Moestuin in het najaar & winter: Augustus, September, Oktober, November, December & Januari

by Joost | Geupdate op:  januari 29, 2022

De moestuin in de winter begint eigenlijk al in het najaar, of misschien einde van de zomer zelfs.

Wat je in Augustus plant komt in de winter lekker naar boven, dat betekent dus goed plannen.

In deze gids help ik je bij je moestuin voor het najaar en de winter.

Moestuin in het najaar & winter

Moestuin in augustus

Augustus is meer de tijd van oogsten dan van zaaien, maar toch zijn er zeker nog wel groenten te vinden waarvan de zaadjes de grond in kunnen. Het voordeel van de hitte van de laatste weken is dat de zaadjes in ieder geval in sneltreinvaart ontkiemen. Dat heeft ook een nadeel: de jonge plantjes kunnen snel doorschieten. Hieronder vind je een aantal van de lekkerste tips om zelf toe te passen in je tuin.

Snijbiet

De smaak is nagenoeg gelijk aan de krootbiet, maar de groeiwijze is heel anders. Snijbiet vormt namelijk geen biet onder de grond. Het zijn alleen de bladeren die je kunt eten. Deze bladeren kunnen vrij fors worden en zijn herkenbaar aan een relatief dikke steel, ook die is eetbaar. Het blad kan groen zijn, maar ook rood of geel. Dat geldt ook voor de steel. Geen wonder dus dat snijbiet ook als sierplant gebruikt kan worden. Zaaien kan het beste direct in de volle grond in regels. Uitdunnen is wenselijk, vanwege de grootte die de plant kan aannemen. Het blad kun je als salade eten, roerbakken of juist eventjes koken. Een veelzijdige groente dus, én ontzettend gezond. Het bevat bijvoorbeeld veel vitamine K.

Chinese Kool

Chinese Kool is nog zo’n soort dat het in deze periode van het jaar goed doet. Je hebt er wel wat ruimte voor nodig, want de kool kan enorm fors worden. In het midden bevindt zich een krop en aan de buitenzijde de bladeren van grote omvang die geribbeld zijn en een rondachtige vorm hebben. Het enige nadeel is dat de kool snel last kan krijgen van knolvoet, net als zoveel andere kolen. Even het jonge plantje dopen in een zoutoplossing helpt om deze ziekte te voorkomen, ook als de grond zelf er al mee besmet is.

Winterramenas

Je hebt er misschien nog nooit van gehoord, maar het plantje lijkt sterk op de radijs. Alleen heeft de vrucht die onder de grond groeit een zwarte kleur. Onder de schil is hij wit. Van radijsjes is bekend dat ze heel snel ontkiemen en snel geoogst kunnen worden. Dat gaat ook op voor zomerramanas, terwijl winterramenas je geduld meer op de proef stelt. Als je de zaadjes in augustus zaait, dan zul je eind oktober / november kunnen oogsten. De smaak is wat scherper dan de zomervariant en smaakt heerlijk op een broodje kruidenboter.

Kikkererwten

Het kweken van kikkererwten is een vak apart. Zeker in de volle grond mislukt de oogst al snel. Dat komt met name doordat het voor de plant normaal gesproken net wat te koud is in ons land. Deze zomer is gelukkig ideaal gebleken voor het goed kunnen groeien. Je kunt in steeds meer supermarkten droge kikkererwten vinden in een zakje of pakje. Die kun je goed gebruiken om eerst even een paar uur voor te weken in wat water. Vervolgens doe je er goed aan ze voor te zaaien binnenshuis of in een kas en pas zodra het plantje al flink is gegroeid, buiten in de grond te plaatsen. Doe dit op een beschutte en zonovergoten plek. De bladeren lijken trouwens wat op kleine palmblaadjes. Het behoort dan ook tot de vlinderbloemigen. Het groeit als een klein struikje en heeft veel ruimte nodig in de breedte. Er zullen vervolgens witte bloempjes aan komen die vrij kwetsbaar zijn. Daarvoor in de plaats komen dan groene bolletjes waarin zich 1 tot 3 kikkererwten zullen vormen per bolletje.

