Wat is de energieprijzen verwachting voor de komende jaren? Benieuwd naar de toekomst prognose van gasprijzen en stroomprijzen? Dan is deze website voor jou.
De energieprijzen verwachting heeft bij veel particulieren en bedrijven invloed op de keuze van de duur van een energiecontract.
Indien er verwacht wordt dat de stroomprijzen en gasprijzen in de toekomst zullen gaan dalen, zal er doorgaans niet voor een langdurig energiecontract gekozen worden.
De prognose is echter dat de energieprijs zal gaan stijgen de komende jaren, daarom is de keuze om nu een langdurig energiecontract af te sluiten waarschijnlijk ook voor jou verstandig.
Maak gratis een snelle vergelijking van de verschillende aanbieders in onze handige rekentool:
Bekijk ook deze video van de consumentenbond met tips over overstappen van energieleverancier:
Op deze site hebben we verschillende informatie en grafieken om je mee te nemen in de meest waarschijnlijke scenario’s voor de energieprijzen ontwikkeling.
De meest gelezen posts:
Allereerst wat algemene informatie, vervolgens hebben we hier ook subkopjes met links naar meer uitgebreide informatie over verschillende deelonderwerpen.
Zullen de energieprijzen gaan stijgen of dalen? Deze vraag is niet zo maar te beantwoorden en hangt van meerdere factoren af. De laatste jaren heb je kunnen profiteren van lagere energietarieven.
De prijs van gas en elektriciteit is dan ook jaarlijks iets verlaagd de afgelopen jaren. Helaas is deze dalende energieprijzen trend geen garantie voor de toekomst. Het zou zo maar kunnen zijn dat de prijs van gas en elektriciteit de komende jaren weer zal gaan stijgen.
Welke richting zullen de gas en stroomprijzen zich gaan bewegen? Gaan de stroom en gasprijzen het komende jaar wederom verder omlaag, of verwachten we juist weer een stijgende trend?
Voor het antwoord op deze vragen kun je het beste naar de informatie en vergelijk pagina’s van de hierboven weergegeven energieleveranciers.
Indien de energieleveranciers hun energieprijs de komende jaren nog verder omlaag laten gaan, betekent dit nog niet altijd dat je hier veel van zult merken op jouw energierekening.
De energieprijs bestaat namelijk uit meerdere onderdelen. De opbouw van de energieprijs bestaat uit het energieverbruik, kosten netbeheer, overheidsheffingen en BTW.
Als de energieleveranciers hun tarieven verlagen en de overheidsheffingen deze periode omhoog gaan, zou het kunnen zijn dat jouw energiekosten gelijk blijven.
Wat is de verwachting van de energieprijzen het komende jaar? Is het nu verstandig om je energieprijzen voor langere tijd vast te zetten? Of verwachten we nog lagere energieprijzen?
Deze informatie is belangrijk bij de keuze van de looptijd van jouw energiecontract. Na iedere energie contractperiode overstappen naar een andere energieleverancier is in veel gevallen nog het voordeligst.
Energieleveranciers geven nieuwe klanten namelijk geregeld een mooie overstap of welkomst korting. Bekijk de aanbiedingen die op dit moment actueel zijn in bovenstaand energievergelijk.
Lees hier alles over overstappen van energie leverancier
De verwachting van de stroomprijzen voor de toekomst is moeilijk in te schatten. Vraag en aanbod zijn spelen hierin een belangrijke rol. Bij een herstel van de economie zou het zo maar kunnen zijn dat de stroomprijzen weer gaan stijgen.
Voorgaande jaren hebben we kunnen constateren dat de prijs van stroom daalde. Indien je een contract heeft met variabele stroomtarieven, dan heb je hier van kunnen profiteren.
Is de prognose echter dat de tarieven zullen gaan stijgen, dan is dit wellicht het moment om je stroom voor een bepaalde periode vast te zetten. Indien je na iedere contractperiode een overstap van energiebedrijf zult maken, kun je maximaal profiteren van de welkomst aanbiedingen.
