Overstappen van energie leverancier | Hoe werkt het & scheelt het €

by Joost | Geupdate op:  augustus 13, 2021

Hier heb ik een volledige energie overstapgids samengesteld om de meest gestelde vragen rondom dit proces te beantwoorden.

Hoe werkt het energie overstapproces?

Overstappen van energie leverancier

Veel energieconsumenten zijn van mening dat energie overstap een moeilijk en verwarrend proces is. Het is niet moeilijk om te zien waar dat idee vandaan komt.

Er is een enorm aantal tarieven om uit te kiezen, een groot en groeiend aantal energieleveranciers waar nog nooit iemand van heeft gehoord, en veel vakjargon lijkt zo te opgesteld om je alleen maar te verwarren.

Er komt zoveel op je af dat je het vaak opgeeft voordat je begint. Misschien had jij vorig jaar ook al wel eens gekeken en toen gedacht, komt volgend jaar wel.

Nou, daar zijn we dan nu aanbeland.

De realiteit is dat overstappen van energieleverancier eigenlijk heel snel en gemakkelijk is en enorme potentiële voordelen biedt op het gebied van besparingen.

Het kan ook helpen de overstap naar hernieuwbare en duurzame energie te versnellen (afhankelijk van naar welk tarief je overschakelt) en dat is een overweging die steeds meer mensen meenemen (meer antwoorden hierover verder naar beneden). In deze handige vergelijker kun je de verschillende prijzen zien en vergelijken met jouw huidige verbruik. Zo zie je direct welke het voordeligste uitpakt in jouw persoonlijke situatie:

 
 

Deze gids leidt je door het energieomschakelingsproces, beantwoordt typische vragen die klanten mogelijk hebben en laat je zien hoe jij het meeste kunt halen uit het vergelijken en overstappen van energietarieven.

We hopen dat je het nuttig vindt.

Hier is ook een video van Pricewise waarin zij het hele stappenplan uitleggen:

Waarom zou ik van energieleverancier of tarief veranderen?

Er zijn doorgaans twee redenen om de overstap te maken:

Het mooiste is natuurlijk de combinatie van beiden, maar niet iedereen zal gevoelig zijn voor groene energie.

Afhankelijk van jouw energieverbruik kun je elk jaar €350,- of meer besparen.

Lees ook meer over het gemiddelde Nederlandse energie verbruik in huishoudens als de jouwe om een idee te krijgen wat een normaal verbruik is.

Naast de besparingen door overstappen, zijn er nog andere voordelen die je onderweg kunt behalen, zoals:

We hebben een breed scala aan energieaanbiedingen samengevoegd van een aantal doorgelichte energieleveranciers om je te helpen bij het vinden van de juiste gas- en elektriciteitsovereenkomst: snel, gemakkelijk en veilig.

Hoeveel geld kan ik besparen?

Hoeveel je kunt besparen, hangt van een aantal factoren af. Deze omvatten hoeveel energie je verbruikt, hoe je jouw factuur wilt betalen en het aantal energieleveranciers dat concurreert in jouw regio.

Besparingen van €350,- per jaar zijn typisch voor klanten die overstappen van een standaard variabel tarief naar een van de goedkopere deals op de markt.

Voor gebruikers met een hoog energieverbruik kunnen de besparingen op hun gas en elektriciteit veel groter zijn.

Om precies te weten hoeveel je kunt besparen door van leverancier te veranderen, voer je jouw gegevens in onze energieprijsvergelijkingscalculator in en berekenen wij de besparingen voor je.

Waarom zou je meer betalen voor dezelfde energie?

Zoek en schakel in een paar minuten over naar een betere deal.

Welke informatie heb ik nodig om te beginnen?

Zeer weinig! Een zoektocht naar een goedkopere gas- en elektriciteitsvoorziening kost minder dan een minuut. Je hoeft alleen jouw postcode en leveringsadres in te voeren, je huidige energieleverancier en tariefgegevens te kiezen en vervolgens in te voeren hoeveel gas en elektriciteit je gebruikt.

