Eisprong voelen: Herken jouw eigen eisprong op 5 manieren

by Joost | Geupdate op:  februari 13, 2022

Lang niet iedere vrouw heeft tijdens de eisprong last van ovulatiepijn.

Kan je geen eisprong voelen, dan is dit niet meteen reden tot ongerustheid: het wel of niet optreden van ovulatiepijn zegt niets over het feit of er wel of geen eisprong of ovulatie plaatsvindt.

Heb je wél last van ovulatiepijn, dan kan dit heel vervelend aanvoelen. De meeste vrouwen beschrijven ovulatiepijn als een scherpe, stekende pijn, links of rechts in de onderbuik.

Eisprong voelen Herken jouw eigen eisprong op 5 manieren

Aan welke kant het pijn doet, is afhankelijk van de vraag in welke eierstok het eitje vrijkomt.

Ovulatiepijn voelen

De pijn die je voelt, is meestal een teken dat het eitje nog niet vrijgekomen is. De krampen en steken worden namelijk veroorzaakt door de toegenomen spanning in de follikel (eiblaasje) en de eierstok.

Komt het eitje eenmaal vrij, dan neemt de spanning af- en daarmee de pijn. Dat wil nog niet zeggen, dat de pijn direct na het vrijkomen van het eitje verdwenen is.

Er zijn vrouwen die maar een paar uur last van ovulatiepijn hebben, maar anderen voelen het soms een hele dag.

Deze pijn kan soms sterk lijken op de krampen die je hebt tijdens je menstruatie.

Door te berekenen wanneer je eisprong plaatsvindt, weet je of er in jouw geval sprake is van menstruatie- of van ovulatiepijn. Ook andere eisprong kenmerken kunnen wijzen op de aan- of afwezigheid van een eisprong.

De beste manier om te weten of je gevoel juist is, is om het te volgen met een digitale ovulatietest, zoals deze best beoordeelde van Clearblue:

Weten wanneer je het meest vruchtbaar bent

Heb je zelf erg last van ovulatiepijn, dan kan je overwegen om dit te bespreken met je huisarts. Dit hoeft echter niet: hoewel hinderlijk, is pijn tijdens de eisprong absoluut geen teken dat er iets ernstigs aan de hand is.

Wil je zwanger worden, dan kan je het optreden van ovulatiepijn ook zien als gunstig: door de pijn weet je precies wanneer er een eitje aan zit te komen, oftewel wanneer je het meest vruchtbaar bent.

Eisprong kenmerken

Wil je graag zwanger worden, dan is het handig om te weten wanneer je eisprong plaatsvindt.

Dit kan je uiteraard berekenen, maar er zijn ook andere methodes – ovulatietest – waarmee je kunt vaststellen hoe het staat met je ovulatie.

Wat zijn nu typische eisprong kenmerken?

Temperatuur

Door de hormonen die tijdens de eisprong vrijkomen in je lichaam, stijgt je lichaamstemperatuur. Natuurlijk niet met enkele graden, maar met tienden ervan.

Met (laten) voelen aan je voorhoofd is niet vast te stellen of je een eisprong hebt gehad, maar met een (digitale) thermometer wél, zoals deze snelle en accurate Braun. Nog meer digitale thermometers vindt je onderstaand:

Baarmoedermond

Na je menstruatie is de baarmoedermond gesloten en voelt vrij hard aan. Is je eisprong in aantocht, dan komt de baarmoedermond iets hoger in de schede te liggen en opent hij zich een beetje.

Tijdens de ovulatie is je baarmoedermond ook wat zachter dan anders. Door met je vingers (voorzichtig) te voelen, kun je weten in welke fase van je cyclus je zit.

Cervixslijm

Cervixslijm is slijm dat afkomstig is uit het vrouwelijk geslachtsorgaan. Nadert je vruchtbare periode, dan zal je zien dat je meer slijm gaat aanmaken “down there”.

Je eisprong wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van ‘eiwitachtig’ slijm. Mocht je je ertoe geroepen voelen: van dit slijm rond je vruchtbare dagen kun je vaak draden trekken.

Ook wordt het cervixslijm in deze periode vaak omschreven als dikke, witte crème.

Libido

Hoewel er veel vrouwen zijn die hun ovulatie kunnen voelen, hoeft eventuele pijn geen nadelige invloed te hebben op je libido: dit blijkt met de eisprong in aantocht vaak behoorlijk toe te nemen.

Niet verwonderlijk, want doordat je libido stijgt is de kans groter dat je gemeenschap hebt gedurende je vruchtbare periode. Op deze manier zorgt de natuur ervoor dat de kans op een zwangerschap zo groot mogelijk is.

LH-piek

Vlak voordat de eisprong plaatsvindt, stijgt de hoeveelheid LH in je bloed. De follikel verplaatst zich dan naar de buitenkant van je eierstok.

Ook de eileiders maken zich gereed om het vrijkomende eitje op te vangen. Binnen 24 tot hooguit 36 uur na de LH-piek is de eisprong een feit.

Vrijen tijdens je LH-peik geeft dan ook de grootste kans op een geslaagde bevruchting, omdat het altijd verstandig is om vóór de eisprong al een legertje zaadcellen paraat te hebben staan.

Je LH-piek kan je vaststellen door middel van ovulatietests van Clearblue.