Zo kun je de output van je zonnepanelen verhogen | 6 tips

by Joost | Geupdate op:  augustus 13, 2021

Waarom is de efficiëntie van zonnecellen zo belangrijk?

Zonnecellen zetten het beschikbare licht om in elektrische energie. Dit gebeurt zonder de hulp van bewegende delen of chemische reacties. Het is belangrijk dat deze energie op een efficiënte en kosteneffectieve manier wordt benut.

Het maximaliseren van de efficiëntie van zonnecellen wordt dus noodzakelijk, want hoe efficiënter je panelen zijn, hoe meer energie je eruit kunt winnen. Hier zijn een paar manieren waarop je de efficiëntie van jouw zonnecel kunt verbeteren om de maximale output te verkrijgen.

Zo kun je de output van je zonnepanelen verhogen

Het begint bij de aanschaf

Het belangrijkste dat je kunt doen, is een weloverwogen beslissing nemen bij de aanschaf van een zonnepaneel. Door dit te doen, kun je ontdekken welk systeem de beste waarde voor je geld biedt en ervoor zorgen dat je de beste output van je zonnesysteem krijgt.

Soms is goedkoop duurkoop en kun je beter kijken naar meer geavanceerde systemen. De ontwikkelingen op dit gebied gaan op dit moment zo hard dat het ook de moeite waard is om opnieuw research te doen wanneer je een half jaar geleden had gekeken wat voor jouw woning het beste zou zijn.

Gebruik een zonne-concentrator

Zonlicht kan worden geconcentreerd met behulp van een zonne-concentrator. Het doel van deze concentrators is het concentreren van het licht dat op een groot gebied naar kleinere gebieden valt. Grote spiegels of andere apparaten worden gebruikt om meer licht te leiden richting de dure installatie.

Zo kan de algehele efficiëntie van zonnecellen, die over het algemeen erg duur zijn, worden verhoogd. Je krijgt niet alleen meer energie, maar bespaart ook geld.

Installeer je fotovoltaïsche panelen op de juiste manier

Fotovoltaïsche panelen moeten correct worden geïnstalleerd. De oriëntatie, evenals de hoek waarmee deze kantelt, moet juist zijn. Dit moet ervoor zorgen dat de panelen de hele dag, evenals het hele jaar door, optimaal zonlicht opvangen.

De oriëntatie van je zonnepanelen zou zoveel mogelijk naar het ware zuiden moeten. De panelen moeten zodanig worden gekanteld dat ze van 9.00 tot 15.00 uur direct zonneschijn ontvangen zonder enige obstructie.

Vermijd schaduwrijke gebieden

Zorg ervoor dat je zonnecel niet in de schaduw staat, omdat dit een negatief effect heeft op het vermogen. Dit is vooral het geval wanneer je jouw zonnecellen in een reeks aansluit. Als een fotovoltaïsche cel in de schaduw staat, wordt de energie die door zijn buren wordt gegenereerd, afgevoerd.

Dit komt omdat het werkt als een weerstand en tegenwerkt bij het bepalen van de totale stroom wanneer een deel in de schaduw staat.

Ook in deze systemen zijn ontwikkelingen dus goed om te letten op welk systeem je kiest.

En ik zie al weer de nieuwe bonje met de buren wanneer die hoge boom in de tuin naast je niet goed wordt bij gesnoeid, en jouw zonne-energie blokkeert!

Voorkom te hoge temperatuur ​​stijging

De efficiëntie van je fotovoltaïsche paneel wordt beïnvloed door temperatuurniveaus. De efficiëntie daalt naarmate de temperatuur hoger wordt.

Zorg ervoor dat er voldoende ruimte is tussen de zonnepanelen en het dak, omdat dit een gemakkelijke beweging van lucht mogelijk maakt en voorkomt dat de hitte de output van je fotovoltaïsche panelen beïnvloedt.

Houd je zonnepanelen schoon

Als stof zich ophoopt op het glazen oppervlak van je zonnepaneel, vermindert dit de efficiëntie van het paneel. Als gevolg hiervan verdwijnt het zonlicht dat normaal de fotovoltaïsche cellen zou bereiken. Het is daarom belangrijk dat je ervoor zorgt dat er zich geen stof en vuil ophoopt op het oppervlak van je cel.

