De beste vleesetende planten om te kopen en hoe te verzorgen

by Joost | Geupdate op:  juni 29, 2020

Als je ooit de cultklassieker Little Shop of Horrors hebt gezien, zal het lastig zijn om het gevoel dat vleesetende planten je op willen eten terwijl je slaapt, van je af te schudden.

Maar het is tijd om die beelden van griezelige, zingende, mensen etende alien-planten voorgoed uit je hoofd te zetten.

Vleesetende planten zijn een mooie, interessante en vermakelijke toevoeging aan je huisplanten collectie.

Mijn favoriete is deze venus flytrap. Het is de meest bekende van de vleesetende planten en is relatief eenvoudig te verzorgen. Ook nog eens goed tegen muggen en vliegen!

beste vleesetende planten

Wat zijn vleesetende planten?

Je weet dat alle planten hun eigen voedsel produceren door middel van fotosynthese, dus je vraagt ​​je misschien af ​​waarom sommige planten zich hebben ontwikkeld om eiwitten te eten – voornamelijk in de vorm van insecten, maar af en toe ook kleine kikkers en zoogdieren.

Vleesetende planten zijn over de hele wereld te vinden in drassige omgevingen.

Moerassen zijn altijd vochtig en bevatten weinig voedingsstoffen, dus deze planten zijn geëvolueerd om het tekort aan voedingsstoffen in de bodem (stikstof in het bijzonder), te compenseren door hun eigen voedsel te vangen.

Vleesetende planten lokken hun prooi in de val met hun zoete nectar geur, felle kleuren en kleine bladdeeltjes.

Is de prooi eenmaal gevangen, dan wordt het vlees verteerd met hun spijsverteringsenzymen, waardoor de voedingsstoffen worden geëxtraheerd.

Beste vleesetende planten voor beginners

De meeste vleesetende planten hebben een van de volgende vier verschillende soorten vallen; de klapval, de bekerval, de kleefval en de fuikval. Je zal zo dadelijk lezen welke val bij welke plant hoort. 

Klaar om te beginnen? Hier zijn enkele van de meest voorkomende en makkelijk te kweken vleesetende plantensoorten:

Venus Flytrap of Dionaea muscipula

De Venus flytrap (klapval) is natuurlijk de meest bekende vleesetende plant. Hij heeft scharnierende bladeren in de vorm van een open buidel die dichtknijpen als ze hun prooi te pakken hebben.

Ze lokken hun prooi naar binnen met een zoetgeurende nectar.

Venus Flytrap(bekijk hem hier)

De bladeren zijn bedekt met tanden-achtige vezels, die een elektrische lading veroorzaken wanneer ze worden aangeraakt. De bladeren sluiten zich dan.

Spijsverteringsenzymen breken de weefsels van het slachtoffer af en absorberen de weefsels. Deze val heropent zich, zodra dit verteringsproces is voltooid, na ongeveer een week.

Wanneer je je Venus flytrap dode insecten voedt, kietel je de haartjes een beetje met een tandenstoker, om het gevoel van een bewegend insect te simuleren. Zo activeer je de val.

Deze plant is lang niet overal te vinden, maar bij onderstaande webshops zijn ze nog beschikbaar!

Pitcher Plant oftewel Bekerplant

Pitcher planten (Sarracenia) zijn er in verschillende gele, roze en paarse tinten.

Ze hebben rechtopstaande buisvormige bladeren, en alle insecten die ongelukkig genoeg zijn om in hun diepte te vallen, behoren tot de volgende maaltijd van de plant (bekerval).


Pitcher Plant oftewel Bekerplant
(bekijk meer afbeeldingen)

De beste keuze voor binnenshuis is Sarracenia purpurea of ​​een paarse waterkruikplant.

Helder licht is vooral belangrijk voor deze vleesetende plant, dus het kan nodig zijn om je natuurlijke licht aan te vullen met een kweeklamp. Terrariums zijn niet ideaal voor vleesetende planten.

