Gemiddelde energiekosten per maand: wat betaalt een gezin?

by Joost | Geupdate op:  januari 25, 2022

Wat moet ik gebruiken en wat moet ik betalen? Wat zijn een beetje vergelijkbare verbruiken van anderen?

Dit zijn vragen waarmee je kunt zitten, vooral omdat het best een grote kostenpost is die elke maand terugkomt.

Gemiddelde energiekosten per maand

Weet jij hoeveel energie je huis verbruikt? Je gas- en elektriciteitsrekeningen variëren afhankelijk van jouw levensstijl, hoe groot je huis is, met hoeveel mensen je er samenwoont en of je jouw huis verwarmt met gas versus elektriciteit.

Pricewise heeft er hier al eens een groot onderzoek over gedaan, maar er zit nog een hoop meer achter.

Als je echter ziet hoeveel energie het gemiddelde Nederlandse thuisgebruik is, krijg je een idee van hoeveel jouw gemiddelde gas- en elektriciteitsrekening zou moeten zijn.

Overweeg je van tarief te veranderen om jouw energierekening te verlagen?
Kijk dan naar deze gratis calculator om de berekening van jouw elektriciteits- en gasrekeningen per maand weer te geven.

Hoeveel is de gemiddelde gas- en elektriciteitsrekening per maand?

Het berekenen van de gemiddelde gas- en elektriciteitsrekening in Nederland is moeilijk, omdat dit afhankelijk is van verschillende factoren.

Volgens de laatste cijfers van het Nibud is het gemiddelde variabele bedrag voor dual fuel voor gas €112 en voor elektriciteit €36.

Dual fuel betekent dat je beide bij dezelfde leverancier afneemt.

Dit is natuurlijk verre van de goedkoopste. Nibud vond zelfs dat het goedkoopste beschikbare tarief ongeveer €88 per maand was voor gas, en slechts €18 voor elektriciteit.

Dit betekent dat de meeste mensen onnodig teveel betalen voor hun gas en elektriciteit.

Hier kun je zien wat een gemiddeld huishouden per maand uitgeeft aan hun energierekening:

Gemiddeld gaskosten per maand

Soort woning Gemiddeld energieverbruik per jaar in m3 Kosten per maand in euro
Flat 920 m³ 88
Tussenwoning 1.190 m³ 108
Hoekwoning 1.380 m³ 121
2 onder 1 kap 1.560 m³ 134
Vrijstaand 2.010 m³ 167
Nederlands gemiddelde 1.254 m³ 112

Gemiddelde elektriciteitskosten per maand

Aantal personen in huishouden Gemiddeld energieverbruik per jaar Kosten per maand in euro
1 persoon 1.810 kWh 18
2 personen 2.800 kWh 38
3 personen 3.310 kWh 48
4 personen 3.840 kWh 59
5 of meer personen 4.110 kWh 64
Nederlands gemiddelde 2.730 kWh 36

Hoe wordt mijn energierekening berekend?

De prijs die je betaalt voor je gas en elektriciteit bestaat uit twee delen.

Je vaste kosten (het vaste bedrag dat je per dag betaalt, ongeacht hoeveel energie je verbruikt) en je eenheidstarief (het bedrag dat je per eenheid energie betaalt, gemeten in kilowattuur).

Energieleveranciers stellen hun eigen tarieven voor beide vast.

Het kan dus erg voordelig zijn om bij veel verbruik een leverancier met een hoog vast tarief maar een variabel leveringstarief te kiezen.

Of andersom, bij laag verbruik een leverancier met lage vaste kosten.

Je gas- en elektriciteitsrekeningen bestaan niet alleen uit de kosten van de energie die je hebt verbruikt. In feite wordt je energierekening beïnvloed door nog een aantal verschillende kosten:

Gemiddeld verbruik van kWh verkrijgen

Je energieverbruik wordt gemeten in kWh (kilowattuur).

Om je een ruw idee te geven: één kilowattuur is ongeveer dezelfde hoeveelheid energie die nodig is om 10 waterkokers te koken, een volledige cyclus van je wasmachine te laten draaien of je laptop twee dagen achter elkaar aan te laten staan.

Woon jij in een gemiddeld huishouden?

Er zijn een aantal dingen die je kunnen helpen om uit te vinden in welke categorie van standaard binnenlandse verbruikswaarden je past:

De energiesector verdeelt typische particuliere klanten in drie brede categorieën: laag, gemiddeld en hoog.

Volgens de laatste statistieken betaal je bij een appartement met één of twee slaapkamers per maand kost €88 voor gas en €18 aan elektriciteit.

Daarbij kost een huis met vijf slaapkamers al snel €169 per maand aan gas en €34 aan elektriciteit.

Maar er zijn een aantal andere factoren, waaronder ook:

Hoe lang je al bij je leverancier bent, is ook een belangrijke factor.

Helaas betaalt loyaliteit niet en als je al een tijdje niet van leverancier bent gewisseld, is de kans groot dat je veel meer betaalt dan zou moeten.