Het is dus handig als je je energiefactuur bij de hand hebt of het ongeveer invult en later nog eens controleert.

Het kan handig zijn om een ​​recente energierekening of, nog beter, je jaaroverzicht bij de hand te hebben. Niet essentieel maar nuttig.

In het jaaroverzicht wordt met name je jaarlijkse energieverbruik in kilowattuur weergegeven; dit zal je helpen om de meest nauwkeurige vergelijking te krijgen.

Wanneer je het laatste verbruik alleen hebt kun je je wel eens verkijken op een dure wintermaand.

Het kost slechts een paar minuten om een ​​aanvraag te doen om van energieleverancier te veranderen en het is in eerste instantie een offerte die je kunt vergelijken.

Wat gebeurt er als ik mijn nieuwe energietarief heb gekozen en de aanvraag heb voltooid?

De gegevens die je op het online formulier hebt ingevoerd worden gevalideerd en de aanvraag vervolgens veilig ingediend bij de nieuwe energieleverancier.

Je nieuwe leverancier is verder verantwoordelijk voor het voltooien van de rest van het overdrachtsproces, inclusief het melden bij je huidige leverancier dat je overstapt en ervoor zorgen dat de overstap soepel verloopt.

Als eerste stap neemt je nieuwe energieleverancier contact met je op om jouw aanvraag te bevestigen. Dit gebeurt meestal per e-mail en duurt 1-3 werkdagen nadat je aanvraag is ingediend.

Later nemen ze weer contact met je op om de exacte datum van jouw overstap te bevestigen.

De nieuwe leverancier zal je meestal ook aanmoedigen om een ​​online account aan te maken, zelfs als je geen online tarief hebt aangevraagd.

Naar onze mening is dit de moeite waard om te doen, omdat je hiermee je account en uitgaven gemakkelijker kunt bekijken en beheren en toegang kunt krijgen tot online tools die je informatie over jouw energieverbruik kunnen tonen.

Op of rond de datum van je overstap, het hoeft niet op de exacte dag te zijn, neem je een ​​meterstand op en stuur je dit naar je nieuwe energieleverancier (online, per e-mail of telefonisch zoals gevraagd).

Dit wordt je eerste meterstand bij je nieuwe energieleverancier, wat betekent dat je vanaf die meting door je nieuwe leverancier wordt gefactureerd op hun tarieven.

Dezelfde meterstand wordt door je nieuwe leverancier verzonden naar jouw bestaande energieleverancier die de meting zal gebruiken om je account te sluiten en je een laatste factuur te sturen.

Je laatste afrekening toont ofwel een debet (je bent hen geld verschuldigd) of een credit (zij zijn jou geld verschuldigd), afhankelijk van hoe hoog je maandbetalingen zijn geweest.

Nadat je de laatste factuur bij jouw huidige energieleverancier hebt afgerekend, raden we je aan je automatische incasso bij hen te annuleren om ervoor te zorgen dat er geen verdere betalingen van je rekening worden afgeschreven.

Het is niet het einde van de wereld als je dit vergeet te doen, omdat je in elk geval wordt beschermd door de garantie voor automatische incasso, je kunt het dus storneren. En als het goed is schrijven ze niet meer automatisch af nadat je bent overgestapt.

Ik adviseer altijd toch de incasso te stoppen omdat het nog wel eens mis wil gaan en het toch vrij forse bedragen zijn, zelfs als je het terugontvangt kan het natuurlijk even duren.

Hoe lang duurt het om over te schakelen van energieleverancier?

Regelgeving (op Europees niveau) biedt energieleveranciers maximaal 21 dagen (plus een afkoelingsperiode van 14 dagen) waarin ze je energieschakeling moeten voltooien.

