In ‘normale’ situaties ovuleert een vrouw iedere maand. Maar wat gebeurt er dan precies? Een klein lesje biologie is hier wel op z’n plek: alleen zo weet je wat de eisprong precies inhoudt.
Wat heb je nodig voor een eisprong? Allereerst de eierstokken. Dit zijn geen echte stokken natuurlijk, maar klieren die zich aan weerszijden van de baarmoeder bevinden.
De grootte is ongeveer gelijk aan die van een knikker. In de eierstokken worden eitjes aangemaakt én verschillende geslachtshormonen.
Voordat een eitje vrijkomt tijdens de eisprong, groeit het binnen een verdikking in de eierstok: een follikel. Hoewel zich per maand meerdere follikels ontwikkelen, ovuleert er in de regel uiteindelijk maar eentje.
Sommige vrouwen kunnen het knappen van de follikel voelen: zij weten dan dat hun eisprong plaatsvindt.
Uit onderzoeken blijkt, dat 1 op de 4 jonge vrouwen kampt met polycysteuze eierstokken, oftewel eierstokken met veel kleine cysten.
Dit hoeft niet altijd problemen op te leveren: veel van deze vrouwen hebben geen moeilijkheden met hun eisprong en/of hormoonconcentratie.
Andere vrouwen kunnen echter last hebben van een verminderde vruchtbaarheid en/of uitblijven van de eisprong. Maar wat gebeurt er nu precies bij PCOS?
Bij PCOS ontwikkelen zich minimaal twaalf follikels in de eierstokken. Ook het hormoonevenwicht verandert. Hierdoor maken je eierstokken meer mannelijke hormonen aan dan dat de bedoeling is.
Dit kán leiden tot mannelijke kenmerken, maar dit hoeft niet.
Maar waarom levert die overdaad aan follikels nou problemen op? Hoe meer follikels, hoe meer eicellen er rijpen, toch? Mis. Juist doordat er zo veel follikels zijn, ontwikkelen deze zich niet volledig.
Er vindt dan ook geen eisprong plaats. Ook de menstruatie kan hierdoor uitblijven. Als je niet ovuleert en toch graag zwanger wil worden, kan je een of meerdere vruchtbaarheidsbehandelingen ondergaan.
Ook blijken veel vrouwen met PCOS na verloop van tijd alsnog spontaan zwanger te worden.