Energieprijzen verwachting | Gas & stroom: houd hier rekening mee

by Joost | Geupdate op:  augustus 13, 2021

Wat is de energieprijzen verwachting voor de komende jaren? Benieuwd naar de toekomst prognose van gasprijzen en stroomprijzen? Dan is deze website voor jou.

De energieprijzen verwachting heeft bij veel particulieren en bedrijven invloed op de keuze van de duur van een energiecontract.

Indien er verwacht wordt dat de stroomprijzen en gasprijzen in de toekomst zullen gaan dalen, zal er doorgaans niet voor een langdurig energiecontract gekozen worden.

De prognose is echter dat de energieprijs zal gaan stijgen de komende jaren, daarom is de keuze om nu een langdurig energiecontract af te sluiten waarschijnlijk ook voor jou verstandig.

Maak gratis een snelle vergelijking van de verschillende aanbieders in onze handige rekentool:

 
 

Bekijk ook deze video van de consumentenbond met tips over overstappen van energieleverancier:

Op deze site hebben we verschillende informatie en grafieken om je mee te nemen in de meest waarschijnlijke scenario’s voor de energieprijzen ontwikkeling.

De meest gelezen posts:

Allereerst wat algemene informatie, vervolgens hebben we hier ook subkopjes met links naar meer uitgebreide informatie over verschillende deelonderwerpen.

Energieprijzen prognose

Zullen de energieprijzen gaan stijgen of dalen? Deze vraag is niet zo maar te beantwoorden en hangt van meerdere factoren af. De laatste jaren heb je kunnen profiteren van lagere energietarieven.

De prijs van gas en elektriciteit is dan ook jaarlijks iets verlaagd de afgelopen jaren. Helaas is deze dalende energieprijzen trend geen garantie voor de toekomst. Het zou zo maar kunnen zijn dat de prijs van gas en elektriciteit de komende jaren weer zal gaan stijgen.

Welke richting zullen de gas en stroomprijzen zich gaan bewegen? Gaan de stroom en gasprijzen het komende jaar wederom verder omlaag, of verwachten we juist weer een stijgende trend?

Voor het antwoord op deze vragen kun je het beste naar de informatie en vergelijk pagina’s van de hierboven weergegeven energieleveranciers.

Indien de energieleveranciers hun energieprijs de komende jaren nog verder omlaag laten gaan, betekent dit nog niet altijd dat je hier veel van zult merken op jouw energierekening.

De energieprijs bestaat namelijk uit meerdere onderdelen. De opbouw van de energieprijs bestaat uit het energieverbruik, kosten netbeheer, overheidsheffingen en BTW.

Als de energieleveranciers hun tarieven verlagen en de overheidsheffingen deze periode omhoog gaan, zou het kunnen zijn dat jouw energiekosten gelijk blijven.

Overstappen

Wat is de verwachting van de energieprijzen het komende jaar? Is het nu verstandig om je energieprijzen voor langere tijd vast te zetten? Of verwachten we nog lagere energieprijzen?

Deze informatie is belangrijk bij de keuze van de looptijd van jouw energiecontract. Na iedere energie contractperiode overstappen naar een andere energieleverancier is in veel gevallen nog het voordeligst.

Energieleveranciers geven nieuwe klanten namelijk geregeld een mooie overstap of welkomst korting. Bekijk de aanbiedingen die op dit moment actueel zijn in bovenstaand energievergelijk.

Lees hier alles over overstappen van energie leverancier

Verwachting stroomprijzen

De verwachting van de stroomprijzen voor de toekomst is moeilijk in te schatten. Vraag en aanbod zijn spelen hierin een belangrijke rol. Bij een herstel van de economie zou het zo maar kunnen zijn dat de stroomprijzen weer gaan stijgen.

Voorgaande jaren hebben we kunnen constateren dat de prijs van stroom daalde. Indien je een contract heeft met variabele stroomtarieven, dan heb je hier van kunnen profiteren.

Is de prognose echter dat de tarieven zullen gaan stijgen, dan is dit wellicht het moment om je stroom voor een bepaalde periode vast te zetten. Indien je na iedere contractperiode een overstap van energiebedrijf zult maken, kun je maximaal profiteren van de welkomst aanbiedingen.

Energiebedrijven geven deze welkomst kortingen om klanten naar zich toe te trekken. Bekijk de aanbiedingen van de verschillende energiebedrijven!

Verwachting gasprijzen

Wat is de verwachting van de gasprijzen voor de jaren die hier op volgen? Naast de prijs die daadwerkelijk voor het gas gerekend wordt, zien we dat heffingen en belastingen ook een steeds groter aandeel krijgen bij de bepaling van de totale gasprijs op jouw energierekening.

In ons energie vergelijk kun je de meest recente gasprijzen van de verschillende Nederlandse energiebedrijven terug vinden. Bekijk of de verschillen groot genoeg zijn om voor een bepaalde leverancier te kiezen.

Ook als jouw huidige gasprijzen hoger zijn als die van de goedkoopste aanbieder is het wellicht slim om te switchen van leverancier. Hier kun je naar mate jouw gasverbruik heel wat mee besparen.

Voor de zakelijke markt valt er helemaal veel te besparen op gaskosten door energiebedrijven goed op prijs te vergelijken en over te stappen.

Grote energie verbruikers zullen dit dan ook zeker niet nalaten! Bekijk de meest actuele energie aanbiedingen voor particulieren en zakelijke gebruikers.

Lees hier alles over de verwachting van de gasprijzen de komende jaren

Opbouw van de energieprijs

Belangrijke factoren die uiteindelijk de energieprijs bepalen zijn de vraag en aanbod van energie. Maar ook de vaste netwerkkosten en belastingen dragen voor een groot deel bij aan de totstandkoming van de energieprijs.

De leveringskosten hangen wel af van jouw gas en stroom verbruik. Waarin je gas kosten hierin veelal weer het grootste gedeelte vormen. Indien je energieleveranciers met elkaar wilt vergelijken, dan maken de leveringskosten het verschil op je rekening.

