Moestuin afdekken: de complete gids | Afdekmiddel, bodem & meer

by Joost | Geupdate op:  april 14, 2020

Steeds meer mensen beginnen aan hun eigen moestuin.

Het is fantastisch om je eigen groente en fruit te kweken, de smaak is beter en er hoeven geen ongezonde bestrijdingsmiddelen gebruikt te worden.

De planten moeten echter wel beschermd worden in wintertijd tegen de vorst en ook het hele jaar door tegen onkruid.

Hoe kan je nu het beste je moestuin afdekken? We gaan in dit artikel duidelijk maken hoe en waarom je dit het beste kan doen.

Hieronder zie je een aantal producten waarmee je de moestuin kan afdekken, daarnaast vertellen we je ook nog hoe je op een makkelijke manier alleen natuurlijke materialen (mulch) kan gebruiken, dus zonder geld te spenderen.

Afdekmiddel Afbeeldingen
Beste moestuin afdekfolie: Nature Folietunnelset Beste moestuin afdekfolie: Nature Folietunnelset

(bekijk meer afbeeldingen)

Beste plastic moestuin beschermkapTalen Tools Beste plastic moestuin beschermkap: Talen Tools

(bekijk meer afbeeldingen)

Beste anti-worteldoekKinzo onkruiddoek ondergrond Beste anti-worteldoek: Kinzo onkruiddoek ondergrond

(bekijk meer afbeeldingen)

Beste moestuin bescherming voor de vorstTuinkas Bio-Logic Comfort Plus Beste moestuin bescherming voor de vorst: Tuinkas Bio-Logic Comfort Plus

(bekijk meer afbeeldingen)

Beste afdekmiddelen voor je moestuin

Laten we nu alle afdek opties bekijken:

Beste moestuin afdekfolie: Nature Folietunnelset

Beste moestuin afdekfolie: Nature Folietunnelset

(bekijk meer afbeeldingen)

Deze Folietunnelset heeft dezelfde eigenschappen als een foliekas, alleen in een langwerpige vorm. Zo kan je mooi meerdere gewassen naast elkaar te kweken.

Je beschermt je moestuin en je kweekt makkelijk verschillende planten hierin. De meeste folietunnels zijn gemaakt van transparante polyethyleen (LDPE) folie.

Soms moet je de tunnel verankeren, bijvoorbeeld bij harde wind, om te voorkomen dat hij weg waait.

Bekijk hem hier bij tuinartikeltotaal

Beste plastic moestuin beschermkap: Talen Tools

Beste plastic moestuin beschermkap: Talen Tools

(bekijk meer afbeeldingen)

De Talen Tools ‘Mijn eerste moestuin incl. beschermkap’ is leuk om de kinderen kennis te laten maken met tuinieren.

Met de 4 kunststof panelen kan je een stuk van 58 bij 58 centimeter omheinen.

Je kunt je kinderen alles laten verbouwen in dit omheinde stukje tuin:

Het is verstandig om de panelen op een vlakke ondergrond te plaatsen.

De beschermhoes zorgt voor een broeierig klimaat waardoor de plantjes goed kunnen groeien en je fraaie plantjes zijn altijd goed afgeschermd.

Bekijk hem hier bij bol.com

Beste anti-worteldoek: Kinzo onkruiddoek ondergrond

Kinzo anti-worteldoeken

(bekijk meer afbeeldingen)

De fijne Kinzo anti worteldoek/onkruiddoek – onkruidbestrijding/moestuin ondergrond doek 1,5 x 16 meter gebruik je onder meer als ondergrond in je moestuin.

Dit doek zorgt ervoor dat de groei van onkruid tegen wordt gegaan. Daarnaast is het doek weerbestendig, scheurvast en waterdoorlatend, ook erg belangrijk.

Dit doek is van goede en stevige kwaliteit.

Check de meest actuele prijzen hier

Beste moestuin bescherming voor de vorst: Tuinkas Bio-Logic Comfort Plus

Beste moestuin bescherming voor de vorst: Tuinkas Bio-Logic Comfort Plus

(bekijk meer afbeeldingen)

In deze Tuinkas Bio-Logic Comfort Plus 3m x 4m met Polycarbonaat Actual Bio kan je fijn werken zonder last te hebben van de warmte, het dak en de zijwanden kunnen namelijk geopend worden.

Als het regent, zet het dak dan open zodat de planten van water worden voorzien.

De combinatie van een goede constructie en gebruik van revolutionaire materialen zorgen ervoor dat sneeuw noch ijs de tuinkas kunnen beschadigen.

