Eisprong en onregelmatige menstruatie

by Joost | Geupdate op:  februari 13, 2022

Met een onregelmatige menstruatie is het moeilijk zwanger worden. Je weet vaak immers niet wanneer precies je eisprong plaatsvindt.

Maar wanneer heb je nu een onregelmatig menstruatiepatroon?

De een is immers zo “vast” als een atoomklok, de ander is soms een of twee daagjes vroeger of later ongesteld.

Dit laatste is echter nog geen onregelmatige menstruatiecyclus te noemen.

Eisprong en onregelmatige menstruatie

Een échte onregelmatige menstruatiecyclus heb je pas wanneer je cyclus iedere keer verschilt in lengte. De ene keer duurt de cyclus 28 dagen, de daaropvolgende maand zijn het er ineens weer 31.

Met zo’n onregelmatig patroon is het moeilijk om je eisprong te berekenen. Het heeft dan ook niet zo veel zin om je eisprong vast te stellen door middel van een ovulatiecalculator.

Met een dergelijke calculator wordt de eisprong immers vastgesteld aan de hand van de lengte van je menstruatiecyclus.

Eisprong en onregelmatige menstruatie

Wil je zeker zijn van je eisprong en heb je een onregelmatige menstruatie, dan zal je op een andere manier je eisprong moeten vaststellen.

Je kan dit doen door bijvoorbeeld goed te letten op de typische kenmerken van de eisprong. Ook kan je de eisprong opsporen door middel van speciale ovulatietesten als deze accurate Clearblue digistick:

Clearblue ovulatie calculator

(bekijk meer info)

Deze ovulatietesten zijn gebaseerd op de aanwezigheid van het luteïniserend hormoon (LH). Dit hormoon is altijd in je lichaam aanwezig, maar het niveau loopt in hoog tempo op in de dagen voorafgaand aan je eisprong.

De waarden van het LH kunnen oplopen tot wel meer dan twintig maal het reguliere niveau! Deze stijging wordt ook wel de LH-piek genoemd.

Een ovulatietest – bekijk aanbod – spoort verhoogde concentraties van het luteïniserend hormoon in de urine op.