Energiebedrijven geven deze welkomst kortingen om klanten naar zich toe te trekken. Bekijk de aanbiedingen van de verschillende energiebedrijven!
Wat is de verwachting van de gasprijzen voor de jaren die hier op volgen? Naast de prijs die daadwerkelijk voor het gas gerekend wordt, zien we dat heffingen en belastingen ook een steeds groter aandeel krijgen bij de bepaling van de totale gasprijs op jouw energierekening.
In ons energie vergelijk kun je de meest recente gasprijzen van de verschillende Nederlandse energiebedrijven terug vinden. Bekijk of de verschillen groot genoeg zijn om voor een bepaalde leverancier te kiezen.
Ook als jouw huidige gasprijzen hoger zijn als die van de goedkoopste aanbieder is het wellicht slim om te switchen van leverancier. Hier kun je naar mate jouw gasverbruik heel wat mee besparen.
Voor de zakelijke markt valt er helemaal veel te besparen op gaskosten door energiebedrijven goed op prijs te vergelijken en over te stappen.
Grote energie verbruikers zullen dit dan ook zeker niet nalaten! Bekijk de meest actuele energie aanbiedingen voor particulieren en zakelijke gebruikers.
Lees hier alles over de verwachting van de gasprijzen de komende jaren
Belangrijke factoren die uiteindelijk de energieprijs bepalen zijn de vraag en aanbod van energie. Maar ook de vaste netwerkkosten en belastingen dragen voor een groot deel bij aan de totstandkoming van de energieprijs.
De leveringskosten hangen wel af van jouw gas en stroom verbruik. Waarin je gas kosten hierin veelal weer het grootste gedeelte vormen. Indien je energieleveranciers met elkaar wilt vergelijken, dan maken de leveringskosten het verschil op je rekening.
Netwerkkosten en belastingen zijn bij iedere energieleverancier gelijk. De laatste jaren hebben we kunnen profiteren van een variabele energieprijs daling.
Of deze trend doorgezet kan worden is natuurlijk nog maar de vraag. Meer hierover kun je lezen op de nieuws pagina’s van de aangesloten energieleveranciers.
Bekijk de energie prognose van de energie aanbieders hier op energieprijzen verwachting.
Voor welke energiemaatschappij ga je kiezen? De meeste energieverbruikers kiezen voor de energiemaatschappij die op het moment van het contract afsluiten het goedkoopste is.
Ook kiest een bepaalde groep mensen bewust voor groene stroom en vinden het niet erg om daar iets meer voor te betalen. Het gevoel en je wensen bepalen uiteindelijk de keuze voor een bepaald energie contract bij een energiemaatschappij.
Om een goede keuze te kunnen maken, kun je gebruik maken van ons energie vergelijking. Vul jouw persoonlijke wensen in de filter functie, en het energievergelijk begint zijn werk te doen.
Je zult de goedkoopste energiemaatschappij bovenaan zien staan. Indien je daadwerkelijk wilt overstappen is dat nu zo geregeld.
Volg eenvoudig de stappen van het energievergelijk en jouw overstap naar een andere energiemaatschappij wordt in gang gezet. Mocht je toch nog twijfelen, dan heb je 14 dagen de tijd om de aanvraag te annuleren, en wellicht jouw keuze te wijzigen.
Hoe kun je het beste op energiekosten besparen? Hier geven wij je enkele voorbeelden die kunnen bijdragen aan een lagere energierekening. Om te beginnen kun je nagaan of je wel energie afneemt bij de goedkoopste energieleverancier.
Hiermee kun je in de meeste gevallen geld besparen. Hiernaast kun je letten op jouw thermostaat, warm water afname, energie zuinige apparaten (wasmachine, droger en koelkast) aanschaffen en een goede isolatie van je woonhuis of gebouw.
Ook kun je eens berekenen of de aanschaf zonnepanelen voor jou interessant kan zijn. Door middel van het opwekken van zonne energie besparen heel veel huishoudens inmiddels honderden euro’s op jaarbasis.
Meer informatie over zonnepanelen en overige energie besparing tips vindt je bij de aanbieders hier op energie prijzen verwachting. Kijk snel hoe jij op energie kunt besparen!
