Energie besparen | 34 tips voor particulier & zakelijk om in te zetten

by Joost | Geupdate op:  augustus 13, 2021

Energie-efficiëntie betekent dat je minder energie verbruikt om hetzelfde werk te doen, waardoor de energieverspilling van je huis wordt verminderd en geld wordt bespaard.

Het is momenteel een hot topic, of het nu is voor je portemonnee of, zoals velen er nu ook steeds meer om denken, voor het milieu.

Om je energie-efficiëntie effectief te verhogen, is meer nodig dan alleen het gebruik van minder energie – het vereist dat je je bewust wordt van hoe energie wordt gebruikt, waar het wordt verspild en hoe het effectiever en efficiënter kan worden gebruikt in het dagelijks leven.

Hier zijn enkele toptips om je huis of bedrijf te helpen energie te besparen en efficiënter te werken.

Energie besparen

De consumentenbond heeft in deze video ook een heel aantal energiebesparende tips, leuk om te zien en wij brengen het nog een stapje verder met al deze tips hieronder:

Laten we alle tips bekijken in een snel overzicht, daarna ga ik dieper op elk van hen in en heb ik ook nog een aantal tips voor bedrijven die meer meilieubeweust en kostenbewust om willen gaan met hun energie.
 
Bespaartip Afbeeldingen
Gordijnen tussen radiator en raam in zodat warmte niet ontsnapt bespaar-energie-door-te-zorgen-dat-je-gordijnen-achter-je-radiator-zitten-300x169
Effiëntere verwarmingsplanning met slimme thermostaat Google-nest-programmeerbare-thermostaat-om-energie-te-besparen-300x296

(bekijk de Google Nest)

Gebruik vaker taakverlichting dan verlichting voor de hele kamer Taaklicht-voor-je-bureau-is-zuiniger-met-energie

(bekijk meer soorten verlichting)

Verander je gedrag gemakkelijker met behulp van slimme LEDs Philips-hue-ledlampen-om-energie-te-besparen

(bekijk de top aanbeveling)

Gebruik A+++ wasmachines om koud te wassen en minder te verbruiken Samsung-energiebesparende-eco-bubble-wasmachines

(bekijk de top aanbeveling)

Droog meer aan de waslijn en gebruik een energiezuinige warmtepompdroger AEG-sensidry-energiezuinige-warmtepompdroger

(bekijk de top aanbeveling)

Isolatie pijnpunten oplossen. Spouwmuur isolatie en dichten van muren kan tot 10% besparen op verwarmingskosten De-weg-naar-een-volledig-energieneutraal-huis

(de weg naar een energieneutraal huis)

Filters reinigen of vervangen zorgt voor efficiëntere apparaatwerking Filters-op-tijd-vervangen
Laat je oven dicht tijdens het bakken, elke keer dat je kijkt ontsnapt er veel warmte Bespaar-energie-door-je-oven-dicht-te-laten
Gebruik je magnetron vaker, omdat die energiezuiniger verwarmt en kookt Energiezuinige-samsung-magnetron

(bekijk de best geteste)

Gebruik je waterkoker om water eerst te koken voor je het in de pan doet Kook-water-met-je-waterkoker
Energiezuinig koken: het meest efficiënt is inductie Inductiekookplaten-om-energie-te-besparen

(bekijk meer inductieplaten)

Bewust koelkast en vriezergebruik: wist je bijvoorbeeld dat een volle koelkast energiezuiniger koelt? Doe-desnoods-flessen-water-in-je-koelkast

Doe desnoods flessen water in je koelkast

Doe ook in koude maanden de gordijnen open bij zon, maar doe ze dicht bij geen zon om de warmte binnen te houden Gordijnen-open-in-de-winter-met-zon
En zet natuurlijk zonnepanelen in om de energie van de zon op te vangen Zonnepanelen-op-het-dak-om-energie-te-besparen

(kijk hier voor een gratis offerte)

Een laptop is energiezuiniger dan een desktop Laptop-is-energiezuiniger-dan-een-desktop
Een vaatwasser wast energiezuiniger dan met de hand Siemens-homeconnect-energiezuinige-vatwasser