Waar wacht je nog op? Bereken eens vrijblijvend wat het kost om over te stappen.

Overschakelen van energieleverancier is een heel eenvoudig proces.

Gebruik eenvoudig een vergelijkingssite om de beste deal voor je te vinden en kies naar welk bedrijf je wilt overschakelen op basis van de berekening.

Het nieuwe bedrijf dat je kiest, zal al het werk voor je doen en het enige dat je hoeft te doen is je oude bedrijf een laatste meterstand door te geven.

Een voorbeeld van een gebruiker met een laag energieverbruik kan een enkele persoon of een koppel zijn die fulltime werkt en in een laag of klein huis woont.

Een gemiddelde energiegebruiker kan een klein gezin in een huis met drie slaapkamers zijn, die fulltime werkt, met kinderen op school.

Een energierijke gebruiker kan een groot gezin van vier of meer mensen zijn, woonachtig in een huis met vier of meer slaapkamers die veel tijd thuis doorbrengen.

Verschillende soorten huishoudens met verschillende energiebehoeften met verschillende energiekosten tot gevolg.

Gemiddelde energierekeningen op basis van het type huishouden

Spit je laatste energiefacturen door en vind het stukje waar het je vertelt hoeveel kWh stroom je hebt verbruikt.

Gebruik vervolgens de onderstaande tabellen om jouw gas- en elektriciteitsrekening te vergelijken met het Nederlandse gemiddelde energieverbruik voor jouw type huishouden.

Dit zal je vertellen of jouw gas- en elektriciteitsrekeningen ongeveer kloppen, of dat je moet nadenken over manieren om jouw energieverbruik te verlagen.

Voor een meer gedetailleerd resultaat, gebruik onze energiecalculator om te zien of je energieverbruik ongeveer geschikt is voor jouw huishoudtype of als je te veel gebruikt.

Waarvan is de energierekening afhankelijk?

Brandstofprijzen fluctueren afhankelijk van dingen zoals waar je woont en het soort tarief dat je hebt gekozen.

Als je wat geld wilt besparen, is het misschien verstandig om je tarief te wijzigen om te zien of je een betere deal kunt krijgen.

Gemiddelde gasrekeningen

Net als bij elektriciteit gaan de gasprijzen vaak op en neer. Krijg een idee van hoeveel gas je in kWh zou moeten gebruiken door onderstaande tabel te bekijken.

Mijn gas- en elektriciteitsverbruik is hoger dan wat hier wordt vermeld. Wat nu?

Als uit jouw cijfers blijkt dat je meer energie gebruikt dan het gemiddelde huishouden van jouw grootte, kan dit een aantal redenen hebben.

Door een paar van je gewoonten in huis aan te passen, kun je beginnen met energiebesparende maatregelen.

Lees ook alle tips over het besparen van energie in onze blogpost hier.

  1. Bespaar tot €35,- per jaar door een afwasteil te gebruiken of in de gootsteen met de stop af te wassen in plaats van de kraan open te laten tijdens de afwas. Laat de kraan niet lopen tijdens het tandenpoetsen en neem korte douches. Je kunt ook een waterbesparende douchekop overwegen.
  2. Als je het licht uitdoet als je niet in de kamer bent, kun je ongeveer €20,- besparen op je jaarlijkse energierekening.
  3. Uit onderzoek bleek dat het gemiddelde Nederlandse huishouden €115 per jaar uitgeeft aan onnodige verwarming. Dus als je op jouw energierekeningen wilt besparen, wees dan verstandig met het gebruik van je verwarming en verlichting. Zet de verwarming lager en trek een trui aan.
  4. Isolatie is ook erg belangrijk, om huizen warm te houden in de winter en koel in de zomer. Als je geen behoorlijke isolatie of dubbele beglazing hebt, moet je natuurlijk wat geld uitgeven om te kunnen besparen. Maar er is een extra bijkomstigheid als je een huiseigenaar bent. Energie-efficiëntie is ook de sleutel tot het snel verkopen van je huis.
  5. Als je ervoor zorgt dat je de telefoonladers loskoppelt, dingen niet in stand-by laat staan ​​en energiezuinige gloeilampen gebruikt, kun je maar liefst €50,- per jaar besparen.

Zo kies je de juiste LED lampen voor elke kamer (let op kleur en temperatuur)

Bereken je maandelijkse energierekening

Iets meer info nodig over jouw gemiddelde energieverbruik?

Gebruik onze energiecalculator om een ​​beter idee te krijgen van hoeveel energie je zou moeten gebruiken op basis van jouw specifieke type woning, verwarmingssysteem en gezinsgrootte.

Houd er rekening mee dat deze cijfers zijn gebaseerd op mensen die goede energiebesparende gewoonten hebben ontwikkeld!

Overweeg je van tarief te veranderen om jouw gemiddelde gas- en elektriciteitsrekening te verlagen? Check deze berekeningen om te kijken wat je kunt besparen:

Lees meer: kan overstappen mij geld besparen? Lees er alles over