Netwerkkosten en belastingen zijn bij iedere energieleverancier gelijk. De laatste jaren hebben we kunnen profiteren van een variabele energieprijs daling.

Of deze trend doorgezet kan worden is natuurlijk nog maar de vraag. Meer hierover kun je lezen op de nieuws pagina’s van de aangesloten energieleveranciers.

Bekijk de energie prognose van de energie aanbieders hier op energieprijzen verwachting.

Welke energiemaatschappij moet je kiezen?

Voor welke energiemaatschappij ga je kiezen? De meeste energieverbruikers kiezen voor de energiemaatschappij die op het moment van het contract afsluiten het goedkoopste is.

Ook kiest een bepaalde groep mensen bewust voor groene stroom en vinden het niet erg om daar iets meer voor te betalen. Het gevoel en je wensen bepalen uiteindelijk de keuze voor een bepaald energie contract bij een energiemaatschappij.

Om een goede keuze te kunnen maken, kun je gebruik maken van ons energie vergelijking. Vul jouw persoonlijke wensen in de filter functie, en het energievergelijk begint zijn werk te doen.

Je zult de goedkoopste energiemaatschappij bovenaan zien staan. Indien je daadwerkelijk wilt overstappen is dat nu zo geregeld.

Volg eenvoudig de stappen van het energievergelijk en jouw overstap naar een andere energiemaatschappij wordt in gang gezet. Mocht je toch nog twijfelen, dan heb je 14 dagen de tijd om de aanvraag te annuleren, en wellicht jouw keuze te wijzigen.

Energie besparen

Hoe kun je het beste op energiekosten besparen? Hier geven wij je enkele voorbeelden die kunnen bijdragen aan een lagere energierekening. Om te beginnen kun je nagaan of je wel energie afneemt bij de goedkoopste energieleverancier.

Hiermee kun je in de meeste gevallen geld besparen. Hiernaast kun je letten op jouw thermostaat, warm water afname, energie zuinige apparaten (wasmachine, droger en koelkast) aanschaffen en een goede isolatie van je woonhuis of gebouw.

Ook kun je eens berekenen of de aanschaf zonnepanelen voor jou interessant kan zijn. Door middel van het opwekken van zonne energie besparen heel veel huishoudens inmiddels honderden euro’s op jaarbasis.

Meer informatie over zonnepanelen en overige energie besparing tips vindt je bij de aanbieders hier op energie prijzen verwachting. Kijk snel hoe jij op energie kunt besparen!

We hebben hier op ons blog nog allerlei tips over energie besparen

Gemiddelde energiekosten per maand

Wat zijn de energiekosten gemiddeld per maand voor een gezin, alleenstaande of MKB’r? Dit kun je zien door gebruik te maken van onze energievergelijking tool.

Bekijk of jouw energiekosten in vergelijking tot het gemiddelde niet te hoog zijn. Indien je energiekosten hoger zijn dan het gemiddelde kun je wellicht bepaalde maatregelen nemen om jouw energiekosten te verlagen.

Hiervoor kun je besparen op jouw energieverbruik, maar ook eens kijken naar de energietarieven die je op dit moment betaalt.

Zit je nog wel bij de goedkoopste energieleverancier? Of wordt het nu tijd om een overstap te maken? Dit kun je doen door de stappen in ons energievergelijk te volgen. Kijk snel hoeveel je maandelijks kunt besparen op jouw energiekosten.

Lees onze blogpost over de gemiddelde energiekosten

Tips bij het afsluiten van een energiecontract

Voor het afsluiten van een nieuw energiecontract gelden een aantal belangrijke tips. Allereerst is het raadzaam om je huidige of verwachte energieverbruik na te gaan.

Hierop volgens kun je naar een goedkoop en aansluitend energiecontract van een bepaalde energieleverancier zoeken. Bij het vergelijken van energiecontracten is het goed om dezelfde duur van een contract aan te houden.

De energieprijzen van een korte, lange of variabele contract periode verschillen namelijk van elkaar. Heb je eenmaal een goedkoop en bij jou passend contract gevonden, dan is het verstandig om na iedere (termijn) contract periode weer opnieuw op zoek te gaan naar de goedkoopste energieleverancier.

Energieleveranciers hebben voor nieuwe klanten namelijk vaak leuke welkom aanbiedingen. Dit voordeel kan tot honderden euro’s op jaarbasis oplopen.

Ontwikkeling zakelijke energieprijzen

Ben je op dit moment op zoek naar de goedkoopste zakelijke energieleverancier? Maak dan vrijblijvend gebruik van het energievergelijk hier op energieprijzen verwachting:

 
 

Het vergelijken van energieprijzen op de zakelijke markt kan je veel voordeel opleveren. Bekijk na iedere contractperiode of je nog wel energie afneemt bij de energieleverancier met de goedkoopste energie prijzen.

Energiebedrijven stunten namelijk nog wel eens met goede aanbiedingen om nieuwe klanten voor zich te winnen!

Veel van dezelfde factoren die het verloop van de energieprijzen voor consumenten bepalen zorgen ook voor de ontwikkeling van de zakelijke energieprijzen.

Met name wanneer je ZZP’er of MKB’er bent zullen de tarieven wellicht een beetje afwijken maar dezelfde trends volgen.

Bij een verbruik van 23.000 kwh aan stroom en 5.500 m3 aan gas kun je op dit moment rekenen op de volgende jaarlijkse lasten:

Het gaat verder uiteen lopen bij grote zakelijke energiecontracten. Deze zijn veelal meer gerelateerd aan de groothandelsprijzen voor energie.

Invloeden op de verwachting zakelijke energieprijzen

Groothandelskosten voor energie, die tussen 45% en 55% van de energierekening van een bedrijf uitmaken, kunnen aanzienlijk schommelen van maand tot maand en van jaar tot jaar.
 
Als jouw zakelijke energiecontract voor bepaalde tijd afloopt, vraag je je misschien af ​​waarom de verlengingsprijs goedkoper of duurder is. In deze blogpost lichten we enkele factoren toe die de groothandelsprijzen voor energie beïnvloeden.
 