Hier in deze video laat Bio-Logic zien hoe hij werkt:

Een veilige omgeving dus voor jouw kostbare planten!

Bekijk hem hier bij biotuinkassen

Je moestuin afdekken met organische materialen

Met bladeren

Als de bladeren net van de bomen gevallen zijn en ze wat verspreid liggen, maakt dit het eenvoudig om er met een grasmaaier over te rijden en ze zo te versnipperen.

Je kan diverse bladeren gebruiken om een perfecte mulchlaag te creëren, of bladeren in combinatie met houtsnippers en bijvoorbeeld cacaodoppen en stro.

Een goedkope en geweldige remedie tegen onkruid en ter bescherming tegen vorst. Elk jaar weer is dit effectief.

Alleen bij het beginnen van een moestuin moet men ook nog een kartonnen laag onder de mulch neerleggen.

Karton

Het gebruik van karton is slechts nodig in de opstartfase, nadien moet je enkel nog mulchen.

Verzamel kartonnen dozen, het liefst zo groot mogelijk en graag gewoon de bruine karton zonder opdruk. Maak de dozen vervolgens ‘schoon’ door de plakbandresten eraf te halen.

Leg het karton gewoon over de planten, of gras. Laat het goed overlappen zodat er niets meer tussendoor groeit.

Daarna een mulchlaag erop, het liefst een mengsel van bijvoorbeeld bladeren, stro, hooi of houtsnippers. Laat vervolgens de natuur zijn werk doen.

Na verloop van tijd verteert de laag en er hoeft niet eens gespit te worden, de grond is losser geworden door de plantenresten die in de bodem verdwijnen, en de bodem is rijker geworden.

De grond houdt het vocht beter vast doordat er minder verdampt en de grond slaat niet dicht als het hard regent. Zo creëer je een perfecte moestuin.

Welk afdekmateriaal voor de bodem?

Een mulchlaag is een organische laag waarmee je de moestuin bedekt. Deze laag kan bestaan uit bijvoorbeeld hooi, gemaaid gras, plantenresten, karton, bladeren of houtsnippers.

De laag moet het liefst tussen de 5 en 10 centimeter zijn, als de laag dikker is kan het gaan schimmelen. Het zorgt er ook voor dat de planten niet te vochtig blijven.

Na verloop van tijd verteert deze mulchlaag en alles wordt door de natuur zelf verteert en de grond in gewerkt!

Je kan natuurlijk ook gewoon ervoor kiezen om een kweektunnel als een van deze die we hebben beoordeeld of kas aan te schaffen, of afdekfolie.

Het afdekken is in ieder geval erg belangrijk want het beschermt de planten tegen uitdroging, tegen de kou bij vorst en tegen onkruidgroei.

Hoe ga je je moestuin planten?

Bij het planten in de afgedekte grond met worteldoek of mulchlaag, maak je een gat in het doek of in de laag en zet je het plantje erin.

Dit werkt heel goed bij de wat grotere planten als aardappels, tomaten en pompoenen. De rest van de grond blijft afgedekt en hier groeit geen onkruid.

Als er een kartonlaag onder de mulch ligt, schuif je de mulch een beetje opzij en maak je met een mes een kruisje in het karton.

De vier flappen karton kun je openvouwen en in het vrijgemaakte stukje kan je planten. De mulchlaag schuif je vervolgens terug en de flappen vouw je dicht zodat alles bedekt blijft.

De plantjes krijgen extra meststoffen van de begroeiing onder het karton die aan het verteren is, ze hebben het echter ook moeilijk omdat de grond nog niet optimaal is en bovendien actieve wortels bevat.

De opbrengst zal prima zijn, maar nog niet zoveel als je in je toekomstige moestuin kan verwachten.

Het gebruik van karton en mulch om je moestuin voor te bereiden is een heel gemakkelijke oplossing die niet veel moeite kost.

Als het karton en mulch eenmaal is gelegd, is het een kwestie van af en toe even rondlopen en alle nieuwe onkruid verwijderen. Indien het karton goed aan elkaar gelegd is, zal dit niet om veel onkruid gaan.

Conclusie

Hopelijk heb je een duidelijk beeld gekregen over de verschillende afdeklagen die je kan gebruiken bij het laten slagen van jouw moestuin. Niets kan je nu nog tegenhouden, gewoon aan de slag, dan heb je over een tijdje wellicht je eigen gezonde groente en fruit!