyperus-alternifolius)

Paraplupalm is een groenblijvende sierplant, het best gekweekt binnenshuis of in de schaduw en een drassig plekje in de tuin. Veel liefhebbers van kamerplanten vinden deze plant gemakkelijk genoeg om te groeien en te onderhouden.

cyperus-alternifolius
Foto van 3dexport.com

Het vereist constant vochtig substraat. Je kunt de paraplupalmpot over een met water gevulde bak plaatsen.

Het ziet er hartstikke leuk uit wanneer je hem goed onderhoudt en bijknipt. Ik heb hier een goedkope gezien die je zo kunt laten bezorgen.

6) Vrouwentong of Snake Plant (Sansevieria Laurentii)

Snake Plant in donkere huiskamer
Foto van bhg.com

De vrouwentong of Snake Plant is een onderhoudsarme plant, ook wel slangenplant genoemd. Het is een zeer duurzame en populaire kamerplant. Het vermogen om duisternis te verdragen is verbluffend. We houden ervan!

Er zijn een paar verschillende varianten van deze Sansevieria Laurentii en je ziet ze ook wel veel op kantoor vanwege het gemakkelijke onderhoud hun luchtzuiverende eigenschappen.

Bekijk verschillende varianten hier bij plantje.nl

7) Kruipende vijg of creeping fig (Ficus pumila)

Het is een langzaam groeiende klimplant met klein, leerachtig donkergroen blad. Krachtig groeiende, vastklampende, dichte takken hechten zich aan elk oppervlak en zien er betoverend uit.

Pas op dat je je kruipende vijg niet teveel water geeft. Laat de grond uitdrogen voordat het water geeft.

Check prijzen en beschikbaarheid hier bij bol.com:

8) Philodendron

Philodendron past zich gemakkelijk aan omstandigheden met weinig licht aan. Ze komen voor in zowel wijnstok- als struiksoorten.

De bodem moet constant vochtig maar niet nat zijn. Het is het beste als de grond tussen de gietbeurten enigszins uitdroogt.

Ook hier heb je weer heel veel verschillende varianten zoals de Silver Sword, Minima, Monstera en Xanadu. Bekijk alle varianten hier.

9) Calathea Triostar (Peacock Plant)

Een van de mooiste bladplanten die je bij je thuis moet kweken. Het groeit goed in lichte schaduw maar de plant is veeleisend, het heeft een specifieke minimumtemperatuur van 13 C die moet worden gehandhaafd.

Het geeft de voorkeur aan frequent water geven (water moet worden gedaan volgens de lichtomstandigheden en temperatuur) en een beetje vochtige grond.

Ik heb hem hier online gezien en niet al te duur:

10) Maranta Leuconeura (gebedsplant)

Calathea’s zijn tropische planten en een beetje te groeien in koelere klimaten en dus is de gebedsplant maar het is een alternatief waar je voor kunt gaan, het is relatief eenvoudig om een ​​plant te laten groeien dan Calathea.

Het groeit goed bij matig licht zonder directe toegang tot de zon. Als de plant in te veel licht wordt gehouden, beginnen de bladeren te krullen en te verdorren.

Pas op voor plaagdieren, met name spintmijten.

Ze bestaan in lichtgroen en donkergroen. Ik vind zelf deze donkergroene het mooiste vanwege zijn drie-kleurig blad met prachtig patroon.

11) Zwaard varen (Nephrolepis)

Zwaardvaren kan een prachtige groenblijvende kamerplant worden. Net als andere kamerplanten plaats dit niet in direct zonlicht.

Zwaard varen
Foto van speedtree.com

Het groeit goed in zure grond. Houd de grond licht vochtig maar goed doorlatend. Hij houdt van een vochtige omgeving, dus regelmatig nat worden om de luchtvochtigheid te handhaven.

Bij plantje.nl heb ik ze gevonden onder de Green Lady variant.

12) Peperomia

Peperomia is een kleine, opvallende, schattige kamerplant die maar 6 centimeter groot wordt. Vanwege het dichte gebladerte, wordt het vaak als succulent beschouwd, wat niet waar is.