(bekijk deze best geteste)

Als je niet kunt overstappen naar dubbel of nog energiezuiniger glas, overweeg dan het aanbrengen van isolatiefolie Thermo-cover-isolatiefolie

(bekijk isolatiefolie hier)

Bespaar energie door je mobiel niet ’s nachts aan de lader te laten Mobiel-niet-aan-de-lader-laten
Bespaar energie met kortere douches Bespaar-energie-met-kortere-douches
 
Als je erover denkt om over te stappen naar een milieu vriendelijker alternatief aan stroom & gas, dan zijn hier in onze handige rekentool de aanbieders van groene energie om te vergelijken:
 

 
 

 

Tips om energie te besparen in je woning

Hier zijn een hele hoop tips om energie te besparen met je gezin in je woning:

Thermostaat en radiatoren

Stel je thermostaat in op 25 graden in de zomer en 20 graden in de winter.

Elke graad van extra verwarming of koeling verhoogt het energieverbruik met 6% tot 8%. Als je jouw thermostaat op een lagere temperatuur instelt dan normaal, wordt je huis niet sneller gekoeld met bijvoorbeeld airco.

Stel de thermostaat alleen in op de gewenste temperatuur. Je huis zal niet sneller verwarmen of koelen door het eerst op een veel hogere temperatuur in te stellen!

Zorg ervoor dat je gordijnen je radiatoren niet bedekken om de warmte die door het raam ontsnapt te verminderen. Beter is het om je gordijnen dicht te hebben wanneer er geen zon is en ze tussen je radiator en je raam in te hebben.

Doe de thermostaat een half uur voordat je naar bed gaat al uit om een half uur aan energie te besparen waarin je huis toch ook nog lekker warm blijft van het energieverbruik van ervoor.

Sluit interne deuren om de warmte in de kamers die je gebruikt te houden en zet je radiatoren in ongebruikte kamers uit. Zet meubels uit de buurt van radiatoren of kachels zodat de warmte door je kamer kan circuleren.

Controleer op tocht rond ramen en deuren. Tocht-proofing materialen zijn goedkoop en je kunt ze kopen bij je lokale doe-het-zelfzaak.

Zorg ervoor dat je ketel jaarlijks wordt onderhouden.

Overweeg ook een programmeerbare thermostaat die de temperatuur automatisch aanpast volgens jouw schema. Google Nest is een van de meest geavanceerde slimme thermostaten om te leren van jouw patroon en zo energie te besparen: Google-nest-programmeerbare-thermostaat-om-energie-te-besparen-300x296

(bekijk meer afbeeldingen)

Zo zal hij zelf rekening houden met je patroon en uitschakelen al voor je naar bed gaat. Slimme-thermostaat-bespaart-energie

(bekijk de Google Nest)

Zuinig met licht

Misschien een open deur, maar het is echt de meest gemakkelijke manier om energie te besparen binnen je gezin. Doe de lichten uit wanneer ze niet in gebruik zijn. Verlichting is goed voor ongeveer 12% van een typische energierekening.

Doe je lichten uit wanneer je ze niet gebruikt. Als je een licht een paar seconden uitschakelt, bespaar je al meer energie dan nodig is om het licht opnieuw op te starten, ongeacht het type licht.

Dit bespaart je ongeveer €20,- op je jaarlijkse elektriciteitsrekening. Kies ook vaker voor taakverlichting dan voor het verlichting van de grote plafondlampen voor je hele kamer. Dat scheelt ook een hele hoop verspilde energie (plus het geeft gelijk wat extra sfeer in huis). Met taakverlichting bedoel ik kleinere verlichting die een kleiner gebied waar je op dat moment bent verlicht:

Voor zover je dit nog niet gedaan hebt, verander je gloeilampen naar LED’s. Je kunt ze al niet meer kopen maar het kan goed zijn dat je er nog een heel stel hebt. Vervang ze nu en bespaar direct een hele boel.