We hebben hier op ons blog nog allerlei tips over energie besparen
Wat zijn de energiekosten gemiddeld per maand voor een gezin, alleenstaande of MKB’r? Dit kun je zien door gebruik te maken van onze energievergelijking tool.
Bekijk of jouw energiekosten in vergelijking tot het gemiddelde niet te hoog zijn. Indien je energiekosten hoger zijn dan het gemiddelde kun je wellicht bepaalde maatregelen nemen om jouw energiekosten te verlagen.
Hiervoor kun je besparen op jouw energieverbruik, maar ook eens kijken naar de energietarieven die je op dit moment betaalt.
Zit je nog wel bij de goedkoopste energieleverancier? Of wordt het nu tijd om een overstap te maken? Dit kun je doen door de stappen in ons energievergelijk te volgen. Kijk snel hoeveel je maandelijks kunt besparen op jouw energiekosten.
Lees onze blogpost over de gemiddelde energiekosten
Voor het afsluiten van een nieuw energiecontract gelden een aantal belangrijke tips. Allereerst is het raadzaam om je huidige of verwachte energieverbruik na te gaan.
Hierop volgens kun je naar een goedkoop en aansluitend energiecontract van een bepaalde energieleverancier zoeken. Bij het vergelijken van energiecontracten is het goed om dezelfde duur van een contract aan te houden.
De energieprijzen van een korte, lange of variabele contract periode verschillen namelijk van elkaar. Heb je eenmaal een goedkoop en bij jou passend contract gevonden, dan is het verstandig om na iedere (termijn) contract periode weer opnieuw op zoek te gaan naar de goedkoopste energieleverancier.
Energieleveranciers hebben voor nieuwe klanten namelijk vaak leuke welkom aanbiedingen. Dit voordeel kan tot honderden euro’s op jaarbasis oplopen.
Ben je op dit moment op zoek naar de goedkoopste zakelijke energieleverancier? Maak dan vrijblijvend gebruik van het energievergelijk hier op energieprijzen verwachting:
Het vergelijken van energieprijzen op de zakelijke markt kan je veel voordeel opleveren. Bekijk na iedere contractperiode of je nog wel energie afneemt bij de energieleverancier met de goedkoopste energie prijzen.
Energiebedrijven stunten namelijk nog wel eens met goede aanbiedingen om nieuwe klanten voor zich te winnen!
Veel van dezelfde factoren die het verloop van de energieprijzen voor consumenten bepalen zorgen ook voor de ontwikkeling van de zakelijke energieprijzen.
Met name wanneer je ZZP’er of MKB’er bent zullen de tarieven wellicht een beetje afwijken maar dezelfde trends volgen.
Bij een verbruik van 23.000 kwh aan stroom en 5.500 m3 aan gas kun je op dit moment rekenen op de volgende jaarlijkse lasten:
Het gaat verder uiteen lopen bij grote zakelijke energiecontracten. Deze zijn veelal meer gerelateerd aan de groothandelsprijzen voor energie.
Net als andere internationaal verhandelde grondstoffen kunnen gas en elektriciteit worden beïnvloed door valutaschommelingen.
Omdat veel van het Nederlandse elektriciteit uit niet euro landen komt en omdat elektriciteitsprijzen gekoppeld zijn aan gasprijzen, wordt de prijs van gas en elektriciteit in Nederland ook beïnvloed door de sterkte van de euro.
Als de euro sterk is ten opzichte van andere valuta, dan dalen de prijzen naarmate gas en elektriciteit goedkoper worden. Als de euro zwakker is, stijgen de prijzen.
De prijs van EU-emissierechten voor koolstof is verviervoudigd in de 12 maanden na de hervorming, wat een veel grotere impact op bedrijven heeft.
Onderzoek van Carbon Tracker suggereert dat de koolstofprijzen in de EU tegen 2021 kunnen verdubbelen en tegen 2030 kunnen verviervoudigen als de Europese Commissie wetgeving vaststelt om de huidige emissiedoelstellingen in overeenstemming te brengen met de klimaatovereenkomst van Parijs.