Veranderingen in de energieprijs kunnen frustrerend zijn voor bedrijfseigenaren, vooral wanneer ze beperkte financiële flexibiliteit hebben en de energierekening een groot gedeelte van de kosten van bedrijfsvoering behelzen, bijvoorbeeld bij productiewerkzaamheden.
 
Maar als je enkele van de onderliggende marktkrachten begrijpt, kun je beter geïnformeerde beslissingen nemen over jouw toekomstige energiecontract.
 
Als jouw zakelijke energiecontract afloopt en je niet zeker weet of je een zakelijk energiecontract op korte of lange termijn nodig hebt, of als je niet weet welke energieleverancier je moet kiezen, bekijk dan onze eenvoudige keuzehulp.

Hoe de groothandel in energie werkt

Groothandelsprijzen voor energie worden beïnvloed door een groot aantal factoren. Om het complexe samenspel van factoren ten volle te kunnen waarderen, moet je een beetje weten over de groothandelsmarkten voor energie.
 
Gas en elektriciteit worden op de groothandelsmarkt gekocht van elektriciteitscentrales, gasproducenten en importeurs. Sommige energie wordt op korte termijn gekocht om aan de extra vraag te voldoen, maar meer wordt vooraf gekocht.
 
Energie die vooraf wordt gekocht, wordt op verschillende en tegen verschillende prijzen gekocht. Dit wordt hedging genoemd en energiebedrijven doen dit om prijsschommelingen op te vangen.
 
Als de groothandelsprijzen voor gas of elektriciteit dalen of stijgen, wordt de verandering niet perfect weerspiegeld in de eenheidsprijzen die door bedrijven worden betaald.
 
Maar het is een goede indicatie van welke richting de markt op gaat.
 
Hieronder gaan we dieper in op enkele van de factoren die de groothandel in energie beïnvloeden.

Vraag en aanbod

Vraag en aanbod is de basisrelatie die de prijs van elke grondstof bepaalt in de economische theorie.
 
Wanneer de prijs die een producent bereid is te verkopen gelijk is aan de hoeveelheid energie die bedrijven bereid zijn te kopen tegen die prijs, wordt een evenwicht of marktprijs vastgesteld.
 
Zoals elke grondstof wordt de prijs van energie bepaald door vraag en aanbod.
 
Sommige factoren, zoals geopolitieke gebeurtenissen of rampen, beperken het aanbod van energie, verschuiven de aanbodcurve naar links en verhogen de prijzen.
 
Andere factoren, zoals extreem koude temperaturen, zullen de vraag doen toenemen, waardoor de prijzen stijgen.
 
De energiemarkt is echter niet perfect en kopers van energie zijn niet volledig rationeel, maar de relatie illustreert hoe veranderingen in vraag en aanbod de prijs beïnvloeden.

Gas voorraad

Groot-Brittannië kon vroeger al zijn eigen gas maken. Maar omdat de Noordzee-gasreserves zijn afgenomen, moest het land meer aardgas gaan importeren.
 
Om het gassysteem goed bevoorraad te houden, moet het VK minstens evenveel betalen als Europese landen om gas via pijpleidingen aan te trekken. Bij een tekort aan gas kan de marktprijs aanzienlijk stijgen.
 
Deze tekorten kunnen optreden wanneer pijpleidingen of gasvelden offline gaan.
 
Dit is niet zo problematisch als een gasveld offline gaat voor gepland onderhoud, omdat andere sites wat speling kunnen krijgen. Maar ongepland onderhoud kan het aanbod vertragen en leiden tot grote prijsstijgingen op korte termijn.
 
Onder andere Nederland exporteert naar het VK en hierdoor wordt ook onze prijs beïnvloed. Ook moeten we onze eigen gas importeren wanneer Nederland zelf te maken heeft met onderhoud.
 
Gasopslagfaciliteiten minimaliseren prijsschommelingen op de korte termijn, waardoor gas opzij wordt geschoven wanneer de vraag laag is en het herverdeelt wanneer de prijzen stijgen.

Wisselkoersfluctuaties

Net als andere internationaal verhandelde grondstoffen kunnen gas en elektriciteit worden beïnvloed door valutaschommelingen.

Omdat veel van het Nederlandse elektriciteit uit niet euro landen komt en omdat elektriciteitsprijzen gekoppeld zijn aan gasprijzen, wordt de prijs van gas en elektriciteit in Nederland ook beïnvloed door de sterkte van de euro.

Als de euro sterk is ten opzichte van andere valuta, dan dalen de prijzen naarmate gas en elektriciteit goedkoper worden. Als de euro zwakker is, stijgen de prijzen.

Wind

Nederland is bezig om een van de grootste offshore windgenerator te worden. Maar dit zijn nog ambities. On- en offshore windturbines waren goed voor 10% van de stroombehoeften van Nederland in 2018. En dit zal waarschijnlijk toenemen.
 
De regering is van plan om tegen 2030 een derde van zijn elektriciteit uit windparken op zee te genereren.
 
Wind maakt op winderige dagen een aanzienlijk deel uit van de Nederlandse elektriciteitsmix. Maar wanneer de wind niet waait, wordt meer aardgas naar elektriciteitscentrales geleid, waardoor de prijzen stijgen.
 
Toenemende afhankelijkheid van windturbines betekent dat een langere periode van geen wind de gasprijs omhoog zou kunnen schieten.

Temperatuur

Deze is duidelijk. Wanneer de temperatuur stijgt, is de vraag naar gas- en elektrische verwarming lager. Evenzo, als de temperatuur daalt, kan de vraag naar gas en elektriciteit stijgen, waardoor de prijzen stijgen.
 
Omdat groothandelsgas en elektriciteit voornamelijk vooraf worden gekocht, zijn de prijzen vaak gekoppeld aan voorspellingen.
 