Dat is in totaal maximaal 5 weken. De meeste overstapservices zijn echter veel sneller dan dat. In de meeste gevallen is het ongeveer 17 dagen.

Op basis van onze eigen ervaring zijn we er niet zo zeker van dat het zo snel gaat, dus geef het iets langer zonder je zorgen te hoeven maken dat er iets mis is gegaan in het proces.

In de meeste gevallen moet jouw overstap binnen 4 weken na de overstapdatum voltooid zijn.

Wat als ik van gedachten verander?

Geen probleem. Je hebt een wettelijke afkoelingsperiode van 14 dagen vanaf de datum waarop je je aanvraag indient, gedurende welke tijd je vrij bent om te annuleren.

De beste manier om dit te doen is door rechtstreeks contact op te nemen met de leverancier, maar doe dit zo snel mogelijk om ervoor te zorgen dat je de deadline van 14 dagen niet mist.

Als je het annuleringsvenster van 14 dagen mist, moet je helaas de overstap eerst laten voltooien voordat je weer overschakelt. Houd er rekening mee dat als je nieuwe tarief een exit-boete heeft, je dit in rekening wordt gebracht wanneer je alsnog daarna snel vertrekt.

Zal er een onderbreking zijn in mijn gas- of elektriciteitsvoorziening?

Nee! Je nieuwe energieleverancier gebruikt exact dezelfde elektriciteitsdraden, gasleidingen en meters die je woning nu ook op het gas- en elektriciteitsnet aansluiten.

Je zult geen verlies van levering ervaren tijdens je energie overstap. In feite zal de energie die je huis binnenkomt precies hetzelfde blijven.

Wat zal veranderen, is dat je verschillende prijzen betaalt, dat de levering en facturering door een nieuw bedrijf worden beheerd en dat jouw nieuwe energieleverancier de energie die zij aan jou verkopen van verschillende generatoren koopt, zodat bijvoorbeeld meer groene of hernieuwbare energie in het netwerk komt dan voorheen en je zo je steentje voor een schoner milieu bijdraagt.

Wanneer kan ik van energieleverancier overstappen?

Wanneer je maar wilt. Je bent vrij om te kiezen wie jouw huis van gas en elektriciteit voorziet, zelfs als je jouw huis huurt.

Houd er echter rekening mee dat sommige contracten exit-boetes hebben, dus let goed op of deze op jou van toepassing zijn voordat je overstapt.

Dat is echter alleen het geval wanneer je contract nog niet zo lang loopt. Als je al jaren bij dezelfde leverancier zit heb je deze exit-boetes niet (meer).

Kan ik overstappen als ik geld verschuldigd ben aan mijn huidige leverancier?

Dat hangt af van hoeveel je jouw energieleverancier verschuldigd bent en hoelang dit bedrag al uitstaand is geweest.

Er zijn een aantal verschillende scenario’s:

Kan mijn huidige leverancier voorkomen dat ik om een ​​andere reden overstap naar een nieuwe leverancier?

Zolang je geen schulden hebt bij je bestaande gas- en elektriciteitsleverancier, kunnen ze je niet stoppen met overstappen.

Als ik besluit van energieleverancier te veranderen, moet ik dan contact opnemen met mijn huidige gas- of elektriciteitsleverancier?

Nee. Je nieuwe energieleverancier regelt de overstap voor je, zodat je geen contact hoeft op te nemen met je vorige gas- of elektriciteitsleverancier.

Wie leest de meter wanneer ik van leverancier verander?

Het hangt af van je nieuwe energieleverancier. Meestal zal je nieuwe leverancier je vragen om zelf de laatste stand op te nemen of ze kunnen ervoor zorgen dat iemand je meter komt lezen.

We raden je aan de waarde te noteren om ervoor te zorgen dat je akkoord gaat met de definitieve factuur van je oude leverancier wanneer deze aankomt.

