Plantkeuze, Tuiniertips

De beste vleesetende planten om te kopen en hoe te verzorgen

Joost

Urban gardener

Als je ooit de cultklassieker Little Shop of Horrors hebt gezien, zou je het moeilijk kunnen vinden om het gevoel te schudden dat vleesetende planten je op willen eten terwijl je slaapt.

Maar het is tijd om die beelden van griezelige, zingende, mensen inslikkende alienplanten voorgoed uit je hoofd te zetten, want vleesetende planten zijn een mooie, interessante en vermakelijke toevoeging aan je huisplantcollectie.

Mijn favoriete is deze venus flytrap. Het is de meest bekende van de vleesetende planten en relatief eenvoudig te verzorgen. Ook nog eens goed tegen muggen en vliegen!

Wat zijn vleesetende planten?

Je weet dat alle planten hun eigen voedsel maken door middel van fotosynthese, dus je vraagt ​​je misschien af ​​waarom sommige planten zich aanpasten om eiwitten te eten – voornamelijk insecten, maar af en toe kleine kikkers en zoogdieren.

Vleesetende planten zijn over de hele wereld te vinden in drassige omgevingen.

Moerassen staan ​​hoog op water en bevatten weinig voedingsstoffen (die vaak uit de grond worden gewassen), dus deze planten zijn geëvolueerd om het tekort aan voedingsstoffen in de bodem (stikstof in het bijzonder) te compenseren door hun eigen diner te vangen.

Vleesetende planten lokken hun prooi in hun bladvallen met zoetgeurende nectar, felle kleuren en kleine bladdeeltjes. Eenmaal gevangen, breken ze het vlees af met hun spijsverteringsenzymen, waardoor de voedingsstoffen worden geëxtraheerd.

Beste vleesetende planten voor beginners

Klaar om te beginnen? Hier zijn enkele van de meer voorkomende en gemakkelijk te kweken vleesetende plantenrassen.

Venus Flytrap of Dionaea muscipula

De venus flytrap is natuurlijk de meest bekende vleesetende plant. Het heeft scharnierende bladeren in de vorm van een open muntbuidel die hun prooi dichtknijpt, die ze naar binnen lokken met een zoetgeurende nectar.

Venus fly trap vleesetende plant

De bladeren zijn bekleed met tanden-achtige vezels die een elektrische lading veroorzaken wanneer ze worden aangeraakt, waardoor de bladeren dicht gaan.

Spijsverteringsenzymen breken en absorberen de weefsels van het slachtoffer. De val heropent zodra dit proces is voltooid, na ongeveer een week.

Wanneer je je venus flytrap dode insecten voedt, kietel je de haartjes een beetje met een tandenstoker om het gevoel van een bewegend insect te simuleren om de val te activeren.

Ze hebben hem niet op veel plekken maar je kunt hem hier bij plantje.nl kopen.

Pitcher Plant

Pitcher planten (Sarracenia) zijn er in verschillende gele, roze en paarse tinten. Ze hebben rechtopstaande buisvormige bladeren, en alle insecten die ongelukkig genoeg zijn om in hun diepte te vallen, worden de volgende maaltijd van de plant.

De beste keuze voor binnenteelt is Sarracenia purpurea of ​​een paarse waterkruikplant. Helder licht is vooral belangrijk voor de pitcher plant, dus het kan nodig zijn om je natuurlijke licht aan te vullen met een kweeklamp. Terrariums zijn niet ideaal voor pitcherplanten.

Ik heb deze Nepenthes Alata hier gevonden, ook wel bekend als de pitcher plant of bekerplant. Een leuke start in de wereld van vleesetende planten.

Butterwort of Vetblad (Pinguicula Tina)

Butterwort is een kleine plant met zacht geelachtig groen blad dat in het voorjaar roze, gele, paarse of witte bloemen draagt.

Het heeft een meer ingetogen uitstraling dan venus flytrap en pitcher plant, maar het is net zo dodelijk voor bescheiden insecten: de bladeren hebben een kleverige hars waardoor ze niet weg kunnen vliegen.

De officiele naam is Pinguicula Tina en ik heb hier een goede winkel gezien die ze heeft.

Zonnedauw

Zonnedauw is bedekt met vurig oranje haarachtige filamenten die bedekt zijn met een kleverige substantie die insecten opsluit en verteert. Als een insect eenmaal is opgesloten, vouwen de armen zich in elkaar totdat de spijsvertering is voltooid.

Ik heb deze nog niet echt kunnen vinden waar je hem kunt kopen, maar als je tips hebt laat het weten in de comments.

Vleesetende plantenmix om mee te beginnen

Wat ook nog wel leuk is om mee te beginnen is deze vleesetende plantenmix bij plantje.nl.