Als een tiendaagse voorspelling suggereert dat er bijzonder goed weer zal zijn, zullen de termijnprijzen op korte termijn waarschijnlijk dalen.
 
Lange termijn temperatuurvoorspelling is moeilijker. Maar er zijn enkele losse indicatoren.

Koolstofprijzen

Koolstofprijzen, de regels om een ​​belasting te stellen op koolstofvervuiling is ontworpen om de uitstoot te verminderen en investeringen in schonere technologie en werkwijzen te stimuleren.
 
Economen zijn het erover eens dat koolstoftaxen de meest effectieve manier zijn om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen.
 
Volgens het EU-emissiehandelssysteem moeten alleen bepaalde zware industriële bedrijven de koolstofprijs betalen, maar deze lijst bevat stroomgeneratoren, die de kosten van koolstof in de toeleveringsketen doorberekenen aan individuele huizen en bedrijven.
 
De EU ETS werkt volgens een ‘cap and trade’-principe. Dit betekent dat de EU de totale hoeveelheid bepaalde broeikasgassen die na verloop van tijd kunnen worden uitgestoten, beperkt.
 
Bedrijven kopen of ontvangen emissierechten die ze indien nodig met elkaar kunnen verhandelen. De prijs van koolstof kan van week tot week en van maand tot maand variëren, maar naarmate het totale aantal toegestane emissies afneemt, worden de vergunningen waardevoller.
 
Sinds de markt in 2017 is gewijzigd, hebben de prijzen een sterk opwaarts traject gehad:

De prijs van EU-emissierechten voor koolstof is verviervoudigd in de 12 maanden na de hervorming, wat een veel grotere impact op bedrijven heeft.

Onderzoek van Carbon Tracker suggereert dat de koolstofprijzen in de EU tegen 2021 kunnen verdubbelen en tegen 2030 kunnen verviervoudigen als de Europese Commissie wetgeving vaststelt om de huidige emissiedoelstellingen in overeenstemming te brengen met de klimaatovereenkomst van Parijs.

Kolen- en gascentrales lopen bijzonder risico en hebben hun bedrijfskosten de afgelopen maanden dramatisch zien stijgen.

De prijs van koolstof zal in de toekomst waarschijnlijk blijven stijgen, maar meer groene investeringen zullen de prijs van koolstof minder relevant maken.

Wereldwijde onzekerheid

De olieprijzen worden sterk beïnvloed door wereldwijde gebeurtenissen, die een domino-effect hebben op de gas- en elektriciteitsprijzen. Conflict of een natuurramp in een land dat olie of gas produceert, zal de productie en toegankelijkheid beperken en de prijzen opdrijven.
 
Met dalende reserves in Noordzeegasvelden is Nederland de laatste twee decennia afhankelijker geworden van geïmporteerd gas.
 
Het conflict in 2011 in Libië bracht de olieprijzen op een hoogtepunt van twee en een half jaar, terwijl het nucleaire ongeval in Fukushima de Japanse vraag naar LNG verhoogde en de prijzen verhoogde.

Meer recent hebben de pri. Een politieke crisis en Amerikaanse sancties in olieproducerend Venezuela veroorzaakt dat olieprijzen stijgen, met een domino-effect op de gas- en elektriciteitsprijzen.

De groothandelsprijzen voor energie fluctueren, waarom zijn mijn facturen nog steeds hetzelfde?

De meeste zakelijke energieaanbiedingen worden geleverd op basis van contracten voor bepaalde tijd. Dit betekent dat een bedrijf maximaal vijf jaar energie tegen een vast eenheidstarief zal kopen.
 
Vaak is de enige manier om een ​​goedkopere deal te vinden, van leverancier te veranderen of aan het einde van de minimale contractperiode te proberen een goedkopere deal te bedingen.
 
De groothandelsprijzen voor gas en elektriciteit zijn de afgelopen jaren flink in ontwikkeling. Maar jouw bedrijf heeft misschien niet de voordelen gezien.
 
Zakelijke energiecontracten zijn gedetailleerder dan consumenten contracten en grotere bedrijven kunnen ook geen ‘dual-fuel’-deals afsluiten, dus moeten ze afzonderlijk onderhandelen over hun gas- en elektriciteitsvoorziening.
 
De eenvoudigste manier om jouw energie om te schakelen, of je nu MKB of groot zakelijk bent, is door een gespecialiseerde zakelijke energiemakelaar en vergelijker te gebruiken.
 
Een energiebemiddelaar verzamelt offertes van tientallen leveranciers en geeft advies over tarieven en valkuilen bij bepaalde bedrijven. Ze zullen ook contact met je houden gedurende jouw contractperiode en zullen ervoor zorgen dat je niet overgaat in een slechte deal.
 
Een laatste tip: Blijf energiebesparend!
 
Als je een variabel of flexibel tarief hanteert, is het uiterst belangrijk dat je de lopende zaken in de gaten houdt, omdat deze rechtstreeks van invloed zijn op wat je zou kunnen besparen voor je zakelijke energiebehoeften.
Lees ook: zakelijke energiebesparingstips om de bedrijfskosten te drukken

Energie acties

Bekijk hier in ons vergelijk de laatste en beste energie acties van alle energieleveranciers op de Nederlandse markt. Energie acties lopen uiteen van prijsvoordeel tot welkomst cadeaus.

Bekijk de hoogte van de welkomst premie die energieleveranciers hun nieuwe klanten nu bieden. Of bekijk de cadeaus in de vorm van bijvoorbeeld een iPad.

Tegenwoordig stappen steeds meer mensen na hun contract periode weer over om optimaal van de welkomst acties van energieleveranciers te profiteren.

Loopt jouw stroom en gas contract binnenkort af? Kijk dan nu alvast welk voordeel je kunt behalen door te switchen van energiemaatschappij.

Energieprijzen verwachting MKB

Gaan de MKB energieprijzen omhoog of omlaag de komende jaren? Bekijk de MKB energieprijs verwachting bij de aangesloten energiemaatschappijen voor de zakelijke markt.