Wanneer moet ik de incasso bij mijn huidige energieleverancier annuleren?

Je dient jouw automatische incasso bij je huidige energieleverancier niet te annuleren voordat de overdracht van je gas- of elektriciteitsvoorziening is bevestigd. Dit gebeurt meestal binnen 4 weken.

Je moet ook de laatste factuur van je vorige energieleverancier betalen voordat je jouw incasso toestemming bij hen annuleert om problemen te voorkomen.

OK. Je hebt me overtuigd. Wat moet ik nog meer weten?

Super goed. Hieronder hebben we wat extra informatie toegevoegd die je kan helpen bij het afronden van je aanvraag om je gas- en elektriciteitsleverancier te veranderen.

Welke informatie moet ik verstrekken om een ​​vergelijkingsofferte te krijgen en vervolgens te schakelen?

Niet veel. Hier zijn de belangrijkste stukjes informatie die je nodig hebt. Om een ​​offerte te krijgen:

Wat als ik niet weet wie mijn huidige energieleverancier is?

Als je niet weet wie je momenteel van gas en / of elektriciteit voorziet, kun je dit op een van de volgende manieren ontdekken:

Wat is dual fuel?

Een deal met dual fuel is er een waarbij je gas en elektriciteit krijgt van hetzelfde energiebedrijf.

Deze deals kunnen kortingen of lagere gas- en elektriciteitsprijzen bieden, plus het gemak van het omgaan met één leverancier voor beide brandstoffen.

Waar moet ik op letten bij het kiezen van een nieuwe energieleverancier?

Er zijn een aantal factoren waarmee je mogelijk rekening wilt houden bij het kiezen van een nieuwe goedkope gas- en elektriciteitsleverancier.

De belangrijkste hiervan worden hieronder vermeld.

Waar moet ik op letten bij het kiezen van een nieuw energietarief?

Misschien wil je het volgende overwegen:

Op de resultatenpagina van uw zoekopdracht kun je de unieke set filters gebruiken om de soorten tarieffuncties te verfijnen die je interesseren.

Waarom je over zou moeten stappen naar groene energie

Wat zijn de bronnen van mijn elektriciteit?

Wanneer de apparaten in je huis elektriciteit van het stroomnet halen, is er geen manier om te weten welke generatoren de specifieke elektronen hebben geproduceerd die je huis binnenkomen.

Elektronen bewegen langs het net volgens de natuurkundewetten, dus de samenstelling van de elektriciteit in je huis op elk willekeurig moment hangt af van waar je woont, welke generatoren in je buurt momenteel elektriciteit produceren, hoeveel elektriciteit andere mensen in je omgeving gebruiken en andere factoren.

We kennen echter wel de samenstelling van het elektriciteitsnet als geheel. En hier gaat het uiteindelijk om wanneer je kiest voor groene stroom, dat door jouw keuze een groter gedeelte van de totale energie in het netwerk van renewable energy komt.

Elektriciteitsleveranciers zijn verplicht om driemaandelijks openbaarmakingslabels te publiceren die de bronnen aangeven van de elektriciteit die zij leveren, dus we weten welk percentage van hun elektrische belasting afkomstig is van welk soort bronnen.

Elektriciteitsleveranciers in Nederland zijn verantwoordelijk voor het kopen van voldoende stroom om aan de behoeften van hun klanten te voldoen.

Door groene stroom te kiezen, zorg je ervoor dat hernieuwbare energiebronnen op het net worden aangesloten om aan jouw behoeften te voldoen.

Deelname aan een groene stroomprogramma verandert niets aan de samenstelling van de fysieke elektriciteit die jouw huis binnenkomt via het elektriciteitsnet.

Je kunt echter wel voor hernieuwbare energie kiezen door de energie die wordt geproduceerd door de projecten in een portefeuille van de leverancier te claimen als die van jezelf.