Kolen- en gascentrales lopen bijzonder risico en hebben hun bedrijfskosten de afgelopen maanden dramatisch zien stijgen.
De prijs van koolstof zal in de toekomst waarschijnlijk blijven stijgen, maar meer groene investeringen zullen de prijs van koolstof minder relevant maken.
Meer recent hebben de pri. Een politieke crisis en Amerikaanse sancties in olieproducerend Venezuela veroorzaakt dat olieprijzen stijgen, met een domino-effect op de gas- en elektriciteitsprijzen.
Bekijk hier in ons vergelijk de laatste en beste energie acties van alle energieleveranciers op de Nederlandse markt. Energie acties lopen uiteen van prijsvoordeel tot welkomst cadeaus.
Bekijk de hoogte van de welkomst premie die energieleveranciers hun nieuwe klanten nu bieden. Of bekijk de cadeaus in de vorm van bijvoorbeeld een iPad.
Tegenwoordig stappen steeds meer mensen na hun contract periode weer over om optimaal van de welkomst acties van energieleveranciers te profiteren.
Loopt jouw stroom en gas contract binnenkort af? Kijk dan nu alvast welk voordeel je kunt behalen door te switchen van energiemaatschappij.
Gaan de MKB energieprijzen omhoog of omlaag de komende jaren? Bekijk de MKB energieprijs verwachting bij de aangesloten energiemaatschappijen voor de zakelijke markt.
Bij welke MKB gas en stroom aanbieder ben je het goedkoopste uit op dit moment? Ga hiervoor naar ons zakelijke energie vergelijk. Vergelijk de MKB energieprijzen en vindt de goedkoopste MKB energiemaatschappij.
Door het overstappen naar een andere energiemaatschappij kun je in veel gevallen voordeel behalen. Dit geldt helemaal voor bedrijven die veel gas en of stroom verbruiken.
Vandaag nog overstappen op een goedkoper energiecontract? Volg hiervoor de stappen in ons energievergelijk.
Wat is de verwachting van duurzame energie de komende jaren? Gaan we juist meer windmolen parken (op zee) zien of juist meer zonnepanelen?
Voor informatie over de toekomst verwachtingen met betrekking op duurzame energie voorzieningen, kun je de aangesloten energie gerelateerde websites raadplegen.
Ook zijn er bepaalde EU doelstellingen met betrekking tot het opwekken van duurzame energie. Naar de toekomst toe moet er nog veel veranderd worden in Nederland.
Nederland wekt relatief nog maar heel weinig energie op uit duurzame energiebronnen. We zien dat Duitsland al een heel stuk verder is.
Er zal goed nagedacht moeten gaan worden, wat de goedkoopste en effectiefste manier is om duurzame energie te produceren in Nederland.
Nederlandse gezinnen verbruiken gemiddeld 3500 kWh per jaar. Het exacte energieverbruik per huishouden ligt aan de gezinssamenstelling, grootte van het huis, locatie van het huis en isolatie van het huis.
Het is duidelijk dat je in een rijtjeshuis dat tussen andere woningen ligt, minder hoeft te stoken dan dat je op een hoek of vrijstaand woont.
En juist deze stookkosten wegen het zwaarst op jouw energierekening. Een zachte winter kan je energierekening dan ook positief beïnvloeden.
Naast het energieverbruik dat voor het stoken gebruikt wordt, zijn het aantal elektrische apparaten dat je gebruikt ook wel bepalend voor de hoogte van het energieverbruik.
Besparen op energieverbruik kan je heel wat geld opleveren op jaarbasis. Voor energiebesparing tips verwijzen wij je naar de websites uit ons energievergelijk.
Vergelijk hier alle aanbiedingen, acties en kortingen van alle Nederlandse energiebedrijven. Profiteer optimaal van deze voordeeltjes, door snel te vergelijken en te switchen naar het goedkoopste energiebedrijf.
De aanbiedingen in ons energie vergelijk worden iedere keer ververst en zijn dus actueel. De aanbiedingen en korting acties zijn exclusief via ons vergelijk verkrijgbaar.