Moestuin in september

Na maanden van droogte en recordaantal zonuren, is het weer omgeslagen naar een typisch septemberweertje: af en toe een buitje, wat meer wind en de temperatuur is fiks naar beneden gegaan. Nog steeds lekker nazomerweer, maar wel even wennen. Ook in de moestuin ondervind je al vast hinder van deze weersverandering. Bonen en andere gewassen die de warmte heerlijk vonden, zullen door de kou en nattigheid eerder aangetast raken door schimmels bijvoorbeeld. Maar september heeft alsnog genoeg te bieden.

Braam

In deze maand kun je de zomer nog steeds naar binnen halen, zoals door het plukken van bramen. Het nadeel van deze lichtzure vrucht is dat ook vliegen er snel op neerstrijken. Was ze dus altijd even voordat je ze eet. Een braam is rijp als deze zacht aanvoelt en zonder moeite van het steeltje is te halen. De bramenstruik stelt overigens geen strenge eisen aan het type grond. Je vindt ze daarom ook al snel terug in het wild, zoals in het bos of langs de kant van de weg. Het gaat dan vaak om de wilde Dijkviltbraam. Bramenplanten die in tuinen erg populair zijn, zijn bijvoorbeeld de Evergreen, Chester en Marion. Dit zijn kruipende soorten. Nog geen bramenstruik in de tuin? Plant een bramenstam bij voorkeur rond oktober. Je zult er de zomer erna al van kunnen eten!

Fallgold framboos

Als je het geluk hebt frambozen in de tuin te hebben, dan heb je vast dit jaar al heel wat kunnen plukken. Er is echter ook een ras dat het juist deze maand bijzonder goed doet, namelijk de herfstframboos. Ook wel bekend als Fallgold. Deze is geel van kleur en smaakt anders dan de welbekende frambozen die je in de supermarkt vindt. De smaak is uit te leggen alsof je limonade drinkt die is aangelengd met veel water. Het plukken ervan dien je heel voorzichtig te doen, omdat ze gemakkelijk beschadigd raken. Controleer ook direct elke geplukte framboos of het nog onaangetast is. De larve van de Frambozenkever maakt er namelijk helaas graag gangetjes in. Eet de goede frambozen het liefst direct op, want ze verkleuren niet alleen erg snel, maar zijn na oogst ook direct vatbaar voor schimmel.

Winterpostelein

Heb je al eens zomerpostelein geproefd en voel je je nu niet direct geroepen om winterpostelein te zaaien? Wees gerust, deze wintervariant heeft niet die bittere smaak. Hij smaakt juist lekker zoet. En hij zit ook nog eens bomvol vitaminen. Zaai deze maand wat bedjes vol en je hoeft je over je weerstand komende winter geen zorgen te maken. Het duurt een kleine week tot 1,5 week voor je de kopjes boven de grond ziet komen. Het oogsten kan dan een maand later. Tip: knip alleen de bladeren die je wilt gebruiken af tot net boven de grond. Er vormen zich dan vanzelf weer nieuwe scheuten. Dan geniet je extra lang van de plantjes.

Rucola

Ook natuurlijk te vinden in de supermarkt, maar veel lekkerder als het uit eigen tuin komt. Rucola is een slasoort die wat pittiger smaakt dan je van bijvoorbeeld veldsla gewend zult zijn. Het blad is langwerpig en lijkt veel op die van een paardenbloem. Wil je deze maand nog zaaien, dan kan dat direct in de volle grond. Al binnen 4 weken kun je oogsten.

Moestuin in oktober

Veel mensen laten hun moestuin vanaf circa oktober tot en met het komende voorjaar links liggen. Zonde, want ook in deze maanden kun je alles uit je tuin blijven halen wat erin zit, letterlijk maar ook figuurlijk. Niet alleen zijn er wintergroenten die je kunt zaaien of planten, je kunt ook eens kijken wat overwinteringsteelt jou te bieden heeft. Het betekent dat je in plaats van het vroege voorjaar, nu alvast zaadjes de grond in stopt die prima kunnen overwinteren. Als alles goed gaat, heb je zo een vroege oogst en haal je het maximale uit je tuin. Wat zijn de andere mogelijkheden?