Energiezuinige lampen verbruiken tot 80% minder, gaan acht keer langer mee en verminderen de warmteontwikkeling met een kwart vergeleken met gloeilampen. Ik ben zelf erg fan van deze Philips Hue lampen die je zonder verdere installatie ook met je mobiel kunt bedienen voor gemakkelijk aan/uit doen en de juiste kleurtinten:

Philips-hue-ledlampen-om-energie-te-besparen

(bekijk meer afbeeldingen)

Hoe stom ook, het gemakkelijk maken van aan- en uitdoen van je lichten kan zeker helpen in het aanpassen van je gedrag rondom licht gebruik. Je mobiel heb je bij je op de bank en wanneer je lekker gaat zitten met een goed boek of je ipad of wat ook, dan kun je eenvoudig de hoofdlamp uitschakelen en de lamp bij je bank inschakelen.

(bekijk Philips Hue)

Lees ook mijn hele artikel over de juiste LED lampen voor in alle verschillende kamers in je huis

Koud wassen

Was je kleding indien mogelijk in koud water. Ecobubbel wasmachines kunnen hier een hele hoop in helpen.

Controleer energie-efficiëntielabels bij het vervangen van apparaten zoals koelkasten en wasmachines. Hoe efficiënter de machine, hoe meer geld je kunt besparen.

Kies apparatenklasse A of hoger. Bij het kopen van een apparaat moet je, afgezien van de esthetiek, het merk of de stijl, rekening houden met de energie-efficiëntie.

Een klasse A-apparaat verbruikt 70% minder energie dan een klasse G-apparaat. Deze Samsung Eco Bubble wasmachines hebben bijvoorbeeld een klasse A+++: Samsung-energiebesparende-eco-bubble-wasmachines

(bekijk meer afbeeldingen)

Hang je wasgoed te drogen

Als je acht ladingen was per week doet en je de waslijn gebruikt voor 50% van die kleding, kun je €50,- per jaar besparen.

Gooi ook een handdoek in de droger als je wel wilt drogen. Een droge handdoek die wordt toegevoegd aan je wasgoed kan de droogtijd aanzienlijk verkorten. Als je dan een droger wilt, dan is deze AEG Sensidry warmtepompdroger een van de meest energiezuinige en meest duurzame op de markt: AEG-sensidry-energiezuinige-warmtepompdroger

(bekijk meer afbeeldingen)

Wanneer je de middelen niet hebt om nu te investeren kun je nog altijd besparen met energiezuinige apparaten leasen die zichzelf in wezen terug kunnen verdienen.

Isolatie pijnpunten oplossen

Scheuren, lekken, openingen afdichten en het toevoegen van isolatie kan tot wel 10 – 15% besparen op de kosten voor verwarming en koeling van woningen.

Woningen gebouwd na 1920 kunnen profiteren van spouwmuurisolatie. Zonder deze isolatie kan tot een derde van de warmte ontsnappen. Door het gat in het metselwerk te dichten, kun je tot €200,- per jaar besparen.

Filters reinigen en vervangen

Maak er een routine van om alle filters in je huis regelmatig te reinigen of vervangen. Je systeem moet namelijk veel harder werken met vuile filters en dat is zonde van de energie.

Energiezuinig koken

Gebruik tijdens het koken je magnetron in plaats van je fornuis. Een magnetron heeft 15 minuten nodig om hetzelfde werk te doen als 1 uur in een oven. Gebruik 4 keer per week een magnetron in plaats van je oven en bespaar tot €10,- per jaar. De consumentenbond beoordeeld elk jaar de beste magenetrons en dit zijn de meest energiezuinige. Energiezuinige-samsung-magnetron

(bekijk de beste geteste)

Probeer de oven niet open te doen tijdens het bakken. Wanneer je dit doet, ook al is het maar even om de taart, of de kip te checken, kan de temperatuur wel een aantal graden dalen, waardoor je oven meer energie verbruikt om die temperatuur weer op het ingestelde niveau te krijgen.

Schakel de oven ook een paar minuten uit voordat de kooktijd voorbij is. Je eten blijft koken zonder de extra elektriciteit te gebruiken.

