Ook al zou je het niet direct verwachten, je hebt maar een paar dagen per maand de kans om zwanger te worden.
Dit zijn de dagen rondom de eisprong oftewel ovulatie. Weet je niet wanneer je eisprong plaatsvindt, dan zijn er verschillende manieren waarop je de eisprong kunt berekenen of herkennen.
Zo kan je bijvoorbeeld gebruikmaken van de temperatuurmethode of van de Billings ovulatiemethode.
Het meest betrouwbaar is om een goede digitale ovulatietest te gebruiken als deze van Clearblue:
De eisprong en overgewicht gaan niet goed samen. Nou bedoelen we met overgewicht uiteraard niet “een paar pondjes te zwaar”: de kerstkilo’s zullen echt geen invloed hebben op je vruchtbaarheid.
Bij serieus overgewicht kan je echter serieuze problemen verwachten met betrekking tot je ovulatie.
Vrouwen die kampen met overgewicht, hebben vaker te maken met een verminderd aantal eisprongen.
Dat de eisprong uitblijft, wordt opgemerkt door verlate menstruaties, onregelmatige menstruaties of zelfs het geheel wegblijven van de menstruatie.
Bij minder eisprongen dan normaal is de kans op een bevruchting en daarmee een zwangerschap een stuk kleiner.
Daar komt nog bij dat vrouwen die onregelmatig ongesteld zijn, vaak niet precies weten wanneer zij hun eisprong kunnen verwachten. Het is dan moeilijker om op het juiste dagen te vrijen.
Ook vrouwen die geen last hebben van uitblijvende menstruaties, maar wél van overgewicht, blijken eerder te kampen met vruchtbaarheidsproblemen. Het is echter nog niet geheel duidelijk hoe dat komt.
Tot slot speelt ook de vetverdeling een rol van betekenis. Vrouwen met overgewicht in de buik, dus ter hoogte van het middel, hebben eerder vruchtbaarheidsproblemen dan vrouwen met teveel vet rond de heupen.
Lees ook: Dit zijn de kenmerken waarmee je je ovulatie kunt voelen