Fruitbomen

Oktober is een uitstekende maand om jonge fruitbomen te planten. Denk aan een appel-, peren-, kersen- of pruimenboom. Het duurt dan wel even voordat je de vruchten ervan kunt plukken, maar je geduld zal beloond worden. Het klinkt vanzelfsprekend, maar houd er rekening mee dat kleine, jonge boompjes in de meeste gevallen als volwassen boom een riante omvang zullen aannemen. Zodra je een boompje hebt gekocht, zorg er dan voor dat je het zo snel mogelijk in de grond zet om uitdroging van de wortels te voorkomen. Dat kan ook een tijdelijke plek zijn, als het maar weer in de aarde staat. Staat het eenmaal op de definitieve plek, vergeet dan ook niet de stam te steunen met een boompaal en rubberen band.

Winterui

Nu het koudere weer is aangebroken is dit het ultieme moment om winterui te zaaien. Doe dit voordat de eerste vorst van zich laat horen. Zorg ervoor dat de grond goed los is, daar houden uien van. Extra voeding vindt de winterui ook erg fijn, maar kies dan niet voor verse mest. Staat alles in de grond? Bedek de aarde dan met een laag stro of andere bodembedekking. Dit werkt isolerend. Zodra de tijd rijp is om te oogsten, rond mei, zullen we in een volgende blog meer aandacht wijden aan de winterui.

Spitskool

Je houdt ervan of verafschuwt het. Zeker is dat spitskool veel vitamine C bevat en daarnaast zeer calcium- en zwavelrijk is. Deze al eeuwenoude groente is een bekende groente in onze Hollandse tuinen, maar het proces tot het oogsten is zeker geen makkelijke. Spitskool heeft namelijk veel natuurlijke vijanden, zoals schimmel, slakken, aardvlooien en de koolvlieg. Ook kan er knolvoet ontstaan.  Maak gebruik van een zaaibedje om de zaadjes op te verspreiden in de volle grond. De kool kan namelijk prima tegen kou. Zaai op ongeveer 2,5 cm diepte. Zodra de plantjes opkomen en uit hun bedje zijn gegroeid, is het tijd om ze te verplanten. Houd een ruime afstand aan tussen de plantjes onderling, omdat ze in omvang vrij fors worden. 50-60 cm is aan te raden. Rond de maand mei kun je spitskool oogsten. Dat het bijna tijd is, kun je aan de plant zien doordat de krop in het midden zich niet meer opent. Snijd de kool bij de stronk af en haal de buitenste bladeren weg.

Roomse Kervel

Het zal velen waarschijnlijk nog steeds onbekend in de oren klinken. Maar voor wie Roomse Kervel eenmaal in de tuin heeft, is het een onvergetelijk kruid geworden. De bladeren zijn opvallend en tonen gelijkenissen met die van de varen. Om zeker te zijn dat het om Roomse Kervel gaat, hoef je alleen maar het blad te kneuzen. Een frisse kokosachtige smaak komt er dan vrij. Het komt ook al vroeg in het seizoen in het blad. Je kunt rond begin maart al blaadjes oogsten, die je vervolgens kunt verwerken in gerechten en smoothies.

Winterspinazie

In de blog van april hebben we het al over spinazie gehad, maar niet de verschillende soorten benoemd. Zo is er dus naast zomerspinazie, ook winterspinazie. Ideaal, want van een rijke spinazie-oogst was deze zomer niet te spreken. En dat terwijl spinazie zo heerlijk is en erg gezonde eigenschappen kent. Winterspinazie herken je aan de vrij grote, donkergroene bladeren. Als je deze maand nog spinazie wilt zaaien, houd dan wel rekening mee dat de spinazie een hoger gehalte aan oxaalzuur zal bevatten. Je kunt de oogst dus het beste even koken en is minder geschikt om in grote hoeveelheden rauw te verwerken.

Moestuin in november

De herfst is nu dan toch echt begonnen. Het regent eindelijk weer eens, het waait en de temperatuur is gekelderd naar normale waarden. Hoewel het aantrekkelijk is om binnen te gaan zitten bij een knapperend haardvuurtje, is er buiten ook genoeg te doen om lekker warm van te worden. Denk aan weeuwenteelt van tuinbonen, maar ook aan het kweken van Shiitake paddenstoelen. Dat en meer lees je in deze nieuwe blog.