Kook alleen de hoeveelheid water die je nodig hebt voor een kopje thee, in plaats van de waterkoker helemaal te vullen.

Gebruik ook de waterkoker om het water eerst te koken in plaats van water op het fornuis te verwarmen. Dit bespaart tijd en is energiezuiniger.

Houd verder je pannendeksels op de pan tijdens het koken en zet het vuur lager om te voorkomen dat het niet zal overkoken. Het vergt wat oefening in temperatuur gebruik, maar bespaart je ook tijd en geld en het vermindert ook de condensvorming in je huis. Het meest energiezuinig koken kun je op inductiekookplaten en die zijn er tegenwoordig al voor onder de €100,- met de beste merken voor iets hogere prijzen:

(bekijk zuinige modellen)

Bewust koelkast en vriezer gebruik

Om ervoor te zorgen dat je apparaten efficiënt werken, moet je jouw koelkast en vriezer ontdooien voordat de ijsvorming 1/2 cm dik wordt.

Hier is een eenvoudige manier om energie te besparen: houd je koelkast vol. Koelkasten en diepvriezers thuis zijn efficiënter wanneer ze vol zijn, dus je koelkast en vriezer vol houden met etenswaar is een goede gewoonte (gebruik flessen water als je niets anders hebt). Wanneer je de koelkastdeur opent, ontsnapt koude lucht en komt warme lucht binnen. Wanneer je de deur sluit, moet jouw koelkast aan het werk om de dingen weer af te koelen. Door je koelkast vol te houden, is er minder luchtruimte en minder koude lucht die kan worden uitgewisseld met de warme lucht uit je keuken. De koelkast hoeft dan niet zo hard te werken – en jij bespaart energie (physics.stackexchange.com heeft een goede uitleg over de delta van temperatuursuitwisseling bij de hittecapaciteit van een volle koelkast, als je het interessant vindt). Je vriezer vol houden heeft ook voordelen. Als je stroom verliest, kan een halfvolle vriezer voedsel tot 24 uur veilig bewaren. Maar een volle vriezer houdt voedsel twee keer zo lang veilig – tot 48 uur. Vul enkele plastic kannen of diepvrieszakken met water en vries in.

Zorg ervoor dat je ze niet té vol doet, omdat dit de luchtstroom vermindert en het apparaat harder laat werken.

Stel de temperatuur van je koelkast in op de aanbeveling van de fabrikant om overmatige koeling en verspilling van energie te voorkomen.

Houd je koelkast en vriezer op hun ideale temperatuur. Voor je koelkast is dit meestal tussen 2 ° C en 3 ° C en je vriezer moet op -18 ° C zijn.

Ontdooi voedsel een nacht in de koelkast in plaats van de magnetron te gebruiken. Gewoon iets meer plannen dus.

De zon op je huis onder controle houden

Sluit tijdens de warmere maanden jaloezieën en gordijnen aan de zonnige kant van je huis om de temperatuur in je huis koeler te houden en het werk van de airconditioning te verminderen (als je die hebt).

Open gordijnen tijdens koelere maanden om de zon je huis te laten verwarmen.

Gebruik ook natuurlijk licht wanneer mogelijk zonder de lampen aan te hoeven doen.

Een enkel raam op het zuiden kan 20 tot 100 keer zijn oppervlakte verlichten. Eén lamp van 60 watt vier uur per dag uitschakelen is een besparing van €7,- gedurende een jaar.

Gebruik ook taakverlichting, daarmee bedoel ik kleinere verlichting die een specifiek gebied van licht voorziet, in plaats van de hele kamer. Schakel plafondverlichting uit en gebruik tafellampen, railverlichting en onder-werkbankverlichting in werk- en hobbyruimtes en in keukens. Daarnaast is het natuurlijk verstandig om zonlicht om te zetten in energie door zonnepanelen te installeren. De beste offertes krijg je bij zonnepanelen.nl en je kunt er gratis een offerte opvragen.

Efficient computer en laptop gebruik

Laat je computer niet de hele dag aan staan. Schakel je computer, monitor, printer en faxapparaat alleen in wanneer je ze nodig hebt. Gooi ook de desktopcomputer weg.