Peperomia puteolata binnenshuis
Foto van sprucemn.com

Peperomia houdt van licht vochtige grond en vochtigheid, maar het water moet in de winter worden verminderd. Het sproeien van de bladeren van de plant is nuttig bij het handhaven van de vochtigheidsgraad.

Ik heb hem gevonden hier bij bol.com in de Happy Bean variant:

13) Devil’s Ivy/ Golden Pothos / Money Plant (Epipremnum aureum)

Algemeen bekend als geldplant in Zuidoost-Azië, wordt het veel verbouwd als kamerplant in Aziatische landen. Deze uiterst onderhoudsarme wijnstok groeit zonder direct zonlicht.

Devil's Ivy Golden Pothos
Verkrijgbaar bij amazon.com

Uitstekende klimmer, je kunt hem zelfs in de badkamer, keuken of woonkamer laten groeien. Het staat bekend om zijn vermogen om de koolmonoxide uit de lucht te verwijderen.

Dit is ook een perfecte plant voor beginners die je hier kunt kopen:

14) Carex Morrowii (Japanse zegge)

Japanse zegge is een schaduwminnend siergras, het groeit binnenshuis goed maar wordt ook veel gebruikt als bodembedekking en leeft in de schaduw of de halve dag in schaduw en je kunt hem daardoor ook perfect planten onder andere planten, zoals een klein boompje of palm.

Je moet de Carex morrowii niet snoeien, tenzij er na de winter wat bruine grassprieten over blijven. Een gemakkelijk siergras dat je hier kunt kopen:

15) Spiderplant of graslelie (Chlorophytum comosum)

Het sierlijke groene gebladerte gestreept met crèmekleur ziet er prachtig uit in hangende manden en potten, het kan op vensterbanken of bij de ingang van huis worden gehouden omdat het indirect zonlicht gebruikt. Ook is de plant een luchtzuiverende plant.

Direct zonlicht veroorzaakt vaak het verbranden van bladeren.

Je kunt deze graslelie hier kopen

16) Peace Lily of lepelplant (Spathiphyllum)

Als je vaak vergeet om je kamerplanten water te geven, verkrijg dan een vredeslelie, het is vergevingsgezind. Ongelooflijk eenvoudig te groeien, bloeit de lelie van de vrede op schaduwrijke locaties. Het ruimt ook de lucht op.

Ze doen het het beste bij een temperatuur tussen 16 tot 23 graden. Direct zonlicht kan de plant zelfs beschadigen dus dat wil je vermijden. Ook geef je ze 1 keer in de week water en voeg je zo af en toe wat extra voeding toe aan het water.

Als je hem mooi en bloeiend wilt houden dan kun je het beste na een bloei periode de steel van de bloem wegsnijden. Zo wordt de ontwikkeling van nieuwe bloemscheuten bevorderd.

Deze lepelplant kun je hier bij plantje.nl kopen

17) Silver Queen (Aglaonema)

Aglaonema
Foto van indiamart.com

Silver Queen is een erg mooie plant. Het is een van de meest duurzame kamerplanten die gedijt bij weinig licht, het is ook een ideale plant voor beginners. De plant is echter extreem koudgevoelig.

Hij is hier voordelig te krijgen bij bol.com

Aanvullende tips voor kamerplanten zonder zonlicht

  • Overgiet je kamerplanten niet. Zelfs als de kamerplant vochtige grond nodig heeft, wees dan voorzichtig met water geven.
  • Voorkom dat de plant de hele tijd omkomt in water en reduceer het water in de winter.
  • Bemest je kamerplanten elke maand tijdens het groeiseizoen, dat is zomer, met vloeibare meststoffen voor alle doeleinden.
  • Snoei je planten regelmatig om hun gewenste vorm en grootte te behouden.
  • Reinig het stof op het oppervlak van de bladeren.
  • Pas op voor plaagdieren, met name spintmijten kunnen een groot probleem zijn.