Door de koopkracht van de consument te bundelen, duwt zo’n groene stroomprogramma vervolgens het netwerk sneller naar een groenere toekomst dan alleen door wettelijke verplichtingen.

Lees hier meer over hoe en waarom groene stroomprogramma’s het verschil maken:

Wanneer je elektriciteit gebruikt, trek je elektronen uit het elektriciteitsnet van Nederland. Het netwerk is als een meer waar stromen in gaan (generatoren) en stromen uit lopen (elektriciteitsgebruikers).

Er is geen manier om te weten welke generator de specifieke elektronen heeft geproduceerd die jouw huis van stroom voorzien, net zoals er geen manier is om precies te weten uit welke stroom een ​​specifieke waterdruppel afkomstig is zodra deze zich in een meer bevindt.

Dat is waar certificaten om de hoek komen kijken: voor elk megawattuur (MWh) elektriciteit dat een generator voor hernieuwbare energie op het net zet, wordt een certificaat gecreëerd.

Aankopen en verkopen van certificaten kunnen eenvoudig worden gevolgd.

Elk certificaat documenteert de kenmerken van de stroombron, informatie zoals luchtemissies, brandstofbron, generatiedatum en datum waarop de generator begon te werken.

Dus hoewel het gescheiden is van de fysieke elektriciteit, symboliseert het een specifiek megawattuur elektriciteit en vertegenwoordigt het een claim daarop.

Omdat jij hebt aangegeven dat je groene stroom wilt van je energieleverancier moeten zij een bepaald aantal certificaten kopen aan energie om in die behoefte te voorzien.

Er is geen manier om specifieke hernieuwbare energie-elektronen naar je huis te sturen, maar door groene energie kopen, claim je in feite die specifieke hernieuwbare energie voor jouw huis.

Certificaten lijken misschien een moeilijk concept, maar de certificaten-markt heeft de ontwikkeling van hernieuwbare energie in Nederland gestimuleerd door vraag aan te trekken en financiering voor hernieuwbare energie te verschaffen.

Hoe komt mijn groene stroom bij mij? Wat is “het netwerk”?

Alle provincies in Nederland delen één enkel netwerk van hoogspanningslijnen, het elektriciteitsnet.

Generatoren uit de hele regio en vaak ook binnen en buiten Europa leveren stroom aan dit net en energie wordt naar behoefte verbruikt.

Dus wanneer je de lichten aanzet, trek je stroom uit een mix van elektronen en aangezien elektronen volgens de natuurwetten stromen, wordt de elektriciteit die feitelijk bij je thuis wordt afgeleverd bepaald door welke stroomgeneratoren zich het dichtst bij jou bevinden.

Omdat ze met tussenpozen draaien, maar geen dure opstarttijd nodig hebben om aan de slag te gaan, krijgen duurzame energie-generatoren de voorkeur bij het toevoegen van elektronen aan het net wanneer ze in bedrijf zijn.

Wat is renewable / groene energie?

Energie die wordt geproduceerd uit snel hervulbare of oneindige bronnen, zoals de zon, wind en water, wordt als renewable beschouwd.

Elektriciteit opgewekt uit hernieuwbare bronnen heeft om verschillende redenen een lagere impact op de volksgezondheid en het milieu dan elektriciteit geproduceerd uit fossiele brandstoffen en nucleaire bronnen, waaronder:

Er is marktvraag naar certificaten die verband houden met hernieuwbare energiebronnen, omdat steeds meer consumenten schonere energie willen ondersteunen en elektrische nutsbedrijven aan wetten en regels voor hernieuwbare energie moeten voldoen.

Wanneer een consument voor groene stroom kiest, betekent dit dat zijn groene stroomaanbieder voldoende duurzame energiecertificaten zal kopen om het elektriciteitsverbruik van de klant te evenaren.

Lees ook: pak deze zaken op wanneer je wilt investeren in een energie neutrale woning

Hoe weet ik dat groene stroom bij mij thuis wordt afgeleverd?