Tuinbonen

We hadden het in het voorjaar al over bonenfamilie, waaronder de tuinboon. De meesten van ons zullen logischerwijs kiezen voor het zaaien rond maart/april, maar wist je dat begin november ook kan? Weeuwenteelt heet dit. Het blijft altijd een experiment, maar als het lukt dan heb je volgend jaar al vroeg in het jaar de eerste tuinbonen aan de planten hangen. Als je nu zaait, dan komen binnen een paar weken de jonge plantjes op. Die kunnen vervolgens prima vorst verdragen, mits het niet al te extreem wordt. Ze stoppen tijdelijk met groeien en maken, zodra de temperatuur weer de warmere kant opgaat, een groeispurt door. Waar je wel voor moet waken is dat de tuinbonen niet in te natte grond staan, anders verrotten ze. Zorg dus voor een goede afwatering, of kies een andere plek uit.

Shiitake paddenstoelen kweken

Iets heel anders, maar zeker de moeite waard om te proberen is het enten van boomstammen om daar Shiitake paddenstoelen op te laten groeien. Dit is een project waarvoor je wel wat geduld moet hebben, want pas na 2 jaar kun je er de paddenstoelen van plukken. Maar het kent verder alleen maar voordelen. Zo is de smaak een stuk beter als je zelf paddenstoelen kweekt en is het ook met het oog op het milieu een stuk beter dan het kopen in de winkel. Daarnaast staat het ook hartstikke vrolijk om boomstammen versierd met eetbare paddenstoelen te hebben staan in de tuin. Maar hoe begin je?

Nu is het een kwestie van wachten. Oogsten kan na circa 2 jaar als je deze maand ent.

Aardpeer

De aardpeer wordt vaak verward met de zonnebloem. En eigenlijk is dat niet zo gek, want de aardpeer is familie van de zonnebloem. Wel met een belangrijk verschil, namelijk dat de aardpeer knollen maakt onder de grond. Wie al eens aardperen in de tuin heeft gehad, heeft ongetwijfeld al ervaren hoe groot ze kunnen worden (halen gemakkelijk de 2 meter) en hoe het woekert in de tuin. Je stopt de knollen onder de grond, houd een onderlinge afstand aan van zo’n 10 cm. En voor het oogsten geldt: oogst alleen de knollen die je op dat moment nodig hebt.

Spruitjes

Velen van ons moeten er niet aan denken om spruitjes te eten. Anderen vinden het juist heerlijk. Afhankelijk van het ras kun je deze maand nog spruitjes oogsten. De plant heeft een bijzondere groeiwijze. Het groeit als een soort pilaar de hoogte in. De stam zelf dat is waar de spruitjes aan groeien, vrij dicht op elkaar. Deze plant groeit overigens vrij traag en is in de tussentijd vrij kwetsbaar voor bijvoorbeeld het krijgen van knolvoet. Ook is het belangrijk dat je de bodem goed bemest vooraf. Het beste doe je dit met kippenmest (geen verse!), dat van zichzelf al veel stikstof bevat. En dat is precies wat spruitjes nodig hebben om goed te kunnen groeien.

Chinese bieslook

Toe aan het maken van een smaakvolle soep? Dan kan Chinese bieslook daar eigenlijk niet in ontbreken. Het ziet er nagenoeg hetzelfde uit als de gewone bieslook, maar de smaak is wel degelijk anders. Het smaakt wat pittiger. Deze bieslook kun je naast het in de moestuin zaaien, ook in huis of in de kas zaaien. Het zaaien in de moestuin doe je in regels, een paar zaadjes per gemaakt gaatje in de grond.

Moestuin in december

December is echt een maand waarin je je in wilt wikkelen in een dekentje en wilt genieten van gezelligheid, waar ook lekker eten bij hoort. Wacht dacht je van een heerlijke pompoensoep of wokschotel met curry? Loopt het water je al in de mond? Maar het minder buitenzijn levert ook nadelen op, zoals een vitaminetekort dat al snel kan ontstaan. Dat zorgt ervoor dat je je minder energiek kunt voelen, of zelfs lusteloos. Hoe ga je dat te lijf? Eigenlijk is het antwoord heel simpel. Je lees het in deze nieuwe blog dat weer vol staat met inspiratie.