Er zitten 6 vleesetende planten in en ze proberen er altijd minimaal 3 verschillende soorten in te doen. Het lukt geloof ik niet helemaal altijd maar ik heb nog niemand horen klagen hierover.

Natuurlijk een goede mix om vliegjes en mugjes te vangen zodat je daar minder last van hebt, maar ze zien er ook gewoon heel erg leuk uit in je huis.

Je moet de potgrond echt vochtig te houden met het liefst regenwater als je dat kunt opvangen. Als er een klein laagje water op het schoteltje staat waar de pot opstaat, dan is dat niet erg.

Hoe vleesetende planten te kweken

Zin in het kweken van vleesetende planten? Welnu, in dit artikel krijg je ook de basis- en nuttige informatie over ‘hoe vleesetende planten te kweken’.

Vleesetende planten zijn die planten die in staat zijn om de lichamen van insecten te vangen en te verzamelen. Slachtoffers zijn kleine insecten en kreeftachtigen.

Vleesetende planten voeren het fotosyntheseproces uit maar vanwege het feit dat ze groeien in arme gronden waar stikstof en andere essentiële elementen ontbreken die nodig zijn voor een goede ontwikkeling, krijgen ze deze elementen door de lichamen van insecten die ze doden.

Vleesetende planten worden in de winter in een koud klimaat inactief. Op deze manier overleven ze de strenge winters. Sommige planten laten eenvoudig hun bladeren vallen, terwijl andere bladeren in bladeren vertonen.

Voordelen van het kweken van vleesetende planten?

Soorten als butterwort, drosera en pitcher kunnen als kamerplant worden gekweekt. Deze zeldzame planten zien er prachtig uit en lokken en verjagen hinderlijke huisvliegen, muggen en andere insecten met succes.

Teelt van de meeste vleesetende planten is vergelijkbaar. Vereisten en verzorging is niet anders en je kunt ze thuis of in de tuin met enige zorg laten groeien.

Planten

Plastic potten zijn het best voor het planten van vleesetende planten vanwege hun vermogen om vocht vast te houden en de mineralen niet te laten ophopen in de pot.

Plant vleesetende planten in zuur-arme grond, gebrek aan voedingsstoffen. Plantenplaats moet helder en vochtig zijn, maar niet ‘s middags zonnig.

Houd de grond gelijkmatig vochtig, vergeet niet dat de meerderheid van deze planten op moerassige plaatsen groeit en niet van droogheid houdt.

Overplanten moet in de lente (in de winter voor tropen) worden uitgevoerd na elke 2-3 jaar wanneer de plant wortelsgebonden wordt en wortels buiten de pot beginnen door te dringen.

Ze kunnen ook prima in één van je verticale tuinideeën.

Vleesetende planten verzorgen

Hier zijn een aantal tips hoe je jouw vleesetende plant het beste kunt verzorgen.

Bekijk ook deze youtube video over de verzorging:

Hoeveel water geef je vleesetende planten?

Nooit vleesetende planten water geven met gewoon water, het is belangrijk om zacht water zonder mineralen te gebruiken.

Gebruik gedestilleerd water of een eenvoudige manier om het water op deze manier zachter te maken door het te koken en laat het afkoelen en laat later de zouten neerslaan die zich ophopen op de bodem. Je kunt ook regenwater gebruiken.

Het wordt aanbevolen om de pot op een met water gevulde bak te houden, zodat de grond de hele tijd vochtig blijft, vooral als je in een droog tropisch klimaat leeft.

Bodem

Gebruik voor vleesetende planten nooit gewone tuingrond of oppotmix die je gebruikt voor veel voorkomende tuinplanten. Op deze manier zul je ze zeker vermoorden.

Het is het beste om zandgrond te gebruiken. Meng gelijke hoeveelheid zand en veenmos, zand moet worden gewassen voor gebruik. Deze mix moet een zuurgraad hebben rond de 3 – 5.

Hier is een speciale potgrond voor vleesetende planten die je kunt gebruiken.

Vleesetende plantgrond: Omdat vleesetende planten van nature moerasbewoners zijn, geven ze de voorkeur aan continu natte, goed doorlatende grond. Voor je beste kans op succes, plant je je vleesetende plant in een 50/50 mengsel van veensmos en grof zand.

Kunstmest

Onderscheiden door hun manier van eten – vleesetende planten nemen voedingsstoffen op door insecten te lokken en te vangen. Om deze reden is het bemesten van deze planten onnodig en leidt vaak tot wortelbranden, resulterend in verwelking van de bovengrondse delen van de plant.

Hoewel deze plantgids in het algemeen voor de meerderheid correct is, zijn er nog steeds enkele vleesetende planten die in droge omstandigheden groeien, dus kijk alstublieft naar de informatie over de plant die je graag zou willen laten groeien.