Over het algemeen lijkt dit mee te vallen in Nederland, maar in perioden van droogte, vaak ook in de zomer wanneer je optimaal zou kunnen opwekken, is het wellicht de moeite waard om ze eens schoon te maken of een bedrijf hiervoor in te huren.

Hoe vaak moet je zonnepanelen schoonmaken?

Door zonnepanelen te installeren, kun je profiteren van de energie van de zon en optimaal profiteren van de opties voor schone energie. De panelen werken door de zonnestralen te verzamelen en om te zetten in energie.

Hoe meer licht het paneel wordt blootgesteld, hoe meer energie het genereert, daarom is het belangrijk om je panelen naar de zon te richten en schone zonnepanelen te hebben, maar dit betekent dat ze worden blootgesteld aan vogelpoep, regen, stof en puin.

Om de meeste efficiëntie uit je zonnepanelen te halen en hun levensduur te verlengen, is het belangrijk om ze regelmatig schoon te maken.

Reiniging van zonnepanelen kan een hele klus zijn, maar het is de moeite waard als je de voordelen van zonne-energie wilt.

Waarom moet je jouw zonnepanelen reinigen?

Er zijn verschillende redenen waarom je schone zonnepanelen wilt.

Om te beginnen wordt je garantie beschermd door je panelen te reinigen en ervoor te zorgen dat ze in goede staat worden gehouden. Er zijn een aantal fabrikanten van zonne-energie die voortdurend moeten worden gereinigd om aan de garantie te voldoen.

Tenzij een huiseigenaar het bewijs van regelmatige reiniging kan tonen, kan zijn garantie komen te vervallen.

Het schoonhouden van zonnepanelen kan ook hun efficiëntie verbeteren. Sommige fabrikanten en gebruikers van zonnepanelen melden een efficiencyverbetering van 30 procent of meer na een schoonmaakbeurt.

Het is een goed idee om je energieoutput voor en na een reiniging bij te houden, want alleen dat kan voldoende motivatie zijn om je panelen te reinigen.

Ten slotte verlengt het reinigen van je zonnecellen hun levensduur. Het reinigen van zonnepanelen is een geweldige kans om je panelen te controleren en ervoor te zorgen dat ze in goede staat zijn. Door ze schoon te houden, zorgen ze er ook voor dat ze zo lang mogelijk meegaan – in sommige gevallen 20 tot 25 jaar.

Worden mijn panelen niet gereinigd door de regen?

Veel mensen gaan ervan uit dat hun zonnecellen op natuurlijke wijze worden gereinigd als het regent. Helaas is dit niet het geval, net als je voertuig of huisramen.

Heb je je voertuig ooit opgemerkt in de dagen na een regenbui? In het begin lijkt het misschien wat schoner, maar dan zit er waarschijnlijk een film op.

Dit geldt vooral voor de voorruit. Regenwater is geen schoon water en het vuil dat het achterlaat moet van je zonnepanelen worden afgewassen.

Hoe maak ik mijn zonnepanelen schoon?

Er zijn diensten die je zonnepanelen voor je zullen reinigen en veel mensen kiezen hiervoor omdat ze niet de stress en het gedoe willen hebben om ze zelf te reinigen. Om nog maar te zwijgen van het kan een riskante taak zijn om op je dak te komen om met je zonnepanelen bezig te gaan.

Het inhuren van iemand om je panelen schoon te maken kan duur zijn, maar onthoud dat het geld dat je investeert in schoonmaken wordt terugverdiend door de energie-efficiëntieboost die je krijgt met schone panelen.

Als je ervoor kiest om ze zelf schoon te maken, moet je dit doen:

Het eigenlijke reinigingsproces voor zonnepanelen voor eenvoudig en de grootste uitdaging die de meeste mensen tegenkomen is gerelateerd aan het bereiken van de panelen.

Wees uiterst voorzichtig als je een hoog of schuin dak hebt. Er zijn verlengstangen beschikbaar voor het reinigen als je je zorgen maakt over te hoog op je dak klimmen.

Hoe vaak moet ik mijn zonnepanelen reinigen?

Hoe vaak je jouw panelen moet schoonmaken, hangt af van waar je woont en waaraan je panelen worden blootgesteld. Het is een goed idee om ze regelmatig te controleren, vooral als het een tijdje geleden is dat je ze hebt schoongemaakt.