Pepers

Of je nu als leek of ervaren moestuinier een moestuin binnenloopt, er zijn altijd voor iedereen herkenbare gewassen. Zo ook de Spaanse peper. Niet te missen dankzij de felrode kleur en de langwerpige vorm, die van breed naar smal loopt. Iedereen weet dat je van pepers niet te veel ineens moet eten, omdat dit voor een fikse “brand” zorgt in je mond. Pepers zaai je binnenshuis, omdat ze veel warmte nodig hebben. Daarnaast is veel licht belangrijk. Je zaait het in potjes of bakjes, waarbij je een cm zaaiafstand aanhoudt. Het beste is om voor de zaadjes geen gaatjes te prikken in de grond, maar om ze op de aarde te leggen. Vervolgens dek je het af met een heel dun laagje potgrond. Het lijkt wat vroeg om nu al met pepers te beginnen, maar ze hebben nog een lange weg te gaan voordat ze uiteindelijk groot en sterk genoeg zijn om naar buiten te kunnen.

Pompoenen

December is de maand van erwtensoep, maar ook van pompoensoep. Hoewel de meeste pompoenen waarschijnlijk inmiddels los zijn gekoppeld van de plant en binnen een onderkomen hebben gevonden, kun je bepaalde soorten nog moeten oogsten in december. De schil van pompoenen is ontzettend hard. Dat is vaak een reden waarom mensen ertegenop zien om er überhaupt iets mee te doen en het te verwerken in een gerecht. Om ze doormidden te krijgen om bij het vruchtvlees te komen, kun je ze het beste hard op de tegels gooien. Daarna even goed afspoelen onder de kraan. Een andere mogelijkheid is dat je de pompoen in zijn geheel in de pan laat koken. De schil wordt zo veel zachter.

Kiemgroenten

De winter is altijd zo’n periode, zeker als je weinig buitenkomt, je je wat futloos gaat voelen. Medeveroorzaker daarvan is dat je minder vitamines binnenkrijgt. In de moestuin is niet heel veel eetbaars meer te vinden dat je een energieboost geeft, maar dat is gelukkig nog geen reden om naar de supermarkt te hollen. Je kunt namelijk heel gemakkelijk binnenshuis kiemgroenten zaaien. Kiemgroenten zijn echte vitaminebommetjes en zijn eenvoudig te verwerken in ontzettend veel gerechten. Maar je kunt ze natuurlijk ook gewoon als broodbeleg gebruiken. Het beste kun je een kiemglas gebruiken. Kwestie van kiemglas even goed omspoelen, handjevol zaadjes erin doen, even paar uur laten weken en vervolgens het kiemglas op zijn kop zetten en houden om het water eruit te laten lopen.

Citroengras

De multiculturele cultuur is ook in steeds meer tuinen zichtbaar. Houd je van pittige Oosterse gerechten, zoals een heerlijke curry? Dan is citroengras zaaien echt een aanrader. Het zit bomvol smaak. Nadeel is dat onze Hollandse temperaturen niet echt geschikt zijn voor het kunnen groeien van citroengras, maar daar is natuurlijk een fijne oplossing voor: het planten in de kas. Overigens is het afsnijden van een nog goed uitziende citroengrasstengel veel gemakkelijker dan het zaaien. Het levert een betere opbrengst op en het groeiproces gaat een stuk sneller. Gebruik een stengel uit je eigen tuin, of koop die in de supermarkt. Zet de afgesneden stengels direct in een laagje water en wacht totdat er zich wortels beginnen te vormen. Belangrijk om het water om de paar dagen te verversen. Zodra er wortels aan zitten van een paar cm, kun je ze overpoten in een pot of bak met aarde. Uiteindelijk kunnen ze in de kas nadat IJsheiligen geweest is (rond 15 mei).