Bij welke MKB gas en stroom aanbieder ben je het goedkoopste uit op dit moment? Ga hiervoor naar ons zakelijke energie vergelijk. Vergelijk de MKB energieprijzen en vindt de goedkoopste MKB energiemaatschappij.

Door het overstappen naar een andere energiemaatschappij kun je in veel gevallen voordeel behalen. Dit geldt helemaal voor bedrijven die veel gas en of stroom verbruiken.

Vandaag nog overstappen op een goedkoper energiecontract? Volg hiervoor de stappen in ons energievergelijk.

Verwachting duurzame energie

Wat is de verwachting van duurzame energie de komende jaren? Gaan we juist meer windmolen parken (op zee) zien of juist meer zonnepanelen?

Voor informatie over de toekomst verwachtingen met betrekking op duurzame energie voorzieningen, kun je de aangesloten energie gerelateerde websites raadplegen.

Ook zijn er bepaalde EU doelstellingen met betrekking tot het opwekken van duurzame energie. Naar de toekomst toe moet er nog veel veranderd worden in Nederland.

Nederland wekt relatief nog maar heel weinig energie op uit duurzame energiebronnen. We zien dat Duitsland al een heel stuk verder is.

Er zal goed nagedacht moeten gaan worden, wat de goedkoopste en effectiefste manier is om duurzame energie te produceren in Nederland.

Energieverbruik

Nederlandse gezinnen verbruiken gemiddeld 3500 kWh per jaar. Het exacte energieverbruik per huishouden ligt aan de gezinssamenstelling, grootte van het huis, locatie van het huis en isolatie van het huis.

Het is duidelijk dat je in een rijtjeshuis dat tussen andere woningen ligt, minder hoeft te stoken dan dat je op een hoek of vrijstaand woont.

En juist deze stookkosten wegen het zwaarst op jouw energierekening. Een zachte winter kan je energierekening dan ook positief beïnvloeden.

Naast het energieverbruik dat voor het stoken gebruikt wordt, zijn het aantal elektrische apparaten dat je gebruikt ook wel bepalend voor de hoogte van het energieverbruik.

Besparen op energieverbruik kan je heel wat geld opleveren op jaarbasis. Voor energiebesparing tips verwijzen wij je naar de websites uit ons energievergelijk.

Aanbiedingen, acties en kortingen energiebedrijven

Vergelijk hier alle aanbiedingen, acties en kortingen van alle Nederlandse energiebedrijven. Profiteer optimaal van deze voordeeltjes, door snel te vergelijken en te switchen naar het goedkoopste energiebedrijf.

De aanbiedingen in ons energie vergelijk worden iedere keer ververst en zijn dus actueel. De aanbiedingen en korting acties zijn exclusief via ons vergelijk verkrijgbaar.

Veel aanbiedingen van energieleveranciers kom je dan ook alleen maar in ons vergelijk tegen, en niet op de website van de energieleverancier zelf.

De kortingen kunnen al in de gas of stroomprijs van het energiebedrijf verwerkt zijn. Voor de volledige duidelijkheid kun je de actie voorwaarden raadplegen.

Energieprijs verwachting

Wat is de energieprijs verwachting? Op dit moment is dit moeilijk om helemaal juist in te schatten. Wel maken energieleveranciers een prognose van de energieprijzen voor de komende jaren.

De prijs van gas en stroom hangt af van een aantal belangrijke factoren.

Een aantal van deze factoren die de energietarieven bepalen zijn de vraag en aanbod van energie, ontwikkelingen in de oliehandel en hoogte van overheidsbelastingen.

Wat de prognoses van de meeste energieleveranciers zijn op de hoogte van de energieprijs, kunt u op de website van de energiebedrijven zelf vinden.

Wil je in de toekomst besparen op jouw energiekosten? Maak dan vrijblijvend gebruik van ons onafhankelijke energievergelijk.

Energie in de toekomst

Hoe de energievoorziening en energieprijzen er in de toekomst uit komen te zien kan nooit exact voorspeld worden. De overheid zal aan de hand van de EU doelstellingen mede bepalend zijn voor de toekomstige energievoorziening.

Op dit moment is energie opwekking uit duurzame energiebronnen nog erg duur. Als dat in de toekomst goedkoper kan, zal er meer gebruik gemaakt worden van duurzame energie.

Ook zijn de gasprijzen en olieprijzen bepalend voor de afname van toekomstige energiebronnen.

Wil je meer te weten komen over de energie in de toekomst of duurzame energie bronnen? Ga dan naar een aangesloten informatie energie website.

Hoe komen energieprijzen tot stand

Dat energieprijzen van verschillende energieleveranciers niet hetzelfde zijn kun je zien door gebruik te maken van het vergelijk. De prijzen verschillen soms behoorlijk voor stroom en gas tussen de leveranciers.

Hoe deze energieprijs tot stand komt kun je in de berekening van de leverancier vinden.

De opbouw wordt netjes weergegeven. De basis prijs hangt veelal af van de inkoop van de energiebedrijven. Ze berekenen hiernaast een toeslag, wat hun marge is.

Deze zorg vaak voor de verschillen in energietarieven van de leveranciers.

Vergelijken is om deze reden dan ook interessant. Naast de inkoopprijs van energie door energiebedrijven op basis van vraag en aanbod, spelen de netwerk kosten en energiebelastingen ook mee voor de bepaling van de uiteindelijke prijs die bedrijven en consumenten betalen.

Energieprijzen voorspelling

Energieprijzen voorspelling weten? Is dit het juiste moment om jouw energie voor een lange periode in te kopen? Het voorspellen van energieprijzen is lastig.

De prijzen van energie in de toekomst kunnen wel geschat worden, maar niemand zal exact weten hoe deze ontwikkeling zal verlopen.

Grote energieleveranciers houden dagelijks de ontwikkelingen op de energiemarkt nauwkeurig in de gaten. Zij zullen bij veel inkoop deals voorspellen of de energietarieven juist gaan stijgen of dalen de komende periode of jaren.

