Als je zwanger wilt worden, is het belangrijk dat je weet wanneer je eisprong oftewel ovulatie plaatsvindt. Je hebt namelijk maar enkele dagen per maand waarop een bevruchting tot stand gebracht kan worden.
Welke dagen dit zijn, hangt af van het moment waarop de rijpe eicel de eierstok verlaat. Zou je in deze periode seksueel actief zijn, dan heb je de grootste kans op een succesvolle bevruchting.
Maar hoe weet je nu precies wanneer deze eisprong plaatsvindt?
Als je gezegend bent met een regelmatige cyclus, dan kan je meestal eenvoudig het moment van je eisprong berekenen.
Je kan hierbij gebruik maken van een online calculator (zoals de calculator die wij aanbieden op deze site), maar als je wilt kan je uiteraard ook zelf uitrekenen wanneer je eisprong zal moeten plaatsvinden.
Heb je een onregelmatige cyclus, dan is de berekening minder nauwkeurig uit te voeren. Je zou in dat geval kunnen overwegen om gebruik te maken van deze speciale ovulatietesten:
Dat is zeker een stuk accurater dan zelf leren om de eisprong te herkennen aan speciale kenmerken.
Verder zijn er ook vrouwen die hun eisprong kunnen voelen: niet altijd even prettig, maar wel heel gemakkelijk als je zwanger wil worden!
Overigens is een kleine waarschuwing wel op z’n plaats: het berekenen van je eisprong is níet bedoeld als anticonceptiemethode.
Ook al is het moment waarop je vruchtbaar bent redelijk nauwkeurig vast te stellen, een wet van Meden en Perzen is het niet te noemen. Wil je niet zwanger worden, dan is het belangrijk om goede voorzorgsmaatregelen te nemen.
Juist wel zwanger willen worden? Bereken dan niet alleen het moment waarop je eisprong plaatsvindt, maar zorg ook alvast voor een gezonde ‘zwangerschapsomgeving’. Oftewel: wees matig met alcohol en stop alvast met roken.
Ook het slikken van foliumzuur is aan te raden voor vrouwen met een kinderwens.
Je vergroot er de kans op een zwangerschap niet mee, maar mocht je eenmaal zwanger zijn, dan zorgt het foliumzuur ervoor dat je een kleiner risico loopt op aangeboren afwijkingen bij je kindje.
Als je vrijt met de intentie om zwanger te worden, dan is het handig om te weten wanneer je eisprong plaatsvindt.
Het is immers de eisprong (ook wel ovulatie) die bepaalt op welke dagen een bevruchting tot stand kan komen! Vind er geen eisprong plaats, dan is er ook geen mogelijkheid tot zwangerschap.
Vraag aan een willekeurige vrouw wanneer haar vruchtbare dagen zijn, en de kans is groot dat zij antwoordt: “Tijdens de eisprong.”
Dit is echter maar ten dele waar: de bevruchting kan pas tot stand komen wanneer er een eitje vrijgekomen is, maar wil je zwanger worden, dan kan je het beste vrijen vóór de eisprong.
Dit komt doordat het menselijk zaad de mogelijkheid heeft om enkele dagen te overleven in de baarmoederhals. Springt er dan een eitje vrij, dan liggen de zaadcellen reeds klaar om dit eitje te bevruchten.
Bereken nu zelf je eisprong online met deze online ovulatiecalculator. In deze calculator geef je aan wanneer je eerste dag van je laatste menstruatie was en het aantal dagen in je menstruele cyclus.
Vervolgens klik je op ‘bereken eisprong’ en de calculator berekent je eerstvolgende meest vruchtbare dagen.
Je kan je eisprong (ovulatie) ook zelf berekenen door uit te gaan van de eerste dag van je laatste menstruatie. De ideale menstruele cyclus duurt 28 dagen, de eerste dag van je menstruatie is dag 1.
Bij de ideale cyclus heb je dan op dag 14, dus precies op het midden van je cyclus, je eisprong. Wanneer je weet op welke ovulatie kenmerken je moet letten, wordt het gemakkelijker deze te herkennen.