Als je dat oude ding nog steeds gebruikt, recycle het dan en schakel over naar een laptop. Als je jouw laptop twee uur per dag gebruikt, bespaart je €3,- of meer in een jaar.

Gebruik van je vaatwasser

Schakel verwarmd drogen uit op je vaatwasser en laat in plaats daarvan je vaat aan de lucht drogen.

Zorg er tijdens het wassen voor dat de machine vol is, zodat je geen energie verspilt aan een lading. Door slechts één cyclus per week te besparen, bespaart je al €8,- per jaar aan energie en nog eens €12,- per jaar aan gemeten waterrekeningen.

Het gebruik van de vaatwasser betekent tot 40% minder water en 10% minder energie dan met de hand afwassen.

Net als bij de wasmachine is het echter van vitaal belang om ervoor te zorgen dat ze altijd vol zijn, om zoveel mogelijk energie te besparen.

Vaatwassers besparen tot 40% aan water. Deze Siemens HomeConnect is als beste getest door de consumentenbond en een van de meest energiezuinige vaatwassers die je kunt kopen: Siemens-homeconnect-energiezuinige-vatwasser

(bekijk meer afbeeldingen)

Badkamer en keuken ventilatie

Laat de ventilatoren van de badkamer of keuken niet langer dan nodig draaien. Ze vervangen binnenlucht door buitenlucht wat het moeilijker maakt je huis te verwarmen of te koelen.

Energiezuiniger met enkel glas

Als je huis ramen met enkel glas heeft, kun je natuurlijk het beste overwegen deze te vervangen door energiezuinige ramen met dubbel glas.

Mocht je deze investering nog niet kunnen doen, kun je in ieder geval energiezuiniger omgaan met het enkel glas door zonneschermen of folie toe te voegen, zoals milieucentraal.nl ook aanbeveelt. Thermo-cover-isolatiefolie

(bekijk thermo cover hier)

Laad je mobiel niet ’s nachts op

Laat je mobiele telefoon niet ’s nachts aangesloten. Het duurt maar een paar uur om op te laden en de rest is energieverspilling.

Dit geldt natuurlijk ook voor alle andere apparatuur, maar je telefoon laad je vaak op naast je bed, toch?

Neem kortere douches

Heet water is duur. Als twee mensen in je huis hun douchetijd elk met een minuut verkorten, kun je meer dan €25,- per jaar besparen.

Draai ook water uit tijdens het scheren, handen wassen en tanden poetsen. Verminder je gebruik van warm water met 5% om ongeveer €15,- te besparen.

Energiebesparende tips voor kleine bedrijven

Hoewel er mensen zijn die op de een of andere manier troost vinden in het feit dat de opwarming van de aarde een hoax is, wordt het steeds moeilijker om de enge klimaatgerelateerde veranderingen over de hele planeet te negeren.

Je vindt overal tips over hoe je jouw persoonlijke ecologische voetafdruk kunt verkleinen, en ik heb hierboven ook een verzameling van de beste tips die je kunt vinden.

Je favoriete coffeeshop gebruikt geen plastic rietjes meer. Zelfs kan het zijn dat je kind je kan aansporen om de kraan dicht te draaien terwijl je je tanden poetst.

Hoewel al deze inspanningen bewonderenswaardig zijn, zullen ze niet veel bijdragen totdat de bedrijven die de grootste vervuilers zijn de verantwoordelijkheid aanvaarden.

In afwachting van dit, hebben veel kleine bedrijven echter besloten om groen te gaan.

Met deze energiebesparende tips voor kleine bedrijven kun je niet alleen energie en geld besparen, maar ze kunnen ook onderdeel worden van je branding waardoor je je onderscheidt van je concurrenten.

Zet bedrijfsmiddelen uit

Een van de beste energiebesparende tips voor kleine bedrijven is het uitschakelen van alle niet-gebruikte elektronica. De meeste moderne elektronica en andere apparatuur gebruiken stand-by elektriciteit.