Informatie over de energieprijzen voorspelling tref je op de aangesloten websites van de energieleveranciers zelf.

Verwachting elektriciteitsprijzen

Wat is de elektriciteitsprijs verwachting 2019, 2020 en komende jaren hierop volgend?

De bepaling van de elektriciteitsprijzen is afhankelijk van meerdere factoren. Vraag en aanbod, belastingen en heffingen zijn hierin een belangrijke factoren die de prijs bepalen van elektriciteit.

De elektriciteitsprijzen per kwh in Nederland vergelijken? Dit kunt je vrijblijvend in ons energievergelijk doen. In ons gas en elektriciteitsprijzen vergelijk kun je direct zien bij welke energieleverancier je het goedkoopste uit bent.

Energieleveranciers hebben twee keer per jaar de mogelijkheid om hun elektriciteit en gas prijzen aan te passen. Je kunt op een dergelijk wijzigingsmoment wachten, maar ieder jaar overstappen levert in de meeste gevallen veel meer winst op.

Ieder jaar overstappen van energieleverancier betekent, ieder jaar overstap of welkomstkorting. Dit is de korting die energieleveranciers weggeven om nieuwe klanten voor zich te winnen. Profiteer hiervan en maak vandaag nog een switch.

Wat is de elektriciteitsontwikkeling geweest?

Om goed naar de toekomst te kijken is het verstandig om altijd eerst terug te kijken.

Wanneer we naar de ontwikkeling van afgelopen jaren kijken dan zien we een lichte stijging voor elektriciteit en een veel sterkere stijging voor gas:

Dit komt omdat de Nederlandse overheid, en andere overheden in Europa, het gebruik van elektriciteit ten opzichte van gas willen stimuleren.
 
Elektriciteit wordt namelijk steeds meer verduurzaamd terwijl gas, een natuurlijk product, op kan raken. Natuurlijk is elektriciteit nu nog niet volledig groen, of hernieuwbaar (renewable) maar investeringen worden gedaan om dit steeds meer mogelijk te maken.
 
Dat is waarom we aan de ene kant een daling zagen in de elektriciteitsprijs vanwege stimulering en heffingskortingen. Nu worden die weer afgebouwd om juist meer geld vrij te maken voor investeringen in duurzame energie.
 
Dit is hoe de kosten van de elektriciteitsprijzen zijn opgebouwd:
 

Hier zie je dat de heffingskortingen worden afgebouwd waardoor de totale belastingdruk stijgt en ook dat de ODE (Opslag Duurzame Energie) toeneemt.
 
Dit laatste is een extra belasting waarvan de opbrengsten worden gebruikt om projecten die gericht zijn op het verloop van het opwekken van duurzame energie te versnellen.

Verwachte hogere elektriciteitsprijzen

De energierekening van een gemiddeld Nederlands huishouden stijgt volgend jaar. Dit is om de volgende redenen.
 
Zoals hieronder verder beschreven, zullen de prijzen voor aardgas en elektriciteit stijgen. Het zal echter moeilijk zijn om te zeggen hoeveel ze zullen stijgen.
 
De ontwikkeling aan energierekening per jaar voor een gemiddeld huishouden met 3.500 kwh aan elektriciteit en 1.500 m3 gasverbruik is de afgelopen jaren als volgt geweest:




Als consumenten een langer lopend contract hebben tegen vaste prijzen, zullen ze hogere energiekosten opmerken voor de energierekening van volgend jaar (niet in 2020).
 
Naast hogere grondstoffenprijzen zullen ook de belastingen stijgen. De ‘Opslag voor Duurzame Energiebronnen’ (ODE) zal stijgen tot €133,- per huishouden in 2019 en zal €200,- bereiken in 2023.
 
Dit is de financiering van de overheid voor de helft van de nieuwe duurzame energiebronnen. De andere helft van de financiering komt van het bedrijfsleven.
 
Tijdens het Energieakkoord in 2013 werden hogere belastingen vastgesteld, die de weg bepalen voor de Nederlandse energietransitie tot 2023. Met de extra kosten van het komende Klimaatakkoord wordt nog geen rekening gehouden.

Factoren die van invloed zijn op de elektriciteitsprijs verwachting

Het lijkt erop dat bedrijven, die onder de EU-ETS vallen, anticiperen op verdere prijsstijgingen en daarom op dit moment al hun toekomstige koolstofemissies afdekken door deze emissierechten te kopen.
 
Dat is een van de redenen dat nu al de prijzen aan het stijgen zijn.
 
Vanwege de nieuwe Europese wetgeving denken we dat de opwaartse trend de komende jaren zal doorzetten.
 
Veel factoren beïnvloeden de elektriciteitsprijzen. Elektriciteitsprijzen weerspiegelen over het algemeen de kosten voor het bouwen, financieren, onderhouden en exploiteren van energiecentrales en het elektriciteitsnet (het complexe systeem van stroomtransmissie- en distributielijnen).
 
Sommige nutsbedrijven nemen ook een financieel rendement op voor eigenaren en aandeelhouders in hun elektriciteitsprijzen.

De EU-ETS zorgt voor duurdere niet groene energie

De EU-ETS is een hulpmiddel waarmee de Europese Unie haar ambitie probeert te realiseren om de CO2-uitstoot als gevolg van menselijke activiteiten te verminderen.
 
Dit wordt een verplichting wanneer het Klimaatakkoord van Parijs van kracht wordt.
 
Het systeem werkt met het zogenaamde cap-and-trade-mechanisme. Elk jaar zal een lager aantal emissierechten worden uitgegeven die nadien op de vrije markt kunnen worden verhandeld.
 
Vanaf 2021 wordt het aantal uitgegeven CO2-emissierechten met 2,2% per jaar verminderd. Het idee is dat bedrijven die niet kunnen overschakelen naar een duurzamere manier van werken, emissierechten tegen een steeds hogere prijs moeten kopen.
 
Uiteindelijk zullen deze bedrijven niet kunnen concurreren met bedrijven die meer duurzame oplossingen hebben.
 