Ik heb deze Sarracenia psittacina, ook wel bekend als de Pitcher plant of bekerplant. Een leuke start in de wereld van vleesetende planten.

Butterwort of Vetblad (Pinguicula Tina)

Butterwort is een kleine plant met zacht, geelachtig groen blad dat in het voorjaar roze, gele, paarse of witte bloemen draagt.

Butterwort of Vetblad (Pinguicula Tina) vleesetende plant(bekijk meer afbeeldingen)

Deze heeft een meer ingetogen uitstraling dan de Venus flytrap en Pitcher plant, maar is net zo dodelijk voor kleine insecten: de bladeren hebben een kleverige hars waardoor ze niet meer weg kunnen vliegen (kleefval).

De officiele naam is Pinguicula Tina en ik heb hier een goede winkel gezien die ze heeft. Verder kun je hieronder al een aantal van deze vetplanten zien:

Zonnedauw

Zonnedauw is bedekt met vurig oranje haartjes, de haartjes hebben een kleverige substantie die insecten blokkeert en verteert (kleefval).

Als een insect eenmaal gevangen is genomen, vouwen de haartjes zich in elkaar totdat de spijsvertering is voltooid.

Ik heb er hier een aantal gezien:

Papegaaibekplant (Sarracenia Psittacina)

Sarracenia Psittacina

De Papegaaibekplant (Sarracenia Psittacina) is een hybride soort van de Trompetbekerplant. De bladeren zijn bolvormig en vormen een holte, met een opening.

In tegenstelling tot de meeste Trompetbekerplant soorten, maakt de Papegaaibekplant gebruik van een fuikval.

Eenmaal binnen worden insecten verward door grote lichte stippen die door de plant schijnen.

Wanneer een insect eenmaal verder in de plant kruipt, zijn er duizenden fijne kleine stekels die hem naar beneden duwen.

De insecten kunnen wel dieper de plant in kruipen maar kunnen niet meer naar boven, ontsnappen is onmogelijk. Binnen een paar dagen is het insect verteerd.

Vleesetende plantenmix om mee te beginnen

Wat ook een leuke is om mee te beginnen, is deze vleesetende plantenmix van Swampworld.

Er zitten 6 vleesetende planten in, waarvan minimaal 3 verschillende soorten. 

Het is een prima mix om vliegjes en mugjes te vangen, zodat je daar minder last van hebt. Maar ze staan ook gewoon heel erg leuk in je huis.

Je moet de potgrond echt vochtig te houden, met het liefst regenwater als je dat kunt opvangen. Als er een klein laagje water in het schoteltje onder de pot staat, dan is dat niet erg.

Vleesetende-plantenmix
(bekijk deze mix hier)

Nog meer vleesetende plantenmixen vindt je hieronder:

Hoe vleesetende planten te kweken

Zin in het kweken van vleesetende planten? Welnu, in dit artikel krijg je ook de basis- en andere nuttige informatie over ‘hoe vleesetende planten te kweken’.

Vleesetende planten zijn planten die in staat zijn om insecten te vangen en te verzamelen. Slachtoffers zijn kleine (ook kreeftachtige) insecten.

Vleesetende planten voeren het fotosyntheseproces uit, maar omdat ze van nature groeien in arme grond, waar stikstof en andere essentiële voedingsstoffen ontbreken, krijgen ze deze elementen alleen door middel van insecten die ze doden.

Deze voedingsstoffen zijn nodig voor een goede ontwikkeling van de plant. 

Vleesetende planten worden ’s winters in een koud klimaat inactief. Op deze manier overleven ze de strenge winters.

Voordelen van het kweken van vleesetende planten

Soorten als Butterwort, Drosera en Pitcher kunnen als kamerplant worden gekweekt.

Deze zeldzame planten zien er prachtig uit en lokken en doden hinderlijke huisvliegen, muggen en andere insecten met succes.

Het kweken van de meeste vleesetende planten is vergelijkbaar. Je kunt ze goed thuis of in de tuin laten groeien, met wat aandacht.

