Zo start je jouw eigen hydrocultuurtuin in huis: tips & benodigdheden

by Joost | Geupdate op:  april 27, 2020

De beste tuiniertips in je mailbox

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van urban garden en binnen tuinieren tot weelderige tuin

We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy

Kunnen planten groeien zonder aarde?

Zo gek als het lijkt, is het mogelijk om planten volledig zonder grond te laten groeien. Als je de noodzakelijke minerale voedingsstoffen kunt toevoegen aan de watervoorziening van een plant, heb geen grond meer nodig om de plant te laten groeien.

Zowat elke plant kan worden gekweekt met hydrocultuur. En hydrocultuurcontainers kunnen vele vormen aannemen.

Hoe werkt hydrocultuur

Hydroponische systemen kunnen een verscheidenheid aan planten kweken in grondloze oplossingen. Als je van tuinieren houdt, maar niet van graven houdt, is er nog steeds een manier om een ​​tuin te hebben. Het heet hydrocultuur.

Is hydrocultuur voor jou? Om je te helpen beslissen, heb ik hier een inleiding over hydrocultuur tuinieren.

Ik ga van de basics naar een aantal tips om te anticiperen op al je vragen, te beginnen met de basis. (En als ik iets gemist heb, laat het me weten in de comments.)

Wat bespreken we in deze uitgebreide post:

17 kamerplanten zonder zonlicht x
17 kamerplanten zonder zonlicht
Wat is hydrocultuur?

Hydrocultuur is een methode om planten te kweken in een grondloze oplossing. Omdat de methode hydrocultuur wordt genoemd en “hydro” water betekent, denken de meeste mensen dat de oplossing zonder aarde water is.

Natuurlijk kan het water zijn, maar dat hoeft het niet te zijn. Hydrocultuur kan elke voedingsoplossing zijn of een inert groeimedium zoals perliet en zand – eigenlijk alles behalve traditionele potmixen of aarde.

Dit is hoe Het Groene Oosten het ziet:

Is het ingewikkeld?

Het hoeft niet zo te zijn. Hydroponic groeien kan zelfs zo eenvoudig zijn dat een kind het kan. Er is zelfs een goede kans dat je het eens hebt geprobeerd toen je een kind was.

Heb je ooit tandenstokers in een aardappel gestopt en in een pot met water bewaard? Zo ja, weet je nog dat je wachtte totdat de wortels in het water groeiden en dan groene scheuten uit het gedeelte boven het water verschenen? Dat is hydrocultuur!

Hoe begin je een hydroponisch systeem thuis?

Stap 1: Monteer het Hydroponic-systeem.
Stap 2: Meng de voedingsstoffen en het water in de tank.
Stap 3: voeg planten toe aan de groei buizen.
Stap 4: Bind de planten aan het Trellis.
Stap 5: Schakel de pomp in en monitor het systeem dagelijks.
Stap 6: Plantengroei monitoren.
Stap 7: Inspecteer op plagen en ziekten.

Welke groenten en fruit kun je laten groeien in een hydroponisch systeem?

De 10 beste groenten en fruit om te kweken in een hydroponisch systeem zijn:

 1. Sla
 2. Spinazie
 3. Aardbeien
 4. Paprika
 5. Kruiden
 6. Tomaten
 7. Komkommer
 8. Lente-uitjes
 9. Paprika’s
 10. Bosbessen

Wat heb ik nodig om te beginnen?

Om te beginnen met hydrocultuur heb je nodig:

 1. een hydrocultuursysteem
 2. hydroponische voedingsstoffen
 3. een inert hydroponisch medium
 4. een lichtbron
 5. tijd
 6. en planten

Nu kun je het zo gek maken als je zelf wilt met een volledige professionele Smart Garden als deze Keisue Hydoponics:

Volledige professionele hydrocultuur smart garden

(bekijk meer afbeeldingen)

Maar ze zijn echt heel duur en je moet het ook nog ergens neerzetten.

Waarschijnlijk is een tafelmodel, zoals deze populaire VegeBOX, meer naar waar je naar op zoek bent:

Vegebox hydrocultuur tafelmodel

(bekijk meer afbeeldingen)

Een compleet systeem waarin je je eigen groenten en kruiden in een hydrocultuur kweekbak kunt kweken.