Hoeveel zon heeft een vleesetende plant nodig?

Felle zon is het beste, dus houd vleesetende planten in een raam op het zuiden. Als je een balkon of terras hebt, is ook buiten kweken een optie.

Doe je best om ze te beschermen tegen tocht en de hete droge lucht van de ventilatieopeningen bij koeler weer (toegewijde plantouders moeten overwegen de ontluchting te sluiten als deze direct op de plant blaast).

Alle hier genoemde planten (met uitzondering van enkele zonnedauwvariëteiten) gaan in de winter inactief, dus verplaats ze van november tot half februari naar een koelere locatie en uit fel licht.

Je vleesetende plant insecten voeden

Nu, voor het leukste gedeelte. Als je je vleesetende plant binnenshuis kweekt en je appartement niet vol zit met insecten – en we hopen dat het dat niet is – kan het misschien een beetje helpen om zijn maaltijden te vangen.

Je kunt het zeker alle vliegen of andere insecten die je toevallig vangt, voeren, maar als je te weinig eten hebt, pak dan een pot met bloedwormen van de dierenwinkel (ze worden verkocht als visvoer). In het algemeen: voer je plant niet meer dan één insect per week.

Welke vleesetende planten groeien binnen?

  • Cape Sundews (and andere tropische sundews)
  • Butterworts (pinguicula)
  • Asian Pitcher Plants (Nepenthes)
  • Australian Pitcher Plant (Cephalotus follicularis)
  • Bladderworts (Utricularia)
  • Dionaea en Sarracenia

Kunnen vleesetende planten mensen eten?

Zijn deze vleesetende planten in staat een bedreiging voor de mens te vormen? Niet echt. De grootste van de vleesetende planten is een verwant van de pitcherplant, Nepenthes genaamd. Nepenthes eten meestal insecten en kleine kikkers, hoewel dieren zo groot als een rat zijn gevonden, verterend in haar sappen.

Eten pitcher plants fruitvliegjes?

Binnenshuis kunnen er te weinig insecten beschikbaar zijn voor sterke groei en wordt het nuttig om de planten te voeden. Vleugelloze en / of fruitvliegen zonder vleugels zijn een ideaal voedsel, vooral voor vleesetende planten met kleine vallen, waaronder zonnedauwen, butterworts, venus flytraps, cephalotus en pitcherplanten.

Kan een vleesetende plant zonder insecten overleven?

Net als andere planten verzamelen vleesetende planten als de Venus Fly Trap voedingsstoffen uit gassen in de lucht en voedingsstoffen in de bodem. Ze leven echter in arme grond en zijn gezonder als ze voedingsstoffen van insecten krijgen.

Hoe groot zal een Venus Fly Trap groeien?

Ervan uitgaande dat je jouw plant goed laat groeien, en ervan uitgaand dat je het een paar jaar goed blijft laten groeien, zal het een maximale grootte van ongeveer 13 cm in diameter bereiken. Let op, dat is de grootte van de hele plant! Een enkele bladval kan iets groter zijn dan 3 cm lang.

Trekken Venus Fly Traps vliegen aan?

Om vliegen of andere prooien aan te trekken, scheidt de Flytrap van Venus nectar af naar zijn open vallen. Insecten ruiken de zoete nectar en zodra ze op de bladeren landen, activeren ze de triggerharen aan de buitenkant van de vallen. Hierdoor gaan de cellen in de bladeren uitzetten en raakt de vlieg gevangen.

Kun je een Venus Fly Trap overvoeden?

Het is belangrijk om uw Venus Fly Trap regelmatig te voeden, idealiter eens in de 1-2 weken. Overvoed je Venus-Fly trap niet, want elke bloem eet maar 2-4 keer voordat hij sterft. Kleine insecten, zoals vliegende fruitvliegjes, vormen een ideaal voedsel voor jouw vleesetende plant.

Kun je een Venus Fly Trap aanraken?

Een Venus flytrap (Dionaea muscipula) aanraken met een vinger zal weinig doen. Als je je vinger in een van de valstrikken van de plant steekt en hem rond beweegt, kun je de val laten sluiten. Er zal geen schade aan je toegebracht worden, maar je kunt de plant beschadigen. Wanneer men zegt een Venus flytrap niet aan te raken, nemen mensen vaak aan dat het om hun eigen veiligheid gaat.

Moet je zwarte Venus-vliegvallen afsnijden?

Je kunt het dode blad op de plant houden of afknippen. Het gaat meer om persoonlijke esthetiek dan om iets anders. Verwijder bij het trimmen van gedeeltelijk dode bladeren van een vliegenvanger van Venus alleen de dode delen, snijd niet in levend, groen weefsel.