Geen rekenwonder of liever een andere manier om je eisprong te herkennen? Ook als je je agenda niet bij de hand hebt, kan je het moment waarop je ovuleert herkennen.
Vaak lukt je dit niet meteen de eerste maand, maar hou de signalen in de gaten en je zal zien dat je steeds beter weet hoe je lichaam werkt!
Zo krijgen veel vrouwen tijdens de eisprong last van gevoelige of gespannen borsten, dus voelen je borsten aan alsof er een paar bar teveel op staat? En heb je een onregelmatige cyclus of zit je in de periode rond de eisprong?
Grote kans dat je je eisprong gespot hebt! Ook de temperatuurmethode is een veelgebruikte manier om je eisprong te berekenen.
Hiervoor moet je echter wel eerst meerdere maanden een curve bijhouden, zodat je leert wat je lichaam doet en hoe het reageert.
Tijdens de ovulatie ligt je lichaamstemperatuur wat hoger, om dan vlak voor je menstruatie weer te dalen.
Vrouwen die de temperatuurmethode consequent toepassen, gebruiken deze ook weleens om een zwangerschap te voorspellen: de temperatuur daalt dan niet rond de dag dat de menstruatie wordt verwacht, maar blijft in plaats daarvan hoog.
Ook kan je je afscheiding als indicator van je eisprong zien. Tijdens de ovulatie wordt je afscheiding wit, plakkerig en draderig: een beetje zoals eiwit.
Voelt dan ook nog eens je baarmoedermond zachter aan dan gedurende de rest van je cyclus, dan weet je genoeg!
Heb je een onregelmatige cyclus, dan kan het erg lastig zijn om te achterhalen wanneer je precies ovuleert. Je eisprong berekenen aan de hand van de hierboven genoemde kenmerken kan dan een optie zijn.
Je leert je eisprong herkennen aan de hand van signalen van je lichaam, zodat je precies weet wanneer je moet vrijen om de kans op een zwangerschap zo groot mogelijk te maken.
(Andersom, dat wil zeggen je eisprong leren herkennen zodat je je vruchtbare dagen kunt vermijden, is echter geen goede anticonceptiemethode.)
Verder is het ook belangrijk te achterhalen waarom je menstruatie zo onregelmatig is: heb je bijvoorbeeld erg veel last van stress? Van stress, zeker wanneer deze langere tijd voortduurt, kan je menstruatie uitblijven.
Ook wanneer je té streng lijnt of een te laag BMI hebt, kan je menstruatiecyclus verstoord raken, net zoals door medicatie en/of schildklierproblemen.
Heb je altijd al te kampen met grote onregelmatigheid in je cyclus, laat dan eens onderzoeken of hier geen onderliggend probleem aan ten grondslag ligt, zoals bijvoorbeeld PCOS.
Om de eisprong te berekenen, zijn er verschillende methodes voorhanden, waarbij de meest bekende wel de temperatuurmethode is.
Deze werkt echter lang niet voor iedere vrouw: alleen al voor wie in onregelmatige dienst werkt, is het schier onmogelijk om elke dag op hetzelfde tijdstip de thermometer ter hand te nemen.
De Billings ovulatiemethode is in dat geval wellicht een goed alternatief.
De Billings ovulatiemethode gaat uit van de conditie van het cervixslijm: de vaginale afscheiding die iedere vrouw heeft. Door het cervixslijm nauwlettend in de gaten te houden, kan je precies achterhalen wanneer je ovuleert.
In de eerste week van je cyclus, dus de week na je menstruatie, is het cervixslijm zuur, troebel, dik en taai. Dit slijm is nauwelijks doordringbaar voor spermacellen.
In de tweede vaak na je menstruatie verandert de conditie van het cervixslijm: de vaginale afscheiding wordt vloeibaarder en is helder van kleur.
Ook wordt het elastischer. Voor de zaadcellen is dit goed doordringbaar slijm, dus in deze periode vrijen vergroot je kans op zwangerschap.
Ben je op je vruchtbaarst, dan is het cervixslijm enigszins glibberig. De vaginale afscheiding is op dat moment overvloedig, dun en draderig. Na de piek wordt het cervixslijm korreliger en wit van kleur.
Je bent dan niet meer (zo) vruchtbaar.