Planten

Plastic potten zijn het best voor  van vleesetende planten vanwege hun vermogen om vocht vast te houden en zo de mineralen niet te laten ophopen in de pot.

Plant vleesetende planten in een zuur-arme grond. De plek moet licht en vochtig zijn. 

Houd de grond gelijkmatig vochtig, vergeet niet dat de meerderheid van deze planten op moerassige plaatsen groeien en niet van droogte houden.

Verpotten moet in de lente worden uitgevoerd na elke 2-3 jaar wanneer de plant wortelgebonden wordt en wortels buiten de pot beginnen door te dringen.

Ze kunnen ook prima gedijen in één van je verticale tuinideeën.

Vleesetende planten verzorgen

Hier zijn een aantal tips over hoe je jouw vleesetende plant het beste kunt verzorgen.

Bekijk ook deze youtube video betreffende de verzorging:

Hoeveel water geef je vleesetende planten?

Nooit vleesetende planten water geven met gewoon water, het is belangrijk om zacht water zonder mineralen te gebruiken.

Gebruik gedestilleerd water of een eenvoudige manier om het water op deze manier zachter te maken is door het te koken. Laat het afkoelen en laat de zouten zich ophopen op de bodem. Je kunt ook regenwater gebruiken.

Het wordt aanbevolen om de pot op een met water gevuld schoteltje te houden, zodat de grond altijd vochtig blijft, vooral als je in een droog tropisch klimaat leeft.

Bodem

Gebruik voor vleesetende planten nooit de tuin- of potgrond die je normaal gebruikt voor de meeste planten. Dat zullen ze niet overleven.

Het is het beste om zandgrond te gebruiken. Meng een gelijke hoeveelheid zand en veenmos, het zand moet worden gewassen voor gebruik. Deze mix moet een zuurgraad hebben van rond de 3 – 5.

Hier is een speciale potgrond voor vleesetende planten die je kunt gebruiken.

Potgrond-voor-verzorging-vleesetende-planten
(bekijk deze grond hier)

Vleesetende plantengrond: Omdat vleesetende planten van nature moerasbewoners zijn, geven ze de voorkeur aan een continu natte, goed vochtdoorlatende grond.

Voor de meeste kans op succes, zet je je vleesetende plant in een 50/50 mengsel van veenmos en grof zand.

Kunstmest

Vleesetende planten onderscheiden zich door hun manier van het opnemen van voedingsstoffen. Ze lokken insecten en eten ze op. 

Om deze reden is het bemesten van deze planten onnodig, dat leidt juist tot verwelking van de plant.

Er zijn ook enkele vleesetende planten die in droge omstandigheden groeien, dus let goed op welke soort vleesetende plant je aanschaft.

Hoeveel zon heeft een vleesetende plant nodig?

Felle zon is het beste, dus houd vleesetende planten in een raam op het zuiden. Als je een balkon of terras hebt, is ook buiten kweken een optie.

Doe je best om ze te beschermen tegen tocht en tegen warme, droge lucht, niet te dicht bij de verwarming zetten dus. 

Alle genoemde planten (met uitzondering van enkele zonnedauw varianten) zijn in de winter inactief, dus verplaats ze van november tot half februari naar een koelere locatie en uit het felle licht.

Je vleesetende plant insecten voeden

Nu, voor het leukste gedeelte. Als je je vleesetende plant binnenshuis kweekt en je appartement niet vol zit met insecten – en we hopen voor je dat het zo is – kan je deze plant misschien een beetje helpen om aan zijn maaltijd te komen.

Je kunt hem natuurlijk vliegen of andere insecten die je toevallig vangt, voeren, maar je kan ook een pot met bloedwormen kopen bij de dierenwinkel (ze worden verkocht als visvoer).

In het algemeen: voer je plant niet meer dan één insect per week.

Welke vleesetende planten groeien binnen?

Kunnen vleesetende planten mensen eten?

Zijn deze vleesetende planten in staat een bedreiging voor de mens te vormen? Niet echt.