Een steenkoolcentrale stoot bijvoorbeeld meer koolstof uit dan een gasgestookte energiecentrale, en nog meer in vergelijking met een windmolenpark.
 
Naast het feit dat steenkool als grondstof duurder werd, moet een kolencentrale emissierechten kopen tegen een steeds hogere prijs. Ze zullen dit blijven doen totdat het te duur wordt om steenkool te gebruiken voor energieopwekking.
 
Dit zal gebeuren zodra alternatieve energiebronnen prioriteit krijgen in de elektriciteitsverdieningsorder, simpelweg omdat ze dan veruit goedkoper zijn.
 
De komende jaren zal dus in ieder geval de prijs van aardgas sterker stijgen ten opzichte van elektriciteit, maar de verwachting is dat ook elektriciteit de komende jaren duurder zal worden vanwege de duurder wordende niet duurzame energie en de investeringen die gedaan moeten worden in wél duurzame energie.
 
De EU ETS is verantwoordelijk voor de energie-intensieve sectoren zoals olieraffinaderijen, staalarbeiders, betonproducenten, glas, papier en de burgerluchtvaart.
 
Dit zijn ongeveer 11.000 elektriciteitscentrales en industriële fabrieken in de 28 landen van de EU plus IJsland, Liechtenstein en Noorwegen. Daarnaast vallen ook luchtvaartactiviteiten binnen en tussen deze landen onder deze regeling.
 
In totaal valt ongeveer 45% van de totale CO2-uitstoot in deze landen onder de EU ETS. De recente wetgeving is gericht op de periode 2021-2030 en zal nog meer steun geven aan de ambitie van de Europese Commissie om de CO2-uitstoot te verminderen.
 
Een veel gemaakte fout is dat het streven naar een hoge prijs voor koolstofemissierechten in de EU als doel wordt gebruikt, terwijl EU ETS slechts een hulpmiddel is om koolstofreductie te activeren.
 
Het gewenste resultaat is een EU ETS-prijs van nul. De vraag naar deze emissierechten zal immers tot nul dalen zodra alle processen koolstofvrij worden gemaakt.
 
De (dreiging van een) hogere prijs voor koolstofemissierechten zal de energie-intensieve industrieën helpen duurzamer te worden, maar dit kan geen doel op zich zijn.

Stijgende grondstofprijzen

Naast hogere prijzen voor CO2-emissierechten zijn ook andere energiegerelateerde grondstoffenprijzen gestegen. De prijs van aardgas in Europa is aanzienlijk gestegen (zowel TTF als NBP).
 
Deze prijsrally was het gevolg van de toegenomen seizoensvraag (airconditioning) en de toegenomen vraag naar verwarming.
 
Bovendien zijn de gasprijzen de afgelopen weken gestegen als gevolg van de hogere vraag naar nieuwe gasopslag voor het winterseizoen.
 
Voor energieopwekking hebben verhoogde ETS-prijzen zelfs een opwaarts effect op de gasprijzen. Ook de prijzen van thermische steenkool, nog steeds een belangrijk onderdeel van de Nederlandse elektriciteitsmix, hebben hun opwaartse trend voortgezet vanwege de aanhoudende sterke vraag en het positieve sentiment op de energiemarkten.

Toegenomen export van elektriciteit

Naast hogere grondstoffenprijzen zien we ook een toegenomen buitenlandse vraag naar elektriciteit. De export van elektriciteit naar België is bijvoorbeeld toegenomen.
 
Door de sluiting van Belgische kerncentrales vanwege technische aspecten zoals onderhoud en een gebrek aan koelwater (laag water in lokale rivieren) resulteerde ook een grotere vraag naar Nederlandse opgewekte elektriciteit in meer opwaartse prijsdruk.
 
Brandstofkosten kunnen variëren, vooral tijdens periodes van grote vraag. Een grote vraag naar elektriciteit kan de vraag naar brandstof, zoals aardgas, doen toenemen, wat kan leiden tot hogere prijzen voor de brandstof en op zijn beurt tot hogere kosten om elektriciteit op te wekken.

Weersomstandigheden

Regen en sneeuw leveren water voor goedkope waterkrachtopwekking. Wind kan tegen lage kosten elektriciteit opwekken uit windturbines wanneer de windsnelheid gunstig is.
 
Extreme temperaturen kunnen echter de vraag naar elektriciteit verhogen, vooral naar koeling, en de vraag kan de prijzen opdrijven.

Elektriciteitsprijzen zijn meestal het hoogst in de zomer. De kosten om elektriciteit te leveren veranderen van minuut tot minuut.
 
De meeste consumenten betalen echter tarieven op basis van de seizoensgebonden kosten van elektriciteit.
 
Prijswijzigingen weerspiegelen over het algemeen variaties in de vraag naar elektriciteit, beschikbaarheid van opwekkingsbronnen, brandstofkosten en beschikbaarheid van energiecentrales.
 
De prijzen zijn meestal het hoogst in de zomer wanneer de totale vraag groot is, omdat duurdere generatiebronnen worden toegevoegd om aan de toegenomen vraag te voldoen.
 
Klimaatverandering is ook een duidelijke factor in de verwachting van de elektriciteitsprijzen de komende jaren (europeanclimate.org)

Veranderende regelgeving

Met het klimaatakkoord kun je duidelijk zien dat veranderingen in regelgeving de prijs van elektriciteit sterk kunnen beïnvloeden en hoewel er plannen voor de lange termijn zijn gemaakt is dan niet te zeggen dat er niet meer (kleine) aanpassingen zullen komen.

Groothandelsprijs van elektriciteit

De groothandelsprijs van elektriciteit op het elektriciteitsnet weerspiegelt de realtime kosten voor de levering van elektriciteit. De vraag naar elektriciteit draagt ​​bij aan de kosten van elektriciteitsvoorziening.
 
De vraag naar elektriciteit is meestal het hoogst in de middag en vroege avond (piekuren), dus de kosten om elektriciteit te leveren zijn meestal hoger op deze tijden.
 
