Eisprong vaststellen door temperatuurmethode & speekseltest

by Joost | Geupdate op:  februari 13, 2022

Als je graag zwanger wil worden, dan is het belangrijk om te weten wanneer je eisprong plaatsvindt. Alhoewel… je kán natuurlijk gewoon standaard om de twee dagen vrijen, zodat je nooit een eisprong gemist hebt.

Veel vrouwen (en mannen!) wordt dat echter een beetje teveel van het goede.

Door je vrijpartijen af te stemmen op de tijd waarop de eisprong plaatsvindt, vergroot je in dat geval de kans op een zwangerschap aanzienlijk.

Eisprong vaststellen door temperatuurmethode & speekseltest

Er zijn verschillende manieren waarop je de eisprong kunt vaststellen. Zo kan je de eisprong berekenen door uit te gaan van de laatste datum van je menstruatie. Ook zijn er legio vrouwen die hun eisprong voelen.

Hoewel dit vaak niet de meest prettige sensatie is, maakt het het wel gemakkelijk om vast te stellen wanneer je ovuleert.

De eisprong vaststellen door temperatuurmethode

Een bekende manier om te weten wanneer je ovulatie plaatsvindt, is door middel van de temperatuurmethode. De eisprong vaststelen door temperatuurmethode is op zich niet moeilijk, maar je moet wel consequent te werk gaan.

Je dient namelijk dagelijks je lichaamstemperatuur op te nemen op (ongeveer) hetzelfde tijdstip, en wel vóórdat je uit bed stapt. Dat wordt dus in het weekend de wekker zetten.

Ook er eerst nog gauw even uitgaan om een plasje te plegen is er niet bij.

Je begint met temperaturen op de eerste dag van je cyclus. Hierbij kan je gebruikmaken van een oorthermometer, maar rectaal of vaginaal meten is betrouwbaarder.

De gemeten temperatuur noteer je op een cycluskaart. Als je dit een aantal maanden consequent doet, zul je al snel een patroon zien in je curve.

Op het moment van de eisprong zal de lichaamstemperatuur een klein beetje dalen, om de dagen daarna te stijgen. Als je deze stijging ziet in je grafiek, is het dus al te laat: je eisprong is al geweest.

Maar: je weet nu wel rond welke dag je je ovulatie kan verwachten.

Welke thermometer voor ovulatie?

Rectaal is het meest nauwkeurig, maar een orale of vaginale thermostaat werkt ook.

De gemiddelde lichaamstemperatuur van de vrouw varieert van 36,4 – 36,7 graden Celcius en na de eisprong kan er een verandering optreden in je normale temperatuur.

De meest nauwkeurige die ik ben tegengekomen is deze van Braun:

Braun-Thermometer-PRT2000-661x1024

(bekijk meer afbeeldingen)

De eisprong vaststellen met een speekseltest

Wil je zwanger worden, zorg er dan voor dat je weet wanneer je eisprong (ongeveer) plaatsvindt. Er zijn verschillende manieren waarop je kan berekenen wanneer het zover is.

Ook zijn er veel vrouwen die hun eisprong kunnen voelen. Dit geldt echter niet voor iedereen. Wie nog op zoek is naar een originele manier om de eisprong op te sporen, is er hier: de speekseltest

De eisprong vaststellen met een speekseltest gaat in feite op dezelfde manier als de Billings methode, alleen maakt deze methode gebruik van vaginaal slijm.

Onder de microscoop gezien zou deze vaginale afscheiding een varenstructuur hebben, tenminste, gedurende de vruchtbare periode. De varenstructuur wordt veroorzaakt door een soort “armpjes” die de zaadcel helpen de eicel te bereiken.

In 1957 ontdekten Turijnse wetenschappers dat de varenstructuur niet alleen te vinden is in vaginaal slijm, maar ook in vrouwelijk speeksel.

Bij de speekseltest wordt gekeken naar het oestrogeengehalte van je lichaam. Dit bereikt namelijk z’n piek tijdens de eisprong. Is de concentratie oestrogeen hoog, dan bevat je lichaam ook veel sodium zout.

Tijdens het indrogen kristalliseert dit sodium zout in een varenstructuur. De varenstructuur is zichtbaar van drie tot vier dagen vóór je eisprong tot twee tot drie dagen daarna.

Er zijn speciale testers te verkrijgen waarmee je de varenstructuur in je speeksel kunt bekijken. Deze testers lijken op het eerste gezicht een beetje op een lipstick. Binnenin zit echter een glasplaatje en een optisch element.

Door speeksel op het glasplaatje te doen, kan je met behulp van het optisch element bekijken welke structuur het heeft.