Dat weet je niet. Of je er nu voor kiest om duurzame elektriciteit te ondersteunen of niet, je maakt gebruik van de “pool” van energie die het elektriciteitsnet van Nederland vormt.

Hoewel het fysiek onmogelijk is om afzonderlijke elektronen te onderscheiden en te leveren aan specifieke huizen of bedrijven, zorg je door groene stroom te kiezen (door hernieuwbare energiecertificaten te kopen die overeenkomen met jouw verbruik), ervoor dat hernieuwbare elektriciteit namens jou aan het stroomnet wordt geleverd.

Zo help je bij het het creëren van een schonere, gezondere energiemix.

Je kunt ook jouw eigen systeem voor duurzame energie installeren, zoals zonnepanelen.

Hoewel het installeren van zonnepanelen niet noodzakelijkerwijs je persoonlijke koolstofvoetafdruk verlaagt, maken meer zonnepanelen ons netwerk groener!

Voor bedrijven kunnen er ook mogelijkheden zijn om hernieuwbare elektriciteit te kiezen bij een concurrerende elektriciteitsleverancier en de kosten beter beheersbaar te maken.

Hoe ondersteunen mijn betalingen voor groene stroom generatoren voor duurzame energie?

Jouw betalingen kopen hernieuwbare energiecertificaten van hernieuwbare energie-generatoren in de Europa.

Deze certificaten zijn een waardevolle bron van inkomsten voor ontwikkelaars van duurzame energie, zonder welke zij geen financiering zouden kunnen krijgen voor projectontwikkeling.

Veel energiemaatschappijen tekenen langlopende certificaat-inkoopcontracten met projecten (vaak tijdens de ontwikkelingsfase) namens hun leden.

Deze contracten garanderen een essentiële bron van inkomsten voor de ontwikkelaar en helpen hen de benodigde financiering veilig te stellen.

Kan ik van energieleverancier wisselen als ik een slimme meter heb?

Als je een slimme meter hebt, heb je het recht om naar een nieuwe energieleverancier te verhuizen als je dat wilt. Er kunnen echter enkele praktische problemen zijn bij het overstappen.

Hoe zit het met mijn In-Home Display of Smart Gateway?

Het hebben van een slimme meter heeft geen invloed op jouw recht om van energieleverancier te wisselen wanneer je maar wilt.

Dus als er een slimme meter is geïnstalleerd maar je wilt overstappen naar een nieuwe leverancier, kun je dat nog steeds doen.

Het kan echter zijn dat je slimme meter zijn functionaliteit verliest en weer een traditionele meter wordt. Als dit het geval is, moet je misschien teruggaan naar het regelmatig doorgeven van meterstanden aan je nieuwe leverancier.

En als er iets misgaat, is het mogelijk dat sommige leveranciers je slimme meter moeten vervangen door een standaardmeter omdat ze niet zijn uitgerust om met jouw specifieke model slimme meter om te gaan.

Neem contact op met uw nieuwe provider voordat je definitief overstapt.

Als je overschakelt naar een nieuwe leverancier en je een slimme meter hebt, behoudt deze alleen de functionaliteit als je overschakelt van providers die soortgelijke veilige slimme meters gebruiken.

Zelfs als je overstapt van een van die energiebedrijven, kan het echter zijn dat de nieuwe leverancier mogelijk niet kan communiceren met hun beveiligde slimme meters.

Het hangt af van de instelling van de meters op het moment dat je overschakelt.

Neem eerst contact op om er zeker van te zijn dat je jouw slimme meter en al zijn functionaliteit kunt blijven gebruiken, of dat hij zijn functionaliteit verliest wanneer je overstapt.

Noteer het serienummer van jouw meter en het merk en model van je slimme meter en vraag of de systemen hiermee informatie kunnen uitwisselen.

Lees meer: 34 handige tips om energie te besparen