De meeste consumenten betalen prijzen op basis van de gemiddelde seizoenskosten voor het leveren van elektriciteit, zodat ze deze dagelijkse prijsschommelingen niet ervaren.
 
Sommige nutsbedrijven bieden hun klanten tijdprijzen aan om het stroomverbruik te bevorderen en de piekvraag naar elektriciteit te verminderen.

Elektriciteitsprijzen variëren per type klant

Elektriciteitsprijzen zijn meestal het hoogst voor particuliere en commerciële consumenten omdat het meer kost om elektriciteit aan hen te distribueren.
 
Industriële verbruikers verbruiken meer elektriciteit en kunnen deze bij hogere spanningen ontvangen, waardoor het leveren van elektriciteit aan deze klanten efficiënter en goedkoper is.
 
De prijs van elektriciteit voor zakelijke klanten ligt over het algemeen dicht bij de groothandelsprijs van elektriciteit.

Wereldwijde markten

Ondanks de enorme groei van de productie van aardgas, kunnen grote veranderingen in de wereldwijde olievoorraden de Nederlandse binnenlandse energiekosten beïnvloeden.
 
Wereldwijde olie- en gasprijzen bepalen relatieve overschotten die leveranciers in binnen- of buitenland kunnen verkopen. Alle energieprijzen zijn tot op zekere hoogte hieraan verbonden.

Financiële speculatie

Net als de meeste andere verhandelde grondstoffen, kunnen energieprijzen aanzienlijk worden beïnvloed door financiële speculatie, wat de minst transparante factor is.
 
Als een markt niet de richting lijkt te volgen die wordt aangegeven door factoren die verband houden met vraag of aanbod, is de oorzaak bijna altijd financiële speculatie, die grotendeels onzichtbaar is en onverwachte bewegingen veroorzaakt.
 
Tenzij je een professionele handelaar in grondstoffen bent, is het een moeilijk spel om de bodem van een markt te bepalen.
 
Desalniettemin is het mogelijk om een ​​geïnformeerde beslissing te nemen over de meest waarschijnlijke richting van de energiemarkten in de komende jaren, met deskundige hulp, en noodzakelijk om je energiekosten zo laag mogelijk te houden.

Waaruit bestaan de energiekosten?

Om bovenstaande grafiek beter te begrijpen is het belangrijk om naar de verschillende onderdelen van de energiekosten te kijken, en te zien hoe het verloop van de ontwikkeling van elk van hen is.

Grafiek verloop energieprijzen

Het belangrijkste aan het verloop van de kosten voor een gemiddeld gezin zijn uiteraard de energieprijzen. Hierbij zie je dat over de maat genomen de prijzen voor een contract van een langere periode vast láger liggen dan bij variabele tarieven.

Dit komt omdat de energieprijzen over een periode van de afgelopen 7 jaar langzaam oplopen. Eigenlijk constant, behalve bij een dip in 2015 en 2016 waarbij de tarieven plotseling flink daalden.

Maar vanaf 2016 is er weer een constante stijging te zien die zich jaar op jaar doorzet

Om een goede vergelijking te kunnen maken zijn hieronder de gemiddelde energieprijzen bij een 3-jarig contract met vaste tarieven:

Het verloop van vastrecht is al een aantal jaren stabiel gebleven:

Grafiek verloop energiebelasting

Het eerste belangrijke onderdeel is het verloop van de energiebelasting. Hier kun je goed zien dat de overheid middels belastingen het gebruik van stroom probeert te stimuleren, ten opzichte van het gebruik van gas:

Je ziet heel duidelijk sinds 2015 een trend waarbij de belastingen op aardgas langzaam maar zeker worden verhoogd, terwijl de energiebelastingen op elektriciteit worden verlaagd.

Grafiek verloop opslag duurzame energie (ODE)

Op 1 januari 2013 is de Wet Opslag Duurzame Energie (ODE) ingegaan als extra belasting op de energierekening. Van deze extra belastinginkomsten moet de subsidieregeling Stimulering Duurzame Energieproductie SDE+ worden betaald.

Misschien dat je het nog weet van 2014 toen ineens de energierekening een stuk omhoogschoot, zonder dat je meer was gaan verbruiken. Een gemiddeld gezin betaalt ondertussen ongeveer €168,- aan extra ODE belasting.

De ontwikkeling van deze extra subsidieregeling zie je in deze grafiek:

Grafiek verloop jaarlijkse heffingskorting energiebelasting

Vermindering energiebelasting (heffingskorting)

Omdat een deel van je energieverbruik als basisbehoefte wordt gezien heeft de overheid een algemene heffingskorting ingevoerd. Zo worden grootverbruikers iets meer geraakt dan kleinverbruikers.

De heffingskorting wordt echter al jaren elk jaar afgebouwd en dat heeft dus ook invloed op de ontwikkeling van de totale energierekening.

Het gaat hier om een vast jaarlijks bedrag wat in mindering wordt gebracht op de belasting voor elektriciteit die je moet afdragen.

Hier is de ontwikkeling over de zelfde jaren in een grafiek:

Grafiek verloop kosten netbeheer

De kosten voor netbeheer zijn er om de kosten te dekken voor het onderhoud en transport van gas en elektra over het aangelegde Nederlandse energienetwerk. Afhankelijk van de regio waar je zit heb je een netbeheerder, deze kun je niet kiezen.

Al een aantal jaar zijn deze kosten voor netbeheer samengevoegd op je energierekening om het wat overzichtelijker te maken. De ACM heeft duidelijke regels opgelegd en stelt tevens een maximum aan kosten vast over welke vergoeding jouw netbeheerder mag vragen.

Deze netwerkkosten nemen het verleden jaar ook langzaam toe. Maar dat is ook aan banden gelegd.

Hier is het verloop van de kosten netbeheer in een grafiek:

Conclusie

Dat zijn alle onderdelen waaruit het verloop van de energieprijzen bestaan. Hopelijk vond je onze grafieken informatief en kunnen ze je helpen met je onderzoek.