De grootste van de vleesetende planten is een verwant van de Pitcherplant, Nepenthes genaamd. Nepenthes eten meestal insecten en kleine kikkers, hoewel het soms ook iets grotere dieren kunnen zijn.

Zijn vleesetende planten giftig voor huisdieren?

Vleesetende planten zijn een leuke toevoeging aan je kamerplantenverzameling, maar wat gebeurt er als de kat op een van die planten wil springen en een ’val’ dichtklapt? Niets! Venus-vliegenvallen (Dionaea muscipula) verorberen geen huisdieren en zijn niet giftig voor katten en honden, dus geen paniek.

Eten vleesetende planten fruitvliegjes?

Binnenshuis kunnen er te weinig insecten beschikbaar zijn en is het nuttig om de planten bij te voeden. Fruitvliegjes zijn  ideaal voedsel, vooral voor vleesetende planten met een kleine val, waaronder Zonnedauwen, Butterworts, Venus flytraps, Cephalotus en Pitcherplanten.

Kan een vleesetende plant zonder insecten overleven?

Net als andere planten verzamelen vleesetende planten als de Venus Fly Trap, voedingsstoffen uit gassen in de lucht en voedingsstoffen in de bodem. Ze leven echter in arme grond en zijn gezonder als ze voedingsstoffen van insecten krijgen.

Hoe groot kan een Venus Fly Trap groeien?

Ervan uitgaande dat je jouw plant goed verzorgt, en ervan uitgaand dat deze een paar jaar goed blijft groeien, zal hij een maximale grootte van ongeveer 13 cm in diameter bereiken. Let op, dat is de grootte van de hele plant! Een enkele bladval kan iets groter zijn dan 3 centimeter lang.

Trekken Venus Fly Traps vliegen aan?

Om vliegen of andere prooien aan te trekken, scheidt de Flytrap van Venus nectar in de (open) valstrik. Insecten ruiken de zoete nectar en zodra ze op de bladeren landen, activeren ze de ’triggerharen’ aan de buitenkant van de val. Hierdoor gaan de cellen in de bladeren uitzetten en wordt de vlieg gevangen.

Kun je een Venus Fly Trap overvoeden?

Het is belangrijk om uw Venus Fly Trap regelmatig te voeden, idealiter eens in de 1-2 weken. Overvoed je Venus-Fly trap niet, want elke bloem eet maar 2-4 keer voordat hij sterft. Kleine insecten, zoals vliegende fruitvliegjes, vormen eenprima maaltijd voor jouw vleesetende plant.

Kun je een Venus Fly Trap aanraken?

Een Venus flytrap (Dionaea muscipula) aanraken met je vinger zal weinig doen. Als je je vinger in een van de valstrikken van de plant steekt en hem rond beweegt, kun je de val laten sluiten, maar je kunt de plant beschadigen. Wanneer men zegt een Venus flytrap niet aan te raken, nemen mensen vaak aan dat het om hun eigen veiligheid gaat.

Moet je een dode Venus-valstrik afsnijden?

Je kunt het dode blad aan de plant laten zitten of afknippen. Verwijder bij het trimmen van gedeeltelijk dode bladeren van een vleesetende plant alleen de dode delen, snijd niet in levend, groen weefsel.

Conclusie

Je hebt zojuist kunnen lezen welke de leukste en makkelijkste vleesetende planten zijn en hoe je er het meeste plezier aan kan beleven.

Je weet inmiddels ook dat je geen angst hoeft te hebben voor zo’n plant en dat ie eigenlijk alleen maar heel mooi staat in huis, lekker kan ruiken en heel nuttig is als je last hebt van vliegen muggen of fruitvliegjes.

Ik hoop dat je nu voldoende geïnspireerd bent, om thuis aan de slag te gaan met deze toffe planten. Een mooie compositie van verschillende ‘vleeseters’ zal prachtig staan in jouw huiskamer of keuken.

Een prachtige compilatie van vleesetende plantjes is deze;