Veel aanbiedingen van energieleveranciers kom je dan ook alleen maar in ons vergelijk tegen, en niet op de website van de energieleverancier zelf.
De kortingen kunnen al in de gas of stroomprijs van het energiebedrijf verwerkt zijn. Voor de volledige duidelijkheid kun je de actie voorwaarden raadplegen.
Wat is de energieprijs verwachting? Op dit moment is dit moeilijk om helemaal juist in te schatten. Wel maken energieleveranciers een prognose van de energieprijzen voor de komende jaren.
De prijs van gas en stroom hangt af van een aantal belangrijke factoren.
Een aantal van deze factoren die de energietarieven bepalen zijn de vraag en aanbod van energie, ontwikkelingen in de oliehandel en hoogte van overheidsbelastingen.
Wat de prognoses van de meeste energieleveranciers zijn op de hoogte van de energieprijs, kunt u op de website van de energiebedrijven zelf vinden.
Wil je in de toekomst besparen op jouw energiekosten? Maak dan vrijblijvend gebruik van ons onafhankelijke energievergelijk.
Hoe de energievoorziening en energieprijzen er in de toekomst uit komen te zien kan nooit exact voorspeld worden. De overheid zal aan de hand van de EU doelstellingen mede bepalend zijn voor de toekomstige energievoorziening.
Op dit moment is energie opwekking uit duurzame energiebronnen nog erg duur. Als dat in de toekomst goedkoper kan, zal er meer gebruik gemaakt worden van duurzame energie.
Ook zijn de gasprijzen en olieprijzen bepalend voor de afname van toekomstige energiebronnen.
Wil je meer te weten komen over de energie in de toekomst of duurzame energie bronnen? Ga dan naar een aangesloten informatie energie website.
Dat energieprijzen van verschillende energieleveranciers niet hetzelfde zijn kun je zien door gebruik te maken van het vergelijk. De prijzen verschillen soms behoorlijk voor stroom en gas tussen de leveranciers.
Hoe deze energieprijs tot stand komt kun je in de berekening van de leverancier vinden.
De opbouw wordt netjes weergegeven. De basis prijs hangt veelal af van de inkoop van de energiebedrijven. Ze berekenen hiernaast een toeslag, wat hun marge is.
Deze zorg vaak voor de verschillen in energietarieven van de leveranciers.
Vergelijken is om deze reden dan ook interessant. Naast de inkoopprijs van energie door energiebedrijven op basis van vraag en aanbod, spelen de netwerk kosten en energiebelastingen ook mee voor de bepaling van de uiteindelijke prijs die bedrijven en consumenten betalen.
Energieprijzen voorspelling weten? Is dit het juiste moment om jouw energie voor een lange periode in te kopen? Het voorspellen van energieprijzen is lastig.
De prijzen van energie in de toekomst kunnen wel geschat worden, maar niemand zal exact weten hoe deze ontwikkeling zal verlopen.
Grote energieleveranciers houden dagelijks de ontwikkelingen op de energiemarkt nauwkeurig in de gaten. Zij zullen bij veel inkoop deals voorspellen of de energietarieven juist gaan stijgen of dalen de komende periode of jaren.
Informatie over de energieprijzen voorspelling tref je op de aangesloten websites van de energieleveranciers zelf.
Wat is de elektriciteitsprijs verwachting 2019, 2020 en komende jaren hierop volgend?
De bepaling van de elektriciteitsprijzen is afhankelijk van meerdere factoren. Vraag en aanbod, belastingen en heffingen zijn hierin een belangrijke factoren die de prijs bepalen van elektriciteit.
De elektriciteitsprijzen per kwh in Nederland vergelijken? Dit kunt je vrijblijvend in ons energievergelijk doen. In ons gas en elektriciteitsprijzen vergelijk kun je direct zien bij welke energieleverancier je het goedkoopste uit bent.
Energieleveranciers hebben twee keer per jaar de mogelijkheid om hun elektriciteit en gas prijzen aan te passen. Je kunt op een dergelijk wijzigingsmoment wachten, maar ieder jaar overstappen levert in de meeste gevallen veel meer winst op.