Dit betekent dat ze nog steeds energie gebruiken als ze aangesloten blijven, zelfs als ze zelf niet zijn ingeschakeld.

Zorg ervoor dat al je elektronica is losgekoppeld wanneer je de kantoorruimte verlaat. Dit bespaart energie, maar het kan ook je elektronica veiliger houden, omdat je nooit weet hoe ze zich kunnen gedragen als er een stroomstoring is of een plotselinge stroomstoot door het net giert.

Lichten

Nog een van de geweldige energiebesparende tips voor eigenaren van kleine bedrijven is het overwegen van verlichting. Net als bij je eigen woning moet je proberen zoveel mogelijk gebruik te maken van natuurlijk licht.

Ten tweede, wanneer het nodig is om de lichten in te schakelen, zorg er dan voor dat je energiezuinige lampen gebruikt. LED-lampen verbruiken tot 80% minder elektriciteit dan gewone lampen.

Overweeg ten slotte om sensoren te installeren op plaatsen zoals opslagruimte, badkamers en breakrooms.

Deze sensoren reageren op de aanwezigheid van een persoon om het licht in te schakelen en dan gaat het licht na een bepaalde tijd uit.

Veel verhuisbedrijven die ook opslagservices aanbieden gebruiken deze technologie in hun opslagruimte in een poging om opslag milieuvriendelijker te maken.

Een energie-audit aanvragen

Een energie-audit doen is een geweldig ding om te doen aan het begin van je reis om je kleine bedrijf energie-efficiënter te maken.

Veel nutsbedrijven bieden gratis energie-audits die je helpen te begrijpen hoeveel energie jouw kleine bedrijf nodig heeft en waar je mogelijk bezuinigingen en aanpassingen kunt maken.

Een energie audit laat vaak manieren zien om energie te besparen, toegespitst op jouw bedrijf, waar je zelf nog niet aan had gedacht.

Lees ook: alles wat je moet weten voor het bouwen van een energieneutrale woning

Alternatieve energiebronnen

Een van de meest populaire manieren waarop bedrijven besluiten om groen te blijven, is investeren in alternatieve energiebronnen.

Zonnepanelen zijn bijvoorbeeld vrij goedkoop in vergelijking tot de besparing die ze opleveren. Ze kunnen je kleine bedrijf een geweldige manier bieden om je totale energieverbruik en de bijbehorende kosten te verlagen.

Je moet ook kijken naar belastingkortingen of staatsprikkels voor kleine bedrijven die de ecologische route volgen.

Upgraden van elektronica

Het upgraden van al je elektronica en andere apparatuur is een van de belangrijkste tips voor energiebesparing voor kleine bedrijven.

Vrijwel alle elektronica krijgt een beoordeling die beschrijft hoe energiezuinig ze zijn. Afhankelijk van jouw situatie kan dit nogal wat kosten.

De energie die je bespaart, maakt het echter de moeite waard.

Als het te moeilijk is om zoiets volledig in praktijk te brengen, maak dan een plan over hoe je het binnen een bepaald tijdsbestek kunt doen.

Een andere manier waarop apparatuur je kan helpen energie te besparen, is door laptops te gebruiken in plaats van desktopcomputers.

Laptops verbruiken veel minder energie dan desktopcomputers, bijna 80% minder! Als je vast zit met het gebruik van desktopcomputers, kun je ervoor zorgen dat al je monitoren tot de meer energie-efficiënte behoren.

Hergebruiken en recyclen

Papier is vooral belangrijk om te overwegen in elke kleine zakelijke omgeving. Dit is iets waar je jouw werknemers in moet betrekken.

Zorg ervoor dat ze alleen documenten afdrukken die absoluut noodzakelijk zijn om af te drukken. Zorg er ook voor dat je altijd dubbelzijdig afdrukt.

Bovendien kun je overwegen om handdrogers in de badkamer te installeren. Dit voorkomt ook dat mensen veel te veel papier gebruiken.

Probeer ten slotte oplaadbare batterijen te gebruiken voor alle apparaten waarvoor ze nodig zijn.

Lees meer: overstappen van energieleverancier, hoe werkt het en scheelt het geld?