Je moet op zijn minst een jaarlijkse reiniging van je panelen uitvoeren. Je kunt een zonnepaneelreiniging opnemen als onderdeel van je voorjaarsschoonmaakroutine.

De meeste fabrikanten bevelen aan om minstens twee keer per jaar te reinigen. Dit leidt meestal tot een efficiencyverhoging van 3 tot 5%.

Het is ook een goed idee om je panelen vaker schoon te maken als je in de buurt van een snelweg, luchthaven of fabriek woont, omdat je panelen aan meer vervuiling worden blootgesteld.

Naast het reinigen van je panelen met een laagje water en vuilophoping, wil je jouw panelen in de gaten houden als ze worden blootgesteld aan vallende bladeren en puin, of als het sneeuwt.

Wist je dat zonnepanelen ook prima werken in de winter en sneeuw? Efficiënter dan in de zomer zelfs!

Het is een goed idee om je panelen aan het einde van de winter schoon te maken als je ze niet hebt kunnen reinigen vanwege de koudere temperaturen. Dit spoelt sneeuwresten en opgehoopt vuil en bladeren weg wellicht nog overgebleven van de herfst.

Hoe weet ik of ik mijn zonnepanelen moet reinigen?

Een van de beste manieren om te bepalen of je panelen moeten worden schoongemaakt, is door je vermogen in de gaten te houden. Als je een vermindering van de efficiëntie opmerkt, kan dit betekenen dat je panelen moeten worden gereinigd.

Het niet schoonhouden van je panelen kost je op de lange termijn geld en kan de levensduur van je panelen in gevaar brengen.

Hebben zonnepanelen veel onderhoud nodig?

Zonnepanelen vereisen zeer weinig onderhoud nadat ze zijn geïnstalleerd, de kosten van een zonne-PV-installatie zijn sinds 2010 met bijna 70% gedaald.

Omdat er geen ingewikkelde bedrading of externe voedingsbronnen nodig zijn, zijn zonnepanelen normaal gesproken snel en eenvoudig te installeren en vereisen ze over het algemeen zeer weinig onderhoud.

Een defect zonnepaneel heeft wel snel aandacht nodig, een zonnepaneel is alleen kosteneffectief wanneer het goed werkt, en net als alle klanten van zonnepanelen wil je het beste rendement op je investering zien door besparingen op de energierekening.

Als je zonnepanelen niet schoon worden gehouden, kan de hoeveelheid elektriciteit die ze kunnen genereren met wel 30% dalen.

Sommige bedrijven suggereren zelfs dat zonnepanelen niet hoeven te worden gereinigd, omdat ze zelfreinigend glas hebben dat alle resten of puin verwijdert als het regent. Zonnepanelen zijn echter alleen kostenefficiënt wanneer ze op maximale output werken en daarom is het het beste om ze ten minste eenmaal per jaar te laten controleren en reinigen.

De zonnepanelen zelf hebben weinig tot geen onderhoud nodig. De andere delen van het systeem, zoals de omvormer en de kabels die de panelen verbinden met de omvormer, kunnen echter wat onderhoud vereisen om maximale efficiëntie te garanderen.

Wanneer je een omvormer hebt geïnstalleerd, meestal op zolder, moet je ervoor zorgen dat deze niet wordt blootgesteld aan vochtige omstandigheden, omdat dit de levensduur kan verkorten.

Het is zeer onwaarschijnlijk dat de zonnepanelen moeten worden gerepareerd. Het is waarschijnlijker dat de omvormer of andere delen van het systeem na verloop van tijd moeten worden gerepareerd vanwege de lange levensduur van de panelen zelf.

Je panelen zijn slechts zo goed als hun omvormer. Traditionele stringomvormers hebben een kortere levensduur dan het zonnepanelensysteem en gaan meestal slechts ongeveer 10-15 jaar mee. Dus het up-to-date en in goede staat houden zal een aanzienlijk verschil maken.

Nog meer tips nodig? Ik heb onder andere dit artikel over de mogelijkheden om geld te verdienen met je zonnepanelen. Als je nog twijfelt over de aanschaf is dat ook nog een goede om te lezen.