Moestuin in januari

De overgang van 31 december naar 1 januari is voor moestuiniers bijna magisch. De laatste dag van het oude jaar betekent dat we nog middenin de winter zitten. Een dag later, en we gaan alweer richting het voorjaar. Tenminste, zo werkt dat mentaal. Herkenbaar? Kun je niet wachten om weer te beginnen met zaaien? Dat hoeft gelukkig ook niet. Wat dacht je van het zaaien van kastomaatjes? Je ruikt de zomer al bijna weer…

Spruitjes

Er zijn weinig groenten die mensen zo verdelen als spruitjes. Terwijl de één ervan houdt, verafschuwt het de ander. Terwijl je in de supermarkt te maken krijgt met mooie, ronde spruitjes van een prima grootte, valt het in de eigen moestuin toch vaak vies tegen om ze zo te krijgen. Dat heeft voor een groot deel te maken met de vele rassen die er zijn en die erg schommelen in kwaliteit. Spruitjes hebben een wat bittere smaak, maar zitten daarentegen vol vitamine C. Je kunt ze nog prima oogsten in januari, gezien de echte winterperiode steeds meer verschuift naar eind februari-maart. Een paar graden vorst kan het goed verdragen. De spruitjes groeien in de bladoksels van de koolplant. Aangezien het nogal eens flink wil waaien en deze plant aardig de hoogte in groeit, doe je er goed aan de plant te ondersteunen om omvallen te voorkomen.

Winterprei

Januari is een ideale maand om prei te oogsten. Juist in deze tijd van het jaar krijg je spontaan zin in het maken van een heerlijke soep, toch? Denk aan groentesoep of erwtensoep. En prei wordt daarin veel gebruikt. Uiteraard haal je die uit je eigen moestuin, omdat je dan te maken krijgt met zoveel mogelijk smaak. Je doet er goed aan om voorafgaand aan het zaaien de grond goed te bemesten, bij voorkeur met kippenmest. Prei heeft namelijk veel stikstof nodig. Het groeit verder gemakkelijk en je hoeft je geen zorgen te maken over natuurlijke vijanden of ziektes. Om te oogsten gebruik je het liefst een mestvork die je vrij diep de grond in drukt om de aarde omhoog te liften en zo de plant er eenvoudig uit te trekken. Vervolgens haal je de buitenste bladeren eraf, en kan het feest beginnen.

Honingplant Stevia

Wie de naam Stevia voorbij ziet komen, denkt vast gelijk aan zoetjes. Stevia is dé natuurlijke suikervervanger bij uitstek. Het is tot wel 15x (!) zoeter dan suiker. De bladeren bevatten deze zoete smaak. Je kunt er bijvoorbeeld thee van trekken, of gebruiken als kers op de taart om te verwerken in een ijsdessert. Deze planten groeien in subtropisch gebied en kunnen dus slecht tegen ons Hollandse weertje. Maar gezien ze toch veel tijd nodig hebben om uiteindelijk geoogst te kunnen worden, is voorzaaien eind januari beslist niet te vroeg. Doe dit bij voorkeur in huis, om ze vervolgens (als ze sterk genoeg zijn en de temperatuur het toelaat) te verplaatsen naar de kas. Geduld is ook hier weer belangrijk, want het kan tot wel een maand duren voordat de koppies van de jonge plantjes boven de grond uitkomen.

Kastomaten

Tomaten vallen onder dezelfde familie als de aardappelplant, namelijk de nachtschadefamilie. Dat betekent o.a. alles giftig is aan de plant, behalve de vruchten. Daarnaast zijn ze ook beide kwetsbaar voor het ontwikkelen van schimmels. Kastomaten kun je vanaf eind deze maand goed voorkweken in huis. Ze hebben warmte nodig om te kunnen groeien en mogen officieel pas na IJsheiligen de kas in. Plaats ze in het daglicht op de vensterbank, het liefst op het zuiden. Kastomaten stellen overigens geen hoge eisen aan de grondsoort, maar een luchtige bodem is wel een pre. Als klein plantje heb je er weinig werk aan. Ze hebben met name genoeg water nodig. Zodra ze de hoogte in beginnen te groeien, moeten ze geleid worden. Let er ook op dat je het dieven (verwijderen van zijscheuten) niet vergeet. Anders is de kans groot dat je vooral veel blad overhoudt en nauwelijks vruchtopbrengst hebt.

