Beste bomen voor in de tuin

by Joost | Geupdate op:  januari 22, 2022

“Bomen plant je in het voorjaar, toch?” Nee hoor, in het najaar kun je ook heel goed bomen planten.

Denk je erover om fruitbomen of sierbomen in je tuin te zetten? Dan is dit het perfecte moment jonge boompjes aan te schaffen en deze in de aarde te zetten.

Alle bomen die je nu plant hebben een mooie voorsprong komend voorjaar. Deze periode kunnen ze wennen en zich zetten, waardoor ze in het voorjaar snel uitlopen. Bovendien zijn de sapstromen van bomen in het najaar al aan het afnemen.

Beste bomen voor in de tuin

Je hoeft niet bang te zijn dat je boom ‘doodbloedt’ als je de boom bij het planten per ongeluk beschadigt. Dat geldt in het bijzonder voor de wortels. Al met al is het najaar een uitgelezen moment voor het aanplanten van nieuwe bomen.

Als je nu aan de slag wilt, moet je wel op een aantal zaken letten. We leggen je hieronder uit hoe je de vijf mooiste boomsoorten dit najaar in je tuin kunt planten.

 

1.     Fruitbomen

Zin in lekkere appels uit eigen tuin? Plant dan je appelboom of andere fruitboom dit najaar in de tuin. Bij elk tuincentrum vind je bekende en minder bekende rassen die zijn opgekweekt tot jonge boom. Deze zet je in een ruim plantgat, waarbij de entplaats van de boom niet onder de aarde mag komen. Steun de boom vervolgens met een boompaal. Je zet de boompaal hiervoor stevig in de grond en bevestigt het jonge boompje voorzichtig aan de boompaal met boomband. De kans is groot dat de eerste appels zich volgend jaar al aandienen.

 

2.     Magnolia

Bijna iedereen kent deze prachtige boom wel. Met zijn mooie bloemen die bloeien in het vroege voorjaar is de magnolia of Beverboom een echte blikvanger in de tuin. Ook een kleine magnolia kan in het voorjaar al mooie bloemen geven. De magnolia kan bovendien uitgroeien tot een enorme boom, met eindeloos veel bloemen. Als je de magnolia plant is het belangrijk de wortelkluit met uiterste zorg te behandelen. Je zult er bovendien rekening mee moeten houden dat de boom het eerste jaar na verplaatsing geen bloemen zal geven. Nog even geduld dus!

 

3.     Conifeer

Een haag langs de tuin aanleggen gaat uitstekend met coniferen. Er zijn ontzettend veel soorten in diverse kleuren en maten. Over het algemeen geldt dat je een conifeer beter niet in de volle zon kunt zetten. Mijd de zuidkant van je tuin dus als je kiest voor een coniferenhaag. Het aanleggen is relatief eenvoudig. Graaf een geul en zet hier de coniferen in. De geul moet tien centimeter dieper en breder zijn dan de kluit van de coniferen. Geef de coniferen na het planten voldoende water en snoei ze het eerste jaar niet. Deze werkwijze zorgt voor een sterke, groenblijvende haag die jaren mee gaat.

 

4.     Lijsterbes

De tuinliefhebber die graag vogels in zijn of haar tuin heeft kan een lijsterbes aanplanten. Deze boom bloeit in de zomermaanden en vormt daarna roodoranje bessen, een lekkernij voor allerlei vogelsoorten. De lijsterbes kan uitgroeien tot een flinke boom, maar kan ook aangeschaft worden in kleine vorm. Als je slechts ruimte hebt voor één boom in je tuin is de lijsterbes heel geschikt. De boom biedt ook als eenling een mooie aanblik, het hele jaar door.

 

5.     Lindeboom of leilinde

Natuurlijke zonwering in de voortuin realiseer je door leilindes aan te planten. De lindeboom wordt tegen een frame opgebonden en zo gesnoeid dat de boom een platte vorm krijgt, als een zonnescherm. Het opkweken van een lindeboom en het opbinden vereist wel voldoende kennis van deze techniek. Je maakt het jezelf dus makkelijker als je voor een reeds opgebonden variant kiest. Bij het planten dien je erop te letten dat alle bomen in een rechte lijn neergezet worden. De plantafstand bedraagt ongeveer 2,5 meter. Leilindes moeten elk jaar gesnoeid worden om de gewenste vorm te krijgen. Dat doe je meestal ook in de wintermaanden. Sla de snoei echter over als je je leilindes dit najaar plant. Dan kunnen de bomen zicht eerst goed zetten en volgend voorjaar uitlopen.

 

Let er wel op dat je je jonge bomen niet aanplant als het vriest. Beschadigingen aan de boom kunnen dan zorgen voor vervelende of zelfs onherstelbare schade. De voorsprong die je boom in het voorjaar had kunnen hebben, doe je op die manier weer teniet. Let dus goed op het weerbericht als je komend weekend je bomen in de tuin wilt gaan zetten. Ook een overschot aan regen kan het planten van bomen in de weg staan. Een plantgat vol water biedt immers geen goede start aan je boom. Plant je bomen dus bij voorkeur bij milde weersomstandigheden en geef na het planten voldoende compost.