Ieder jaar overstappen van energieleverancier betekent, ieder jaar overstap of welkomstkorting. Dit is de korting die energieleveranciers weggeven om nieuwe klanten voor zich te winnen. Profiteer hiervan en maak vandaag nog een switch.
Om goed naar de toekomst te kijken is het verstandig om altijd eerst terug te kijken.
Wanneer we naar de ontwikkeling van afgelopen jaren kijken dan zien we een lichte stijging voor elektriciteit en een veel sterkere stijging voor gas:
Om bovenstaande grafiek beter te begrijpen is het belangrijk om naar de verschillende onderdelen van de energiekosten te kijken, en te zien hoe het verloop van de ontwikkeling van elk van hen is.
Het belangrijkste aan het verloop van de kosten voor een gemiddeld gezin zijn uiteraard de energieprijzen. Hierbij zie je dat over de maat genomen de prijzen voor een contract van een langere periode vast láger liggen dan bij variabele tarieven.
Dit komt omdat de energieprijzen over een periode van de afgelopen 7 jaar langzaam oplopen. Eigenlijk constant, behalve bij een dip in 2015 en 2016 waarbij de tarieven plotseling flink daalden.
Maar vanaf 2016 is er weer een constante stijging te zien die zich jaar op jaar doorzet
Om een goede vergelijking te kunnen maken zijn hieronder de gemiddelde energieprijzen bij een 3-jarig contract met vaste tarieven:
Het verloop van vastrecht is al een aantal jaren stabiel gebleven:
Het eerste belangrijke onderdeel is het verloop van de energiebelasting. Hier kun je goed zien dat de overheid middels belastingen het gebruik van stroom probeert te stimuleren, ten opzichte van het gebruik van gas:
Je ziet heel duidelijk sinds 2015 een trend waarbij de belastingen op aardgas langzaam maar zeker worden verhoogd, terwijl de energiebelastingen op elektriciteit worden verlaagd.
Op 1 januari 2013 is de Wet Opslag Duurzame Energie (ODE) ingegaan als extra belasting op de energierekening. Van deze extra belastinginkomsten moet de subsidieregeling Stimulering Duurzame Energieproductie SDE+ worden betaald.
Misschien dat je het nog weet van 2014 toen ineens de energierekening een stuk omhoogschoot, zonder dat je meer was gaan verbruiken. Een gemiddeld gezin betaalt ondertussen ongeveer €168,- aan extra ODE belasting.
De ontwikkeling van deze extra subsidieregeling zie je in deze grafiek:
Omdat een deel van je energieverbruik als basisbehoefte wordt gezien heeft de overheid een algemene heffingskorting ingevoerd. Zo worden grootverbruikers iets meer geraakt dan kleinverbruikers.
De heffingskorting wordt echter al jaren elk jaar afgebouwd en dat heeft dus ook invloed op de ontwikkeling van de totale energierekening.
Het gaat hier om een vast jaarlijks bedrag wat in mindering wordt gebracht op de belasting voor elektriciteit die je moet afdragen.
Hier is de ontwikkeling over de zelfde jaren in een grafiek:
De kosten voor netbeheer zijn er om de kosten te dekken voor het onderhoud en transport van gas en elektra over het aangelegde Nederlandse energienetwerk. Afhankelijk van de regio waar je zit heb je een netbeheerder, deze kun je niet kiezen.
Al een aantal jaar zijn deze kosten voor netbeheer samengevoegd op je energierekening om het wat overzichtelijker te maken. De ACM heeft duidelijke regels opgelegd en stelt tevens een maximum aan kosten vast over welke vergoeding jouw netbeheerder mag vragen.
Deze netwerkkosten nemen het verleden jaar ook langzaam toe. Maar dat is ook aan banden gelegd.
Hier is het verloop van de kosten netbeheer in een grafiek:
Dat zijn alle onderdelen waaruit het verloop van de energieprijzen bestaan. Hopelijk vond je onze grafieken informatief en kunnen ze je helpen met je onderzoek.