Het gemakkelijkste om mee te beginnen zijn de kant en klare hydrocultuurbakken van Ecoltivo die je in no-time hebt opgezet en waar alles al bijzit:

Ecoltivo kant en klare hydrocultuur

(bekijk alle varianten)

Hoe werkt hydrocultuur?

Hydroponics is per definitie een methode om planten te kweken in een op water gebaseerde, voedingsrijke oplossing. Hydrocultuur gebruikt geen aarde, maar het wortelstelsel wordt ondersteund met een inert medium zoals perliet, steenwol, kleikorrels, veenmos of vermiculiet.

Wat is een typisch hydrocultuursysteem?

Hydroponische systemen bestaan uit een container (bijv. torens, trays, A-frames) die water of andere inerte media bevatten en plaatsen bieden voor het kweken van planten.

Hydrocultuursystemen vallen uiteen in twee basiscategorieën:

 1. een vloeibare oplossing (cultuur)
 2. en een totale cultuur.

In een systeem van oplossingen groeien de plantenwortels direct uit het water tot een voedingsoplossing. In een samengesteld systeem, zoals grind, zand of kleine kleikorrels, groeien de wortels ín het medium.

In elke methode levert het systeem de drie essentiële ingrediënten die plantenwortels nodig hebben om te groeien:

Verschillende soorten systemen zijn beschikbaar om hydroponisch te voldoen aan individuele comfortniveaus in groeiende planten. Deze omvatten drip, eb en vloed, voedingsfilmtechniek, watercultuur, aeroponics en lont.

Waar koop ik een hydrocultuursysteem?

Systemen (denkkits voor thuiskweek) zijn verkrijgbaar bij verschillende commerciële leveranciers. Zoek naar een systeem dat aan jouw behoeften voldoet door je wensen in kaart te brengen.

Zoekopdrachten naar ‘kits’ kunnen eenvoudige systemen opleveren die ideaal zijn voor nieuwkomers op het gebied van hydrocultuur en voor het kweken aan huis.

Aan de andere kant kunnen zoekopdrachten naar “systemen” ertoe neigen geavanceerde of commerciële systemen te vinden die meer geschikt zijn voor grootschalige telers.

Kan ik mijn eigen systeem bouwen?

Als je handig bent, kun je zeker je eigen systeem ontwerpen en bouwen. Verschillende sites bieden lijsten met gratis hydroponics-systeemontwerpen.

Een voordeel van het bouwen van je eigen systeem is dat je het ontwerp kunt aanpassen aan jouw ruimte en de soorten planten die je wilt laten groeien.

Hoe zit het met voedingsstoffen en het medium?

Je zult voedingsstoffen moeten gebruiken – een mix van primaire, secundaire en micro – ontworpen voor hydrocultuur.

Om verschillende redenen verschillen hydroponische voedingsstoffen van voedingsstoffen (meststoffen) die worden gebruikt om planten die in de grond groeien te voeden.

Als je nog niet bekend bent met hydrocultuur, houd het dan simpel. Gebruik een beproefde formule die je kunt kopen bij een betrouwbare fabrikant.

Naast water omvatten hydroponische mediummogelijkheden steenwol, kleine kleirots (ook wel hydrokorrels genoemd), kokosvezel of -spaanders, perliet, zand en vermiculiet.

Al deze zijn “inert”, wat betekent dat ze niet snel afbreken, een proces dat helpt voedingsstoffen te leveren aan planten die in de grond groeien.

Eén hydroponisch materiaal is niet beter dan een ander. Je hoeft alleen maar te beslissen welke het beste in jouw omstandigheden werkt of het beste past bij je tuinier-niveau.

Een kritische factor is om te voorkomen dat een medium zoals kokosnootbijproducten te nat wordt. Doorlopend vochtig medium zal ervoor zorgen dat de wortels stikken door een gebrek aan zuurstof.

Waarom stikken wortels niet als ze in water worden gekweekt?

We wisten dat je dat zou vragen!

Luchtpompen die in watersystemen worden gebruikt, genereren bellen en verhogen de opgeloste zuurstof in water, die beide zuurstof leveren aan de ondergedompelde wortels.

Hoe zit het met licht?

Hydroponisch groeien gebeurt onder fluorescentielampen. Er bestaan ​​verschillende soorten kunstlicht, maar bij veel tuinlieden lijkt metaalhalogenide de lichtbron bij uitstek te zijn.

Andere soorten kunstlicht omvatten hogedruknatriumlampen, LED’s, hoogrendementsfluorescents en compacte fluorescentielampen. Dit veronderstelt dat je binnenshuis hydrocultuur groeit.