Moestuin in februari

Hoewel het buiten nog te koud om in de volle grond te zaaien, is februari wel het startschot om de kas vast aan kant te maken. Deze maand zijn er namelijk al veel smaakvolle groentes die je binnenshuis kunt zaaien en daarna (tijdelijk) in de kas kunnen groeien. Houd er wel rekening mee dat je nooit jonge plantjes die in huis het levenslicht hebben gezien, direct in de volle grond zet. De kas dient dan als een praktisch tussenstation. Hieronder vind je onmisbare aanraders voor deze maand.

Kapucijners zaaien

Kapucijners lijken sterk op doperwten, maar zitten in een ander jasje. De schil is paars van kleur. Tenminste, dat geldt voor veruit de meeste rassen. Daarnaast kan deze groente ook goed tegen een paar graden vorst, iets wat zeker in deze vroege maanden van het jaar nog voor kan komen. Kapucijners zijn ook wat lichter van kleur dan de doperwt. Afhankelijk van het ras varieert de hoogte van de plant tussen de 1,5 – 2,20 m. Dat is behoorlijk fors, dus goed leiden is dan ook het devies. Omdat het een klimplant is, is het gebruikmaken van gaas ideaal. Voorzaaien is aan te raden. Begin – half april kunnen de jonge plantjes dan naar buiten. Houd een plantafstand van ca 10 cm aan. Voordat de eerste peultjes verschijnen aan de plant, kun je genieten van de prachtig gekleurde bloemen die in allerlei kleuren tevoorschijn komen.

Knolselderij telen

Terwijl gewone selderij op het oog vaak moeilijk te onderscheiden is van peterselie, bestaat er over knolselderij geen twijfel. Het heeft een dikke knol die vrijwel geheel boven de grond groeit. Daaruit groeien stengels met daaraan het blad. Hoewel je de bladeren ook kunt eten, is de knol de grootste smaakmaker. Het duurt overigens wel even voordat er geoogst kan worden, omdat de knol veel tijd nodig heeft om te groeien. Lekker vroeg zaaien om vervolgens zo laat mogelijk te kunnen oogsten én dus zoveel mogelijk opbrengst te krijgen, is wat we adviseren.

Paprika

Paprika’s zijn er in veel verschillende kleuren, net als vormen en maten en smaken. Het beste kun je de zaadjes binnenshuis zaaien. Ze houden van zoveel mogelijk warmte, met een minimum van 20 graden. Kies daarnaast een zonnige plek uit. Afhankelijk van de temperatuur kun je de eerste koppies boven de grond zien komen tussen de 2 – 4 weken. Pas als de temperatuur buiten hoog genoeg is – zowel overdag als ’s nachts – kunnen de planten naar buiten, ongeveer eind april. Er zijn soorten die je ook in de volle grond kunt planten, maar wacht dan in ieder geval tot eind mei.

Aubergine

De aubergine wordt veel gebruikt in Griekse en Italiaanse gerechten. Het heeft een zachte tot bittere smaak en daarnaast is het vruchtvlees stevig. Als je aan deze vrucht denkt, breng je deze waarschijnlijk direct in verband met de dieppaarse kleur en ovale vorm. Maar er zijn ook andere kleuren en vormen. Niks voor niets wordt de aubergine in bijvoorbeeld de VS eggplant genoemd. Er bestaan namelijk ook soorten die wit van kleur en rond zijn, wat doet denken aan eieren. De Aubergine vertoont qua teeltwijze veel gelijkenissen met de paprika. Ook de Aubergine houdt van zoveel mogelijk warmte en ook hier stoppen de jonge plantjes met groeien als de temperatuur beneden de 20 graden komt. Het kan na binnenshuis zaaien geplaatst worden in de kas, maar uitplanten in de volle grond is ook mogelijk. In dat laatste geval heeft de plant wel een beschutte en zonnige standplaats nodig.

Lees ook: zo maak je de beste start voor je moestuin in de lente en voorjaar