Kan ik buitenshuis hydroponisch kweken?

Natuurlijk! Hydroponically kweken van planten is geen uitluitend indoor activiteit. Hydrocultuur werkt overal met voldoende kunstlicht of natuurlijk licht.

Hoe lang duurt het?

Zoals alle hobbies, heeft hydrocultuur groeien tijd nodig. Ervan uitgaande dat je onbekend bent met hydrocultuur, moet je enige tijd investeren in meer informatie over het proces voordat je aan de slag gaat.

Hoewel je geen tijd hoeft te besteden aan wieden zoals je dat in een traditionele tuin doet, moet je wel tijd spenderen aan het onderhoud van je systeem, het vervangen van voedingsstoffen en het oogsten.

Is hydrocultuur een vorm van biologisch tuinieren?

Niet precies. De ingrediënten in organische meststoffen moeten in contact komen met de bodem zodat ze kunnen worden omgezet in een vorm die plantenwortels kunnen opnemen. Omdat hydrocultuur geen grond omvat, is het niet echt biologisch tuinieren. De ecologische waarden van hydrocultuur zijn echter hetzelfde als biologisch tuinieren.

Wat voor soort planten kan ik hydroponisch laten groeien?

Het eenvoudige antwoord is bijna elke kamerplant, fruit of groente die je maar wilt. Over het algemeen zijn oplossingssystemen het beste voor planten met ondiepe wortels. Enkele voorbeelden zijn bladgroenten, zoals sla en spinazie, radijs en kruiden. Aggregate systemen zijn over het algemeen het beste voor groenten met diepe wortels, zoals bieten, of die topzwaar zijn, zoals squash en komkommers.

Welke opbrengsten kan ik verwachten?

Met de juiste balans van licht en andere groeiomstandigheden zouden groeipercentages en opbrengsten hoger zijn dan bij traditioneel tuinieren, inclusief biologisch tuinieren.

Hoe zit het met de smaak van hydrocultuur geteelde groenten?

De smaak en voeding van hydrocultuur geteelde producten is verser en lekkerder dan die van gewassen die groeien in de volle grond.

Zijn hydrocultuur groenten net zo voedzaam?

Waar het op aankomt, is dat het afhankelijk is van de voedingsoplossing waarin de groenten worden gekweekt, maar hydrocultuur geteelde groenten kunnen net zo voedzaam zijn als die in de grond worden gekweekt.

Planten maken hun eigen vitamines, dus vitamine-gehaltes lijken vaak op elkaar, ongeacht of een groente hydroponisch of in de bodem wordt gekweekt.

Wat zijn enkele voorbeelden van hydrocultuur?

Er zijn zes soorten hydroponische systemen (Drip System, Ebb & Flow, N.F.T., Water Culture, Aeroponics en Wick). De plantenwortels hebben 3 dingen nodig, water / vocht, voedingsstoffen en zuurstof.

Is grond beter dan hydrocultuur?

In feite, gegroeid onder dezelfde omstandigheden, kan een hydroponic plant tot 30-50% sneller groeien dan een bodemplant. Uiteraard betekent dit ook dat je handmatig voedingsstoffen aan je installatie moet leveren. Nutriënten die je kunt kopen, zijn net zo goed als welke grondvoorraad jouw planten hebben.

Heb je zonlicht nodig voor hydrocultuur?

Planten met fruit of bloemen hebben 4-6 uur direct zonlicht en minimaal 12-14 uur zeer fel licht per dag nodig. Zelfs als je aanvullende verlichting nodig hebt, probeer dan de hydrocultuurtuin van je huis in de buurt van een helder raam te plaatsen of plaats hem zo mogelijk in direct zonlicht.

Kan rijst hydroponisch worden gekweekt?

Rijst kan worden geproduceerd met behulp van een techniek genaamd hydrocultuur, waarbij planten zonder grond worden gekweekt. Er zijn geen biologische redenen zijn waarom rijst niet kan worden verbouwd met hydrocultuur, net als andere granen.

Hoe lang duurt het om hydrocultuur aardappelen te kweken?

Zodra je planten ongeveer 45cm hoog zijn, schakel je over op een vloeibare meststof met meer kalium, zoals een 10-10-20-meststof. Dit helpt de aardappelknollen volwassen te worden. Verwacht je eerste aardappeloogst ongeveer 70 dagen na het planten.